Αρχική › Συζητήσεις › Δημόσια διαβούλευση του έργου “Εκπόνηση Ειδικών Περιβαλλοντικών Μελετών, Σύνταξη Προεδρικών Διαταγμάτων Προστασίας και Σχεδίων Διαχείρισης για τις Περιοχές του Δικτύου Natura 2000” › ΕΠΜ 5α: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου › Κεφάλαιο 4
- Αυτό το θέμα έχει 262 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά 4 μήνες, 3 εβδομάδες πριν από τον χρήστη Δημήτρης.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
-
11 Δεκεμβρίου 2022 στις 16:27 #2375ΥΠΕΝKeymaster
Υπάρχουν διαθέσιμα για ανάγνωση και σχολιασμό τα παρακάτω αρχεία:
ΕΠΜ5_Α_ΚΕΦ 4 – αφορά στο Κεφάλαιο 4 του Τεύχους Μελέτης της ΕΠΜ και περιλαμβάνει:
- Τον καθορισμό των προστατευόμενων περιοχών και του πλαισίου για την προστασία του προστατευτέου αντικειμένου (χαρακτηρισμός προστατευόμενων περιοχών, καθορισμός ζωνών προστασίας ανά περιοχή και καθορισμός όρων προστασίας ανά ζώνη)
- Την περιγραφή του πλαισίου διοίκησης των περιοχών
ΧΑΡΤΕΣ
Χάρτης 8 – Οριοθέτηση προστατευτέου αντικειμένου – Ζωνών προστασίας
Χάρτες προτεινόμενης ζωνοποίησης
- ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_ΕΠ_ΑΙΝΟΥ : Χάρτης με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αίνου (ELNP22206), όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης.
- ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_ΕΠ ΖΑΚΥΝΘΟΥ_01,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_ΕΠ ΖΑΚΥΝΘΟΥ_02,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_ΕΠ_ΖΑΚΥΝΘΟΥ_03 : Χάρτες με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ELNP22101), όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης. - ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_σΠΠΒ ΔΙΑΠΟΝΤΙΩΝ : Χάρτης με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Διαπόντιων Νήσων (ELBA22310), όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης.
- ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_σΠΠΒ ΚΕΡΚYΡAΣ_01,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_σΠΠΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ_02,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_σΠΠΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ_03,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_σΠΠΒ ΚΕΡΚΥΡΑΣ_04 : Χάρτες με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Κέρκυρας (ELBA22302), όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης. - ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_σΠΠΒ ΛΕΥΚΑΔΑΣ_01,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_σΠΠΒ ΛΕΥΚΑΔΑΣ_02,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_σΠΠΒ ΛΕΥΚΑΔΑΣ_03,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_σΠΠΒ ΛΕΥΚΑΔΑΣ_04,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_σΠΠΒ ΛΕΥΚΑΔΑΣ_05,
ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_σΠΠΒ ΛΕΥΚΑΔΑΣ_06 : Χάρτες με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Λευκάδας (ELBA22203), όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης. - ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_σΠΠΒ ΘΑΛΑΣΣ_ΚΕΦΑΛΟΝΙΑΣ: Χάρτης με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Θαλάσσιων Περιοχών Κεφαλονιάς (ELBA22205), όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης.
- ΕΠΜ05_Α_ΧΑΡΤΗΣ_ΖΩΝΩΝ_ΠΠΒ ΠΑΞΩΝ_ΑΝΤΙΠΑΞΩΝ: Χάρτης με τις προτεινόμενες ζώνες προστασίας της Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Παξών και Αντίπαξων (ELBA22304), όπου αποτυπώνονται οι προτεινόμενες ζώνες προστασίας και τα πολύγωνα ανά κατηγορία ζώνης.
Αρχεία Ζωνόφυλλων
- EPM05_A_ZWNOFYLL_EP_AINOY : Φύλλα των ζωνών προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αίνου (ELNP22206), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας.
- EPM05_A_ ZWNOFYLL_EP_ZAKYNTHOU : Φύλλα των ζωνών προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ELNP22101), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας.
- EPM05_A_ZWNOFYLL_PPB_DIAPONTIA : Φύλλα των ζωνών προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Διαπόντιων Νήσων (ELBA22310), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας.
- EPM05_A_ ZWNOFYLL_PPB_KERKYRAS : Φύλλα των ζωνών προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Κέρκυρας (ELBA22302), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας.
- EPM05_A_ ZWNOFYLL_PPB_LEYKADAS : Φύλλα των ζωνών προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Λευκάδας (ELBA22203), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας.
- EPM05_A _ZWNOFYLL_PPB_THALASSIWN_PERIOXWN_KEFFALONIAS : Φύλλα των ζωνών προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Θαλάσσιων Περιοχών Κεφαλονιάς (ELBA22205), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας.
- EPM05_A ZWNOFYLL_PPB_PAXOI_ANTIPAXOI: Φύλλα των ζωνών προστασίας της Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Παξών και Αντίπαξων (ELBA22304), όπου παρουσιάζονται συγκεντρωτικά οι επιτρεπόμενες χρήσεις ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας.
Πίνακες χρήσεων γης ανά ζώνη
- EPM05_A_CHRISEIS_EP_AINOU : Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας του Εθνικού Πάρκου Αίνου (ELNP22206).
- EPM05_A_CHRISEIS_ EP_ZAKYNTHOU: Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας του Εθνικού Θαλάσσιου Πάρκου Ζακύνθου (ELNP22101).
- EPM05_A_CHRISEIS_ PPB_DIAPONTIA: Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Διαπόντιων Νήσων (ELBA22310).
- EPM05_A_CHRISEIS_ PPB_KERKYRAS: Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Κέρκυρας (ELBA22302).
- EPM05_A_CHRISEIS_ PPB_LEYKADAS: Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Λευκάδας (ELBA22203).
- EPM05_A_CHRISEIS_ PPB_THALASSIWN_PERIOXWN_KEFFALONIAS : Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας της σύνθετης Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Θαλάσσιων Περιοχών Κεφαλονιάς (ELBA22205).
- EPM05_A_CHRISEIS_ PPB_PAXOI_ANTIPAXOI : Πίνακες χρήσεων ανά κατηγορία και ανά πολύγωνο ζώνης προστασίας της Περιοχής Προστασίας της Βιοποικιλότητας Παξών και Αντίπαξων (ELBA22304).
4 Φεβρουαρίου 2023 στις 15:29 #2679ΑΝΘΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥΗ σΠΠΒ Λευκάδας θεωρούμε ότι νομικά και επιστημονικά πάσχει, διότι «κόβει» στα 2 την προστασία για το Αρχιπέλαγος Εχινάδων νήσων, άνευ σχετικής επιστημονικής τεκμηρίωσης και ενώ το νότιο τμήμα του Αρχιπελάγους Εχινάδων είναι επίσης προστατευόμενη περιοχή του Δικτύου.Η σΠΠΒ θα έπρεπε να απλώνεται σε όλο το Αρχιπέλαγος Εχινάδων μέχρι τις ακτές της Αιτωλοακαρνανίας (που είναι επίσης προστατευόμενες περιοχές στο μεγαλύτερο μέρος τους).
Ακόμα και η περιφερειακή ζώνη αυτής της ΣΠΠΒ είναι απολύτως ακατάλληλη και μικρή, ούτε καν απλώνεται σε όλες τις Εχινάδες νήσους που είναι προστατευόμενες περιοχές και στην θάλασσα στα 100μ από την ακτή – ώστε να ενώνει τουλάχιστον τις περιοχές που έχουν κοινά προστατευόμενα είδη θαλάσσιας πανίδας και ορνιθοπανίδας.
Ανθή Γιαννούλου
Πληρεξούσια Δικηγόρος Δήμου Ξηρομέρου Αιτωλ/ρνανίας
4 Φεβρουαρίου 2023 στις 15:29 #2676ΑΝΘΗ ΓΙΑΝΝΟΥΛΟΥΠώς είναι δυνατόν, ενώ με βάση τον παρόν κεφάλαιο ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ η ιχθυοκαλλιέργεια στις ΖΔΟΕ-02 (σελ.36), στις ΖΔΟΕ-03 -04 -05 (σελ. 43), στις ΖΔΟΕ -06 -07 -08 -09 (σελ. 50),
στην ΖΔΟΕ-01 να επιτρέπονται όχι μόνο οι υφιστάμενες ιχθυοκαλλιέργειες, αλλά και η δημιουργία ΝΕΩΝ εντός της ΠΑΥ Εχινάδων νήσων ;; Την ίδια στιγμή στην ίδια ΖΔΟΕ-01 ΑΠΑΓΟΡΕΥΕΤΑΙ Η ΑΛΙΕΙΑ (ακόμα και η ερασιτεχνική) και συνίσταται ακόμα και να αποφεύγεται η ΑΓΚΥΡΟΒΟΛΙΑ για την προστασία της ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑΣ ΚΑΙ ΠΙΝΑΣ !!!!! (βλ. σελ. 37 και 39 της μελέτης) .
Ακόμα και στην ΖΒΔΦΠ-01 και -03 οι ιχθυοκ/ργειες (σελ. 59) απαγορεύονται !! (σελ. 59 της μελέτης).
Επισημαίνω ότι:
a) οι υφιστάμενες στην περιοχή ιχθυοκαλλιέργειες ιδρύθηκαν και λειτουργούν επί χρόνια χωρίς εγκεκριμένη ΣΜΠΕ και τις αναγκαίες περιβαλ/κές μελέτες και ιδίως χωρίς την προγενέστερη οικολογική αξιολόγηση και εκτίμηση της φέρουσας ικανότητας των αντίστοιχων προστατευόμενων περιοχών
b) το «Ειδικό Πλαίσιο Χωροτ/κού Σχεδιασμού & Αειφόρου Ανάπτυξης για Υδατοκαλλιέργειες» του 2011 (ΦΕΚ 2505 Β’ 2011) στο άρθρο 7 αναφέρει: «….γ. Η χωροθέτηση μονάδων ….ΔΕΝ επιτρέπεται πάνω από λειμώνες του είδους Posidonia oceanica που βρίσκονται εντός προστατευόμενων περιοχών του Ευρωπαϊκού Οικολογικού Δικτύου Natura 2000…..», ενώ στην απόφαση του ΣτΕ 4966/2014, στην σκέψη 33 καταγράφεται ότι: «….η χωροθέτηση μονάδων θαλάσσιας υδατοκαλλιέργειας ΔΕΝ επιτρέπεται πάνω από λειμώνες του είδους Posidonia oceanica, ΟΠΟΥΔΗΠΟΤΕ και να βρίσκονται, δεδομένου ότι το συγκεκριμένο είδος προστατεύεται αυτοτελώς, ανεξάρτητα από το εάν βρίσκεται σε τόπο κοινοτικής σημασίας…»
c) Το ως άνω Ειδικό Πλαίσιο των Υδατ/ργειών περιλαμβάνει μεν τον ΠΙΝΑΚΑ 2 που προβλέπει την ίδρυση ΠΟΑΥ στην περιοχή των Εχινάδων νήσων, αλλά για την περιοχή των Εχινάδων (που αναφέρεται με τον κωδικό Α.3) αναφέρει τα εξής :
«…ΠΟΑΥ ΕΧΙΝΑΔΩΝ ΝΗΣΩΝ
Εκτιμάται ότι λόγω της ευαισθησίας του οικοσυστήματος θα πρέπει να υπάρξει αναστολή αδειών νέων μονάδων, μέχρι να διευθετηθούν χωροταξικά οι υφιστάμενες….».Υπό αυτά τα δεδομένα, η πρόβλεψη που έχετε κάνει για την λειτουργία υφιστάμενων ιχθυοκαλλιεργειών και για νέες ιχθυοκαλλιέργειες στην ΖΔΟΕ-01 φαίνεται τελείως αδικαιολόγητη (ακόμα και σε μη ειδικούς) και αντιφατική, ενώ είναι και μη νόμιμη με βάση την ισχύουσα νομοθεσία και νομολογία του ΣτΕ. Θεωρώ ότι δυστυχώς περισσότερο παραπέμπει σε “νομιμοποίηση αυθαιρέτων” κατά παραγγελία του Υπουργείου Περιβάλλοντος…
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:22 #2732Ε΄ ΚΥΝΗΓΕΤΙΚΗ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΗΠΕΙΡΟΥΈπειτα από προσεκτικό διάβασμα της μελέτης, διαπιστώσαμε ότι η κατηγορία 24.11 (θήρα) δεν περιλαμβάνεται σε καμία από τις παραπάνω ζώνες ως επιτρεπόμενη-προτεινόμενη δραστηριότητα. Δηλαδή η θήρα απαγορεύεται σε όλες τις περιοχές natura των υπό μελέτη περιοχών, δηλαδή σε όλες τις περιοχές που αποτυπώνονται με κάποιο χρωματισμό στον χάρτη.
Διαπιστώσαμε συνεπώς πως, η μελετητική ομάδα της ΕΠΜ, αυθαίρετα και ετσιθελικά αποφάσισε ότι η θήρα δεν αποτελεί συμβατή δραστηριότητα στις περιοχές natura, κάτι που έρχεται σε πλήρη αντίθεση με τις Ευρωπαϊκές Κατευθύνσεις και Οδηγίες.
Έτσι λοιπόν έχουμε πλήρη απαγόρευση κυνηγιού στις χερσαίες περιοχές των Παξών-Αντίπαξων, των Διαπόντιων Νησιών και σε τμήμα της έκτασης της Κέρκυρας. Η μελετητική ομάδα αποφάσισε συνεπώς να προτείνει το κλείσιμο του Κυνηγετικού Συλλόγου Παξών και την απόλυση του τοπικού Θηροφύλακα, ώστε να ικανοποιηθεί η ιδεοληψία μιας μικρής, ευτυχώς, ομάδας οικολογούντων που επιθυμούν την κατάργηση της συνταγματικά κατοχυρωμένης δραστηριότητας της θήρας.
Η άποψη δε της μελετητικής ομάδας, που διατυπώθηκαν στην ημερίδα διαβούλευσης στις 02-02-2023, ότι οι περιοχές natura αποτελούν μόνο ένα μικρό ποσοστό του νησιού της Κέρκυρας, οπότε δεν έγινε και κάτι που απαγορεύουμε το κυνήγι!!!!!, αποτελεί ατράνταχτο παράδειγμα ότι δεν έχουν επιχειρήματα και επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη του χωρικού περιορισμού της άσκησης της θήρας, δηλαδή η πρόταση της απαγόρευσης αποτελεί «όραμα» των μελετητών!!!!!! Είναι αξιοσημείωτο ότι στην αιτιολόγηση της απόφασης των μελετητών για τον ορισμό της ζώνης της ΖΑΠΦ Αλυκής Λευκίμης, στηρίχτηκαν στο ότι η περιοχή αποτελεί «κρίσιμο ενδιαίτημα στάθμευσης και τροφοληψίας της Λεπτομύτας Numenius tenuirostris» (σελ 18, Κεφάλαιο 4), δηλαδή στην πιθανή παρουσία ενός είδους για το οποίο η τελευταία επιβεβαιωμένη παρουσία του στον Ελλαδικό χώρο ήταν το 1999 και η τελευταία του στην Ευρώπη το 2001 (Ουγγαρία).
Για την ιστορία αναφέρουμε ότι, για την Κέρκυρα, προτείνεται απαγόρευση επιπλέον 15.000 στρεμμάτων περίπου να προστεθούν στα 30.750 περίπου στρέμματα που απαγορεύεται σήμερα η θήρα, άρα μιλάμε για αύξηση 50%. Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι βάση της κείμενης Νομοθεσίας, η θήρα απαγορεύεται πλησίον αρχαιολογικών χώρων, οικισμών, μεμονωμένων κατοικιών και δραστηριοτήτων.
<u>Γενικός Σχολιασμός </u>
Οι Περιβαλλοντικές Μελέτες, σύμφωνα με Νομολογία του Συμβουλίου της Επικρατείας, πρέπει να παραθέτουν πληροφορίες ηλεγμένης αξιοπιστίας και επιστημονικά ορθές, από τις οποίες, με λογικές επαγωγές, προκύπτουν τα συμπεράσματά τους.
Το είδος και τα χαρακτηριστικά των πληροφοριών αυτών, για τις ΕΠΜ προσδιορίστηκε αρχικά στις διατάξεις της ΚΥΑ 69269/5387/1990 και στη συνέχεια στις διατάξεις του Ν. 4685/2020.
Οι διατάξεις αυτές ορίζουν ότι οι πληροφορίες αυτές πρέπει να είναι αξιόπιστα επιστημονικά δεδομένα, τα οποία αφορούν στην υπό εξέταση περιοχή και τεκμηριώνουν τα χαρακτηριστικά των τύπων των φυσικών οικότοπων της, οι οποίοι περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ (φυσικό ή ημιφυσικό των εκτάσεων τους, σύνθεση της βλάστησης ή των γεωμορφολογικών τους χαρακτηριστικών, πληθυσμιακά μεγέθη των φυτών και των ζώων τους που αναφέρονται στο Παράρτημα ΙΙ της ίδιας οδηγίας).
Επίσης προβλέπεται να περιλαμβάνουν πληθυσμιακά μεγέθη για τα πτηνά τους που περιλαμβάνονται στο Παράρτημα Ι της Οδηγίας 2009/147/ΕΚ, καθώς και μεγέθη που αφορούν στην ύπαρξη στην υπό εξέταση περιοχή της απαραίτητης έκτασης και ποικιλίας τύπων φυσικών οικότοπων που απαιτούνται για την μακροχρόνια διατήρηση των πτηνών αυτών.
Τα πορίσματα των ΕΠΜ απαιτείται να προσδιορίζουν και τις χρήσεις γης που προβλέπει ο Ν. 4685/2020 και να τεκμηριώνουν ότι οι χρήσεις αυτές εξασφαλίζουν την επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης των τύπων φυσικών οικότοπων, των φυτών και των ζώων τους από κοινού με την απρόσκοπτη οικονομική ανάπτυξη και τη διατήρηση της κοινωνικής συνοχής του ανθρωπογενούς περιβάλλοντος που επηρεάζεται.
Σύμφωνα με το Ν. 3937/2010 η επίτευξη της Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης των τύπων φυσικών οικότοπων απαιτεί: Η περιοχή της φυσικής κατανομής του και οι εκτάσεις τους να μένουν σταθερές ή αυξάνονται, ενώ η δομή και οι ειδικές λειτουργίες που απαιτούνται για τη μακροπρόθεσμη διατήρηση τους να υφίστανται και είναι δυνατόν να συνεχίσουν να υφίστανται κατά το προβλεπτό μέλλον. Για τα χαρακτηριστικά φυτά και τα ζώα τους απαιτεί: τα δεδομένα της δυναμικής των πληθυσμών τους να καταδεικνύουν τη συνέχιση της ύπαρξης τους, σε μακροπρόθεσμη βάση, ως ζωτικό συστατικό στοιχείο των τύπων φυσικών οικότοπων στους οποίους ανήκουν, το γεωγραφικό εύρος κατανομής τους να μην παρουσιάζει μείωση, ούτε να υπάρχει κίνδυνος να μειωθεί στο άμεσο μέλλον, και να υπάρχουν και να συνεχίσουν να υπάρχουν και στο μέλλον επαρκείς εκτάσεις τύπων φυσικών οικότοπων (habitat/ενδιαιτήματα) ώστε οι πληθυσμοί τους να διατηρηθούν μακροπρόθεσμα.
Από τα κείμενα της ΕΠΜ, δεν προκύπτει η αξιόπιστη τεκμηρίωση με επιστημονικά δεδομένα της κατάστασης του περιβάλλοντος στις υπό εξέταση περιοχές. Αμφισβητείται ακόμα ότι τα πορίσματά τους μπορούν να συμβάλλουν στην προστασία της βιοποικιλότητας (επίτευξης Ικανοποιητικής Κατάστασης Διατήρησης των προστατευτέων τύπων φυσικών οικότοπων των φυτών και των ζώων τους αφορά στο σύνολο των εκτάσεων του δικτύου Natura 2000 που εξετάζουν).
Γενική διαπίστωση για το ατεκμηρίωτο της εν λόγω ΕΠΜ, είναι η απαράδεκτη έλλειψη πληθυσμιακών και δημογραφικών δεδομένων ιδιαίτερα για τα ζώα (αριθμός ατόμων, κατανομές, αρσενικών – θηλυκών, ηλικιακές κλάσεις κ.λπ.). Συνεπώς Δεν υπάρχουν επαρκή επιστημονικά δεδομένα που να αποδεικνύουν την ανάγκη για τόσο μεγάλες σε έκταση απαγορεύσεις για την θήρα, και συνεπώς αποτελεί καθαρή ιδεοληψία και αντικυνηγετικό μένος από την πλευρά των μελετητών. Η ΕΠΜ αντί να προσδιορίσει μικρές και συγκεκριμένες εκτάσεις τα χαρακτηριστικά των οποίων επιτρέπουν τη διατήρηση των ειδών ενδιαφέροντος, χωρίς να δημιουργούν προβλήματα στην κοινωνία, προτείνει την προστασία μεγάλων εκτάσεων, με όρους που μόνο προβλήματα δημιουργούν.
Πιθανή δε απαγόρευση στις περιοχές αυτές θα έχει ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση των ελεύθερων κυνηγοτόπων και κατά συνέπεια την υπέρμετρη συγκέντρωση κυνηγών στις υπόλοιπες, όπου επιτρέπεται ένα μέρος του για το κυνήγι, ασκώντας σημαντικά μεγαλύτερη πίεση στα θηράματα από τη μια και εγκυμονώντας κινδύνους εμφάνισης κυνηγετικών ατυχημάτων από την άλλη, υποβαθμίζοντας την ποιότητα αναψυχής του ίδιου του κυνηγιού και της κυνηγετικής δραστηριότητας εν γένει.
<u>Με βάση τα παραπάνω διαμαρτυρόμαστε έντονα για τις απαγορεύσεις και τις προτάσεις της ΕΠΜ που αφορούν τη θήρα, το οποίο θεωρούμε πρόχειρο και κακογραμμένο, χωρίς τεκμηρίωση και με σαφή πρόθεση να βλάψει τη θήρα και την κυνηγετική οικογένεια. Με δεδομένο το γεγονός πως δεν παρουσιάζεται η απαιτούμενη τεκμηρίωση για τις νέες απαγορεύσεις θήρας που προβλέπονται στην Ε.Π.Μ., Ζητούμε από τη μελετητική ομάδα να αφαιρέσει τους νέους περιορισμούς για τη θήρα από το τελικό κείμενο που θα παραδοθεί στο Υπουργείο, να διατηρηθεί το σημερινό καθεστώς σε ότι αφορά το κυνήγι και να υπάρχει ουσιαστική συμμετοχή στις αποφάσεις για την θήρα των κυνηγετικών οργανώσεων.</u>
<u> </u>
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:22 #2736Νικόλαος Σολωμός, Μέλος Δ.Σ του ΝΠΔΔ “ΚΙΕ”ΟΡΟΣ ΑΙΝΟΣ Κεφαλληνίας -οφειλόμενες συμπληρώσεις- (ΖΠΦ-2).
Εντός των προτεινομένων χαρτογραφικών ορίων της ΖΠΦ-2 βρίσκονται οι εξειδικευμένες επιστημονικές εγκαταστάσεις του αστρονομικού κέντρου “ΚΙΕ” [Κεφαλληνιακού Ιδρύματος Ερευνών (ΝΠΔΔ του Ελληνικού Κράτους)] δηλαδή κτίρια, ενδιαιτήσεις, θόλοι τηλεσκοπίων, ραδιοκάτοπτρα υποδομές κλπ) καθώς και οι ιδιόκτητες πάροδοι προσβάσεως σε αυτές, οι οποίες είναι σαφώς οριοθετημένες, περιφραγμένες , κτηματογραφημένες. (γνωστές εδώ και 25 έτη εντός και εκτός Ελλάδος με την παράλληλη ονομασία “Αστεροσκοπείο Εύδοξος”). Οι τοποθεσίες αυτές (δύο τον αριθμό) είναι θεσμοθετημένες προυπάρχουσες ορεινές θέσεις επιστημονικής έρευνας και εκπαιδεύσεως στην Κεφαλονιά) εντός των οποίων λόγω της περιφράξεως αλλά και της πολιτικής του ΚΙΕ προστατεύεται η υπάρχουσα χλωρίδα και η πανίδα. Η μελέτη οφείλει να αποτυπώσει την θεσμοθετημένη επιστημονική δραστηριότητα της ζώνης λόγω της υπάρξεως ΚΙΕ στο οικείο εδάφιο του Πίνακα, το οποίο πρός το παρόν είναι κενό. Οπως επίσης οφείλει να μνημονεύσει ρητά την απαγόρευση εγκαταστάσεων φωτισμού στην ορεινή αυτή Ζώνη για να προστατευτεί το αγαθό του νυχτερινού ουρανού από μελλοντική εγγύς φωτορύπανση. Εκτός των παραπάνω, η θρησκευτική χρήση μικράς περιοχής (μικρά εκκλησία Αγ. Ελευθερίου) ευρισκόμενη εκτός ορίων του ΚΙΕ πλησίον της οδού πρός Πυργί/Χαράχτι πρέπει επίσης να αποτυπωθεί.
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:22 #2737Άγγελος ΛαγοδήμοςΚαλησπέρα σας,
Είμαι κάτοικος Ζακύνθου και ιδιοκτήτης της εκτάσεως που βρίσκεται στον Αγαλά Ζακύνθου με κορυφές
X=216117.39 Y=4174958.54 ,X=216170.18 Y=4174651.97 ,X=216199.24 Y=4174601.42
X=216225.02 Y=4174613.24 ,X=216267.06 Y=4174643.20 ,X=216300.03 Y=4174707.58
X=216364.83 Y=4174718.19 ,X=216430.17 Y=4174891.67 ,X=216424.35 Y=4174944.99
X=216278.83 Y=4175004.14
Η οποία έχει αγοραστεί με τα υπ. αριθμ. 12933/18, 12936/18, 12937/18 συμβόλαια.
Η μισή έκταση περίπου έχει πωληθεί με τα υπ. αριθμ. 13150/18, 13342/19, 13124/2018 και 14752/2022 σε Γερμανούς και Τσέχους.
Ήδη έχουν κατασκευάσει μια διώροφη κατοικία με υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή και είναι σε εξέλιξη οικοδομικές άδειες για άλλες οχτώ κατοικίες και μια τουριστική εγκατάσταση στην εν λόγο έκταση, η οποία είναι διαμορφωμένη με ασφαλτόδρομο πλάτους 7μ. και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο του Δήμου.
Όλη η έκταση μας είναι μη δασική (ΑΑ στους Δασικούς χάρτες)
Επειδή: όλη η έκταση είναι ήδη σε ανάπτυξη, είμαστε σε υψόμετρο 130μ. από τη θάλασσα, δεν έχουμε καμιά επαφή με τον θαλασσοκόρακα
Παρακαλώ όπως περιορίσετε τη ζώνη ΖΠΦ-06 μέχρι το όριο των κατακόρυφων βράχων.
Δηλαδή στις συντεταγμένες
X=216105.54 Y=4174962.32 ,X=216181.20 Y=4174577.43
Και την ιδιοκτησία μου να την εντάξετε στη ζώνη ΖΒΔΦΠ-01
Ο θαλασσοκόρακας αλλά και τα ενδημικά είδη χλωρίδας βρίσκονται στα κάθετα βράχια (τύπος οικοτόπου 1240) που είναι εκτός των οικοπέδων.
Η περιοχή Νότια Αγαλά Ζακύνθου
Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των ειδών χαρακτηρισμού ορνιθοπανίδας αξιολογήθηκε ως μέτρια για μέτρα διαχείρισης και μέτρια για τα θεσμικά μέτρα για τον θαλασσοκόρακα για την GR2210001 καθώς ο σχετικός πληθυσμός είναι της τάξης 2-15%.
Εντός τύποι οικοτόπων:
1062 Εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες Δεν περιλαμβάνεται στους τύπους οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ
5340 Garrigues της Ανατολικής Μεσογείου Καθεστώς Δεν περιλαμβάνεται στους τύπους οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ
Εκτός τύποι οικοτόπων:
1240 Ονομασία Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο με ενδημικά Limonium spp.
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:23 #2738Άγγελος ΛαγοδήμοςΚαλησπέρα σας,
Είμαι κάτοικος Ζακύνθου και ιδιοκτήτης της εκτάσεως που βρίσκεται στον Αγαλά Ζακύνθου με κορυφές
X=216117.39 Y=4174958.54 ,X=216170.18 Y=4174651.97 ,X=216199.24 Y=4174601.42
X=216225.02 Y=4174613.24 ,X=216267.06 Y=4174643.20 ,X=216300.03 Y=4174707.58
X=216364.83 Y=4174718.19 ,X=216430.17 Y=4174891.67 ,X=216424.35 Y=4174944.99
X=216278.83 Y=4175004.14
Η οποία έχει αγοραστεί με τα υπ. αριθμ. 12933/18, 12936/18, 12937/18 συμβόλαια.
Η μισή έκταση περίπου έχει πωληθεί με τα υπ. αριθμ. 13150/18, 13342/19, 13124/2018 και 14752/2022 σε Γερμανούς και Τσέχους.
Ήδη έχουν κατασκευάσει μια διώροφη κατοικία με υπόγειο και κολυμβητική δεξαμενή και είναι σε εξέλιξη οικοδομικές άδειες για άλλες οχτώ κατοικίες και μια τουριστική εγκατάσταση στην εν λόγο έκταση, η οποία είναι διαμορφωμένη με ασφαλτόδρομο πλάτους 7μ. και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο του Δήμου.
Όλη η έκταση μας είναι μη δασική (ΑΑ στους Δασικούς χάρτες)
Επειδή: όλη η έκταση είναι ήδη σε ανάπτυξη, είμαστε σε υψόμετρο 130μ. από τη θάλασσα, δεν έχουμε καμιά επαφή με τον θαλασσοκόρακα
Παρακαλώ όπως περιορίσετε τη ζώνη ΖΠΦ-06 μέχρι το όριο των κατακόρυφων βράχων.
Δηλαδή στις συντεταγμένες
X=216105.54 Y=4174962.32 ,X=216181.20 Y=4174577.43
Και την ιδιοκτησία μου να την εντάξετε στη ζώνη ΖΒΔΦΠ-01
Ο θαλασσοκόρακας αλλά και τα ενδημικά είδη χλωρίδας βρίσκονται στα κάθετα βράχια (τύπος οικοτόπου 1240) που είναι εκτός των οικοπέδων.
Η περιοχή Νότια Αγαλά Ζακύνθου
Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των ειδών χαρακτηρισμού ορνιθοπανίδας αξιολογήθηκε ως μέτρια για μέτρα διαχείρισης και μέτρια για τα θεσμικά μέτρα για τον θαλασσοκόρακα για την GR2210001 καθώς ο σχετικός πληθυσμός είναι της τάξης 2-15%.
Εντός τύποι οικοτόπων:
1062 Εγκαταλελειμμένες καλλιέργειες Δεν περιλαμβάνεται στους τύπους οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ
5340 Garrigues της Ανατολικής Μεσογείου Καθεστώς Δεν περιλαμβάνεται στους τύπους οικοτόπων της Οδηγίας 92/43/ΕΟΚ
Εκτός τύποι οικοτόπων:
1240 Ονομασία Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο με ενδημικά Limonium spp.
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:23 #2739Μπαλδος ΔιονυσηςΙσως αυτη η επεκταση του Εθνικου Δρυμου του Αινου,<<να χρειαζοταν>> αν το κρατος ειχε κανει στον ηδη υπαρχοντα δρυμο ,.αυτο που θα επρεπε.Για οσους γνωριζουν τον δρυμο και κατ ομολογια ανθρωπων -γνωστες των δρυμων-το βουνο ειναι πολλα χρονια παρατημενο στο ελεος του.Η ασυδοσια-λεηλασια κρατους,πολιτων το εχουν φερει στη σημερινη του θλιβερη κατασταση.Γερασμενο βουνο,χωρις βουληση ανανεωσης,χωρις προστασια και χωρις κανενα προγραμμα σωτηριας του .Οσοι απο εσας -υπευθηνους- νομιζετε η εχετε αντιθετη αποψη για την σημερινη του κατασταση,δεν εχετε παρα να τον επισκεφτητε.Οσοι ομως απο εσας νομιζετε οτι μπορειτε να βοηθησετε τον υπαρχοντα δρυμο ξεκινηστε και καντε το ΤΩΡΑ,αν ομως δεν εχετε τετοια σχεδια μην επεκτεινετε τα ορια ,γιατι θα ειστε διπλα εκτεθειμενοι. Η αποψη μου αυτη,δεν ανηκει σε καποιον επιστημονα ,δεν εχει καμμια πολιτικη σκοπιμοτητα,απλα ειναι μια σχηματισμενη εικονα ,ενος ανθρωπου που περπατα σε αυτο το χωρο,χρονια τωρα,χωρις να εχω δευτερες σκεψεις και κανενα κερδος απο αυτο το χωρο και απλα αγαποντας τη ΦΥΣΗ και θελοντας να την προστατεψω.
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:23 #2742Άγγελος ΛαγοδήμοςΚαλησπέρα σας,
Είμαι κάτοικος Ζακύνθου και ιδιοκτήτης της εκτάσεως που βρίσκεται στον Άγιο Λέοντα Ζακύνθου με κορυφές
X=209310.41 Y=4181252.03 ,X=209517.81 Y=4181436.12 ,X=209542.28 Y=4181399.00
X=209574.38 Y=4181378.06 ,X=209611.16 Y=4181331.88 ,X=209619.67 Y=4181323.24
X=209558.52 Y=4181286.02 ,X=209509.96 Y=4181268.04 ,X=209478.02 Y=4181187.07
X=209453.79 Y=4181140.42 , X=209430.26 Y=4181123.78 ,X=209413.23 Y=4181113.73
X=209367.60 Y=4181164.00
Η οποία έχει αγοραστεί με τα υπ. αριθμ. 14781/22 και 14785/22 συμβόλαια.
Ήδη στην περιοχή της Πόρτο Ρόξα και Πόρτο Λιμνιώνα που βρίσκεται ανάμεσα η ιδιοκτησία μου, στην παράκτια ζώνη έχουν κατασκευαστεί προ πολλών ετών πολλά εστιατόρια/μπαρ και πρόσφατα καταλύματα αναψυχής, τα οποία προσελκύουν χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο.
Επίσης στο δικό μου ακίνητο είναι σε εξέλιξη οικοδομικές άδειες για μια τουριστική εγκατάσταση και εστιατόριο/μπαρ.
Όλη παράκτια περιοχή είναι διαμορφωμένη με ασφαλτόδρομο πλάτους 6μ. και είναι συνδεδεμένη με το ηλεκτρικό δίκτυο του Δήμου.
Όλη η έκταση μου είναι μη δασική (ΑΑ στους Δασικούς χάρτες)
Επειδή: όλη η έκταση είναι ήδη σε ανάπτυξη με χιλιάδες τουρίστες κάθε χρόνο και δεν έχουμε καμιά επαφή με τον θαλασσοκόρακα
Παρακαλώ όπως περιορίσετε τη ζώνη ΖΠΦ-06 μέχρι το όριο της ακτογραμμής.
Δηλαδή στις συντεταγμένες
X=209291.13 Y=4181244.87 ,X=209394.65 Y=4181101.95
Και την ιδιοκτησία μου να την εντάξετε στη ζώνη ΖΒΔΦΠ-01
Επίσης
Περιοχή Πόρτο Ροξα /Αγίου Λέοντα
Η ιεράρχηση των προτεραιοτήτων των ειδών χαρακτηρισμού ορνιθοπανίδας αξιολογήθηκε ως μέτρια για μέτρα διαχείρισης και μέτρια για τα θεσμικά μέτρα για τον θαλασσοκόρακα για την GR2210001 καθώς ο σχετικός πληθυσμός είναι της τάξης 2-15%.
Εντός τύποι οικοτόπων:
5420 Φρύγανα με Sarcopoterium spinosum (Cisto-Micromerietea)
Εκτός τύποι οικοτόπων:
1240 Ονομασία Απόκρημνες βραχώδεις ακτές με βλάστηση στη Μεσόγειο με ενδημικά Limonium spp.
Με φιλικούς χαιρετισμούς
Άγγελος Λαγοδήμος
Πολιτικός Μηχανικός
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:23 #2743Τακλής Χρήστος<div dir=”auto”>χαιρόμαστε για τη δραστική μείωση του κυνηγιού σε περιοχές Natura και την απαγόρευση τους στους Παξούς και διαφωνούμε με τη μελέτη που το επιτρέπει σε περιοχές του Αίνου στη Κεφαλλονιά.</div>
<div dir=”auto”></div>21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:23 #2744Ιωαννης παπουτσηςΧαίρομαι ιδιαίτερα.
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:26 #2745Παναγιώτα Δαυιδούλα ΠερήφανουΧαιρόμαστε για τη δραστική μείωση του κυνηγιού σε περιοχές Natura και την απαγόρευση τους στους Παξούς και διαφωνούμε με τη μελέτη που το επιτρέπει σε περιοχές του Αίνου στη Κεφαλλονιά.
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:26 #2746Dimitrios RoggitisΔιαφωνώ κατηγορηματικά για την μελέτη που επιτρέπει το κυνήγι σε περιοχές του Αίνου στη Κεφαλλονιά.
Χαίρομαι με την μείωση του κυνηγιού σε προστατευόμενες περιοχές Natura και ιδίως της απαγορευσής του στους Παξούς, αλλά αναρωτιέμαι κατά πόσο η απαγόρευση αυτή στα αλήθεια θα ισχύει;<!–/data/user/0/com.samsung.android.app.notes/files/clipdata/clipdata_bodytext_230221_025849_755.sdocx–>Έχοντας μεγαλώσει κοντά στους “προστατευόμενους” υγροβιότοπους Κοτυχιού-Στροφυλιάς, αν και το κυνήγι θεωρείτε εκεί παράνομο, οι κυνηγοί δεν έχουν αφήσει κανένα δείγμα ζωής. Όλο τον χρόνο κυνηγούν, σκοτώνουν πανέμορφα ζώα, μολύνουν με απορρίμματα το περιβάλλον και διαταράσσουν την ηρεμία του οικοσυστήματος. Τα φλαμίνγκο κάθε χρόνο που επισκέφθονται τον υγροβιότοπο φαίνονται να είναι όλο και λιγότερα και υπάρχει κίνδυνος να εξαφανιστούν από τον συγκεκριμένο τόπο, ψάχνοντας άλλα μέρη πιο ασφαλή. Έχω διοργανώσει πολλές φορές στον υγροβιότοπο αυτόν καθαρισμούς, μαζεύοντας τσάντες και τσάντες με φυσίγγια που αφήνουν πίσω οι κυνηγοί, μέχρι και μπότες και ρούχα αυτών. Έχω αντικρίσει το αποκρουστικό πρόσωπο του κυνηγιού και την σαπίλα που αφήνει στο διάβα του. Λέμε όχι στο κυνήγι για την διατήρηση και την ευημερεία της άγριας ζωής και της ζωής γενικότερα. Αρκετά! Δεν είναι χόμπυ!<!–/data/user/0/com.samsung.android.app.notes/files/clipdata/clipdata_bodytext_230221_025538_125.sdocx–>
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:27 #2747Γοργω ΤσαμαντανηΧαιρομαι ιδιαιτερα για τη δραστικη μειωση τοτου κυνηγιου στις περιοχες Natura,επισης για την απαγορευση του στους Παξους,αλλα διαφωνω με τη μελετη που το επιτρεπει στις περιοχες του Αινου στη Κεφαλλονια!!!
21 Φεβρουαρίου 2023 στις 16:27 #2748ΣΤΑΜΑΤΙΝΑ ΚΑΣΙΔΟΚΩΣΤΑΧαιρώμαστε για τη δραστική μείωση του κυνηγιου σε περιοχές Natura και διαφωνούμε με τη μελέτη που το επιτρέπει σε περιοχές του Αίνου στην Κεφαλλονιά.
-
ΣυντάκτηςΔημοσιεύσεις
- Η συζήτηση ‘ΕΠΜ 5α: Περιοχές Natura 2000 των Περιφερειακών Ενοτήτων Κέρκυρας, Κεφαλλονιάς, Ιθάκης, Λευκάδας και Ζακύνθου’ δεν δέχεται νέα θέματα και απαντήσεις.