Δημόσια διαβούλευση για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ)

• Αυτό το θέμα έχει 704 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 έτος από τον χρήστη ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ Σ. – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
  • Δημιουργός
    Θέμα
    diavouleusi
    Keymaster

Για λόγους διασφάλισης της ιδιωτικότητας παρέχεται δυνατότητα μη δημοσιοποίησης των σχολίων (κατόπιν προσθήκης σημείωσης από το χρήστη)  ή αποστολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση: gramchora(at)ypen.gr,  με τίτλο «Δημόσια διαβούλευση για τον ΝΟΚ»

Επισκόπηση 25 απαντήσεων - 276 έως 300 (από 704 συνολικά)
    • Συντάκτης
      Απαντήσεις
      ΚΩΤΕΛΗΣ ΓΙΑΝΝΗΣ

καλημέρα

Το δικαιότερο θα ήταν τουλάχιστον όσοι είχαν καταθέσει αίτημα ή έχουν πάρει Προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας ή σύναψη εργολαβικού συμβολαίου

Στη δική μου περίπτωση:

Τριώροφη οικοδομή με πυλωτή (επιτρεπόμενο ύψος περιοχής 12.00μ), στα εγκεκριμένα σχέδια από ΥΔΟΜ δεν ξεπερνώ τα 11,57μ.

Κάνω χρήση του άρθρου 25 παρ.1 και του άρθρου 11 παρ.2-ιδ πατάρια)

Έχω πάρει από ΥΔΟΜ Προέγκριση Οικοδομικής άδειας με θεωρημένο Τοπογραφικό και Διάγραμμα Κάλυψης την 28-11-2024

και στην συνέχεια κατέθεσα Αναθεώρηση Προέγκριση Οικοδομικής άδειας την 10-12-2024 για κάποιες  αλλαγές που είχα.

Πήρα εγκρίσεις υψομέτρων από τον δήμο Βέροιας και την Αρχαιολογία και έγιναν πληρωμές Τοπογραφικού, Στατικής μελέτης και φορολογικών.

Και ξαφνικά σε μία μέρα ανατρέπονται όλα…. Είναι δυνατόν ?

Ας εξετάσουν καταρχάς καλύτερα τα δεδομένα (ειδικά για τα πατάρια τα οποία μετρούν στον Συντελεστή Όγκου).

Δικαιότερο θα ήταν τουλάχιστον όσοι έχουν  Προέγκριση ή έκδοση οικοδομικής άδειας ή σύναψη εργολαβικού συμβολαίου να μπορούν να προχωρήσουν σύμφωνα με τον Ν.Ο.Κ και όχι με την απόφαση του ΣΤΕ.

Στη δική μου περίπτωση:

Τριώροφη οικοδομή με πυλωτή (επιτρεπόμενο ύψος περιοχής 12,00μ).

Κάνω χρήση του άρθρου 25 παρ.1 και του άρθρου 11 παρ.2-ιδ πατάρια),χωρίς υπέρβαση ύψους (ύψος τελικό 11,57μ< 12,00μ. επιτρεπόμενο).

Έχω πάρει Προέγκριση Οικοδομικής άδειας με θεωρημένο Τοπογραφικό και Διάγραμμα Κάλυψης  από την ΥΔΟΜ  28/11/2024 στην συνέχεια κατέθεσα Αναθεώρηση Προέγκρισης Οικοδομικής άδειας την 10-12-2024 για κάποιες αλλαγές

Πληρωμές φορολογικών, μελέτης στατικών κλπ

Εγκρίσεις από Αρχαιολογία, και υψόμετρα από Δήμο Βέροιας

Και ξαφνικά σε μία μέρα ανατρέπονται όλα…. Είναι δυνατόν ?

Ας εξετάσουν καλύτερα τα δεδομένα (ειδικά για τα πατάρια όταν συνυπολογίζονται στον όγκο).

Μιχάλης

Ειμαι με την οικογένεια μου και ειναι τα χειροτερα Χριστουγεννα που εχω κάνει ποτέ !
          Ξέροντας οτι η δουλεια και η περιουσια μου εχει καταστραφει επειδη επελεξα για εμενα και την οικογενεια μου να ειμαστε νομιμοι και και νομοταγεις.
          Η πρόσφατη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναδεικνύει την κραυγαλέα αδικία που προκαλεί η έλλειψη μεταβατικής περιόδου και η ασυνέπεια της διοίκησης. Δεν σας αρέσει ο 12χρονος νόμος σας ? Μην με καταστρέφετε εμένα επειδη τον εφάρμοσα, λες και ειχα επιλογή !!
          Πολίτες σε δήμους όπου οι δημοτικές αρχές παρανόμως αντιτίθενται στις διατάξεις του ΝΟΚ βρίσκονται σε τραγική θέση, καθώς βλέπουν τις περιουσίες τους να απαξιώνονται, τις επενδύσεις τους να καταστρέφονται και τις οικογένειές τους να πλήττονται. Σε αντίθεση με άλλες περιοχές οι δήμοι εφαρμόζουν τον ΝΟΚ χωρίς προσκόμματα, η άνιση αντιμετώπιση οδηγεί σε ανυπολόγιστες συνέπειες για χιλιάδες πολίτες. Πολίτες 2ης κατηγορίας γιατί ο κάθε δήμαρχος πολιτικάντης μου μπλόκαρε την άδεια για να κάνει καριέρα.
          Η κυβέρνηση, η οποία μόλις τον Μάιο διαβεβαίωνε ότι το ζήτημα είχε λυθεί, δεν εχει καμία σοβαρότητα και συνέπεια. Οι δηλώσεις περί “λύσης” τον Μάιο μας οδήγησαν σε συμβόλαια, μελέτες και τεράστια έξοδα καταθέτοντας άδειες και κάνοντας συνολική διαχείριση της όποιας περιουσίας μας που με κόπο μιας ζωης καταφέραμε.

Το συμπέρασμα,

Η άδεια σε αναστολή, όμηροι του δημάρχου, οι δίπλα πολυκατοικια να χτιζεται γιατί ο κατασκευαστής ξεκίνησε χωρις να περιμένει ηλιθιωδώς την κυβέρνηση όπως εμεις τον Μάιο. Η περιουσιά μου μεσα σε μερικές μέρες να αξίζει 50% λιγότερα γιατι αποφασίσαμε σαν οικογένεια να ειμαστε νομοταγής.
          Η γελοιότητα, η ανικανότητα της κυβέρνησης να με προστατεύσει από τον καθε λαϊκιστή δήμαρχο και να μην μπορει να υπερασπιστεί ΤΟΝ ΝΟΜΟ ΠΟΥ ΜΟΥ ΕΠΙΒΑΛΕΙ ΝΑ ΕΦΑΡΜΌΣΩ,  να καταστρέφει νομοταγείς πολίτες που συμμορφώνονται με τους κανονισμούς να τιμωρούνται με τον πιο άδικο τρόπο οικογένειες και κόποι 40 ετων.
          Έλλειμμα κράτους δικαίου, έλλειμμα πέτσας.

gmele

Είμαι μόνιμος κάτοικος εξωτερικού τα τελευταία 18 χρόνια και το 2019 αποφάσισα να αγοράσω ένα οικόπεδο σε γνωστό νότιο προάστιο της Αττικής με σκοπό την ανέγερση της οικογενειακής μου κατοικίας ώστε να επιστρέψω στην Ελλάδα
            Μετά την αγορά του οικοπέδου και τη λήξη της πανδημίας του Covid-19 εξέδωσα  άδεια κατεδάφισης στο οίκημα που υπήρχε εντός οικοπέδου με σκοπό να χτίσω ένα μεγαλύτερο και να κάνω χρήση των bonus που έδινε ο ΝΟΚ. Μου πήρε συνολικά 8 μήνες για να καταφέρω να εκδώσω την άδεια κατεδάφισης, χωρίς κανένα συγκεκριμένο λόγο. Απλά τη μία ο υπάλληλος έλειπε, την άλλη ήταν άρρωστος, και λοιπές ανόητες αιτιάσεις. Εκτέλεσα την κατεδάφιση της υφιστάμενης κατοικίας, εξέδωσα οικοδομική άδεια και προχώρησα σε αρχαιολογικές τομές. Είχα την ατυχία εντός του οικοπέδου να βρεθούν αρχαιολογικά ευρήματα.
            Όπως σε όλα τα οικόπεδα με αρχαιολογικά ευρήματα, έτσι και στο δικό μου ξεκίνησα μια επίπονη, κοστοβόρα και χρονοβόρα διαδικασία αρχαιολογικής ανασκαφής η οποία διήρκησε συνολικά 1,5 χρόνο και αρκετές δεκάδες χιλιάδες ευρώ προσλαμβάνοντας αρχαιολόγο, ειδικευμένους εργατοτεχίτες, μελετητές, συντηρητές αρχαιοτήτων και άλλους.
            Τον Ιούλιο του 2024 έφτασα στο τέλος της ανασκαφής και τότε μου ανακοινώθηκε από την Αρχαιολογική Υπηρεσία ότι για την έναρξη των εργασιών εκσκαφής και της κατασκευής της οικοδομής θα πρέπει να προηγηθεί η κατάθεση φακέλου με τη μελέτη μου για έγκριση από το Τοπικό Συμβούλιο Μνημείων Αττικής. Πράγματι, στις αρχές Σεπτεμβρίου του 2024 κατέθεσα τον εν λόγω φάκελο αναμένοντας εναγωνίως την έγκρισή του.
            Δυστυχώς όμως, ως σήμερα, δεν έχει εξεταστεί το παραπάνω θέμα και φτάνουμε στο τραγικό σημείο να έχουμε κάνει έναρξη εργασιών προ 2 ετίας και να μην είμαστε σε θέση να ξεκινήσουμε τις εργασίες ανέγερσης της οικοδομής με καθαρή υπαιτιότητα του Δημοσίου και των Φορέων αυτού.
            Το δελτίο τύπου που εκδόθηκε στις 11 Δεκεμβρίου 2024 από το Συμβούλιο της Επικράτειας κάνει λόγο για εκδοθείσες άδειες που αποδεδειγμένα έχουν ξεκινήσει οικοδομικές εργασίες.
            Και ρωτώ:

• Είναι δυνατόν οι δικές μας περιπτώσεις (ανασκαφές) να μη θεωρούνται αυτονόητα έναρξη οικοδομικών εργασιών;
            • Είναι δική μου ευθύνη το γεγονός ότι εν έτη 2024, με τόσες πολυδάπανες και πολυδιαφημισμένες μεταρρυθμίσεις ηλεκτρονικής διακυβέρνησης και αυτοματοποιημένων διαδικασιών να μην μπορεί να εξεταστεί ένα θέμα από ένα δημόσιο συμβούλιο σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα 1-2 μηνών;
            • Μπορεί αυτό να θεωρηθεί καλή εξυπηρέτηση Ευρωπαϊκής χώρας προς τους πολίτες της; Να μην ξέρεις ποτέ τί πρόκειται να γίνει με το θέμα σου όταν εμπλέκεται κάποιος δημόσιος φορέας για κάποια έγκριση;
            • Αναλογίζεστε άραγε πόσο επιζήμιο είναι για μένα, οικονομικά και ψυχολογικά,που ακόμη κατοικώ στο εξωτερικό να κυνηγάω κάθε μέρα έναν αριθμό πρωτοκόλλου και κάποια προθεσμία που εκ προοιμίου είναι αδύνατον να προλάβω λόγω κάποιου κωλύματος των Δημοσίων Υπηρεσιών ώστε εν έτη 2024 να θέλω να χτίσω με βάση μια νόμιμα εκδοθείσα Οικοδομική Άδεια, με τους όρους που ίσχυαν όταν αγόρασα το οικόπεδο, το σπίτι που θέλω να μείνω με την οικογένειά μου στη χώρα μου;
            • Μπορεί ένας απλός πολίτης να παρακολουθήσει όλη αυτήν την τραγελαφική διένεξη μεταξύ Δημάρχων, Υπουργείων και Δικαστηρίων σε μία κατά τα άλλα σύγχρονη Ευρωπαϊκή χώρα που διαφημίζει το φιλικό και σταθερό οικονομικό και θεσμικό της περιβάλλον για επενδύσεις;
            • Για ποιο λόγο μπήκα στην διαδικασία κατεδάφισης της υφιστάμενης οικίας; Αν ήξερα εξ αρχής ότι τα τετραγωνικά μέτρα θα ήταν αυτά στα οποία πάμε χωρίς τα bonus, τότε δεν θα έμπαινα στην όλη διαδικασία και θα κρατούσα το υφιστάμενο κτίριο και απλά θα προχωρούσα σε ριζική ανακαίνιση. Έξοδα κατεδάφισης, μελετών, έκδοσης άδειας, αρχαιολογίας, χωρίς κανένα λόγο. Ποιος θα με αποζημιώσει;

Θέλω να κλείσω εμφατικά λέγοντας ότι οι εργασίες ανασκαφής που εκτελούνται ή έχουν ολοκληρωθεί στα οικόπεδα πρέπει σαφέστατα να θεωρηθούν ως εργασίες έναρξης της οικοδομής, ανεξάρτητα από την κάθε έγκριση ή μη συμβουλίου, και οι εκδοθείσες αυτές άδειες να εκτελεστούν ως αυτές εκδόθηκαν.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΠΟΥ

ΑΣΧΕΤΕ ΠΟΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ ΟΛΑ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΚ ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΟΥΝ. ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗ  ΟΙ ΣΠΟΥΔΑΓΜΕΝΟΙ ΣΕ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΔΙΚΗΓΟΡΟΙ ΕΙΔΗΜΟΝΕΣ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ ΑΣΧΕΤΟΙ ΜΑΖΙ ΜΕ ΚΑΡΕΚΛΟΚΕΝΤΑΥΡΟΥΣ ΔΗΜΟΣΙΟΥΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΕ ΔΗΘΕΝ ΥΠΕΡΜΑΧΟΥΣ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΣΤΗΝ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΟΤΙ ΒΟΛΕΥΕΙ ΤΗΝ ΠΑΡΤΗ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΗ ΟΣΩΝ ΔΟΥΛΕΥΟΥΝ ΓΙΑ ΝΑ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ ΣΠΙΤΙΑ.

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΤΟΠΟΥ

ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ, ΕΧΩ ΤΙΣ ΑΚΟΛΟΥΘΕΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ…..

1.. ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΜΕ ΝΟΜΟΘΕΤΙΚΗ ΡΥΘΜΙΣΗ ΤΩΝ ΠΟΛΕΟΔΟΜΙΚΩΝ ΚΑΝΟΝΙΣΜΩΝ ΚΑΙ ΝΟΜΩΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΟ ΣΤΕ ΠΟΥ ΠΑΝΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΛΑΙΟΤΕΡΑ ΧΡΟΝΙΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΚΗΓΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΜΕ ΣΠΟΥΔΕΣ ΠΟΛΕΟΔΟΜΟΥΣ ΤΟ ΣΤΕ.. ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ ΓΙΑ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΟΙ ΚΑΤΑΣΤΡΟΦΕΣ ΠΟΥ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ. ΑΛΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΑΥΤΟΙ ΑΥΞΑΝΟΥΝ ΤΟΥΣ ΜΙΣΘΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΠΟΡΕΙ ΚΑΠΟΙΟΣ ΝΑ ΠΡΟΣΒΑΛΕΙ ΤΙΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΑΥΤΕΣ ? ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΙΝΕΙ ΓΙΑΝΝΗΣ ΚΕΡΝΑΕΙ ΚΥΡΙΟΙ ΤΟΥ ΣΤΕ ??

2. ΑΝ ΑΚΥΡΩΘΟΥΝ ΤΑ ΑΡΘΡΑ ΤΟΥ ΝΟΚ ΤΟΤΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΠΑΝΑΦΟΡΑ ΤΟΥ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΠΟ 0,6 ΣΕ 0,7 ΤΟΥ ΟΙΚΟΠΕΔΟΥ ΓΙΑΤΙ ΟΠΩΣ ΕΙΝΑΙ ΓΝΩΣΤΟ Ο ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗΣ ΚΑΛΥΨΗΣ ΜΕΙΩΘΗΚΕ ΜΕ ΤΟΝ ΝΟΚ ΣΑΝ ΑΝΤΙΣΤΑΘΜΙΣΜΑ ΓΙΑ ΤΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ ΠΟΥ ΝΟΜΟΘΕΤΗΘΗΚΑΝ.

3. ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΣΤΑ ΕΥΡΩΠΑΙΚΑ ΔΙΚΑΣΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΜΗ ΣΥΜΜΟΡΦΩΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΕΥΡΩΠΑΙΚΗ ΟΔΗΓΙΑ, ΠΟΥ ΚΑΤΑΡΓΕΙ ΤΟ ΑΡΘΡΟΥ 25 ΓΙΑ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΚΤΙΡΙΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΜΕ BONUS 10% ΣΤΟΝ ΣΥΝΤΕΛΕΣΤΗ ΔΟΜΗΣΗΣ, ΕΚΤΟΣ ΑΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΛΛΟΓΟΙ ΚΑΙ ΔΙΚΑΣΤΕΣ ΤΟΥ ΣΤΕ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΚΟΣΤΟΣ 10% ΕΠΙ ΤΟΥ ΚΟΣΤΟΥΣ ΤΗΣ ΟΙΚΟΔΟΜΗΣ ΠΟΥ ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ ΓΙΑ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ ΜΗΔΕΝΙΚΗΣ ΚΑΤΑΝΑΛΩΣΗΣ ΕΝΑ ΚΤΙΡΙΟ.

Υ.Γ. ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΒΛΕΠΩ ΓΙΑ ΤΟΣΟ ΧΟΥΒΑΡΝΤΑΔΕΣ…

κατασκευαστης

κ. Υπουργέ, αν το σημείο εκκίνησης των αντιδράσεων στο ΝΟΚ ήταν και είναι το υπερβάλλον ύψος των κτηρίων, διότι αυτό γεννα ανισσοροπίες στον πολεοδομικό ιστό, γεννάται το ερώτημα γιατι η απόφαση του ΣτΕ να έχει οριζόντια εφαρμογή σε περιπτώσεις  που δεν έχουμε υπέρβαση ύψους και κάλυψης, άρα χωρίς υπέρβαση στον τρόπο που το κτηριακό κέλυφος εντάσσεται σε ένα πολεοδομικό τετράγωνο. Γιατί να καταργηθούν οι πρόνοιες για τα πάταρια (παλαιό χαρακτηριστικό τόσο στο ΓΟΚ, όσο και στο ΝΟΚ) , άπαξ και ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός δεν οδηγεί σε υπερβάλλουσα αύξηση ύψους/κάλυψης, σε σχέση με τους όρους δόμησης ενός οικοδομικού τετραγώνου/ μιας περιοχής; Γιατί να καταργηθεί το μπόνους της ενεργειακής αποδοτικότητας, κάτι απόλυτα εναμονισμένο με τις ανάγκες της εποχής, αν τα επιπλέον τετραγωνικά στη δόμηση  (ως μπόνους), ακριβώς λόγω του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, δεν παραβιάζουν το συντελεστή κάλυψης και το ύψος μιας οικοδομής;

Η εταιρεία μας εξειδικεύεται στα επικλινή οικόπεδα, τα οποία είναι ήδη επιβαρυμένα με υψηλό κατασκευαστικό κόστος (εκβραχισμοί, τοιχεία, κλπ.).  Αν εκεί μπορούν να σχεδιαστούν/ανεγερθούν  κτήρια  χωρίς να παραβιάζεται ο συντελεστής κάλυψης και το επιτρεπόμενο ύψος, η κατάργηση των επιπλέον τετραγωνικών μέτρων στη δόμηση, όπως τα πατάρια, τα οποία είναι εκ των ων ουκ άνευ στις κατοικίες σε επικλινή οικόπεδα,  καθιστά προβληματική την ανέγερσή τους. Ελπίζω η απόφαση του ΣτΕ να μην επιφέρει ένα μονοδιάσταστο και αστόχαστο δογματισμό, χωρίς τη δέουσα επιστημονική αντίληψη σε κρίσιμες λεπτομέρειες,  και οι επακόλουθες νομοθετικές  πρωτοβουλίες να μην συμπαρασύρουν παγιωμένες αρχιτεκτονικές προσεγγίσεις, που εντέλει ούτε αυξημένη κάλυψη ούτε υπερβάλλον ύψος προκαλούν σε έαν κτηριακό κέλυψος εντός του υφιστάμενου πολεοδομικού ιστού.

Θεόδωρος

Καλημέρα

Είμαι Πολιτικός Μηχανικός με είκοσι πέντε χρόνια ενεργό επάγγελμα στις κατασκευές και ειδικά στο χώρο των ακινήτων. Παρόλο που όλα αυτά τα χρόνια έχουν αλλάξει αρκετοί οικοδομικοί κανονισμοί και έχουν περάσει αρκετές μεταβατικές  Περίοδοι ποτέ μέχρι σήμερα οι νόμιμα εκδοθήσες  άδειες δεν είχαν ανακληθεί αλλά παρέμεναν πάντα ισχυρές και αναθεωρούνταν πάντα με τα ισχύοντα κατά την έκδοση τους. Εάν παρόλα αυτά θα έπρεπε να μπει και η παράμετρος της έναρξης εργασιών για την παραμονή της άδειας σε ισχύ θεωρώ ότι η έναρξη θεώρησης υποκαταστήματος στην εφορία για τους επαγγελματίες και η λήψη οποιουδήποτε τιμολογίου αποτελεί σαφή έναρξη. Επίσης η έναρξη στο ΙΚΑ και το κόλλημα ενσήμου αποτελεί έναρξη. Ομοίως εργοταξιακές παροχές νερού ή ρεύματος καθώς και δοκιμαστικές τομές από αρχαιολογία για έναρξη εκσκαφών αποτελούν σαφή έναρξη. Εξάλλου οι χρόνοι ολοκλήρωσης ενός έργου σε εργολαβικά συμβάσεις κλπ για τον υπολογισμό τυχόν ρητρών ξεκινάν από τα ανωτέρω που αποτελούν και εγκατάσταση στο εργοτάξιο. Ας ελπίσουμε να πρυτανεύσει η λογική και να μην επιδεινωθεί το κλίμα της ανασφάλειας δικαίου στην αγορά.

καλή χρονιά

Metoo STE

Τα ακίνητα που χτίστηκαν στα 90s και 00s είναι τα πιο γερά και ενεργειακά αποδοτικά. Χτίστηκαν προ κρίσης ως στιβαρές κατασκευές με αυξημένη ποσότητα οπλισμένου σκυροδέματος με διπλούς τοίχους και θερμομόνωση ανάμεσα στους τοίχους. Έτσι είναι και αφλεκτα. Επίσης δεν γινόντουσαν τσιγκουνιες στα υλικά όπως στα σύγχρονα νεόδμητα που έχουν ένα τοίχο και εξωτερική θερμομόνωση εύφλεκτη. Παρόλα αυτά οι κουτοπόνηροι τα παρουσιάζουν ως σύγχρονα ενεργειακά αποδοτικά για να κοπανανε τις τιμές. Όσοι γνωρίζουν πάνε στα ακίνητα 90s και 00s που αποδεδειγμένα με τον χρόνο είναι τα καλύτερα.

A.K.

ΣΥΜΦΩΝΩ ΑΠΟΛΥΤΩΣ ΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΡΤΗΣΗ 9602 και παρακαλώ από αυτό το βήμα τις ενώσεις κατασκευαστών κτιρίων καθώς και όποιο συμπάσχοντα γνωρίζει, να μας ενημερώσουν πως σκοπεύουν να κινηθούν νομικά σε περίπτωση που ισχύσει η απαράδεκτη ανακοίνωση του ΣΤΕ. Αν δηλαδή θα οργανώσουν την κατάθεση αγωγής ώστε όλοι εδώ οι πληγέντες να προστρέξουμε για να προσφύγουμε ομαδικά και να διεκδικήσουμε τις ανάλογες αποζημιώσεις. Αντιλαμβάνομαι βέβαια ότι όλοι περιμένουν την επίσημη ανακοίνωση του ΣΤΕ, όμως αν δεν κάνω λάθος η παρούσα πλατφόρμα θα μείνει ανοιχτεί μέχρι τέλους του έτους, δηλαδή πριν την επίσημη απόφαση, για αυτό και θα πρέπει να υπάρξει ενημέρωση των φορέων, εδώ, πιο πριν.

Το να προσφύγουμε στα Ευρωπαϊκά δικαστήρια είναι μεν χρονοβόρο και κοστοβόρο όμως είναι απόλυτα εφικτό και το κόστος σε σχέση με τα διεκδικούμενα δεν θα είναι καθόλου υψηλό ΑΝ ΟΛΟΙ ΜΑΖΙ ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΑ ΠΡΟΣΦΥΓΟΥΜΕ.

Επίσης προτρέπω όλους τους συμπάσχοντες που γράφουν εδώ ΝΑ ΜΗΝ ΕΜΦΑΝΙΖΟΝΤΑΙ ΔΙΑΛΑΚΤΙΚΟΙ ζητώντας τη διατήρηση, έστω κάποιου από τα μπόνους.

Θυμίζω ότι:
                        Αγοράσαμε οικόπεδα, πληρώνοντας στους ιδιοκτήτες ποσά ανάλογα των τετραγωνικών μέτρων που αυτά έχτιζαν κατά ΝΟΚ. Προχωρήσαμε σε τεχνικές μελέτες, κάναμε προσύμφωνα, βγάλαμε άδειες, όλα κατά ΝΟΚ και σύννομα. Επενδύσαμε σύμφωνα με τις διαμορφωμένες από την πολιτεία συνθήκες. ΔΕΝ ΤΖΟΓΑΡΑΜΕ ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΠΟΔΕΚΤΟ ΟΤΙ ΘΑ ΥΠΑΡΟΥΝ ΤΥΧΕΡΟΙ ΚΑΙ ΑΤΥΧΟΙ ΣΑΝ ΚΑΙ ΑΥΤΟΥΣ ΠΟΥ ΘΕΛΕΙ ΝΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΣΕΙ ΤΟ ΣΤΕ.

ΖΗΤΑΜΕ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ, ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΠΛΗΡΩΣ Ο ΝΟΚ ΟΧΙ ΜΟΝΟ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΕΒΓΑΛΑΝ ΑΔΕΙΑ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΤΟ ΣΤΕ ΠΡΟΤΙΘΕΤΑΙ ΝΑ ΑΚΥΡΩΣΕΙ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΓΙΑ ΟΣΟΥΣ ΑΓΟΡΑΣΑΝ ΟΙΚΟΠΕΔΑ ΚΑΙ ΠΡΟΧΩΡΗΣΑΝ ΣΕ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΜΕΛΕΤΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΠΡΟΛΑΒΑΝ ΝΑ ΒΓΑΛΟΥΝ ΑΔΕΙΑ.

ΔΙΑΦΟΡΕΤΙΚΑ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΤΗΝ ΠΛΗΡΗ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΗ ΤΟΥ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΟΥ ΣΧΕΔΙΟΥ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΩΝ ΚΑΙ ΙΔΙΩΤΩΝ ΠΟΥ ΕΜΠΙΠΤΟΥΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΑΠΑΝΩ ΠΕΡΙΠΤΩΣΕΙΣ.

Παιδιά μη δέχεστε ΤΙΠΟΤΑ ΛΙΓΟΤΕΡΟ από το αυτονόητο

ΧΤ

ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΑΔΕΙΑΣ

Αγροτεμάχιο εκτός σχεδίου αλλά εντός ΓΠΣ (σε περιοχή όπου προβλέπεται η κατασκευή κατοικίας) αγοράστηκε το 2023 προκετιμένου να κατασκευαστεί πρότυπη ενεργειακά κατοικλια μηδενικής ενεργειακής κατανάλωσης που έχει ενταχθεί σε πρόγραμμα της Ε.Ε. ώστε να μελετηθεί το ενεργειακό αποτύπωμα των ΗΜ εγκαταστάσεών της.

Μετά από πολύμηνο (και πολυδάπανο) σχεδιασμό τόσο αρχιτεκτονικό όσο και μηχανολογικό ώστε το κτίριο να πληροί τις προϋποθέσεις του προγράμματος, εκδόθηκε:

• Άδεια μικρής κλίμακας τον Νοέμβριο του 2023 για εδαφομηχανικό έλεγχο (τόσο για τα στατικά όσο και για την απόδοση ενδεχόμενης γεωθερμίας) ο οποίος και ολοκληρώθηκε τον Αύγουστο του 2024,
                          • Άδεια εισόδου-εξόδου από την αρμόδια Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου το Σεπτέμβριο του 2024
                          • ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ άδειας από την αρμόδια ΥΔΟΜ τον Οκτώβριο του 2024 – μετά από ενδελεχή έλεγχο, η οποία υποτίθεται δεσμεύει τους όρους δόμησης που ισχύουν (και συμπεριλάμβαναν τμ σε εσωτερικούς εξώστες και bonus ενεργειακής απόδοσης, χωρίς μεταβολή στο ύψος κλπ).
                          • ΑΔΕΙΑ δόμησης την 13/12/24

Είναι αδιανόητο μετά από 1.5 χρόνο εργασιών από όλους τους μελετητές με μεγάλο κόστος, εργασίες ελέγχου επί τόπου του έργου και ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ άδειας, να μην επιτραπεί αυτή να υλοποιηθεί !

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΕΡΙΛΗΦΘΟΥΝ ΟΙ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΑΔΕΙΩΝ ΠΟΥ ΕΧΟΥΝ ΕΚΔΟΘΕΙ ΠΡΟ ΤΗΣ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΕ, ΑΝΕΞΑΡΤΗΤΩΣ ΑΝ ΚΑΙ ΤΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΕΧΟΥΝ ΓΙΝΕΙ, ΩΣΤΕ ΝΑ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΕΚΔΟΘΕΙ ΝΟΜΙΜΗ ΑΔΕΙΑ ΜΕ ΒΑΣΗ ΤΗΝ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΠΟΥ ΥΠΑΡΧΕΙ.

Ξεκάθαρη απόδειξη έναρξη εργασιών

είναι

1)Ηλεκτρονικά τιμολόγια ως 11-12-24

2) Αυτοψία τομών απο αρχαιολογία ως 11-12-24

3) Δελτία αποστολής.

Κανονικά είναι και όλες οι εργασίες των μηχανικων για έκδοση και εφαρμογης μελέτες

Όλα τα Δικαστήρια τα έχουμε μπροστά σε διαφορετική περίπτωση

Και βέβαια …. Απο τον Αλιμο θα ξεκινήσει η ύφεση

Δέν βλέπει τα προβληματα που εχει με τα λύμματα που έχει με λίγη βρόχη..με ποτάμι την παραλιακη έτος 2024-2025 και 3 θητείες

Γιώργος Αναστ

Σε εκτός σχεδίου περιοχή natura υπό τον έλεγχο φορέα διαχείρισης λίμνης και ζοε με ΟΑ. σε ισχύ έχουμε καταθέσει φάκελο για αναθεώρηση (κάνοντας χρήση των άρθρων που αφορούν σοφίτες και πατάρια μόνο χωρίς αύξηση του επιτρεπόμενου ύψους της περιοχής) προ της ανακοίνωσης του προέδρου του ΣτΕ και έχουνε λάβει εγκρίσεις τόσο από τον φορέα διαχείρισης λίμνης συνεπώς (υπουργείο ΟΦΥΠΕΚΑ) τόσο και από την αρχιτεκτονική επιτροπή ΣΟΑ η οποία – οποίος ενέκρινε την μελέτη στο σύνολο της ως προς τα ύψη την μορφολογία της κατασκευής καθώς και κάποιες παρακλήσεις του ΝΟΚ αρμοδιότητας του. Στην μελέτη δεν γίνετε χρήση του αρθρ.10 του ΝΟΚ. Δεν έχουμε προλάβει να αναθεωρήσουμε την Οικοδομική άδεια ωστόσο έχουμε εγκρίσεις από τα αρμόδια όργανα. Θεωρούμε ότι πρέπει να μας δοθεί δυνατότητα έκδοσης της αναθεώρησης καθώς και κατασκευή του έργου διότι 1.χρονικά εμπροθεσμα έχουμε λάβει εγκρίσεις και 2. αποτελούσε μέχρι και προ της ανακοίνωσης του ΣτΕ πάγια τακτική του νομοθέτη να δίνει την δυνατότητα μέσω των μεταβατικών διατάξεων να ολοκληρωθούν μελέτες και κατασκευές οι οποίες έχουν λάβει εγκρίσεις από αρμόδιους φορείς πριν την εφαρμογή νέων η μεταβαλλόμενων διατάξεων νομοθετημάτων.
                              Πέραν αυτού πρέπει να δοθεί μια μεταβατική περίοδος εφαρμογής των επίμαχων διατάξεων μέχρι την ολοκλήρωση των ΤΠΣ ώστε να υπάρχει να διασφαλιστεί το αίσθημα δικαίου.
                              Ακόμη υπάρχουν περιοχές της χώρας στις οποίες δεν εκπονούνται ΤΠΣ όπως η Καστοριά. Σε αυτές της περιοχές δεν θα δοθεί δυνατότητα ενσωμάτωσης διατάξεων που αφορούν τις επίμαχες διατάξεις του ΝΟΚ, θα υπάρχει δηλαδή νομοθετικό κενό όσον αφορά την εφαρμογή διατάξεων του ΝΟΚ δημιουργώντας τεράστια προβλήματα κατά την έκδοση των ΟΑ και κατά επέκταση την ανέγερση κτισμάτων και την οικοδομική ανάπτυξη των εν λόγω περιοχών. Θα πρέπει λοιπόν να υπάρξει νομοθετική κάλυψη για την εφαρμογή του ΝΟΚ στις περιοχές αυτές.

ΠΑΝΟΣ Π

Τον  Μάρτιο του 2024 εκδόθηκε οικοδομική άδεια με σκοπό την ένταξη στο νέο ΕΣΠΑ  για την κατασκευή μικρής ξενοδοχειακής μονάδας στην οποία περιλαμβάνεται εσωτερικός εξώστης στον οποίο προβλέπεται η τοποθέτηση αριθμού κλινών.

Μετά την απόφαση του ΣΤΕ το όλο επενδυτικό σχέδιο ακυρώνεται καθώς πλέον δεν θα πληρούνται οι συνθήκες του προγράμματος.

Άδειες, τοπογραφικά, τρέξιμο, άγχος, και πολλά έξοδα για να προλάβουμε τις προθεσμίες αλλά στη χώρα της φαιδράς πορτοκαλέας,…. ότι ξημερώσει. ΝΤΡΟΠΗ!! ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΟΙ!!!

Είμαι σίγουρος ότι όλη αυτή η ιστορία γίνεται για κάποιους οι οποίοι διαμένουν σε κάποια ρετιρέ και δεν θέλουν να χάσουν τη θέα.

Οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος εκτός των Ελλήνων καρεκλοκένταυρων  κοιτάξει το κέντρο των Αθηνών από ψηλά μπορεί να αντιληφθεί ότι, σύντομα   τα παλαιά κτίρια του κέντρου θα απαξιωθούν περισσότερο, και είναι μια μοναδική ευκαιρία τα επόμενα πενήντα-εκατό χρόνια,  να αναμορφωθεί πλήρως η Αθήνα και από  την πιο άσχημη πρωτεύουσα της Ευρώπης,  να γίνει σύγχρονη και φιλική προς τους κατοίκους της.

Ο μοναδικός   τρόπος  είναι να δώσει η πολιτεία  γενναία κίνητρα στους ιδιοκτήτες ώστε να αποσυρθεί το παλιό κτιριακό απόθεμα  και αυτό μπορεί   να γίνει μόνο με, συνένωση οικοπέδων  παράλληλη μεγάλη  αύξηση του ύψους των κτιρίων και μείωση του συντελεστή κάλυψης ώστε να δημιουργηθούν,  σύγχρονα ψηλά  κτίρια  χαμηλού αποτυπώματος επί εδάφους με υπόγεια πάρκιγκ ώστε το κέντρο να αποκτήσει ελεύθερους χώρους, και πράσινο.

Αυτά όμως σε μια άλλη χώρα…. Εδώ έχουμε την Πρωτεύουσα που μας αξίζει και  πρέπει να διαφυλαχτεί πάση θυσία το κατοχυρωμένο δικαίωμα  της ανεμπόδιστης  θέας κάποιων ρετιρέ στην Ακρόπολη. Για τους υπόλοιπους δεν υπάρχει ήλιος…

ΔΙΑΚΟΔΗΜΗΤΡΗΣ ΑΝΕΣΤΗΣ

Αποτελεί εμπαιγμό και χρειάζεται θράσος να ισχυρίζεται το αρμόδιο Υπουργείο ότι ο ΝΟΚ ψηφίσθηκε  για να προστατέψει το περιβάλλον και να συνδράμει προς την πράσινη μετάβαση. Στην ουσία αποτελεί χαριστική πράξη προς το ΤΕΕ και τους εργολάβους/κατασκευαστές ώστε να θησαυρίζουν υποβαθμίζοντας και καταστρέφοντας το οικιστικό περιβάλλον και την ποιότητα ζωή των κατοίκων.

Δεν διδάχθηκαν απολύτως τίποτα από την τσιμεντοποίηση της Αθήνας, εδώ και 10ετίες.

Σε τελική ανάλυση, θεωρούν ότι απευθύνονται σε ηλιθίους, ισχυριζόμενοι ότι:

1.η αύξηση συντελεστή δόμησης

2.η προσθήκη ορόφων

3.η κοπή των δέντρων και η αδυναμία φύτευσης νέων δέντρων λόγω ανυπαρξίας εδάφους με χώμα, αφού το σύνολο του οικοπέδου υπογειοποιείται

4.η στέρηση του ήλιου, του ορίζοντα και της ελεύθερης κυκλοφορίας του αέρα

5.η μετατροπή των κηπουπόλεων σε πυκνοδομημένους, τσιμεντένιους οικισμούς και εν γένει της πλήρους υποβάθμισης της ζωής των κατοίκων

θα ωφελήσει τάχα το περιβάλλον.

Μας εμπαίζουν επαναλαμβάνω και μας θεωρούν ηλιθίους. Αποτελεί αίσχος γι΄αυτούς που ψήφισαν αυτό τον Νόμο, αλλά αποτελεί χειρότερο αίσχος σε αυτούς που τον εφαρμόζουν και εννοώ τους σημερινούς κυβερνώντες που δεν τον έχουν καταργήσει. Οι πολίτες απαιτούν άμεση κατάργηση τέτοιων άθλιων νόμων.

Τελικά οφείλουμε ένα Εύγε στη Δικαιοσύνη, στο κράτος Δικαίου, στο ΣΤΕ για την πρόσφατη απόφαση του να αναστείλει το νόμο.

Ευτυχώς για τον πολίτη που υπάρχει το ΣΤΕ.

Σταύρος

Έχω οικόπεδο με μικρό συντελεστή δόμησης 0,65 το οποίο συζητούσα για πώληση ή αντιπαροχή.  Οι περισσότεροι κατασκευαστές δεν ήθελαν να το αγοράσουν παρά να το χτίσουν με αντιπαροχή .

Εάν είχαν αγοράσει πέρισι με γνώμονα ότι θα έχτιζαν Χ διαμερίσματα τότε φέτος που το οικόπεδο χτίζει Χ -40% λιγότερο χωρίς τα bonus θα είχε δυσάρεστη τροπή η επένδυση τους.

Αυτό που συνειδητοποίησα είναι ότι δεν υπάρχει εμπιστοσύνη στο κράτος από τους κατασκευαστές για να προβούν σε μια αγορά οικοπέδου καθώς οι κανόνες (νόμοι) αλλάζουν διαρκώς εν μεσω της παρτίδας όπως είπε πολύ εύστοχα ένας σχολιαστής πιο κάτω.

Από την άλλη πλευρά  το ΣτΕ μειώσε την αξία όλων των οικοπέδων κατά -40 % μέσα σε μια μέρα την ώρα που η αξία των σπιτιών ανεβαίνει διαρκώς και τη στιγμή που ο δηθεν προσωρινός ΕΝΦΙΑ είναι παραμενει στα ύψη.

Με αυτή την απόφαση κανένας οικοπεδούχος αυτή την περίοδο δεν θα δεχθεί να δώσει το οικόπεδο του είτε για πώληση είτε για αντιπαροχή με -40% μείωση αξίας γης.

Ελπίζω να συνειδητοποιήσετε άμεσα τις επιπτώσεις της κατάργησης των bonus στον κατασκευαστικό κλάδο, στα έσοδα του κράτους και στην κοινωνία όπου η ζήτηση για νέα διαμερισματα είναι τεράστια και η προσφορά ελάχιστη και να τα επαναφέρετε πλήρως όπως ήταν πριν.

Ειδικά στην Αθήνα δεν γίνεται να ζει κανείς στο λεκανοπέδιο και να απαιτεί να χει θέα αγροτεμάχια από το μπαλκόνι του.

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ

Η άποψη μου για τις άδειες που έχουν εκδοθεί, η έχουν εγκριθεί από Σ.Α  είναι ότι δεν θα πρέπει να καταργηθούν οι σοφίτες  και οι εσωτερικοί εξώστες,  όταν δεν επηρεάζονται τα ύψη και οι επιτρεπόμενη κάλυψη της περιοχής.

ΧΡΗΣΤΟΣ Δ

Θεωρώ ότι δεν πρέπει να καταργηθούν οι εσωτερικοί εξώστες και οι σοφίτες,  για τις άδειες που ήδη   έχουν εκδοθεί, η  εγκριθεί  από Σ.Α. όταν δεν έχουν αυξήσει το επιτρεπόμενο ύψος περιοχής.

Κατασκευαστική

Είμαστε  εταιρεία ανάπτυξης ακινήτων με έδρα την Αττική, εξειδικευμένη στη διαδικασία σχεδιασμού, κατασκευής και διαχείρισης ακινήτων. Η επιτυχία μας βασίζεται στη συστηματική ανάλυση της αγοράς, με στόχο τον εντοπισμό και την αγορά οικοπέδων ή ακινήτων υψηλής επενδυτικής αξίας. Στόχος μας είναι η ανάπτυξη οικιστικών έργων, σε απόλυτη συμμόρφωση με τους πολεοδομικούς και περιβαλλοντικούς κανονισμούς.

Για την επένδυση σε συγκεκριμένα ακίνητα, έχει εκπονηθεί επενδυτικό σχέδιο με μακροχρόνιες προβλέψεις, το οποίο συμμορφώνεται πλήρως με την ισχύουσα νομοθεσία. Ωστόσο, λαμβάνοντας υπόψη τις τρέχουσες συνθήκες, παρατηρούνται σημαντικές καθυστερήσεις στις μεταγραφές συμβολαίων. Στο πλαίσιο αυτό, στην ιδιοκτησία μας περιλαμβάνονται ακίνητα τα οποία έχουν αποκτηθεί πριν από περισσότερους από δώδεκα (12) μήνες, με τα σχετικά τιμήματα να έχουν καταβληθεί σύμφωνα με τη μέγιστη προβλεπόμενη αξία ανάπτυξης.

Λαμβάνοντας υπόψη τις πρόσφατες αλλαγές που αφορούν το ΝΟΚ, η εταιρεία μας έχει πληγεί ανεπανόρθωτα καθώς κατέχουμε έξι (6) επενδύσεις στην Αττική (αξίας εκατομμυρίων ευρώ) οι οποίες αποκτήθηκαν με πρόβλεψη ανάπτυξης των προβλεπόμενων από τη νομοθεσία επιφανειών οι οποίες τώρα περιορίζονται με αποτέλεσμα να μειώνεται η προβλεπόμενη ανάπτυξη καθιστώντας τα αρχικά επενδυτικά μας σχέδια μη εφικτά.

Οι επενδύσεις αυτές αν και βρίσκονται σε διαφορετικό στάδιο έχουν επηρεαστεί από τις πρόσφατες εξελίξεις.

Πιο συγκεκριμένα:

1. Περίπτωση 1: Έχει εκδοθεί ήδη οικοδομική άδεια και βρίσκεται σε πρώιμο στάδιο οικοδομικών εργασιών (εκσκαφή). Τα εν λόγω διαμερίσματα έχουν ήδη πουληθεί σε υποψήφιους αγοραστές οι οποίοι έχουν υπογράψει σχετικά εγγραφα και έχουν δοθεί προκαταβολές σύμφωνα πάντα με τις συγκεκριμένες προδιαγραφές της οικοδομικής αδείας.
                                          2. Περίπτωση 2: Υφιστάμενο έργο υπό ανέγερση έχει ανεγερθεί έως τον 6ο όροφο ενώ η οικοδομική άδεια ορίζει ανοικοδόμηση έως τον 10ο όροφο και βρίσκεται σε εκκρεμή δίκη περί της αντισυνταγματικότητας του άρθρου 25 παρ.1 ΝΟΚ αλλά δε δίνεται η δυνατότητα αναθεώρησης της αδείας σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις. Σημειώνεται ότι αντίστοιχα έχουν γίνει συμβόλαια πώλησης στους ανωτέρω ορόφους που δεν έχουν ακόμα κατασκευαστεί.
                                          3. Λοιπές περιπτώσεις: Έχουν ληφθεί όροι δόμησης από τις αρμόδιες πολεοδομίες, έχουν περάσει αρχικό έλεγχο και συνταχθεί οι αρχιτεκτονικές μελέτες και έχουν καταβληθεί σημαντικές αμοιβές στους μελετητές  αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί η έκδοση οικοδομικής αδείας λόγω καθυστερήσεων από τις αρμόδιες αρχές και έχουν αντίστοιχα πουληθεί ακίνητα σε αγοραστές οι οποίοι έχουν καταβάλει προκαταβολή για τη δέσμευση διαμερισμάτων με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά σε οικοδομές με συγκεκριμένα στοιχεία τα οποία δεν είναι εφικτό να υλοποιηθούν σύμφωνα με τις νεότερες εξελίξεις.

Όπως είναι αντιληπτό, τα επενδυτικά πλάνα και ο προσδιορισμός του βέλτιστου σεναρίου αξιοποίησης κάθε οικοπέδου εκπονήθηκαν βάσει αρχιτεκτονικών μελετών, οι οποίες είχαν συνταχθεί σύμφωνα με τον ισχύοντα ΝΟΚ. Η ασφάλεια των επενδυτικών μας σχεδίων βασίστηκε στο γεγονός ότι ο ΝΟΚ αποτελεί έναν νόμο που εφαρμόζεται αδιάλειπτα για 12 χρόνια, δηλαδή από τον Απρίλιο του 2012.

Περαιτέρω, προχωρήσαμε στη σύναψη συμβάσεων με υπεργολάβους, βασισμένοι σε συγκεκριμένες κατόψεις. Ωστόσο, οι πρόσφατες εξελίξεις που αφορούν την κατάργηση των ‘μπόνους’ επιβάλλουν την τροποποίηση αυτών των κατόψεων. Αυτή η αλλαγή συνεπάγεται την αναθεώρηση των συμφωνιών μας και τη διενέργεια νέων οικονομικών διαπραγματεύσεων, γεγονός που λειτουργεί εις βάρος μας.

Προτάσεις για προβλέψεις στις μεταβατικές διατάξεις:
                                          Το νέο νομοσχέδιο θα πρέπει να περιλαμβάνει ρητές και σαφείς μεταβατικές διατάξεις, οι οποίες να διασφαλίζουν και να προστατεύουν επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν με σκοπό την ανοικοδόμηση, αξιοποιώντας τα προβλεπόμενα μπόνους, πριν από την ανακοίνωση του Προέδρου της Ολομελείας του ΣτΕ.

Α. Οικοδομικές άδειες με ήδη αποδεδειγμένη υλοποίηση:
                                          Οι οικοδομικές άδειες των οποίων η υλοποίηση έχει αποδεδειγμένα ξεκινήσει πριν από την παρούσα ανακοίνωση δεν θα πρέπει να θίγονται από την εν λόγω απόφαση. Η υλοποίηση μπορεί να αποδεικνύεται όχι μόνο μέσω πραγματικών εργασιών, αλλά και μέσω συμβάσεων έργου που έχουν υπογραφεί για την υλοποίησή τους, ακόμη και εάν δεν έχει ξεκινήσει η εκτέλεση των εργασιών.

Β. Αποκτήσεις οικοπέδων ή κτιρίων προς ανοικοδόμηση:
                                          Τα οικόπεδα ή τα κτίρια που έχουν αποκτηθεί με σκοπό την ανοικοδόμηση, και για τα οποία έχουν ήδη πωληθεί μελλοντικές οριζόντιες ιδιοκτησίες βάσει σχεδίων, χωρίς να έχει εκδοθεί οικοδομική άδεια, θα πρέπει να εξαιρεθούν από την απόφαση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, προκύπτει το ερώτημα σχετικά με το καθεστώς των ιδιοκτησιών που έχουν πωληθεί αλλά δεν μπορούν να υλοποιηθούν μετά την κατάργηση των μπόνους. Η οικονομική ζημία που υφίστανται οι επενδυτές-κατασκευαστές δεν περιορίζεται στην ενοχική ζημία από τη σύμβαση, αλλά μπορεί να περιλαμβάνει διαφυγόντα κέρδη και πιθανή ηθική βλάβη.

Γ. Εκκρεμείς οικοδομικές άδειες σε δικαστικές διαδικασίες:
                                          Οι οικοδομικές άδειες που εκκρεμούν σε δίκες για τα μπόνους θα πρέπει να ενταχθούν στην κατηγορία των ήδη εκδοθεισών οικοδομικών αδειών, χωρίς εξαιρέσεις.

Ειδικότερα, οι μεταβατικές διατάξεις θα πρέπει:

1. Να εξαιρούν από τις τροποποιήσεις έργα που βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο προετοιμασίας ή υλοποίησης, συμπεριλαμβανομένων όσων έχουν λάβει οικοδομικές άδειες ή έχουν συνάψει συμβάσεις έργου.
                                          2. Να προβλέπουν επαρκή χρονικά περιθώρια για την προσαρμογή των υφιστάμενων μελετών και συμβάσεων στις νέες συνθήκες, όπου απαιτείται.
                                          3. Να αποτρέπουν την αναδρομική εφαρμογή αλλαγών που θίγουν επενδυτές και κατασκευαστές που βασίστηκαν στον ισχύοντα κανονισμό κατά την κατάρτιση των επιχειρηματικών τους πλάνων.

Η προστασία αυτή είναι κρίσιμη για τη διασφάλιση της ασφάλειας δικαίου, την αποφυγή οικονομικών ζημιών και τη διατήρηση της εμπιστοσύνης στην αγορά ακινήτων

Συμπερασματικά, από τα παραπάνω προκύπτει ότι η συγκεκριμένη αλλαγή στον ΝΟΚ επηρεάζει αρνητικά ένα ευρύ φάσμα εμπλεκομένων, όπως κατασκευαστές, εργολάβους, μελετητές και αγοραστές. Είναι απαραίτητο να θεσπιστούν σαφείς νομοθετικές διατάξεις που θα διασφαλίζουν την προστασία τους, καθώς η αλλαγή αυτή πλήττει σημαντικά τα συμφέροντα πολλών ενδιαφερόμενων μερών.

ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ

Καλησπέρα, είμαι νόμιμος εκπρόσωπος και πολιτικός μηχανικός κατασκευαστικής εταιρείας που δραστηριοποιείται στα Νότια Προάστια Αττικής. Η εταιρεία υπέγραψε εργολαβικό ανέγερσης πολυκατοικίας 17/11/2023 για οικόπεδο στο Ελληνικό. Σας περιγράφω τα στάδια που πραγματοποιήσαμε χρονικά μέχρι να εκδοθεί η οικοδομική άδεια ώστε να γίνει αντιλυπτό πόσος χρόνος απαιτείται με καθυστερήσεις απο δημόσιες υπηρεσίες.

Έγκριση απο Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής για κατεδάφιση 01/02/2024

Η Άδεια κατεδάφισης έκδόθηκε 07/03/2024.

Αίτιμα προς Αρχαιολογία 21-06-2024, απάντηση απο Αρχαιολογία ‘Προέγκριση εκσκαφικών εργασιών απο Εφορεία Αρχαιοτήτων Πειραιώς και Νήσων τμήμα Προιστορικών και κλασικών αρχαιοτήτων και Μουσείων.  05/07/2024,

Τροποποιηση εργολαβικού 29/05/2024.

Αίτηση σε ΔΕΔΔΗΕ για υποσταθμό 21-06-24,  Απάντηση πως γίνεται δέσμευση χώρου για υποσταθμό 18/07/2024.

Έγκριση σχεδίων απο ΔΕΔΔΗΕ 25/09/24

Αίτημα προς Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής 01/10/24

Εγκριση Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής 14/11/2024.

Πράξη γκαράζ 29/11/2024

Εκδοση οικοδομικής Άδειας 11/12/24

Ράντεβού απο αρχαιολογία για έναρξη εκσκαφών λόγω φόρτου εργασίας 15/01/2025

Όπως μπορεί κάποιος να καταλάβει, η έναρξη εργασιών για να εκδοθεί η οικοδομική άδεια στην ουσία ξεκινάει με την υπογραφή του εργολαβικού .

Απο εκενη την στιγμή πρέπει να ξεπεραστούν πολλά εμπόδια και καθυστερίσεις απο δημόσιες υπηρεσίες , διάφορες εγκρίσεις , μελέτη απο όλους τους εμπλεκόμενους μηχανικόυς (Αρχιτέκτον Μηχανικός, Πολιτικός Μηχανικός, Μηχανολόγος Μηχανικός, Τοπογράφος μηχανικός) πληρωμή εισφορών , φορολογικών όπως εισοφρές προς ΔΟΥ, ΕΦΚΑ Δήμος, Εγγυητική σε Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, σύναψη συμφωνητικών με εταιρεία διαχείρηση αποβλήτων ΑΕΕΚ., ΣΔΑ, Πληρωμές παρακρατούμενων φόρων ΦΕΜ .

Δεν νοείται ενα πολιτισμένο κράτος με Ασφάλεια δικαίου να θεωρεί έναρξη εργασιών την εκσκαφή ή την έναρξη σκυροδέτησης.

Εναρξη ”εργασιών” πρέπει να είναι η αγορά οικοπέδου, η υπογραφή ενός εργολαβικού , καθώς για να γίνουν αυτά έχει προηγηθεί επενδυτικό πλάνο βάση της τρέχουσας νομοθεσίας.

Ενα κράτος δικαίου πρέπει να σέβεται τους νόμους τους οποιόυς το ίδιο κράτος έχει νομοθετήσει καθώς και τους πολίτες που εμπιστεύτηκαν και πορεύτηκαν βάση της τρέχουσας νομοθεσίας.

Με εκτίμηση

Βαγγέλης

Είμαι αρχιτέκτονας μηχανικός. Έχω εκδόσει το 02/2024 σε ιδιόκτητο οικόπεδο σε οικισμό οικοδομική άδεια για τουριστικές κατοικίες. Με βάση αυτή την μελέτη έχω υποβάλλει επενδυτικό αίτημα στο τελευταίο ΕΣΠΑ (Μάρτιος 2024) και αναμένω την έγκριση της επένδυσης. Έχω χρησιμοποιήσει το άρθρο 25 για την μελέτη μου. Για όλη αυτή την διαδικασία έχουν πληρωθεί συνάδελφοι μηχανικοί για τις μελέτες τους προκειμένου να εκδοθεί η οικοδομική άδεια, οι μελετητές για την υποβολή στο πρόγραμμα ΕΣΠΑ, ενώ επίσης έχει ιδρυθεί εταιρία για τον σκοπό αυτό.

Το κράτος έβγαλε μια προκύρηξη ΕΣΠΑ, έθεσε ως βασική προϋπόθεση την έκδοση άδειας για την μοριοδότηση αυτων των επενδύσεων, και σήμερα αναμένοντας την έγκριση ή μη της χορήγησης χρηματοδότησης από το ΕΣΠΑ, βασική προϋπόθεση ώστε να καθορίσει κάποιος το πλάνο του και να ξεκινήσει ή όχι ένα τέτοιο έργο, ερχόμαστε να πούμε πως αυτή η άδεια δεν ισχύει και πρέπει να μεταβληθεί μειώνοντας τα μεγέθη της.

Κατά την γνώμη μου βασικό επιχείρημα κατά αυτής της απόφασης του ΣΤΕ, που το μόνο στο οποίο βασίστηκε ήταν το διαμορφωμένο κλίμα στην “κοινή γνώμη” κατά αυτών των κινήτρων (ανθρώπων που δεν γνωρίζουν κατά βάση τι πραγματικά συμβαίνει), είναι πως παρά τα όποια κίνητρα και λοιπά μπονους, ένα από τα βασικότερα στοιχεία δόμησης που δεν μεταβλήθηκε ήταν αυτό του όγκου. Δηλαδή όσα παραπάνω τμ και να έδινε ο ΝΟΚ ο συνολικός επιτρεπόμενςο όγκος πριν τον ΝΟΚ και μετά παραμένει ίδιος. Και ήρθε η απόφαση αυτή να τσουβαλιάσει όλα τα κίνητρα (δίχως να εξετάσει και να διαχωρίσει κρίνοντας με κοινή λογική αλλά και με πολεοδομική λογική) και να συμψηφίσει το μπόνους του ενός ή δύο μέτρων ύψους, με τα πράγματι υπερβολικά μπόνους 4 ή 5 μ.σε ύψος που έχουν εφαρμογή στην Αθήνα. Το μπόνους ύψους του ενός ή 2 μ. δεν έδινε επιπλεόν όροφο, απλά προσέφερε την δυνατότητα για περισσότερο άνετα και βιόσημα καθαρά ύψη ορόφων.

Ευχαριστώ.

Σωτήρης Παπασωτηρίου

Σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΣτΕ , το πατάρι δύναται να κατασκευάζεται με την προυπόθεση να μετράει στην δόμηση. Ποιες είναι οι επιπτώσεις όταν υπάρχει μεγιστος επιτρεπόμενος αριθμός ορόφων , καθώς ό,τι μετραει στην δόμηση ενδέχεται να λογίζεται ως όροφος (ενώ το πατάρι σύμφωνα με την υφιστάμενη νομοθεσία δεν ήταν όροφος)

Πώς νοείται η διατύπωση στην ανακοίνωση ΣτΕ ότι οι χώροι των 35 μ2 στο δώμα κτιρίου μπορούν να συνεχίζουν να κατασκευάζονται αλλά να προσμετρώνται στην δόμηση εφόσον πάνω από το μέγιστο ύψος του κτιρίου δεν λογίζονται κατασκευές εντός δόμησης?

Πώς θα πραγματοποιούνται οι αναθεωρήσεις αδειών που έχουν ήδη ξεκινήσει εργασιες και θέλουν να τροποποιήσουν κάποιο από τα μεγέθη που σχετίζονται με τα άρθρα που αναφέρονται στην ανακοίνωση του ΣτΕ? Είναι δυνατόν να γίνει τροποποίηση είτε γεωμετρική είτε αριθμητική? Δηλαδή πχ. αν η άδεια έχει επιπλέον τετραγωνικά μέτρα με χρήση άρθρου 25, μπορεί κατά την αναθεώρηση της άδειας να τροποποιήσει είτε προς τα πάνω είτε προς τα κάτω το μέγεθος της δόμησης? Αντίστοιχα, αν γίνεται χρήση παταριών. μπορεί να αυξηθεί/ μειωθεί η επιφάνεια του παταριού κατά την αναθεώρηση? Ακόμη και αν τα παραπάνω μεγέθη διατηρηθούν σταθερά ως προς τα εγκεκριμένα, γίνεται να τροποποιηθεί η γεωμετρία τους- πχ. ίδια τετραγωνικά παταριού σε άλλο σχήμα? Φυτεμένο δώμα με χρήση χώρου 35 μ2 μπορεί να τροποποιηθεί σε σχεδιασμό κατά την αναθεώρηση ?

Κατά την χρήση άρθρων με κίνητρα ΝΟΚ πχ 10-25 για αύξηση ΣΔ, σε άδεια που έχει ξεκινήσει εργασίες , θεωρείται κεκτημένο το μέγιστο επιτρεπόμενο μέγεθος ΣΔ της αδείας το οποίο εμπεριέχει τα επιπλέον τετραγωνικά από το άρθρο 10-25, ή το μέγιστο πραγματοποιούμενο στην άδεια?

Τι γινεται με εκκρεμείς πράξεις στις υπηρεσίες οι οποίες εμπεριέχουν τα επίμαχα άρθρα(πχ αναθεωρήσεις αδειών όπου έχουν ξεκινήσει εργασίες) ?

A.K.

Απάντηση στο συμπολίτη που θεωρεί ότι δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων από την στιγμή που οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται ΕΥΘΥΝΗ ΙΔΙΩΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ που αυτός εφάρμοσε τις ανίσχυρες αντισυνταγματικές διατάξεις (Τι διαβάζω Χριστουγεννιάτικα ο άνθρωπος, θα τρελαθώ Παναγία μου!).

Θες να πεις φίλε ότι οι μηχανικοί έχουν την ευθύνη που βγάλανε τις άδειες και άρα δεν θα πρέπει να πληρωθούν αποζημιώσεις από το κράτος στους ανθρώπους που απολύτως σύννομα προχώρησαν στην αγορά οικοπέδων σε τιμές αντίστοιχες των τετραγωνικών που έχτιζαν βάση του ΝΟΚ, σε τεχνικές μελέτες και εκδόσεις αδειών και τώρα καταστρέφονται;

ΦΙΛΕ ΜΟΥ, ΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΒΓΑΛΑΝΕ ΑΔΕΙΕΣ ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟ ΝΟΜΟ, ΔΕΝ ΦΤΙΑΞΑΝΕ ΑΥΤΟΙ ΤΟ ΝΟΜΟ.

Σε διαβεβαιώνω λοιπόν ότι αν δεν βρει λύση το κράτος θα πρέπει κατ’ ελάχιστον να αποζημιώσει:

Τη διαφορά της αξίας αγοράς οικοπέδου προ ΣΤΕ και μετά ΣΤΕ 

Όλες τις τεχνικές μελέτες μηχανικών και αρχιτεκτόνων

Τα λοιπά έξοδα εκδόσεως άδειας

Τις χαμένες προσόδους από την καθυστέρηση της ολοκλήρωσης και εκμετάλλευσης των ακινήτων.

Ποινικές ρήτρες που θα προκύψουν από ακυρώσεις συμβολαίων.

Άλλες κατά περίπτωση εξειδικευμένες αποζημιώσεις 

Υπολόγισε τώρα από 50,000 ευρώ το λιγότερο έως και 500,000 ανά άδεια, βγάλε μέσο όρο, πολλαπλασίασε επί τουλάχιστον 10,000 άδειες που φέρεται το ΣΤΕ να θέλει να ακυρώσει και θα δεις ότι θα βγει ένα «κουστουμάκι» γύρω στα δυο δισεκατομμύρια.

Αυτά φίλε μου θα πρέπει να πληρώσει το κράτος σε αυτούς που η απόφαση του ΣΤΕ θα ζημιώσει και δεν σου βάζω στο λογαριασμό και όλους αυτούς που έχουν κάνει όλα τα παραπάνω και δεν πρόλαβαν να βγάλουν άδεια (είναι επίσης χιλιάδες), οι οποίοι και αυτοί έχουν κινηθεί απολύτως νόμιμα και είναι απολύτως δίκαιο να αποζημιωθούν, διότι δεν έφταιξαν σε τίποτα, δεν παρανόμησαν, απλά εφάρμοσαν το νόμο του κράτους.

Να είσαι βέβαιος ότι μόλις ξεκαθαρίσει το τοπίο και αν τελικά ισχύσει η εξαιρετικά περίεργη χρονικά έως ύποπτη ανακοίνωση του ΣΤΕ, όλοι οι άδικα πληγέντες θα απαιτήσουμε με ένδικα μέσα όλα τα παραπάνω και ευκαιρίας δοθείσης της  παρεμβάσεως σου τα γράφω εδώ να τα διαβάζουνε αυτοί που πρέπει, για να μη τους περάσει από το μυαλό ότι θα τα βολέψουν με τίποτα ψίχουλα.

Άλλωστε το ΣΤΕ τα ξέρει αυτά, για αυτό και παρόλο που κρίνει το ΝΟΚ αντισυνταγματικό δεν τόλμησε να βγάλει αυθαίρετα όλα αυτά που ήδη έχουν κτιστεί διότι τότε το ύψος των αποζημιώσεων θα έφτανε στο Θεό.

Και όταν λέμε θα πληρώσει το κράτος, αυτό που πραγματικά εννοούμε είναι ότι θα πληρώσει ο Έλληνας φορολογούμενος, δηλαδή και εσύ. Για αυτό και ο Υπουργός προσπαθεί απεγνωσμένα να βρει μια λύση για να σβήσει τη φωτιά που του άναψε το ΣΤΕ, τρέχει δηλαδή ο άνθρωπος αφενός για να γλυτώσει τους αδικημένους και αφετέρου τον Έλληνα φορολογούμενο και μπράβο του, του εύχομαι να τα καταφέρει αλλά στη χώρα της μπανάνας που ζούμε το συμφέρον των ΡΕΤΙΡΕ βασιλεύει και έτσι το έργο του εξ αρχής ήταν πολύ δύσκολο.

Τέλος, αν εσύ φιλέ μου βρίσκεις δίκαιο το να μην πρέπει να αποζημιωθείς πλήρως όταν κάποιος από δική του αποκλειστικά υπαιτιότητα σε ζημιώνει, να μου πεις που παρκάρεις να σου στείλω τον εκσκαφέα να στο κάνει χάρβαλο, να σου πω και μια γελοία δικαιολογία τύπου -ο δήμος φταίει που εφάρμοσε το ρυμοτομικό που του δώσανε και έκανε στενό το δρόμο- και μετά θα δούμε αν θα συνεχίσεις να βλέπεις το θέμα με τον ίδιο τρόπο.

Χρύσα

Θα πρέπει να ληφθεί μέριμνα και σε περιπτώσεις που δεν έχουν ξεκινήσει οι εργασίες γιατί έχουν ήδη γίνει τόσες πολλές επενδύσεις (αγορά οικοπέδου, σύνταξη ή/και έκδοση οικοδομικής άδειας κλπ) που θα καταστραφούν εταιρείες και ιδιώτες.

Συγκεκριμένα, έγινε η αγορά του οικοπέδου το 2021  λαμβάνοντας υπόψη  τα κίνητρα κατεδάφισης του προϋπάρχοντος κτιρίου και αντικατάστασής του με νεότερο καλύτερης ενεργειακής κλάσης, σύμφωνα με τη νομοθεσία (μπόνους κατεδάφισης). Μέσα στο 2022 εγκρίθηκε η άδεια κατεδάφισης, κατεδαφίστηκε το κτήριο μέσα στο 2023, έχουν γίνει όλες οι πληρωμές για την έκδοση της οικοδομικής άδειας, και τον Νοέμβριο  του 2024 βγήκε η Βεβαίωση Όρων Δόμησης (Β.Ο.Δ) και μέσα στον Δεκέμβριο του 2024 εκδόθηκε οικοδομική άδεια.

Χωρίς να έχει γίνει χρήση του μπόνους στο ύψος αλλά με βάση το μπόνους του προϋφιστάμενου ΝΟΚ  υπάρχουν περισσότερα τμ και πατάρια. Συνεπώς η ολική κατάργηση του μπόνους κατεδάφισης/ παταριών θα επιφέρει τεράστια ζημιά στην επένδυσή και πρέπει να βρεθούν οι μεταβατικές διατάξεις που θα προστατεύσουν τις επενδύσεις από νομοθετικές αλλαγές της τελευταίας στιγμής

Αγγελος Τ

Τον Ιούλιο 2024 υπογράψαμε ΕΡΓΟΛΑΒΙΚΟ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟ για αντιπαροχή και καταθέσαμε τα απαραίτητα έγγραφα για την έκδοση κατασκευής συγκροτήματος οικοδομών  με πυλωτή και δύο ορόφους κατοικιών. Κάνω χρήση του 1 μ λόγω πυλωτής . Έχει εκδοθεί η προέγκριση οικοδομικής αδείας στις 24/9/2024, έχει υποβληθεί αίτηση στην αρχαιολογία για έγκριση της μελέτης στην αρχαιολογία στις 21/6/2024 και η απάντηση της αρχαιολογίας (σχέδια και εισήγηση –  Έγκριση άδειας εκσκαφής για την ανέγερση συγκροτήματος τριών διώροφων κατοικιών) εκδόθηκε με σχεδόν έξι μήνες καθυστέρηση στις 12/12/2024 χωρίς καμία αλλαγή μελετών .   Έχουν γίνει όλες  οι μελέτες, έχουν πληρωθεί συμβολαιογράφοι, μηχανικοί και έχουν δαπανηθεί χιλιάδες ευρώ για αμοιβές και άλλες υποχρεώσεις αναμένοντας την άδεια. Η άδεια δεν εκδόθηκε λόγω της καθυστέρησης της αρχαιολογίας.  Θα πρέπει οπωσδήποτε να προστατευτούν (εξαιρεθούν της απόφασης του ΣτΕ) τα εργολαβικά προσύμφωνα έστω και αν δεν έχουν εκδοθεί άδειες ακόμη και να θεωρηθούν ΕΡΓΑΣΙΕΣ όλα τα παραπάνω.

Είναι αιφνιδιασμός των πολιτών και δημιουργεί ζημίες η παραπάνω απόφαση .  Το δικαιότερο θα ήταν τουλάχιστον όσοι θα είχαν καταθέσει μέχρι εκείνη την ημερομηνία αίτηση για οικοδομική άδεια ή προέγκριση ή και σύνταξη εργολαβικού συμβολαίου (κάτι τέτοιο είχε γίνει το 2005 με το ΦΠΑ στην αντιπαροχή) να εξαιρεθούν από την διάταξη.

Η απόφαση του ΣτΕ είναι σεβαστή αλλά πρέπει να ληφθούν υπ’ όψιν οι υπό έκδοση άδειες.

Παναγιώτης

Καλημερα

Το 2012 εγινε νομος του κρατους ο ΝΟΚ που σαν βασικο αντικειμενο ειχε την ανεγερση κτιριων ενεργειακα αναβαθμισμενων και φιλικα προς το περιβαλλον.Σαν αντισταθμισμα του υψηλου κοστους των κατασκευων αυτων δοθηκε η δυνατοτητα δομησης περισσοτερων μετρων.Δυστυχως μετα απο 12 χρονια ευρυθμης λειτουργιας του ΝΟΚ ερχομαστε να γκρεμισουμε ενα δημιουργημα που εχει βοηθησει μεχρι σημερα την κατασκευη κτιριων με πολυ χαμηλη ενεργειακη καταναλωση.Δειτε τις ευρωπαικες πολεις.Κυριοι κυβερνωντες καταργειστε τις δημοτικες πολεοδομιες.Ξαναδημιουργειστε τις κεντρικες περιφερειακες πολεοδομιες.Την πολεοδομικη πολιτικη της χωρας την οριζει η κρατικη εξουσια και οχι τα τοπικα συμφεροντα των δημων.

Επισκόπηση 25 απαντήσεων - 276 έως 300 (από 704 συνολικά)
                                                      • Η συζήτηση ‘Δημόσια διαβούλευση για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ)’ δεν δέχεται νέα θέματα και απαντήσεις.