Αρχική › Συζητήσεις › Ολοκληρωμένες Διαβουλεύσεις › Δημόσια διαβούλευση για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ) › Δημόσια διαβούλευση για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ)
- Αυτό το θέμα έχει 704 απαντήσεις, 1 φωνή και ενημερώθηκε τελευταία φορά 1 έτος από τον χρήστη ΑΝΥΦΑΝΤΗΣ Σ. – ΑΡΧΙΤΕΚΤΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ.
-
ΔημιουργόςΘέμα
-
14 Δεκεμβρίου 2024 στις 10:12 #8398diavouleusiKeymaster
Για λόγους διασφάλισης της ιδιωτικότητας παρέχεται δυνατότητα μη δημοσιοποίησης των σχολίων (κατόπιν προσθήκης σημείωσης από το χρήστη) ή αποστολής μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email) στη διεύθυνση: gramchora(at)ypen.gr, με τίτλο «Δημόσια διαβούλευση για τον ΝΟΚ»
-
ΔημιουργόςΘέμα
-
ΣυντάκτηςΑπαντήσεις
-
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 15:18 #8986Καρεκλάτος Σερίφης Παραλίας
Ο Αρχοντακος Αλίμου πόσα ένσημα έχει κόψει στο ελεύθερο επάγγελμα να δεί τον κόπο που μαζεύονται τα λεφτά??. Το λέω γιατί τον βλέπω ικανοποιημενο στα καναλια οτι έκοψε τους κόπους ζωής μας ΑΠΟ ΤΑ ΕΞΟΔΑ ΠΟΥ ΚΑΝΑΜΕ . Η πολεοδομια του που εδωσε εγκρισΗ άρα έλεγξε διαγραμμα καλυψης που είχε ολα τα στοιχεία , τώρα δέν έχει ευθύνες . Θα την πληρώσει ο υπάλληλος ? ΘΕΛΕΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ ? ΝΤΡΟΠΗ ΛΙΓΟ ΠΟΛΙΤΙΚΗ…. ΝΑ ΙΣΧΥΣΟΥΝ ΟΙ ΠΡΕΓΚΡΙΣΕΙΣ ΩΣ ΑΔΕΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΥΝ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ-ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ-
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:57 #8984Μιχάλης Μ.Οι τοπικές κοινωνίες κι ειδικά οι υποτιθέμενες κηπουπόλεις βλ. Βούλα είναι εξαγριωμένες με τις αυθαίρετες και καταχρηστικές πολιτικές του υπουργείου περιβάλλοντος σε συνάφεια με το ΤΕΕ όπου έχουν μετατρέψει τις πόλεις μας σε τσιμεντουπόλεις με μόνο γνώμονα το κέρδος των εργολάβων. Η κατάφορη αδικία σε βάρος των υφιστάμενων ιδιοκτητών που χάνουν αξία τα ακίνητα τους καθώς συμμορφώθηκαν με τους νόμους πριν το νέο ΝΟΚ, πρέπει να λήξει μια για πάντα με ξεκάθαρες πολιτικές κι ΟΧΙ με παραθυράκια παγίδες για ειδικές εξαιρέσεις σε επίπεδο δήμων. Τα ειδικά συμφέροντα να πάψουν να καθορίζουν την κυβερνητική πολιτική σε βάρος των νομοταγών πολιτών. Αν τα μπόνους περάσουν μέσα από τα Τοπικά Σχέδια Ανάπτυξης σε κάθε Δήμο ξεχωριστά και εφόσον η Πολιτεία δεν προχωρήσει σε ενιαίους ξεκάθαρους κανόνες πολεοδόμησης και ενεργειακής αναβάθμισης των κτιρίων, την οποία μάλιστα επιδοτεί με χρήματα του Ταμείου Ανάκαμψης και του ΕΣΠΑ, είναι βέβαιο ότι στην χώρα της διαπλοκής θα επικρατήσουν τα συμφέροντα των ισχυρών δηλ. των κατασκευαστών. Εμάς τους υπόλοιπους που κατέχουμε χαμηλότερα κτίρια με πλούσιες πρασιές και κήπους που έχουμε χάσει τον ήλιο και τον ορίζοντα, ποιος θα μας αποζημιώσει? Δώστε επιτέλους ένα ξεκάθαρο πλαίσιο μακροχρόνιας πολιτικής χωρίς ΝΑΙ μεν ΑΛΛΑ! Η επιμονή μας για δικαίωση θα κινήσει νομικές πρόσφυγες σε όλα τα μέτωπα ακόμη κι αποζημιώσεις σε επιπέδο ΕΕ. Έχουμε φωνή, είμαστε πολλοί και διαθέτουμε τους πόρους για να υπερασπιστούμε τα δικαιώματα μας μέχρι τέλους και θα το κάνουμε. Τέλος, η ψήφος μας στις επόμενες εκλογές θα σας δείξει τον δρόμο!
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:49 #8979Πολιτικός ΜηχανικόςΚαλησπέρα σας,
Είμαστε κατασκευαστική εταιρεία και έχουμε αναλάβει και υπογράψει για project τα οποία έχουν προχωρήσει και στο σύστημα του ΤΕΕ και είναι ένα βήμα πριν από την προέγκριση. Στις αρμόδιες πολεοδομίες υπήρχαν καθυστερήσεις εβδομάδων για να λάβουμε απάντηση παρά την πίεση που ασκήθηκε. Όλο αυτό το διάστημα έχουν υπογεγραφεί εργολαβικά συμβόλαια, συμβόλαια αντιπαροχής με ποσοστά, έχουν δωθεί προκαταβολές, έχει γίνει κατανομή χιλιοστών και έχουν άτυπα κλείσει και συμφωνίες με αγοραστές . Ένα βήμα πριν την προέγκριση και εφόσον έχουν γίνει αυτές οι διαδικασίες βγαίνει τέτοια απόφαση και τινάζονται όλα στον αέρα ; Χωρίς να υπάρχει καμία μεταβατική μεταρύθμιση προκειμένου να διευθευτηθούν όλα τα παραπάνω ; Αυτό που συμβαίνει είναι απαράδεκτο. Τόσα χρόνια βαδίζουμε με κοινή νομοθεσία και μέσα σε ένα βράδυ όλα αλλάζουν έτσι απλά προκαλώντας τεράστιο οικονομικό πλήγμα στους επαγγελματίες του κλάδου. Και κάνετε λόγο για ανάκληση έκδοσης μέχρι την οριστική απόφαση ; Τη στιγμή που έχουμε υπογράψει συμβόλαια με συγκεκριμένα και αυστηρά χρονοδιαγράμματα; Απαιτούμε άμεσα απάντηση για όλο αυτό το χάος που έχει προκληθεί.18 Δεκεμβρίου 2024 στις 14:49 #8978ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΣΠΑΘΗΣΕίμαι κατασκευαστής μέλος της ένωσης και έχω να πω τα εξής. Καταρχήν συμφωνώ με το συνάδελφο Στεφατο- Είναι πάρα πολύ σημαντικό το 1 μετρο της πυλωτής που ισχύει από το ΓΟΚ του 85- Ειδικά σε περιοχές που υπάρχει πρόβλημα με το ύψος αλλά και γενικά. Κατά δεύτερον έχω κάνει εργολαβικό και έχω κατεδάφισει- 2 έργα- Τα οποία όσοι ξέρουν την αγορά είναι ενάμιση χρόνο που έχω ξεκινήσει περιμένω οκτώ μήνες το κτηματολόγιο άλλους έξι μήνες είμαι μπλοκαρισμένος στο ΔΕΔΔΗΕ Που έχω καταθέσει σχέδια, κατά συνέπεια η αντιπαροχές μου αυτές έχουν μπλοκαριστεί, Μετά την απόφαση του ΣΤΕ. Βάσει λογικής όλοι όσοι έχουν αγοράσει ένα οικόπεδο ακόμα και ιδιότες έχουν πληρώσει δικηγόρους συμβολαιογράφους μεσίτες και όσοι έχουν κατεδάφισει- Όλα αυτά κανονικά πρέπει να θεωρηθούν εργασία, γιατί έχουν δουλευτεί και έχουν καθυστερήσει λόγω της γραφειοκρατίας. Κάποιοι μάλιστα έχουν κάνει και σύσταση και έχουν πουλήσει… Αναμένουμε από την κυβέρνηση να βάλει όλα τα νομικά έγγραφα εργολαβικά συστάσεις άδειες ακόμα και αγορά πωλήσεις οικοπέδων μέσα ώστε να είναι νόμιμα Να προχωρήσουν με τον ΝΟΚ του 2012. Καταλαβαίνετε ότι θα είναι μεγάλη ζημιά για την κτηματαγορά .
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:39 #8975Στεφατος ΣτέφανοςΕίμαι μηχανικός και μέλος κατασκευαστικής
To βασικότερο πρόβλημα σχετικά με τις αποφάσεις του ΣΤΕ είναι ότι δεν πρέπει να καταργηθεί η προσαύξηση του 1μ στην περίπτωση που υπάρχει Πυλωτή που χρησιμοποιείται για χώρο στάθμευσης γιατί το μεγάλο πρόβλημα στον αστικό ιστό είναι η στάθμευση των αυτοκινήτων. Το μέτρο αυτό της προσαύξησης 1μ ισχύει από τον ΓΟΚ/1985. Τέλος έχουμε εκδώσει οικοδομικές άδειες από τις αρχές Νοεμβρίου και έχουμε υπογράψει Εργολαβικά νωρίτερα ώστε να κατασκευαστούν πολυκατοικίες με αντιπαροχή και δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι εργασίες . Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:25 #8970Κάτοικος Ν ΠΕπιτέλους επικράτησε η λογική. Στα Νότια Προάστια έχουμε πήξει στο τσιμέντο και το Υπουργείο μαζί με το ΤΕΕ ψάχνουν αγωνιωδώς να βρουν τρόπους και νομικά τερτίπια να μας φέρουν περισσότερο. Η επένδυση του Ελληνικού σε συνδυασμό με τα τερατουργήματα που πρόλαβαν να αξιοποιήσουν τα μπόνους του ΝΟΚ έχουν μετατρέψει την περιοχή μας σε μία απέραντη τσιμεντούπολη και όταν σβήσουν τα φώτα της γκλαμουριάς θα γίνουμε ένα τεράστιο γκέτο με μόνιμη κυκλοφοριακή συμφώρηση, καυσαέρια, ηχορύπανση κλπ. Όσοι επιλέξαμε τα ΝΠ για μία υψηλή ποιότητα ζωής θα πρέπει να βρούμε περιοχή να μετακομίσουμε. Ας ελπίσουμε πως θα επικρατήσει η λογική των δημάρχων και όχι τα συμφέροντα των κατασκευαστών.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:25 #8969ΘΩΜΑΣ ΠΑΠΑΘΑΝΑΣΙΟΥΥΠΕΒΑΛΛΑ ΑΙΤΗΣΗ ΣΤΟ ΕΣΠΑ ΠΡΙΝ ΑΠΟ 8 ΜΗΝΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΙΔΡΥΣΗ ΜΙΑΣ ΜΙΚΡΗΣ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗΣ ΕΝΟΙΚΙΑΖΟΜΕΝΩΝ ΔΩΜΑΤΙΩΝ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΑΓΟΡΑΣΑ ΟΙΚΟΠΕΔΟ ΣΕ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΝΤΟΣ ΣΧΕΔΙΟΥ.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΗ ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΠΡΟΤΑΣΗ ΕΞΕΔΩΣΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΠΟΥ ΒΑΣΙΖΟΤΑΝ ΣΤΑ ΜΠΟΝΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΚ ΑΦΟΥ ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΩΣ ΕΛΑΒΑ ΚΑΙ ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΓΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΡΜΟΔΙΑ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ.
Η ΜΟΡΙΟΔΟΤΗΣΗ ΜΟΥ ΕΙΝΑΙ ΠΟΛΥ ΥΨΗΛΗ ( 98 ΜΟΡΙΑ) ΚΑΙ ΑΝΑΜΕΝΩ ΣΕ ΛΙΓΕΣ ΗΜΕΡΕΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΞΙΟΛΟΓΗΣΗΣ ΤΗΣ ΠΡΟΤΑΣΗΣ ΜΟΥ.
ΜΕΧΡΙ ΣΤΙΓΜΗΣ ΔΕΝ ΕΧΩ ΞΕΚΙΝΗΣΕΙ ΚΑΜΙΑ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΕΡΓΑΣΙΑ ΑΝΑΜΕΝΟΝΤΑΣ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΕΣΠΑ.
ΕΡΩΤΗΣΗ:
ΕΦΟΣΟΝ ΕΓΚΡΙΘΕΙ Η ΕΠΕΝΔΥΤΙΚΗ ΜΟΥ ΠΡΟΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΕΣΠΑ ΔΕΝ ΘΑ ΕΧΩ ΤΕΛΙΚΑ ΤΗΝ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΑ ΝΑ ΤΗΝ ΥΛΟΠΟΙΗΣΩ ΛΟΓΩ ΤΟΥ ΟΤΙ Η ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΗ ΑΔΕΙΑ ΜΟΥ ΕΧΕΙ ΕΚΔΟΘΕΙ ΒΑΣΕΙ ΤΩΝ ΜΠΟΝΟΥΣ ΔΟΜΗΣΗΣ ΤΟΥ ΝΟΚ?
ΘΑ ΧΑΘΕΙ ΜΕ ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ Η ΕΠΕΝΔΥΣΗ?
ΔΩΣΤΕ ΜΙΑ ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΘΑ ΑΡΜΟΖΕΙ ΣΕ ΚΡΑΤΟΣ ΔΙΚΑΙΟΥ ΚΑΙ ΟΧΙ ΣΕ ΤΡΙΤΟΚΟΣΜΙΚΟ ΚΡΑΤΟΣ !!!!ΙΣΧΥΕΙ Ή ΟΧΙ Η ΑΡΧΗ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΜΕΝΗΣ ΕΜΠΙΣΤΟΣΥΝΗΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΗ ΚΡΑΤΟΣ???
ΖΟΥΜΕ ΣΕ ΕΥΝΟΜΟΥΜΕΝΗ ΧΩΡΑ ΜΕ ΣΥΝΕΠΕΙΑ ¨Η ΣΕ ΧΩΡΑ ΠΟΥ ΚΑΤΑΣΤΡΕΦΕΙ ΤΟΥΣ ΠΟΛΙΤΕΣ ΤΗΣ?
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:25 #8968Νικολαος Κ.Ειμαι ιδιοκτητης οικοπεδου για το οποιο υπογραψαμε με εναν κατασκευαστη το εργολαβικο προσυμφωνο μεσα στον Νοέμβριο. Μάλιστα, την επόμενη της απόφασης του ΣτΕ, ο κατασκευαστής είχε έτοιμο τον φάκελο για κατάθεση. Συνεπώς, έχουμε υπογράψει μια συμφωνία με συγκεκριμένους όρους (χιλιοστά, τετραγωνικά, κλπ.), έχουν γίνει μελέτες και σχέδια, και όλα τινάζονται στον άερα με την απόφαση του ΣτΕ.
Τώρα που βρισκόμαστε εμείς? πως θα λυθεί η όποια διαφορά προκύψει με τον κατασκευάστη πάνω στα συμφωνηθέντα? Τέτοιες αποφάσεις δεν γίνεται να έχουν άμεση ισχύ. Θα έπρεπε να δοθεί ένα χρονικό περιθώριο ώστε περιπτώσεις που έχουν γίνει μελέτες, συμφωνίες, κλπ να μπορέσουν να προχωρήσουν χωρίς προβλήματα.
Επειδή του αλλου του κοβανε την θεα έγινε μαντάρα όλος ο οικοδομικος τομέας της χώρας εν μια νυκτί. Απαραδεκτο. Πρεπει να βρεθει μια λυση.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:00 #8956Σπύρος ΘεοδοσόπουλοςΚράτος μπανανία στο οποίο δεν μπορείς να βασιστείς όχι μόνο για μια σοβαρή επένδυση αλλά και για τα πιο μικρά και καθημερινά πράγματα.
Δεν μπορεί σε ένα κράτος δικαίου να τραβάς το χαλί κάτω από τα πόδια κάποιου που με τους κόπους μια ζωής αποφάσισε να ανέβει τον Γολγοθά χτισίματος ενός σπιτιού.
Για να μην λέμε μόνο για τους κατασκευαστές, υπάρχουν και κάποιοι ιδιώτες που θίγονται και καταστρέφονται οικονομικά και ψυχολογικά.
Για την οικονομία της συζήτησης ας δεχτώ ότι οι αποφάσεις του ΣΤΕ είναι ορθές. Είναι αδιανόητο το πως εφαρμόζονται! Σήμερα το ανακοινώνουμε, σήμερα όποιος δεν έσκαψε 1 κυβικό μέτρο χώματος ακυρώνεται!
Το πιο λογικό είναι να μην επηρεάζονται καθόλου οι άδειες οι οποίες έχουν ξεκινήσει και είναι υπό έκδοση.
Δεν μπορεί κάποιος να έχει αγοράσει ένα οικόπεδο και να έχει εκτεθεί οικονομικά με δάνεια (ή και χωρίς δάνεια), να έχει περάσει τον Γολγοθά έκδοσης άδειας και τελευταία στιγμή να είναι στον αέρα!Η δική μας άδεια αφορά οικογενειακή οικοδομή 3 διαμερισμάτων στην οποία εκμεταλλευτήκαμε μόνο το μπόνους του παταριού γιατί το οικόπεδο ήταν μικρό. Η άδεια εκδόθηκε σήμερα 18/12/2024. Δεν έχουμε ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Γιατί λοιπόν μια άδεια την οποία εκδώσαμε με τον ισχύοντα για 12 χρόνια ΝΟΚ να βγει άκυρη? Δεν είμαστε κατασκευαστές. Τα χρήματα που δώσαμε τι θα γίνουν? Το οικόπεδο πλέον δεν μας καλύπτει χωρίς το μπόνους. 3 οικογένειες 8 παιδιά! Επένδυση οικοπέδου και άδειας όλα στον κουβά!
Εδώ να τονίσω ότι μιλάμε για περιοχή με ΣΔ 1,2 και στο διπλανό στενό ο ΣΔ γίνεται 1,8Δεν είναι πιο σωστό να ισχύουν τα μέτρα μόνο για νέες άδειες που θα ξεκινούν πχ αρχές του 2025?
ΜΗΝ ΠΑΙΖΕΤΕ ΜΕ ΤΗΝ ΨΥΧΙΚΗ ΥΓΕΙΑ ΜΑΣ!!!
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:00 #8955Ιωάννης ΠαυλιδηςΕιμαι ιδιοκτητης οικοπεδου εντος σχεδιου για το οποιο εχει εκδοθει αδεια οικοδομης 6 κατοικιων με υπογειο και στην οποια αδεια εχει γινει χρηση του μπονους 5% στον συντελεστη δομησης λογω ενεργειακης κλασης Α+. Λογω του ογκου της οικοδομης στην αδεια εχει ληφθει υποψην και υποσταθμος ΔΕΔΔΗΕ. Η αδεια εχει εκδοθει στις 16/10/2024.Επισης εχει υπογραφει συσταση οριζοντιων ιδιοκτησιων στις 24/10/2024 για το εν λογο εργο και εχει κατατεθει στο Κτηματολογιο. Για το εργο αυτο η προσωπικη μου εργασια εχει ξεκινησει τουλαχιστον απο τον Γεναρη του 2024 (σχεδιασμος, μελετη της επενδυσης, κτλπ). Επισης, για την χρηματοδοτηση του εργου εχω παρει αρχικη εγκριση απο τραπεζικο οργανισμο πριν απο την ανακοινωση του ΣτΕ αλλαη υπογραφη της τελικης συμβασης εγινε μετα την ανακοινωση του ΣτΕ. Διαφορες δαπανες οπως η αμοιβη του μηχανικου, εξοδα συμβολαιογραφου, εξοδα κτηματολογιου για την προσημειωση των ακινητων, νομικος και τεχνικος ελεγχος της τραπεζας κτλπ εχουν ηδη πληρωθει. Εργασιες εκσκαφης δεν εχουν ξεκινησει λογο κακων καιρικων συνθηκων καθως επισης και προβληματων υγειας, παρολα αυτα εχουν γινει διαφορες αλλες προπαρασκευαστικες εργασιες οπως καθαρισμος του χωρου, μεταφυτευση δενδρων, κατεδαφιση μανδρας γειτονικου κτισματος που βρισκοταν μεσα στο οικοπεδο μου μετα την πραξη της εφαρμογης, κτλπ. Σε περιπτωση που μας ζητηθει να αναθεωρησουμε την αρχικη μας αδεια το αποτελεσμα θα ειναι να τιναχτει το εργο στον αερα για μια σειρα απο νομικα και οικονομικα προβληματα. Αρχικα, θα πρεπει να καλφθουν πολυ σοβαρες δαπανες οπως αμοιβες μηχανικου για την αναθεωρηση, αμοιβες συμβολαιογραφου για την τροποποιηση της αρχικης συστασης, εξοδα κτηματολογιουκαι πολλα αλλα. Επισης, η τραπεζα θα καταγγειλει την αρχικη συμβαση δανειοδοτησης καθως θα αλλαξουν τα τετραγωνικα των ακινητων. Εχω κανει μια σειρα απο πολυ σημαντικα εξοδα καθως επισης προσωπικη εργασια και χρονο, ακολουθοντας πιστα τον νομο χωρις να εχω παρεκλινει ουτε κατα το ελαχιστο. Πως ειναι δυνατον να βρισκομαι εκτεθημενος σε αποφασεις απο εχουν παρθει μεταγενέστερα των ενεργειων μου. Οδηγούμαστε σε καταστροφή χάνοντας τους κόπους μιας ζωής.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:00 #8954Σπύρος ΘεοδοσόπουλοςΗ δική μας άδεια αφορά οικογενειακή οικοδομή 3 διαμερισμάτων στην οποία εκματαλευτήκαμε μόνο το μπόνους του παταριού γιατί το οικόπεδο ήταν μικρό. Η άδεια εκδόθηκε σήμερα 18/12/2024. Δεν έχουμε ξεπεράσει το επιτρεπόμενο ύψος της περιοχής. Γιατί λοιπόν μια άδεια την οποία εκδώσαμε με τον ισχύοντα για 12 χρόνια ΝΟΚ να βγει άκυρη? Δεν είμαστε κατασκευαστές. Τα χρήματα που δώσαμε τι θα γίνουν? Το οικόπεδο πλεον δεν μας καλύπτει χωρίς το μπόνους. 3 οικογένειες 8 παιδιά! Επένδυση οικοπέδου και άδειας όλα στον κουβά!
Δεν είναι πιο σωστό να ισχύουν τα μέτρα μόνο για νέες άδειες που θα ξεκινούν πχ αρχές του 2025?
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 13:00 #8952chrisΠοιος θα πληρώσει τις μελέτες που έχω ήδη βγαβγαλει; Ο δήμαρχος αλίμου, ο βουλιαγμενης, ή οι επιστημονικά ανίδεοι δικαστές που αποφασίζουν και διατάζουν;
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 12:59 #8951Ξενοφων ΜηχανικοςΌταν υπάρχει κατεδάφιση κτιριου ή εχει κάνει αυτοψία η αρχαιοκογια με τομές , συμφωνα με το ΣΤΕ η άδεια προχωράει κανονικά.
Να σταματήσουν άσχετοι πολιτικά δήμαρχοι να λένε ΑΝΤΙΚΑΝΟΝΙΚΑ οτι πρεπει να ερθει ελεγκτής δόμησης.
ΠΡΟΚΑΛΟΥΝ
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 12:59 #8950ΔιονυσηςΕίμαι ιδιώτης .Προσπαθώ με πείσμα εδώ και τρία + έτη να βγάλω άδεια για δύο κατοικίες σε εκτός σχεδίου οικόπεδο το οποίο αγόρασα για τον παραπάνω σκοπό.Εκτώς της παραπάνω επένδυσης έχω επενδύσει και ένα αξιόλογο ποσό για μελέτες αδείας..καθώς και για business plan κ.α έτσι ώστε να διεκδικήσω μια χρηματοδότηση απο το πρόγραμμα του ΕΣΠΑ.
Επειτα απο τα παραπάνω προέκυψαν δυο κατοικίες Α++ εκμεταλευόμενοι όρους που όριζε ο γνωστός ΝΟΚ (χρησιμοποιώντας θερμομονωτικά πανέλα για τοιχεία που δεν προσμετρούνται στην δόμηση,εσωτερικό πατάρι και φωτοβολταικά .Τα προαναφερθέντα χωρίς να υπερβώ κανένα ύψος αλλά και χωρίς να υπερβώ την κάλυψη που ούτως ή αλλιώς δεν ευεργετείται απο το Νοκ…
Κατάφερα μετά απο δύο χρόνια που είχα καταθέσει προέγκριση(λόγο αδυναμίας και φόρτου εργασίας στην πολεοδομία που μου αναλογεί) να παραλάβω την άδεια μου το 2024
Δεν έχω ξεκινήσει τις εργασίες σε αναμονή της καθυστερημένης δημοσίευσης των αποτελεσμάτων του ΕΣΠΑ.
Θεωρώ αδικο να τιμωρηθεί η παραπάνω περίπτωση..
θεωρώ άδικο να δαιμονοποιηθούν οι ευεργετικές διατάξεις του ΝΟΚ επειδή κάποιοι παρερμήνευσαν και εκμεταλλεύτηκαν αδυναμίες του νόμου προς το συμφέρον τους και εις βάρος των γειτόνων τους καθώς και της γενικής πολεοδομικής εικόνας διαφόρων περιοχών.
Θεωρώ άδικο να εμπλακεί ένα σχέδιο όπως του Ελληνικού πχ και να συνεχίζουν να οικοδομούνται εκτρώματα τετράγωνα ασχέτου ύψους το ένα κολλημένο στο άλλο μην προβλέποντας ούτε πράσινο,ούτε ποδηλατόδρομοι,ούτε χώρος για πάρκινγκ κάνοντας τα πεζοδρόμια προέκταση αυτών.
Κατα τη γνώμη μου θα έπρεπε να κατεδαφίζονται τετράγωνα για έναν πύργο αφήνοντας χώρους πρασίνου κτλ..
Αν είναι να επιρρεαστει κ η δική μου περίπτωση ας επιρρεαστει για το καλό όλων.…..έχω την εντύπωση όμως πως οι πόλεις μας θα να κατασκευάζονται με κακό γούστο και γνώμωνα το προσωπικό συμφέρων..
Καλή τύχη σε όλους..
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 12:59 #8949ΦΩΤΗΣ ΣΩΤΗΡΟΠΟΥΛΟΣΚαλησπέρα,
να θεωρήσουμε ότι είστε απο τους θιγόμενους που η σκίαση όμορων κτιρίων περιόρισε τη θεά? Και εμένα προσωπικά θα με έθιγε. Μιλάμε για βιωσιμότητα των πόλεων? Συμφωνώ και με αυτό. Να θεωρήσουμε ότι οι δήμαρχοι αποφάσισαν να δράσουν για το καλό των πόλεων τους (sic) ? Να το δεχτούμε και αυτό.
Η βιωσιμότητα έχει να κάνει με το πόσο ψηλό είναι ένα κτρίο ή αν τελικά ο εσωτερικός εξώστης-πατάρι μετράει στη δόμηση (σημ. διαβάστε λίγο ΓΟΚ 1975 και προγενέστερους ) ή αν υπάρχουν ΥΠΟΔΟΜΕΣ για να αντέξουν τις παραπάνω κατοικίες? Οι δήμαρχοι ποιες ενέργειες έχουν κάνει τα 12χρόνια εφαρμογής του οικοδομικού κανονισμού ως αντισταθμιστικά για να βελτιώσουν τις υποδομές?
Χτες βρέθηκα Κηφισιά. Σε έναν Δήμο που είναι υπέρμαχος κατά του οικοδομικού κανονισμού ο Δήμαρχός του. Οδηγούσα ..σε ένα ποτάμι (προφανώς κάποιος αγωγός είχε σπάσει) αλλά τα νερά αυτά αντί να οδηγούνται στο δίκτυο αποχέτευσης, έτρεχαν από το ύψος της Καλυφτάκη μέχρι το Δημαρχείο. Δεν μιλάω για έναν δρόμο. Στα δε πεζοδρόμια τα δέντρα να γέρνουν, να έχουν σηκωθεί όλα τα πεζοδρομία χωρίς αυτά εννοείται να έχουν ικανό πλάτος για ΑΜΕΑ ή άνετη κίνηση πεζών, τα κλαδιά πεσμένα πάνω τους και κατά τα άλλα ο δήμαρχος μιλά για βιωσιμότητα πόλης.
Καταλαβαίνω ότι ο κάθε άνθρωπος έχει τη δική του κοσμοθεωρία και αντίληψη. Δεν μπορώ να καταλάβω όμως το προφανές που περιγράφω παραπάνω. Συμφωνώ η σκίαση ή η μείωση της θέας μας χαλάει τη διάθεση. Μας χαλάει το ύψος όταν στη Νέα Υόρκη έχτιζαν προς τα πάνω από τα τέλη του 1800, κατανοώντας ότι μειώνοντας την ΚΑΛΥΨΗ θα υπάρχουν περισσότεροι διαθέσιμοι χώροι για ΥΠΟΔΟΜΕΣ.
Τα ένα ή δύο διαμερίσματα που μπορεί να προκύπτουν από την “υπερδόμηση” σε ένα κτίριο δεν επιβαρύνουν με αντίστοιχες ΘΣ το δρόμο αφού υποχρεώνεσαι από το νόμο να προβλέψεις χώρους στο κτίριο ώστε να μη γίνεται η στάθμευση στο δρόμο. Το ΠΛΑΤΟΣ της οδού όμως που “παροχετεύει” την κίνηση, εμπίπτει στο πεδίο των υποδομών Δημοσίου.
Ο οικοδομικός κανονισμός έχει φοβερά λάθη και το κυριότερο, ότι δεν είναι μονοσήμαντα ορισμένος ώστε να μην επιδέχεται διεκδικήσεων , αμφιβολιών κλπ. ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξει. ΑΛΛΑ μια απόφαση-δελτίου τύπου, που αναφέρει ότι συλλογικά ελήφθησαν υπόψιν όλες οι παράμετροι, και ότι δεν θίγει το δημόσιο συμφέρον (!) -δλδ όσοι έχουν εκδώσει άδειας έχουν πληρώσει, έχουν αγοράσει οικόπεδα δεν θεωρούμε ότι αποτελούν δημόσιο συμφέρον -θεωρώ είναι αστεία και στα πρότυπα άλλων εποχών (βλ. μέσα δεκαετίας 1970..)
Θα τους θεωρούσα άξιους αν στην απόφαση-δελτίου τύπου αναφέρονταν ότι “άδειες ή προεγκρίσεις που έχουν εκδοθεί ακυρώνονται, και αναλαμβάνουμε ως δικαστικό σώμα το οικονομικό βάρος αποζημίωσης των αναθεωρήσεων -γιατί απαιτούνται από το μηδέν εκ νέου μελέτες για αυτά τα κτίρια- που θα απαιτηθεί να εκδοθούν, ώστε οι πολίτες να μην ζημιωθούν” … Σε ένα ευνομούμενο κράτος και σε ένα παράλληλο σύμπαν ίσως
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 12:59 #8948Κατοικος ΓλυφαδαςΔιαβάζω εδώ επανειλημμένα το δράμα των μηχανικών, κατασκευαστών, και των αγοραστών για τα λεφτα που χάνονται μετα την απόφασή του ΣΤΕ. Το δράμα ομως το δικο μου και εκατομμυρίων αλλων ιδιοκτητών ακινήτων δεν ακούγεται. Ομως υπάρχουν και εκατομμύρια αλλοι που βλέπουν τις ηδη υπάρχον περιουσίες τους να χάνουν άξια.
Η δυώροφη οικογενειακή πολυκατοικία μας που κτίστηκε το 1990, επι της Γρηγορίου Λαμπράκη, ενός από τους ποιό ακριβούς δρόμους της Γλυφάδας, εχει περιστοιχήθει απο 3 νεογερθέντες 6οροφες πολυκατοικίες σε ένα οικοδομικό τετράγωνο μόνο με μονοκατοικίες και διώροφα. Εκτος του οτι μας κόβουν τον ήλιο, και τον αερα, δεν αφήνουν τις πλαγιες αποστασεις των 2.5 που υποχρεωνομαστάν εμεις να αφησουνε για πρασιές, ξαφνικά ενα τετραγωνο αποκτά 18 καινούργια διαμερίσματα, επιβαρύνεται ο δρόμος με τις καινούριες θέσεις στάθμευσης, χάνει η περιοχή πράσινο, κλπ. Εμενα λοιπον, που η αξια του σπιτιου μου και η ποιότητα της ζωής μου μειώνεται γιατι να μην μου την αποζημίωση το Υπουργείο και ο κατασκευαστής του διπλανού τερατερατουργηματός ή ο οποιοσδήποτε επενδυτής/αγοραστής του εκάστοτε νέου κτηρίο;Δεν λέω όχι στην ανάπτυξη αλλα με σχεδιασμό και μελέτη οχι άναρχα όπως γίνεται σήμερα.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 12:58 #8947Κωστογλου ΠΟι άδειες με έγκριση δόμηση , ελέγχεται διάγραμμα κάλυψης άρα όλη η άδεια απο την πολεοδομία που ανήκει στο δήμο.
Άρα αν οδηγεί την άδεια στα δικαστήρια είναι σαν να οδηγείται και ο ιδιος.
Λυπάμαι τους υπαλλήλους της ΥΔΟΜ.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:28 #8943Γιάννης Κοντούλης Knauf InsulationΤα μέτρα πριμοδότησης καλών πρακτικών που οδηγούν σε κτίρια υψηλής ποιότητας για την αειφορία και την υγεία όσων μένουν στα κτίρια αυτά ήταν σίγουρα επιθυμητά. Θεωρώ ότι βοηθούν στην βελτίωση της ποιότητας των κατασκευών, δημιουργώντας ένα περιβάλλον υγιούς ανταγωνισμού, στο ποιός θα φτιάξει τα καλύτερα κτίρια. Εφόσον το Σ.τ.Ε. θεώρησε το πλαίσιο με το οποίο δόθηκαν τα κίνητρα αυτά αντισυνταγματικό, αυτά που θα πρέπει να κάνει η πολιτεία είναι:
– Να φροντίσει ένα ομοιόμορφο και δίκαιο πλαίσιο για όλα τα έργα και τα κτίρια που έχουν προχωρήσει με οποιονδήποτε τρόπο μέχρι σήμερα ώστε να μειωθούν στο ελάχιστο (ή καλύτερα να μηδενιστούν) οι δικαστικές αντεγκλήσεις με σχεδιαζόμενα / υπο κατασκευή / υπάρχοντα κτίρια
– Να δημιουργήσει ένα νέο πλαίσιο πριμοδότησης, ώστε να συνεχιστεί αυτός ο ανταγωνισμός με ξεκάθαρους όρους και αποτέλεσμα τη βελτίωση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων στα νέα κτίρια
– Να φροντίσει ώστε αυτός ο ανταγωνισμός, του ποιός θα κάνει το καλύτερο κτίριο πέρα και πάνω από τις ελάχιστες νομικές απαιτήσεις, να επεκταθεί και στα υπάρχοντα κτίρια, με κίνητρα για όσους καταφέρουν να βελτιώσουν το κτίριό τους στα ίδια επίπεδα με τα νέα κτίρια.
Ας ξεπεράσουμε τη φιλοσοφία του ελάχιστου δυνατού που πρέπει να κάνουμε για να φτάσουμε τις απαιτήσεις των νόμων, μια δοκιμασμένη, αλλά ξεπερασμένη πια λογική. Ας προωθήσουμε την αριστεία, ας προωθήσουμε καλύτερα κτίρια για όλους και στα νέα και στα υπάρχοντα κτίρια που θα ανακαινιστούν, πάνω και πέρα από τις ελάχιστες απαιτήσεις των κανονισμών.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:28 #8942Μηχανικός – ΚατασκευαστήςΔιαβάζω τα σχόλια εδω και τρείς μέρες και ουσιαστικά βλέπω οτι το ΥΠΕΝ έκανε την αυτή την πλατφόρμα για να γράψει ο καθένας μας τον πόνο του. Να τα πούμε δηλαδή και να ξεθυμάνουμε. Τέλεια..
Οι περιπτώσεις είναι απλές και περιμένουμε άμεσα απο το ΥΠΕΝ και απο το ΤΕΕ, ανακοινώσεις επι της ουσίας:
1. Τι θα γίνει με τις άδειες που έχουν εκδοθεί
2. Τι θα γίνει με τις συστάσεις που ίσως έχουν γίνει πάνω στις άδειες αυτές
3. Τι θα γίνει με τα συμβόλαια μεταβίβασης που ίσως έχουν γίνει
4. Τι κάνει ένας κατασκευαστής που ξεκίνησε πρίν την ανακοίνωση τις εργασίες αλλά δεν έχει κάνει σκυροδέτηση;
5. Πως θα αποδειχθεί η έναρξη των οικοδομικών εργασιών
6. Τι θα γίνει με όλους αυτούς που ήταν αποδεδειγμένα σε διαδιασία έκδοσης άδειας
Κύριοι περιμένουμε απαντήσεις ΤΩΡΑ.
Τα λεφτά δεν τα κόβουμε απο τα δέντρα.
Δουλέυουμε κάθε μέρα για τις οικογένειες μας.
Δεν παρανομούμε ούτε ζητάμε χάρες.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 11:19 #8938Α. ΜητσοτακηςΑνακουφιστική η απόφαση του ΣΤΕ που υπόσχεται μια καλύτερη ζωή στους κατοίκους του Αλιμου, οι οποίοι βρέθηκαν στην κυριολεξία ενταφιασμένοι κάτω από τα τερατουργήματα των αχόρταγων κατασκευαστών. Συγχαίρουμε τον μαχητή Δήμαρχο μας και την Πολιτεία που απέδωσε μια δίκαιη απόφαση.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 10:24 #8931ΝΙΚΟΣΠαρατηρησεις σχετικα με την αποφαση του ΣΤΕ για τον ΝΟΚ
Για οικοδομες σε περιοχες μς Σ.Δ 0,8 και max Ύψος 9 μέτρα με κεκλιμένη στέγη +2 μ
Αφού δεν δίνεται δυνατότητα αύξησης του ύψους σύμφωνα με τον ΝΟΚ γιατί να μην δίνεται η δυνατότητα κατασκευών φιλικών προς το περιβάλλον κατηγορίας Α+
Πως αυτές επιβαρύνουν τον πολεοδομικό ιστό μιας περιοχής αφού στις γύρω περιοχές
Που περιβαλλοντικά επιδρούν συνολικά στον πολεοδομικό ιατό οι συντελεστές είναι από 1,4 εως και 2.18 Δεκεμβρίου 2024 στις 10:24 #8929ANARGYROSΑπό την διαβούλευση κατανόησα πως η μοναδική σπουδή του ΥΠΕΚΑ είναι πώς θα επιτρέψει σε όσες περισσότερες άδειες έχουν εκδοθεί ή ακόμα και σε οικόπεδα που έχουν αγοραστεί να επιτρέψει να κτιστούν ή να συνεχίσει να δίνει bonus δόμησης. Με πρόφαση την ασφάλεια δικαίου και τις δήθεν αποζημιώσεις που τυχόν θα διεκδικήσουν οι «παθόντες» προσπαθεί να δώσει την δυνατότητα να κτιστούν όλο και περισσότερες οικοδομές. Επ’ αυτού θέλω να προσφέρω τις εμπειρία μου και τις νομικές μου γνώσεις στην συζήτηση. Καταρχήν θεωρώ δεν τίθεται θέμα αποζημιώσεων από την στιγμή που οι οικοδομικές άδειες εκδίδονται ΕΥΘΥΝΗ ΙΔΙΩΤΗ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥ που αυτός εφάρμοσε τις ανίσχυρες αντισυνταγματικές διατάξεις. Εξάλλου οι παρεμβένουσες κατασκευαστικές εταιρείες είχαν προβάλει την ένσταση ότι δεν μπορεί να προσβάλει την οικοδομική άδεια ο Δήμος που την εξέδωσε από την Υπηρεσία Δόμησης. Αυτή η ένσταση απορρίφθηκε, προφανώς, αφού δεν γινόταν έλεγχος νομιμότητας της οικοδομικής αδείας από τους υπαλλήλους του Δήμου, αλλά οι άδειες εξεδόθησαν ευθύνη μηχανικού. Αν και δεν γνωρίζουμε επακριβώς την απόφαση αυτή προέβη σ’ ένα ολίσθημα υπό την πίεση του Κράτους και των παρεμβαινουσών κατασκευαστικών εταιρειών και του ΤΕΕ. Με την επίφαση της ασφάλειας δικαίου είπε ότι δεν θα προσβάλλονται οι άδειες που έχουν αρχίσει τις οικοδομικές εργασίες. Όμως με αυτό τον τρόπο στερεί από χιλιάδες όμορους ιδιοκτήτες των νεοανεγειρόμενων οικοδομών να προσφύγουν εντός 60 ημερών από την ΓΝΩΣΗ τους περί οικοδόμησης οικοδομής με τα bonus του ΝΟΚ. Οι 60 ημέρες δεν αρχίζουν από τις εκσκαφές του κτιρίου, διότι ο όμορος γείτονας δεν γνωρίζει τι θα κτιστεί, παρά μόνο από την λήψη αντιγράφων της αδείας ή τουλάχιστον από δόμηση του επιπλέον ορόφου. Μη ξεχνάτε ότι σχεδόν κανένας κατασκευαστής δεν αναρτά πινακίδα με την οικοδομική του άδεια όταν κτίζει στην πρόσοψη της οικοδομής. Μία βόλτα σε νεοανεγειρόμενες οικοδομές θα σας πείσει. Στα σχόλια παρατηρώ ότι αγοραστές άκτιστων οικοπέδων διεκδικούν τα bonus και μάλιστα με θράσσος. Όπως επισήμανα και σε προγενέστερα σχόλια είναι πολλαπλάσιοι οι ιδιοκτήτες παλιών διαμερισμάτων που θίγονται από τις διατάξεις του ΝΟΚ που καταργήθηκαν, αφού με την εφαρμογή αυτών στις νέες οικοδομές μειώθηκε ο ηλιασμός, ο φωτισμός, η θέα, λόγω της οικοδόμησης επιπλέον ορόφων. Λόγω σκίασης των ηλιακών, αλλά και φωτοβολταϊκών συστημάτων από τις νέες οικοδομές με τους επιπλέον ορόφους, υποβαθμίζονται ενεργειακά και υφίστανται καθημερινή ζημία. Εάν είναι, να διεκδικήσουν και αυτοί αποζημιώσεις και μάλιστα από τους κατασκευαστές ή από τους ιδιοκτήτες διαμερισμάτων ή και από το Ελληνικό Δημόσιο που ψηφίζει τέτοιους νόμους, αφού υποβαθμίστηκαν και μειώθηκε η αξία των περιουσιών τους. Επειδή έχει τύχει πολλές φορές να χαρακτηριστούν αντισυνταγματικές διατάξεις των Οικοδομικών Κανονισμών είναι η πρώτη φορά που το ΣτΕ παίρνει τέτοια απόφαση για προστασία των υπάρχουσων οικοδομών, στις οποίες μάλιστα δεν έχει περάσει η προθεσμία των 60 ημερών περί προσφυγής τους. Αλήθεια το ΥΠΕΚΑ σκέφτεται καθόλου την υποβάθμιση των αστικών περιοχών που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια με την αθροιστική εφαρμογή των bonus του ΝΟΚ ή κάνει ότι δεν καταλαβαίνει; Οι κύριοι που κατηγορούν τους Δημάρχους που εκπροσωπούν τους πολίτες, την ποιότητα ζωής στην πόλη, τον Πολεοδομικό Σχεδιασμό, αυτοί τι εκπροσωπούν; Μάλλον το οικονομικό συμφέρον και το κέρδος με κάθε τρόπο. Το ΣτΕ έκανε ένα δώρο στο ΥΠΕΚΑ και στους κατασκευαστές που έχουν αρχίσει να κτίζουν. Εάν προσπαθήσει να τροποποιήσει αυτό, θα υπάρχουν και άλλες προσφυγές στις διατάξεις που προβλέπω ότι θα ψηφίσει. Αυτοί που κάνουν τα σχόλια επικαλούνται τα οικονομικά τους συμφέροντα, δεν τους νοιάζει ο Πολεοδομικός Σχεδιασμός, η τήρηση των Όρων δόμησης της περιοχής. Αποποιούνται την έννοια του ρίσκου που είναι σύμφυτη με την επιχειρηματική δραστηριότητα. Όταν μάλιστα έχουν υπάρξει αποφάσεις από το 2023 που πιστοποίησαν την αντισυνταγματικότητα. Όταν πρόσφατα τροποποιήθηκε λόγω των αποφάσεων αυτών ο ΝΟΚ, περιορίστηκαν μερικά bonus και αυτό έδειξε την μέγιστη αντισυνταγματικότητα του νόμου, που γνώση του είχαν και οι μηχανικοί και οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι ιδιοκτήτες. Η προκλητική διεκδίκηση δικαιωμάτων ψηφισθέντων με αντισυνταγματικούς νόμους και τροποποιήσεις δεν ευσταθεί για τους ανωτέρω και άλλους πολλούς λόγους. Αυτό που μπορεί νόμιμα να κάνει το ΥΠΕΚΑ είναι να περάσει ως νομοθετική διάταξη το διατακτικό της απόφασης του ΣτΕ για την μην προσβολή των οικοδομικών εργασιών που έχουν περάσει 60 ημέρες από την έναρξη των οικοδομικών εργασιών (εκσκαφές), ώστε να συμβαδίζει με την 60νθήμερη προθεσμία για προσβολή της οικοδομικής άδειας και να μην θίγει την συνταγματική αρχή της προσφυγής στη δικαιοσύνη και της Δικαστικής Προστασίας.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 10:24 #8928ΔημήτρηςΕίμαι Μηχανικός και μέλος κατασκευαστικής εταιρείας στην επαρχία.
1) Σχετικά με τις αποφάσεις του ΣΤΕ είναι οτι δεν έχουμε καταλάβει ακριβώς τι καταργεί ο νόμος και σε ποιες περιπτώσεις αναφέρεται. Αναφορικά με το άρθρο 15 παρ. 8 που αναφέρεται στην ανακοίνωση του ΣΤΕ είναι αναγκαίο να διευκρυνιστεί ποιες περιπτώσεις αφορά, αφου μέσα στην παράγραφο αναφέρονται τέσσερις διαφορετικές δυνατότητες προσαυξησης του ύψους. Αφορά και την προσαύξηση του 1μ σε περίπτωση που υπάρχει Πυλωτή που χρησιμοποιείται για χωρο στάθμευσης αυτοκινήτων και ισχύει απο την άρχη του νόμου το 2012 αλλά και απο τον προηγούμενο ΓΟΚ/1985 , ή αναφέρεται μόνο στις περιπτώσεις αύξησης του ύψους λόγω φυτεμένου δώματος ή μείωσης του επιτρεπόμενου ποσοστού κάλυψης του οικοπέδου κατά 5%, διατάξεις οι οποίες προστέθηκαν στην παράγραφο με το άρθρο 7 του νόμου 4315/2014
2)Έχουμε προέγκριση οικοδομικής άδειας απο τον Οκτώβριο του 2024, έχουμε υπογράψει Εργολαβικά συμφωνητικά νωρίτερα ώστε να κατασκευαστεί πολυκατοικία με το σύστημα αντιπαροχής, έχουμε κάνει στο οικόπεδο τομές τον Νοέμβριο με την αρχαιολογία. Για την έκδοση της άδειας κάνουμε χρήση αύξησης ενός μέτρου στο ύψος της οικοδομής λόγω ύπαρξης πηλωτής και δεν έχουν αρχίσει ακόμα οι εργασίες . Τι γίνεται σε αυτή την περίπτωση?
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 10:24 #8927MarinosΓίνεται πολύς λόγος για τη λεγόμενη ασφάλεια δικαίου. Εν ολίγοις για την ασφάλεια που αισθάνεται ένας επενδυτής σε μία χώρα ότι η επένδυση στην οποία πρόκειται να προβεί προστατεύεται από το σύνολο των κανόνων που οριοθετούν το πλαίσιο στο οποίο υπάγεται η επένδυση. Ένας επενδυτής λοιπόν, από τους πολλούς που έχουμε καταφέρει να προσελκύσουμε για ανεξήγητο μέχρι σήμερα λόγο, πριν προβεί σε μία αγορά κάνει μία επένδυση σε ένα ακίνητο προκειμένου να το οικοδομήσει. Και εδώ ξεκινάμε: Η αξία των οικοπέδων, για τα οποία και γίνεται λόγος με την απόφαση αυτή, προσδιορίζεται με βάση την υλοποιούμενη επιφάνεια με ένα κόστος ανά τ.μ. Έτσι, καθώς πλέον τα νούμερα ήταν λίγο πολύ γνωστά, τα μπόνους δόμησης προσδιορίζουν την αξία του οικοπέδου. Ενδεχομένως και πριν την αγορά του οικοπέδου, αλλά ήδη από τη δέσμευση αυτού με κάποιο τρόπο (συνήθως συμβολαιογραφικό προσύμφωνο), ο επενδυτής ξεκινά την αρχιτεκτονική μελέτη, προκειμένου να μπορέσει να υποβάλλει εγκαίρως για την αρχιτεκτονική προέγκριση. Συνεπώς, ο εκάστοτε επενδυτής έχει ήδη καταβάλλει χρήματα, στηριζόμενος στην κείμενη νομοθεσία, από τον χρόνο προκαταβολής του οικοπέδου και δέσμευσης αυτού. Μάλιστα, η συνταγματικότητα του νόμου δεν επηρεάζει την δυνατότητα υπαναχώρησης του αγοραστή, ο οποίος θα απωλέσει ότι κατέβαλε για το οικόπεδο, αλλά και ότι κατέβαλε για τις μελέτες.
Είναι λοιπόν απολύτως αναγκαίο, εάν γίνεται λόγος για κράτος δικαίου, να υπάρξει πρόβλεψη προστασίας αυτών που βασίστηκαν στο ισχύον καθεστώς από το πρώτο βήμα της επένδυσής τους, ήτοι από την δέσμευση ενός οικοπέδου, την αγορά αυτού και την εκπόνηση των αντίστοιχων μελετών, την αίτηση προέγκρισης κ.α., προκειμένου η απόφαση αυτή (και όποια άλλη ληφθεί στο μέλλον) να επιφέρει τα αποτελέσματά της για πράξεις που θα συμβούν ύστερα από την δημοσίευσή της και να μην έχει αναδρομικά αποτελέσματα.
18 Δεκεμβρίου 2024 στις 07:09 #8925Καρεκλάτος Σερίφης ΠαραλίαςΤα πράγματα είναι απλά.
Ο τοπικός λαικιστης πολιτικός της γειτονιάς
1)ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΣΤΗ ΠΡΟΕΓΚΡΙΣΗ ΔΟΜΗΣΗΣ Η ΥΔΟΜ ΕΛΕΓΧΕΙ ΤΟ ΔΙΑΓΡΑΜΜΑ ΚΑΛΥΨΗΣ ΑΡΑ ΟΛΗ ΤΗ ΑΔΕΙΑ
2)ΔΕΝ ΞΕΡΕΙ ΟΤΙ ΠΡΩΤΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΠΟΛΛΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΟΙΚΟΔΟΜΙΚΕΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑ ΕΡΧΕΤΑΙ Ο ΕΛΕΓΚΤΗΣ ΔΟΜΗΣΗΣ
………Ομως του δίνουν καρέκλα και Πολεοδομία…και το χειρότερο…στρέφεται με πλήθος δικηγόρων εναντια στις προεγκρισεις ΥΔΟΜ
ΕΙΝΑΙ Η ΚΑΤΑΝΤΙΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ -ΘΑ ΠΛΗΡΩΣΕΙ ΣΤΟ ΤΕΛΟΣ ΠΑΛΙ Ο ΑΠΛΟΣ ΔΗΜΗΟΤΗΣ-ΜΝΗΜΟΝΙΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΜΑΚΡΥΑ ΞΑΝΑ
-
ΣυντάκτηςΑπαντήσεις
- Η συζήτηση ‘Δημόσια διαβούλευση για τον Νέο Οικοδομικό Κανονισμό (ΝΟΚ)’ δεν δέχεται νέα θέματα και απαντήσεις.