1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Δύο νεοσσοί γύπες είδους...

Δύο νεοσσοί γύπες είδους Ασπροπάρη επέστρεψαν και ζουν με ασφάλεια στο δάσος της Δαδιάς

 

Ολοκληρώθηκε η επιχείρηση διάσωσης, περίθαλψης και φροντίδας δύο νεοσσών του σπάνιου είδους Ασπροπάρη στο δάσος της Δαδιάς Έβρου. Οι νεαροί γύπες ζουν, πλέον, με ασφάλεια στη φωλιά τους και σε λίγο καιρό θα πετούν ελεύθεροι. Ο Ασπροπάρης έχει χαρακτηριστεί ως κρισίμως κινδυνεύον είδος, καθώς στην Ελλάδα διαβιούν μόλις πέντε ζευγάρια πτηνών.

  • Στις 26 Ιουλίου απομακρύνθηκαν προληπτικά με ενέργειες της Μονάδας Διαχείρισης Προστατευόμενης Περιοχής Δέλτα Έβρου – Δαδιάς του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, σε συνεργασία με το WWF Ελλάς, λόγω της πυρκαγιάς που εκδηλώθηκε στο Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου.
  • Φιλοξενήθηκαν για λίγες μέρες στις εγκαταστάσεις της ΜΔΠΠ Εθνικών Πάρκων Δέλτα Έβρου – Δαδιάς.
  • Στις 29 Ιουλίου μεταφέρθηκαν στο κέντρο περίθαλψης «Δράση για την Άγρια Ζωή», όπου παρέμειναν μέχρι να απομακρυνθεί ο κίνδυνος της πυρκαγιάς.
  • Στις 3 Αυγούστου επέστρεψαν στη φωλιά τους και μετά από εντατική παρακολούθηση διαπιστώθηκε ότι τα ενήλικα τους παρείχαν την απαραίτητη φροντίδα, οπότε και κρίθηκε ότι δεν χρειάζεται κάποια επιπλέον ενέργεια.
  • Η παρακολούθηση της φωλιάς συνεχίζεται από τη ΜΔΠΠ Δέλτα Έβρου – Δαδιάς, στο πλαίσιο του προγράμματος «LIFE16 NAT/BG/000874» (2017-2022) με τίτλο «Επείγουσα Δράση για την Ενδυνάμωση του Βαλκανικού Πληθυσμού του Ασπροπάρη και τη Διασφάλιση της Μεταναστευτικής του Διαδρομής», μέχρι οι νεοσσοί να πτερωθούν και να μπορούν να πετάξουν από τη φωλιά, κάτι που αναμένεται να γίνει μέσα στον Σεπτέμβριο.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή επικεντρωθήκαμε στην προστασία της άγριας πανίδας του δάσους της Δαδιάς. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και ο ΟΦΥΠΕΚΑ προχώρησαν σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες για την παροχή περίθαλψης στους νεοσσούς γύπες του σπάνιου είδους Ασπροπάρη. Σήμερα ζουν με ασφάλεια στη φωλιά τους και σε λίγες εβδομάδες θα πετούν ελεύθεροι στη φύση».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο