Life Bonelli eastMed
Έργο: Στόχος του έργου είναι να αντιμετωπίσει τις πιο κρίσιμες απειλές του Σπιζαετού στην Ελλάδα και την Κύπρο, μέσω της εφαρμογής στοχευμένων δράσεων διατήρησης και τη δημιουργία ενός αποτελεσματικού διεθνούς δικτύου διατήρησης του Σπιζαετού στις χώρες υλοποίησης του έργου, καθώς και στην
ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, μέσω της εφαρμογής δράσεων διατήρησης σε 22 περιοχές του Δικτύου NATURA2000.
Συντονιστής:
Πανεπιστήμιο Κρήτης – Μουσείο Φυσικής Ιστορίας
Συμμετέχοντες:
Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας – Γενική Διεύθυνση Δασών & Δασικού Περιβάλλοντος
Υπουργείο Γεωργίας Αγροτικής Ανάπτυξης & Περιβάλλοντος Κύπρου – Τμήμα Δασών
Υπουργείο Εσωτερικών Κύπρου – – Υπηρεσία Θήρας & Πανίδας
Ελληνική ΟΡΝΙΘΟΛΟΓΙΚΗ Εταιρεία
NCC ΕΠΕ- Περιβαλλοντικές Μελέτες ΕΠΕ
Περιοχές Δράσης:
22 Ζώνες Ειδικής Προστασίας και η ευρύτερη περιοχή τους στην Ελλάδα (Κρήτη, Πελοπόννησος, Αττική) και στη Κύπρο
Διάρκεια: 09/2018 έως 2/2023
Προϋπολογισμός έργου: 4.235.584,00 €
Προϋπολογισμός ΥΠΕΝ: 502.700,00 €
Δράσεις
Α. Προπαρασκευαστικές Δράσεις, εκπόνηση διαχειριστικών σχεδίων και / ή σχεδίων δράσεων
Α.1: Βελτίωση δεξιοτήτων, εκπαίδευση προσωπικού και επιχειρησιακός σχεδιασμός. Για τη Δράση αυτή πραγματοποιήθηκαν μέχρι τώρα δύο σεμινάρια, για την ενημέρωση των Δασικών Υπαλλήλων τον Νοέμβριο του 2018 , καθώς και τον Νοέμβριο του 2019, αναμένεται να πραγματοποιηθούν και άλλα.
Α.2: Έρευνα στις περιοχές αναπαραγωγής και διασποράς του είδους
Α.3: Έρευνα για τις απειλές στις περιοχές αναπαραγωγής και διασποράς του είδους
Α.4: Υλοποίηση Σχεδίου επαναληψημότητας και Μεταφοράς (δράσεων και/ή πρακτικών του έργου). Στη συγκεκριμένη δράση συντάχθηκε από την NCC ένα σχέδιο μεταφοράς και Επαναληψημότητας του Έργου, το οποίο διαβάστηκε και από τη Διεύθυνση Διαχείρισης Δασών για τυχόν παρεμβάσεις. Η εν λόγω δράση τελείωσε το Δεκέμβριο του 2019.
C. Διαχειριστικές Δράσεις (που αφορούν το Υπουργείο)
C.1: Μείωση της όχλησης για το είδος, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης περιλαμβάνετε προμήθεια εξοπλισμού, όπως κιτ για παρακολούθηση (κιάλια, φωτογραφικές μηχανές διαδρομής [trailcameras), τηλεσκόπιο, GPS, κιτ για πρώτες βοήθειες στην άγρια ζωή , 1 ραδιοδέκτη / ραδιοπομπό).
C.2: Αύξηση της διαθεσιμότητας τροφής, μέσω της διαχείρισης των ενδιαιτημάτων, στο πλαίσιο της συγκεκριμένης δράσης περιλαμβάνετε προμήθεια αναλωσίμων και εξοπλισμού όπως: αγορά οχήματος 4Χ4 από την Γενική Δνση Δασών και Δ.Π., φορητούς υπολογιστές, μηχάνημα για φυτεύσεις σε αγρούς, θαμνοκοπτικό, χορτοκοπτικό, προμήθεια σπόρων και άλλων απαραίτητων υλικών για τις σπορές κ.ά.).
C.3: Μείωση της άμεσης θανάτωσης, μέσω παρεμβάσεων σε γραμμές και πυλώνες μεταφοράς ρεύματος .
C.4: Παραγωγή Οδηγού Καλών Πρακτικών και Εργαλείου Χωροταξικού Σχεδιασμού που αφορούν στις γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και στις θέσεις χωροθέτησης αιολικών πάρκων.
C.5. Δημιουργία και λειτουργία του Δικτύου Ανατολικής Μεσογείου για τον Σπιζαετό (EMBONet) η συγκεκριμένη δράση σχετίζεται με τη δικτύωση Ομάδων Στόχων, όπως για παράδειγμα με τη ΔΕΔΔΗΕ, όπου και πραγματοποιήθηκε συνάντηση, την οποία οργάνωσε η Διεύθυνσή Διαχείρισης Δασών και συμμετείχαν όλοι οι εταίροι του Προγράμματος. Στη συνάντηση αυτή συζητήθηκε η πιθανή συνεργασία μας με τη ΔΕΔΔΗΕ για την τοποθέτηση κατάλληλων μονωτικών καλυμμάτων σε εντοπισμένους στύλους και κατασκευές του δικτύου Μέσης Τάσης, αλλά και σφαίρες σήμανσης των αγωγών ΜΤ σε τμήματα του δικτύου που θα υποδειχθούν έπειτα από έρευνα που θα πραγματοποιηθεί, ώστε να αποφευχθούν θάνατοι αρπακτικών πτηνών λόγω ηλεκτρολπηξίας.
D. Παρακολούθηση των επιπτώσεων των δράσεων του έργου
D.1: Παρακολούθηση των επιπτώσεων του έργου
E. Ευαισθητοποίηση του κοινού και διάδοση των αποτελεσμάτων
E.1: Σχεδιασμός και υλοποίηση της δημοσιοποίησης του έργου
E.2: Σχεδίαση και εφαρμογή αποτελεσματικής στρατηγικής για την Επαναληψιμότητα και Μεταφορά (δράσεων κα/ή πρακτικών του έργου)
F. Διαχείριση του έργου
F.1: Διαχείριση του έργου και συντονισμός