Γενικοί Γραμματείς

Ευστάθιος Σταθόπουλος

Γενικός Γραμματέας Δασών

Ο Στάθης Σταθόπουλος είναι δικηγόρος-μέλος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών. Αποφοίτησε από το Τμήμα Νομικής του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Είναι Γενικός Γραμματέας Δασών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας από τον Ιούλιο 2023. Διετέλεσε Πρόεδρος του Δ.Σ. του Πράσινου Ταμείου (Οκτώβριος 2019- Ιούλιος 2023). Έχει θητεύσει, επίσης, ως ειδικός συνεργάτης των Υπουργών Περιβάλλοντος,Χωροταξίας και Δημοσίων Έργων (2004-2008), Μεταφορών και Επικοινωνιών (2008-2009), Ανάπτυξης (2009), Ανάπτυξης,Ανταγωνιστικότητας,Μεταφορών,Υποδομών και Δικτύων (2012-2013) και Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας (2013-Ιούνιος 2014 και Ιούνιος-Νοέμβριος 2014). Διετέλεσε,ακόμα,ανεξάρτητο,μη εκτελεστικό μέλος των Δ.Σ. των εταιριών Αττικό Μετρό Εταιρία Λειτουργίας- Α.Μ.Ε.Λ. (νυν ΣΤΑ.ΣΥ.) (2007-2009), Δ.Ε.Σ.Μ.Η.Ε. (νυν ΔΕΔΔΗΕ) (2009), Ελληνικά Ταχυδρομεία- ΕΛ.ΤΑ. (2013-2015), Κ.Ε.Κ.-ΕΛ.ΤΑ. (2014-2016), καθώς και μέλος του Επενδυτικού Συμβουλίου της Πρωτοβουλίας JEREMIE (2009).

 


 

Μανώλης Γραφάκος

Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Ο Μανώλης Γραφάκος είναι οικονομολόγος. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο “Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού”, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Την περίοδο 2012 – 2019 ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Την περίοδο 2010 – 2011 ήταν ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη “21 ΟΤΑ”, των δήμων του βορείου τομέα Αττικής.
Την περίοδο 2007 – 2010, ήταν Δήμαρχος Μελισσίων Αττικής.
Την περίοδο 2004 – 2006, ήταν αναπληρωτής Διοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 1994 – 2004, ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα.

 


 

Νικόλαος Μιχαλόπουλος

Υπηρεσιακός Γραμματέας ΥΠΕΝ

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Master of Public Administration» του Πανεπιστημίου του Liverpool και κάτοχος διδακτορικού στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Ειδικός Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στέλεχος του τομέα οργάνωσης και επιμόρφωσης της ΕΕΤΑΑ. Από το 2013 είναι Γεν. Διευθυντής στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γεν. Διεύθυνση Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής) και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Γενικός  Διευθυντής Δημοσίων Οργανώσεων.

Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στο Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε μέλος της Ομάδας Καινοτομιών για τη Δημόσια Διοίκηση (Innovative Public Service Group) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης (EUPAN). Είναι μέλος του ΔΣ “Board of Governors” του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ). Είναι απόφοιτος της Oxford Internet Leadership Academy. Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Public Finance and Administration του Adam Smith Institute και το “Executive Programme for Public Senior Leaders” του Blavatnik School of Government του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο International Journal of Public Administration, στο Chinese Review of Public Administration, στο International Journal of Learning and Intellectual Capital, στο International Journal of Productivity and Performance Management και στο e-Journal of International Public Management Review.

 


 

Ευθύμιος Μπακογιάννης

Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός , είναι επίκουρος καθηγητής στο Ε.Μ.Π.– ΣΑΤΜ, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Το γνωστικό του αντικείμενό του είναι «Πολεοδομικός Σχεδιασμός με έμφαση στις πολιτικές Βιώσιμης Κινητικότητας» ενώ διαθέτει 15 χρόνια εμπειρίας στο συντονισμό και στην υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. ή Εθνικούς Πόρους (Υπουργεία – Δήμους) σε περισσότερους από 50 Φορείς. Είναι ένας έμπειρος ερευνητής που έχει συμβάλει από το 2001 στην επιστήμη με τη συγγραφή δεκάδων άρθρων και κεφαλαίων σε βιβλία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία και έχει γράψει πάνω από 50 επιστημονικές εργασίες. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ελλάδα.

Έχει διατελέσει Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, Δ/ντης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και μέλος σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό του στο www.bakogiannis.eu

 


 

Αριστοτέλης Αϊβαλιώτης

Γενικός Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Γεννήθηκε στην Αθήνα το 1953, με καταγωγή από την Ικαρία με την οποία διατηρεί στενούς δεσμούς αγάπης.

Χημικός Μηχανικός του ΕΜΠ, ασχολήθηκε με επιχειρήσεις και επενδύσεις, κυρίως στο εμπόριο χημικών πρώτων υλών βιομηχανίας. Στην διάρκεια των χρόνων γνώρισε καλά πολλούς βιομηχανικούς κλάδους. Ανάμεσα σε άλλες δραστηριότητες δημιούργησε την εταιρία ΔΕΛΤΑ ΧΗΜΙΚΗ εταιρεία διανομής πρώτων υλών βιομηχανίας με δραστηριότητα και θυγατρικές σε όλον τον βαλκανικό χώρο, την οποία από το 2016 μεταβίβασε στην ιδιοκτησία του ομίλου RAVAGO με έδρα το Βέλγιο.

Έχει διατελέσει αντιπρόεδρος της Λέσχης Επιχειρηματικότητας. Έχει μακρά εμπειρία σαν σύμβουλος επιχειρήσεων σε πολλούς κλάδους της οικονομίας. Πιο πρόσφατα ασχολήθηκε με τα έργα του Ταμείου Ανάκαμψης και ιδίως με το σκέλος των δανείων του Ταμείου, αλλά και το έργο της αποθήκευσης του διοξειδίου του άνθρακα, μια νέα συμβολή στην προώθηση της πράσινης ενεργειακής μετάβασης.

Είναι παντρεμένος με την Άννα Αϊβαλιώτη και έχει δύο παιδιά.

 


 

Πέτρος Βαρελίδης

Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης είναι ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π.. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Ε.Μ.Π. με θέμα τα σύνθετα υλικά και την ανακύκλωση. Επίσης είναι απόφοιτος της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από τον Δεκέμβριο του 2019 είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Την περίοδο 2016 – 2021 ήταν Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής (πρώην Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης).
Τις περιόδους 2005 – 2009 και 2013 – 2015 διετέλεσε Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Ελλάδας στην ΕΕ.
Την περίοδο 2012 – 2013, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διετέλεσε Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Κύπρου στην ΕΕ
Την περίοδο 2010-2012 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των διαδοχικών Γενικών Γραμματέων Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Εργάστηκε για χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας εκπονώντας μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.