Γενικοί Γραμματείς

Κωνσταντίνος Αραβώσης

Γενικός Γραμματέας Δασών

Ο Δρ. Κωνσταντίνος Αραβώσης είναι απόφοιτος της Γερμανικής Σχολής Αθηνών, Μηχανολόγος Μηχανικός (Πολυτεχνείο Aachen Γερμανίας). Κάτοχος M.Sc. in Management Science από το Imperial College του Πανεπιστημίου του Λονδίνου και διδακτορικής διατριβής στο Ε.Μ.Π. σε θέματα Επιχειρησιακής Έρευνας.
Είναι Καθηγητής «Σχεδιασμού Διαχείρισης και Αξιολόγησης Τεχνολογικών και Περιβαλλοντικών Επενδύσεων στο ΕΜΠ, Καθηγητής στο ATHENS MBA (ΕΜΠ – ΟΠΑ) (1997 έως σήμερα). Υπήρξε επισκέπτης καθηγητής στο Imperial College και συνεργαζόμενος Ερευνητής στο Πανεπιστήμιο Columbia-Earth Engineering Center. Επίσης είναι συντονιστής της «Ερευνητικής Μονάδας Οικονομικής Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης» του Τομέα Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας της Σχολής Μηχανολόγων Μηχανικών στο ΕΜΠ. Διδάσκει μαθήματα σχετικά με την Περιβαλλοντική Διαχείριση, τις Επενδύσεις και την Επιχειρηματικότητα.
Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων του ΥΠΕΝ από τον Ιούλιο του 2019 έως τον Φεβρουάριο του 2022, Πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσμου Επιχειρήσεων Προστασίας Περιβάλλοντος (ΠΑΣΕΠΠΕ), Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) και Συντονιστής της Επιτροπής Περιβάλλοντος του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ). Υπήρξε Σύμβουλος του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας για θέματα Περιβάλλοντος.
Έχει μεγάλη μελετητική και ερευνητική εμπειρία σε θέματα διαχείρισης και αξιολόγησης επενδύσεων, επιχειρησιακής έρευνας και ανάλυσης περιβαλλοντικών επενδύσεων. Είναι συγγραφέας σχετικών βιβλίων, μεγάλου αριθμού διεθνών επιστημονικών δημοσιεύσεων και συντονιστής σημαντικών ερευνητικών έργων. Έχει οργανώσει 11 Διεθνή Συνέδρια για θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής.
Υπήρξε συνιδρυτής της μεγαλύτερης εθνικής εθελοντικής καμπάνιας (45.000 εθελοντές) LETS DO IT GREECE όπου καθαρίζεται όλη ή χώρα μέσα σε μια μέρα με συμβολικό χαρακτήρα στα πλαίσια της διεθνούς καμπάνιας LETS DO IT WORLD.


 

Μανώλης Γραφάκος

Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Διαχείρισης Αποβλήτων

Ο Μανώλης Γραφάκος είναι οικονομολόγος. Σπούδασε οικονομικές επιστήμες στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Έχει μεταπτυχιακό τίτλο σπουδών στη Διοίκηση Επιχειρήσεων (ΜΒΑ) από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου, στην Τραπεζική από το Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο και στο “Σχεδιασμό, Διοίκηση και Πολιτική του Τουρισμού”, από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Είναι υποψήφιος διδάκτορας στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου.

Την περίοδο 2012 – 2019 ήταν ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Μεταμόρφωσης.
Την περίοδο 2010 – 2011 ήταν ο Πρόεδρος του Διαδημοτικού Συνδέσμου για τη βιώσιμη ανάπτυξη “21 ΟΤΑ”, των δήμων του βορείου τομέα Αττικής.
Την περίοδο 2007 – 2010, ήταν Δήμαρχος Μελισσίων Αττικής.
Την περίοδο 2004 – 2006, ήταν αναπληρωτής Διοικητής στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής.

Εργάστηκε στον ιδιωτικό τομέα την περίοδο 1994 – 2004, ως σύμβουλος επιχειρήσεων σε χρηματοοικονομικά θέματα.


 

Νικόλαος Μιχαλόπουλος

Υπηρεσιακός Γραμματέας ΥΠΕΝ

Ο Νίκος Μιχαλόπουλος σπούδασε Πολιτικές Επιστήμες και Δημόσια Διοίκηση στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και είναι κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου «Master of Public Administration» του Πανεπιστημίου του Liverpool και κάτοχος διδακτορικού στη Δημόσια Διοίκηση του Πανεπιστημίου Αθηνών. Διετέλεσε Ειδικός Ερευνητής στο Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης και στέλεχος του τομέα οργάνωσης και επιμόρφωσης της ΕΕΤΑΑ. Από το 2013 είναι Γεν. Διευθυντής στο Υπουργείο Διοικητικής Ανασυγκρότησης (Γεν. Διεύθυνση Μεταρρυθμιστικής Πολιτικής) και στο Υπουργείο Εσωτερικών ως Γενικός  Διευθυντής Δημοσίων Οργανώσεων.

Διδάσκει στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης, στην Εθνική Σχολή Δημόσιας Υγείας, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας και στο Διαβαλκανικό Ινστιτούτο Δημόσιας Διοίκησης. Διετέλεσε μέλος της Ομάδας Καινοτομιών για τη Δημόσια Διοίκηση (Innovative Public Service Group) του Ευρωπαϊκού Δικτύου Δημόσιας Διοίκησης (EUPAN). Είναι μέλος του ΔΣ “Board of Governors” του Ευρωπαϊκού Ινστιτούτου Δημόσιας Διοίκησης (ΕΙΡΑ). Είναι απόφοιτος της Oxford Internet Leadership Academy. Έχει παρακολουθήσει το πρόγραμμα Public Finance and Administration του Adam Smith Institute και το “Executive Programme for Public Senior Leaders” του Blavatnik School of Government του πανεπιστημίου της Οξφόρδης. Έχει πλούσιο συγγραφικό έργο και άρθρα του έχουν δημοσιευθεί στο International Journal of Public Administration, στο Chinese Review of Public Administration, στο International Journal of Learning and Intellectual Capital, στο International Journal of Productivity and Performance Management και στο e-Journal of International Public Management Review.


 

Ευθύμιος Μπακογιάννης

Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος

Ο Ευθύμιος Μπακογιάννης Δρ. Πολεοδόμος – Συγκοινωνιολόγος Μηχανικός , είναι επίκουρος καθηγητής στο Ε.Μ.Π.– ΣΑΤΜ, Τομέας Γεωγραφίας και Περιφερειακού Σχεδιασμού. Το γνωστικό του αντικείμενό του είναι «Πολεοδομικός Σχεδιασμός με έμφαση στις πολιτικές Βιώσιμης Κινητικότητας» ενώ διαθέτει 15 χρόνια εμπειρίας στο συντονισμό και στην υλοποίηση πολεοδομικών και κυκλοφοριακών μελετών, την επίβλεψη κατασκευής έργων και τις διαδικασίες χρηματοδότησης τους από την Ευρωπαϊκή Ένωση και άλλους χρηματοδοτικούς οργανισμούς.

Έχει μετάσχει σε πλήθος μελετών και ερευνητικών προγραμμάτων χρηματοδοτούμενες από την Ε.Ε. ή Εθνικούς Πόρους (Υπουργεία – Δήμους) σε περισσότερους από 50 Φορείς. Είναι ένας έμπειρος ερευνητής που έχει συμβάλει από το 2001 στην επιστήμη με τη συγγραφή δεκάδων άρθρων και κεφαλαίων σε βιβλία στην Ελλάδα και στο Εξωτερικό, ενώ έχει συμμετάσχει σε περισσότερα από 100 συνέδρια ως ομιλητής με σχετική θεματολογία και έχει γράψει πάνω από 50 επιστημονικές εργασίες. Αξιοποιώντας τη διεθνή εμπειρία του έχει συμβάλει από διάφορες θέσεις στην προώθηση του Πολεοδομικού Σχεδιασμού και της Βιώσιμης Κινητικότητας στην Ελλάδα.

Έχει διατελέσει Μέλος του ΔΣ του Οργανισμού Αστικών Συγκοινωνιών Αθήνας και Πρόεδρος του Τεχνικού Συμβουλίου του Οργανισμού, Πρόεδρος του Μητροπολιτικού Φορέα Ανάπλασης και Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Αττικής, Δ/ντης του Υπουργού Παραγωγικής Ανασυγκρότησης και μέλος σε φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Περισσότερες πληροφορίες για το βιογραφικό του στο www.bakogiannis.eu


 

Αλεξάνδρα Σδούκου

Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών

Η Αλεξάνδρα Σδούκου είναι δικηγόρος και κατέχει μόνιμη θέση στη Μονάδα Οργάνωσης της Διαχείρισης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (ΜΟΔ Α.Ε.) του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης. Από το 2004 εργάζεται ως νομικός σύμβουλος στη δημόσια διοίκηση σε διάφορες θέσεις των Υπουργείων Οικονομίας, Ανάπτυξης, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής ενώ έχει απασχοληθεί και στον ιδιωτικό τομέα.

Έχει εξειδικευθεί στο σχεδιασμό, εφαρμογή και παρακολούθηση ενεργειακών πολιτικών ως Σύμβουλος όλων των Υπουργών Ενέργειας από το 2007 έως το 2015. Από το 2012 έως 2015 διετέλεσε Διευθύντρια του γραφείου Υπουργού Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής. Από τον Οκτώβριο του 2017 εργάστηκε ως Σύμβουλος Ενέργειας και Φυσικών Πόρων του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας.

Κατέχει πτυχίο Νομικής, Μεταπτυχιακό στο Ευρωπαϊκό Εμπορικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ καθώς και Μεταπτυχιακό Δίπλωμα Ειδίκευσης στις Διεθνείς & Οικονομικές Σπουδές από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

 


Πέτρος Βαρελίδης

Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων

Ο Δρ. Πέτρος Βαρελίδης είναι ειδικός επιστήμονας στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Σπούδασε χημικός μηχανικός στο Ε.Μ.Π.. Είναι κάτοχος διδακτορικού διπλώματος από το Ε.Μ.Π. με θέμα τα σύνθετα υλικά και την ανακύκλωση. Επίσης είναι απόφοιτος της Σχολής Οργάνωσης και Διοίκησης Επιχειρήσεων του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών.
Από τον Δεκέμβριο του 2019 είναι εκπρόσωπος της Ελλάδας στο Διοικητικό Συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος.

Την περίοδο 2016 – 2021 ήταν Διευθυντής του Οργανισμού Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής αλλαγής (πρώην Εθνικού Κέντρου Περιβάλλοντος και Αειφόρου Ανάπτυξης).
Τις περιόδους 2005 – 2009 και 2013 – 2015 διετέλεσε Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Ελλάδας στην ΕΕ.
Την περίοδο 2012 – 2013, κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, διετέλεσε Ακόλουθος Περιβάλλοντος της Κύπρου στην ΕΕ
Την περίοδο 2010-2012 διετέλεσε Ειδικός Σύμβουλος των διαδοχικών Γενικών Γραμματέων Περιβάλλοντος του ΥΠΕΚΑ.

Εργάστηκε για χρόνια ως ελεύθερος επαγγελματίας εκπονώντας μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων.