1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Κ. Χατζηδάκης από τη...

Κ. Χατζηδάκης από τη Χρυσή: Αυτοί που «κλαίνε» για τις Natura τις είχαν εγκαταλείψει!

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Κ. Χατζηδάκης από τη Χρυσή: Αυτοί που «κλαίνε» για τις Natura τις είχαν εγκαταλείψει!
 

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τη Νήσο Χρυσή επισκέφθηκε σήμερα ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον περιφερειάρχη Κρήτης, κ. Σταύρο Αρναουτάκη, τη Συντονίστρια Αποκεντρωμένης Διοίκησης, κα Μαρία Κοζυράκη και τον δήμαρχο Ιεράπετρας, κ. Θεοδόση Καλαντζάκη.

Ο κ. Χατζηδάκης προγραμμάτισε αυτή την επίσκεψη για να έχει ιδία άποψη για τα περιβαλλοντικά ζητήματα στο μοναδικής ομορφιάς νησί που αποτελεί και περιοχή Natura.

Η εικόνα της νήσου Χρυσής (Γαϊδουρονήσι) σε αρκετά σημεία ήταν αντίθετη από αυτή που θα άρμοζε σε μια περιοχή Natura. Αυτοσχέδια παραπήγματα και άναρχες τουριστικές δραστηριότητες «κοσμούν» τη Χρυσή, καταμαρτυρώντας την εγκατάλειψή της εδώ και χρόνια και τη συνεχιζόμενη περιβαλλοντικής της υποβάθμιση.

Ο υπουργός μετά την περιήγησή του στη Χρυσή δήλωσε χαρακτηριστικά:

«Γαϊδουρονήσι, Χρυσή, θεωρητικά περιοχή Natura. Πολλοί έχουν «κλάψει» για τις Natura σε αυτό τον τόπο. Είναι οι ίδιοι περίπου που έχουν διαδώσει και fake news όλο το τελευταίο διάστημα ότι δήθεν εμείς, η δική μας κυβέρνηση με τον πρόσφατο περιβαλλοντικό νόμο, πάμε να καταστρέψουμε τις Natura. Εμείς όμως είμαστε που θα τις προστατεύσουμε! Ξεκινάμε από εδώ από τη Χρυσή με ειδικό διαχειριστικό σχέδιο στη βάση των προβλέψεων αυτού ακριβώς του νόμου. Αυτοί που έκλαιγαν τόσο καιρό και τώρα παριστάνουν τους εισαγγελείς δεν έχουν κάνει τίποτα. Από το 2015 υπάρχει μελέτη του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας της Κρήτης στα συρτάρια της Κεντρικής Διοίκησης. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είχε κάνει τίποτε!

Προχωρούμε λοιπόν σε όλη την Ελλάδα με βάση τις καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, με ειδικές περιβαλλοντικές μελέτες για τις Natura, με ειδικά διαχειριστικά σχέδια και με προεδρικά διατάγματα με τη σφραγίδα του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Αυτή είναι η πραγματική πολιτική για την προστασία των Natura, τα υπόλοιπα είναι παραμύθια ανθρώπων που είτε δεν ξέρουν το θέμα είτε έχουν τυφλό κομματικό πάθος. Προχωράμε μπροστά με έργα όχι με λόγια για την προστασία του περιβάλλοντος!».

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έχει ήδη προετοιμάσει Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για τον καθορισμό των όρων και περιορισμών για την προστασία, διατήρηση και διαχείριση της χερσαίας και θαλάσσιας περιοχής της νήσου Χρυσής. Έχει επίσης εξασφαλίσει την απαραίτητη χρηματοδότηση και έχει εκπονήσει το πρόγραμμα εφαρμογής του Σχεδίου Διαχείρισης του νησιού.

Άμεσες πρωτοβουλίες μέσα στο καλοκαίρι

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνει άμεσες πρωτοβουλίες το φετινό καλοκαίρι:

– απομάκρυνση παράνομων κατασκευών,
– φύλαξη της Χρυσής με ανθρώπινο δυναμικό,
– καθαρισμός της νήσου από μπάζα και απορρίμματα.

Αύριο Τετάρτη, ο κ. Χατζηδάκης κατά τη δεύτερη ημέρα της επίσκεψής του στην Κρήτη θα παραστεί σε σύσκεψη στο κεντρικό κτίριο της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, στο Ηράκλειο, με θέμα το 3ετές Σχέδιο Διαχείρισης για τη νήσο Χρυσή. Ο υπουργός θα συζητήσει εκτενώς για το χρονοδιάγραμμα και τη χρηματοδότηση των απαραίτητων έργων και δράσεων για τη διάσωση του νησιού. Στόχος η κοινή δέσμευση και συμφωνία όλων των συναρμόδιων φορέων και οργανισμών για τη Χρυσή, που θα αποτελεί και το περιεχόμενο της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης, η οποία θα ακολουθήσει αυτής της σύσκεψης–διαβούλευσης.

Στη σύσκεψη θα μετέχουν και οι εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κρήτης, του Δήμου Ιεράπετρας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, της Κτηματικής Υπηρεσίας, της Εφορείας Αρχαιοτήτων Λασιθίου και του Λιμεναρχείου Ιεράπετρας.
 

[Κατεβάστε ΕΔΩ φωτογραφικό υλικό]

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο