Συνέντευξη Υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό ΣΚΑΪ 100,3 και το δημοσιογράφο Νίκο Φιλιππίδη:
Ν.Φ.: Καλημερίζω τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον κ. Κωστή Χατζηδάκη. Καλημέρα κ. Χατζηδάκη.
Κ.Χ.: Καλημέρα κ. Φιλιππίδη. Καλημέρα και στους ακροατές.
Ν.Φ.: Εκτός από τα πολλά θέματα του ενδιαφέροντός σας, θέλω να έχω την τοποθέτησή σας για τα τεκταινόμενα σχετικά με την υπόθεση Novartis. Πολλοί διακρίνουν, και βλέπω ότι και ο αντιπολιτευόμενος Τύπος, ασχολείται πάρα πολύ με το θέμα της ταχύτητας των διαδικασιών με τις οποίες επιχειρεί να προχωρήσει το θέμα η κυβέρνηση, σε επίπεδο Βουλής. Μπορείτε να μας εξηγήσετε λίγο το σκεπτικό πίσω από αυτό; Γιατί εφόσον οι αναφορές, οι πολιτικές καταγγελίες [είναι πολλές] φανταζόμαστε ότι είναι κάτι πιο μεγάλο ενδεχομένως από μια γρήγορη συζήτηση στη Βουλή και πάλι στη Δικαιοσύνη το θέμα.
Κ.Χ.: Η πλειοψηφία της ΝΔ στη Βουλή επιχειρεί να αποφύγει δύο λάθη. Το ένα λάθος θα ήταν το κουκούλωμα της υπόθεσης το άλλο λάθος θα ήταν μια πολιτική αντεκδίκησης. Γι’ αυτό το λόγο, τοποθετηθήκαμε έτσι όπως τοποθετηθήκαμε σε σχέση με τη δικογραφία. Διαχωρίσαμε την περίπτωση του κ. Τσίπρα από την περίπτωση του κ. Παπαγγελόπουλου. Είπαμε ότι στην περίπτωση των πρωθυπουργών θα έπρεπε να υπάρχουν ατράνταχτες αποδείξεις, δεν χρειάζεται να συμπεριφερθούμε κι εμείς με ένα τρόπο αντίστοιχο με του ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από την άλλη δεν πρέπει και να κουκουλώνουμε. Γι’ αυτό το λόγο ζητήσαμε την προανακριτική επιτροπή αυτή με τον τρόπο που τη ζητήσαμε. Επίσης, θέλω να προσθέσω κ. Φιλιππίδη ότι σε σχέση με την ταχύτητα επελέγη, μεταξύ άλλων, αυτή η μέθοδος, μια πιο γρήγορη μέθοδος, ακριβώς για να μη δηλητηριάζεται η πολιτική ζωή του τόπου. Διότι η δική μας έμφαση είναι στα ζητήματα της οικονομίας, της ανάπτυξης, της ανάταξης γενικότερα, της οικονομικής αλλά και της εθνικής μας της πολιτικής ζωής του τόπου. Άρα δεν θελήσαμε να κρατήσουμε αυτό το θέμα ανοιχτό δυο-τρία χρόνια, για να φτάσουμε όποτε φτάσουμε στο τέλος της τετραετίας, στις επόμενες εκλογές. Θέλουμε να εκκαθαριστεί το τοπίο για να γίνει- αυτό που λέμε συχνά- η Ελλάδα μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα.
Ν.Φ.: Να πάμε τώρα στα θέματα της στενής αρμοδιότητάς σας, γιατί αλήθεια είναι ότι διαρκώς βλέπω ότι υπάρχουν θέματα. Δηλαδή το πρώτο διάστημα η επικαιρότητα είχε πολύ ΔΕΗ, αλλά βλέπω για παράδειγμα ότι ξεκινάτε τη διαδικασία για να σωθεί- αν είναι δυνατόν- η ΛΑΡΚΟ, είδα τοποθετήθηκε καινούργια διοίκηση. Βλέπουμε ταυτόχρονα να προχωρούν και τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων επιχειρήσεων ενέργειας. Μας δίνεται λίγο ένα χρονοδιάγραμμα και μια κατάσταση αυτών των εταιρειών; Πώς ακριβώς θα πορευτείτε στο άμεσο μέλλον;
Κ.Χ.: Σημειώστε ότι έχω και τα περιβαλλοντικά και τη διαχείριση των απορριμμάτων, που είναι και τα βιομηχανικά απόβλητα και τα αγροτικά απόβλητα. Όσον αφορά στη ΔΕΗ, το πρόγραμμά μας ήταν εμπροσθοβαρές, ακριβώς γιατί είχαμε ένα πρόβλημα πολύ οξυμένη στην αρχή. Επιχειρήσαμε να αντιμετωπίσουμε πρώτα από όλα το πρόβλημα της ρευστότητας, την άλλη εβδομάδα στις 24 Σεπτεμβρίου, βγαίνει η έκθεση του ορκωτού ελεγκτή, της Ernst & Young, κι εκεί ελπίζω ότι θα αποτυπώνεται η προσπάθεια που έχει γίνει όλο αυτό το δίμηνο για την ανάταξη της εταιρείας. Μετά μένει το ζήτημα το διαρθρωτικό, δηλαδή η απολιγνιτοποίηση, η μερική αποκρατικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, η κατάργηση των ΝΟΜΕ.
Ν.Φ.: Θα δοθεί μαζί και πελατολόγιο της ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Όχι, δεν έχουν ληφθεί τέτοιες αποφάσεις. Κάθε πράγμα στον καιρό του. Το έχω πει πολλές φορές, αλλά κανένας δεν με ακούει. Θα το καταλάβουν στο τέλος ότι έχω δίκιο, και οι συνάδελφοί σας. Ό,τι είναι αποφασισμένο το λέω και δεν κοροϊδεύω ούτε τους συναδέλφους σας ούτε κανέναν. Δεν είμαστε εκεί. Θα μπουν χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι, θα συζητήσουμε μαζί τους, θα συζητήσουμε με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Δεν θέλουμε να αργήσουμε, αλλά σήμερα δεν έχει ληφθεί καμιά απόφαση ως προς αυτό. Έχει ληφθεί όμως η απόφαση της μερικής ιδιωτικοποίησης του ΔΕΔΔΗΕ, που είναι μια καινούργια απόφαση. Πρώτη φορά κυβέρνηση τοποθετείται έτσι και πρώτη φορά κυβέρνηση μιλάει για απολιγνιτοποίηση και σταδιακό κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων. Θα φέρουμε και ένα νόμο παράλληλα που θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τον «ζουρλομανδύα» του νόμου περί ΔΕΚΟ, γιατί η ΔΕΗ είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό και κινείται λόγω αυτών των διατάξεων με τον αραμπά.
Ν.Φ.: Αυτό τι σημαίνει; Γιατί διαπιστώσαμε και ένα καλό κλίμα στη συνάντηση με τη ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ. Το ερώτημα το εύλογο είναι ότι αν φύγει από το στενό Δημόσιο τομέα, αλλάζουν και μισθολογικά πράγματα στη ΔΕΗ;
Κ.Χ.: Όχι, δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε για την ταχύτητα με την οποία κάνει προμήθειες η ΔΕΗ, για την ταχύτητα που κάνει προσλήψεις, χρειάζεται δυόμιση χρόνια να τις κάνει από την ώρα που θα τις αποφασίσει. Πού θα πάει αυτό; Δεν γίνεται.
Ν.Φ.: Και υπάρχει και πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου στη μέση;
Κ.Χ.: Στοχευμένων εθελούσιων εξόδων, λόγω του ότι παραδείγματος χάρη θα κλείσουν λιγνιτικές μονάδες. Θα ξεκινήσουν να κλείνουν πριν από το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2020. Επομένως πρέπει κανείς να δει κανείς, μεταξύ άλλων, και αυτούς τους εργαζόμενους. Είπαμε όμως δεν θα είναι εθελούσιες εξόδους τύπου «δώσε και μένα μπάρμπα», όχι δηλαδή θέλω ένα-δυο χρόνια για να βγω στη σύνταξη και περιμένω να πάρω και ένα πακέτο γενναίο για να βγω. Δεν μιλάμε γι’ αυτό. Μιλάμε για ένα πρόγραμμα, το οποίο δεν θα προκαλέσει, και θα οδηγήσει τελικά, φυσικά στη μείωση του κόστους για τη ΔΕΗ. Διότι γι’ αυτό γίνονται κιόλας αυτά. Μην ξεχνάμε ποιος είναι ο αρχικός σκοπός.
Ν.Φ.: Θα είναι δηλαδή κοντά στα προγράμματα, που εφαρμόζουν οι τράπεζες;
Κ.Χ.: Αυτό δεν μπορώ να σας το πω, είμαι περίπου δυόμιση μήνες υπουργός, δεν μπορούμε να πάμε όπως τα κινούμενα σχέδια. Η ΔΕΗ είναι μια επιχείρηση με 17.000 εργαζομένους. Αν είχε μια ελληνική επιχείρηση- ο μη γένοιτο- τέτοιου μεγέθους αυτό το πρόβλημα θα περιμένατε από το μάνατζμεντ της εταιρείας να έχει διορθώσει τα πάντα σε δυο μήνες; Πάμε να γυρίσουμε την επιχείρηση σε θετικό έδαφος και παίρνουμε όλα αυτά τα διαρθρωτικά μέτρα, για τα οποία θα πάμε γρήγορα, αλλά δεν μπορούν να γίνουν όλα σε δύο-τρεις μήνες.
Ν.Φ.: Προφανώς. Όσον αφορά στο σχέδιο με το κλείσιμο των λιγνιτικών μονάδων, θα χρειαστεί να αντικατασταθεί το ρεύμα, που παίρνουμε από αυτές τις μονάδες από άλλες πηγές. Από ποιες πηγές; Θα γίνουν επενδύσεις σε ΑΠΕ;
Κ.Χ.: Πρώτα από όλα, να πούμε ότι δεν είναι μόνο η ΔΕΗ στην αγορά. Είναι και ιδιώτες. Όσον αφορά στη ΔΕΗ, έχει και μονάδες φυσικού αερίου και σίγουρα θα ξανοιχτεί εκεί που ξανοίγονται όλοι, βασικά στις ΑΠΕ. Διότι η ΔΕΗ σήμερα που μιλάμε, έχοντας το 75% της αγοράς, έχει την ίδια στιγμή μόλις το 3% της αγοράς στις ΑΠΕ. Είναι ντροπή! Καταλαβαίνετε ότι θα πρέπει μόνη της ή με συνεργασίες να ξανοιχτεί σε αυτή την αγορά. Αλλά για να το κάνει, πρέπει προηγουμένως να έχει αντιμετωπίσει όλα αυτά τα ζητήματα τα οποία συζητάμε, κυρίως τα ζητήματα ρευστότητας και βιωσιμότητας.
Ν.Φ.: Σε ό,τι αφορά το πρόγραμμα των αποκρατικοποιήσεων, υπάρχουν πληροφορίες ότι σχεδιάζετε την πώληση της ΔΕΠΑ και υπάρχει και η διαδικασία για τα ΕΛΠΕ. Πώς ακριβώς θα κινηθείτε;
Κ.Χ.: Για τα ΕΛΠΕ, βασικά συνεχίζουμε τη διαδικασία που είχε ξεκινήσει ο κ. Τσίπρας, ο οποίος μας κατήγγειλε γι’ αυτό που έκανε ο ίδιος.
Ν.Φ.: Μα είχε αποτύχει ο διαγωνισμός των ΕΛΠΕ…
Κ.Χ.: Δεν λέω αυτό. Λέω ότι τον Ιούνιο, ένα μήνα και λιγότερο πριν τις εκλογές, ο κ. Τσίπρας είχε συμφωνήσει με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της τρίτης έκθεσης για τη λεγόμενη μεταμνημονιακή εποπτεία, το ΤΑΙΠΕΔ να εξερευνήσει όλες τις πιθανότητες για περαιτέρω ιδιωτικοποίηση των ΕΛΠΕ. Αυτή η διαδικασία συνεχίζεται από το ΤΑΙΠΕΔ και αυτό καταγγέλλει ο κ. Τσίπρας, τον εαυτό του!
Ν.Φ.: Εσείς πώς θα προχωρήσετε; Μέσω Χρηματιστηρίου;
Κ.Χ.: Γράφονται διάφορα. Αυτό που ισχύει είναι αυτό που σας είπα. Διερευνώνται από τους συμβούλους όλες οι εκδοχές, όταν υπάρχει κάτι θα το πούμε, ανάλογα με τις εισηγήσεις των συμβούλων και τα πραγματικά γεγονότα. Για τη ΔΕΠΑ, υπάρχει πράγματι η απόφαση να προχωρήσουμε στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Υποδομές, των δικτύων λιανικής δηλαδή, και την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ Εμπορίας, που είναι η χονδρική, δηλαδή οι συμφωνίες που έχει κάνει η ΔΕΠΑ με τους Ρώσους, τους Τούρκους και τους Αλγερινούς. Από την άλλη πλευρά, είναι η ΕΠΑ Αττικής, το Φυσικό Αέριο Αττικής. Έχουμε λοιπόν την εμπορία, χονδρική και λιανική σε ένα πακέτο, που θα ιδιωτικοποιηθούν και τα δίκτυα της λιανικής από την άλλη πλευρά, που επίσης θα ιδιωτικοποιηθούν. Θα έρθει ένας νόμος στη Βουλή, που θα έχει τις διατάξεις για τη ΔΕΗ- διάσωση της ΔΕΗ, διαρθρωτικά μέτρα για την επιχείρηση και την απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας και θα έχει και τα μέτρα αυτά για τη ΔΕΠΑ.
Ν.Φ.: Μέσα στον Οκτώβριο θα έρθει αυτό [το νομοσχέδιο];
Κ.Χ.: Ναι, το επεξεργάζεται ο αρμόδιος υφυπουργός, ο κ. Θωμάς, προκειμένου να προχωρήσουμε και να μην χάνουμε χρόνο.
Ν.Φ.: Κύριε υπουργέ, μια τελευταία ερώτηση: Αναφερθήκατε στην αρμοδιότητά σας για τα απόβλητα. Διαβάζω σήμερα στον «Φιλελεύθερο» ένα σχέδιο για δημιουργία 40 μονάδων επεξεργασίας απορριμμάτων και μάλιστα με προοπτική για επενδύσεις της τάξης του 1 δισ. ευρώ. Υπάρχει τέτοιου είδους κυβερνητικό σχέδιο;
Κ.Χ.: Θα σας πω. Είμαστε πάρα πολύ πίσω στην ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Έχουν προχωρήσει ορισμένες περιοχές, και ευτυχώς που έχουν προχωρήσει, έτσι ώστε να δείχνουμε τι ακριβώς έχει γίνει- όπως το έκανε ο πρωθυπουργός όταν πήγαμε στα Γιάννενα την περασμένη Τρίτη-, ποια είναι η πραγματική πρόοδος ώστε να ξεπεραστούν οι προκαταλήψεις και να ακολουθήσουν και άλλες περιφέρειες. Το εργοστάσιο αυτό των Ιωαννίνων έγινε βάσει μιας σύμβασης, που είχε υπογραφεί από εμένα όταν ήμουν υπουργός Ανάπτυξης, την άνοιξη του 2014. Την ίδια ημέρα είχαμε υπογράψει [αντίστοιχη σύμβαση] και για την Κέρκυρα. Στην Κέρκυρα όμως, όταν ήρθε άλλος δήμαρχος και άλλος περιφερειάρχης- από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ- εγκαταλείφθηκε το σχέδιο της Κέρκυρας. Στα Γιάννενα έχουμε αυτό που δείξαμε την Τρίτη και στην Κέρκυρα έχουμε σκουπίδια. Αυτή την ώρα εμείς έχουμε στο ταμείο του Υπουργείου περίπου 700 εκατ. ευρώ, τα οποία αφορούν την ολοκληρωμένη διαχείριση των αποβλήτων. Ήταν 930 εκατ. ευρώ. Μέχρι τώρα έχουν συμβασιοποιηθεί αν δεν απατώμαι μόνο τα 230 εκατ. και μένουν άλλα 700 εκατ. ευρώ μέχρι το τέλος του 2021, που μπορούμε να συμβασιοποιούμε. Άρα θα πρέπει να τρέξουμε γρήγορα. Υπογράψαμε αυτή την εβδομάδα στη Διυπουργική Επιτροπή των ΣΔΙΤ μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη, τον Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Κώστα Καραμανλή μια αντίστοιχη σύμβαση για το δυτικό κομμάτι της Θεσσαλονίκης, αλλά το βασικό μας θέμα (πέραν της Κέρκυρας που ανέφερα) είναι η Αττική. Διότι εδώ δεν έχει γίνει τίποτε. Ένα αντίστοιχο πρόγραμμα που είχαμε υπογράψει με τον κ. Σγουρό το ακύρωσε η κ. Δούρου. Και τώρα είμαστε σε επαφή με τον κ. Πατούλη για να δούμε τι θα κάνουμε. Γιατί πολλοί λένε ότι είναι θέμα προστίμων. Δεν είναι απλώς θέμα προστίμων, αλλά πρωτίστως θέμα ποιότητας ζωής, δημόσιας υγείας και πολιτισμού.
Ν.Φ.: Κύριε υπουργέ, ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ