1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Webinar«Έγγραφα κατευθύνσεων για περιοχές...

Webinar«Έγγραφα κατευθύνσεων για περιοχές Natura 2000 και ΑΠΕ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

Webinar«Έγγραφα κατευθύνσεων
για περιοχές Natura 2000 και ΑΠΕ»

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Την Παρασκευή 26 Ιουνίου 2020 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από την Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων,σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή,διαδικτυακό σεμινάριο με θέμα την ανάπτυξη των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) εντός των Προστατευόμενων Περιοχών του Δικτύου Natura 2000. Το σεμινάριο παρακολούθησαν περισσότεροι από 80 συμμετέχοντες από αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες, Αποκεντρωμένες και Περιφερειακές Διοικήσεις, ΜΚΟ, Φορείς Διαχείρισης ΠΠ καθώς και εκπρόσωποι εταιρειών ΑΠΕ.

Στο χαιρετισμό που απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος καιΥδάτων,καθ. Κωνσταντίνος Αραβώσης, τόνισε ότι η δέσμευση της κυβέρνησης για απολιγνιτοποίησηείναι συνδεδεμένη με την ανάπτυξη των ΑΠΕ και την καθοριστική συμβολή τους στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Ωστόσο, το ΥΠΕΝ θα μεριμνήσει ώστε η ανάπτυξη αυτή να μην γίνει εις βάρος της Βιοποικιλότητας, η οποία αποτελεί ένα πολύ σημαντικό κεφάλαιο για τη χώρα μας,σύμφωνα με τις επιταγέςτων Ευρωπαϊκών Οδηγιών αλλά και του Συντάγματος και των Νόμων της χώρας μας.

Στη συνέχεια, ο κ. Φώτης Παπούλιας και η κα Χριστίνα Πανταζή από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέλυσαν το άρθρο 6 (παρ 3 & 4) της Οδηγίας 92/43 για τη Δέουσα Εκτίμηση των επιπτώσεων σε σχέση με τις ΑΠΕ, τις νέες κατευθύνσεις της ΕΕ για την εγκατάσταση και λειτουργία των ΑΠΕ εντός των περιοχών του δικτύου Natura 2000 καθώς και τις πιθανές επιπτώσεις και τα αντισταθμιστικά μέτρα που δύνανται να ληφθούν για την ελαχιστοποίησή τους. Ακολούθησε συζήτηση όπου απαντήθηκαν ερωτήσεις σχετικά με τα νέα έγγραφα των κατευθύνσεων, το νέο χωροταξικό των ΑΠΕ, τις επιπτώσεις από την εγκατάστασή τους καθώς και την διαχείριση των προστατευόμενων περιοχών σε σχέση με τις ΑΠΕ.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, και ειδικότερα η Γενική Γραμματεία Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων θα αξιολογήσει τις πολύ χρήσιμες πληροφορίες και τα συμπεράσματα από το διαδικτυακό σεμινάριο και θα προχωρήσει σε ανάλογες πρωτοβουλίες και δράσεις για την αξιοποίησή τους, όπου κριθεί απαραίτητο.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο