1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για...

Ειδικό Χωρικό Σχέδιο για την πυρόπληκτη περιοχή Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας

​Στην προέγκριση του Ειδικού Χωρικού Σχεδίου (ΕΧΣ) για την πυρόπληκτη περιοχή των Δημοτικών Ενοτήτων Νέας Μάκρης και Ραφήνας, Περιφέρειας Αττικής, προχώρησε σήμερα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ).

Πρόκειται για την πρώτη ενεργοποίηση του εργαλείου του ΕΧΣ που αφορά στην αποκατάσταση περιοχών από φυσικές καταστροφές, κατ’ εφαρμογή του νόμου για το Χωρικό Σχεδιασμό που ψηφίστηκε το 2016.

Η εισήγηση προς το Κεντρικό Συμβούλιο Πολεοδομικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕΣΥΠΟΘΑ), συντάχθηκε από το Τμήμα Μητροπολιτικού Σχεδιασμού Αθήνας-Αττικής του ΥΠΕΝ, ενσωματώνοντας τις απόψεις που κατατέθηκαν, μετά από διευρυμένη και στοχευμένη δημόσια διαβούλευση με τους δήμους και επιτροπές κατοίκων τους τελευταίους μήνες.

Με την ομόφωνη απόφαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, ξεκινά το Σχέδιο για την ανασυγκρότηση και ανάπλαση της περιοχής που επλήγη με ιδιαίτερη σφοδρότητα από την καταστροφική πυρκαγιά της 23ης και 24ης Ιουλίου του 2018.

Στη σημερινή συνεδρίαση του ΚΕΣΥΠΟΘΑ παραβρέθηκαν εκπρόσωποι των Δήμων Ραφήνας-Πικερμίου και Μαραθώνος, συντονιστικές επιτροπές κατοίκων και τοπικοί σύλλογοι, οι οποίοι εξέφρασαν τις απόψεις και τα αιτήματά τους.

Η διαδικασία της συνεδρίασης έγινε σε κλίμα συνεννόησης και σύγκλισης απόψεων, συνδιαμορφώνοντας μια κοινή αντίληψη για τη μελλοντική ανάπτυξη της πυρόπληκτης περιοχής.

Μέσα στις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί το τελικό κείμενο της απόφασης του ΚΕΣΥΠΟΘΑ, με όλες τις απαραίτητες τεχνικές λεπτομέρειες, από τη Γ.Γ. Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος.

·                    Επισυνάπτεται ενημερωτικό σημείωμα

Μετάβαση στο περιεχόμενο