1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Κ. Χατζηδάκης: Οι πολίτες...

Κ. Χατζηδάκης: Οι πολίτες πρέπει να κρίνουν πού είναι η καθυστέρηση και πού είναι η πρόοδος

 

Δηλώσεις του υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στα Ιωάννινα για το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» και τα απορρίμματα

 

  

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κωστής Χατζηδάκης, βρίσκεται στα Ιωάννινα συνοδεύοντας τον πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη.

 

Σε ερωτήσεις δημοσιογράφων έκανε τις ακόλουθες δηλώσεις:

 

Δημ.: Κύριε υπουργέ, αναφορικά με το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είδαμε ότι συμπληρώθηκαν οι αιτήσεις για την Ήπειρο. Το ζήτημα είναι αν θα υπάρξει καινούργια ενίσχυση.

 

Κ.Χ.: Το πρόγραμμα «Εξοικονομώ Κατ’ Οίκον» είναι ένα λαϊκό πρόγραμμα, χρήσιμο για τους κατοίκους, γιατί εξοικονομούν ενέργεια. Χρήσιμο για την οικοδομή, γιατί συμβάλλει στην αναζωογόνηση της οικοδομής. Χρήσιμο για το περιβάλλον, διότι συμβάλλει στην ενεργειακή εξοικονόμηση και σε μια καλύτερη ποιότητα ζωής. Είναι ένα πρόγραμμα που ξεκίνησα προσωπικά το 2009 και χαίρομαι που το έχει αγκαλιάσει ο κόσμος. Στην πρώτη του φάση, πριν από μερικούς μήνες, είχε καταρρεύσει η πλατφόρμα και υπήρχαν μεγάλα οργανωτικά προβλήματα. Επιχειρήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε και σε πολύ μεγάλο βαθμό αντιμετωπίστηκαν. Βεβαίως τα χρήματα είναι πεπερασμένα. Εδώ στην Ήπειρο, κατευθείαν την πρώτη μέρα εξαντλήθηκε ο προϋπολογισμός και είμαστε σε επαφή με τις υπηρεσίες του Υπουργείου και με τον περιφερειάρχη τον κ. Καχριμάνη, ώστε να αυξηθεί το ποσό και έτσι κι αλλιώς θα επανέλθουμε με μια καινούργια φάση. Πάντως το σύστημα είναι απλό, είναι ηλεκτρονικό. Η λογική είναι ότι όποιος πρώτος υποβάλλει αίτηση αυτός και εξυπηρετείται. Διαφορετικά θα ήταν ένα θέμα κλασικού ελληνικού ρουσφετιού. Προφανώς θέλουμε να μείνουμε μακριά από αυτή τη λογική. Επίσης είναι σημαντικό ότι έχει επιλεγεί μια διαδικασία, που την ημέρα που υποβάλλεις την αίτησή σου κλείνει και το θέμα για σένα. Θα προχωρήσει και στις άλλες ελληνικές περιφέρειες τις επόμενες μέρες και θα επανέλθουμε όπως σας είπα με καινούργια φάση και περισσότερα χρήματα.   

 

Δημ.: Δεν προβλέπεται δηλαδή περισσότερα χρήματα για αυτή τη φάση για την Ήπειρο. Μέσα από χρήματα της Περιφέρειας ενδεχομένως. Ή το εξετάζετε;   

 

Κ.Χ.: Θα κλείσει αυτή η φάση και θα το δούμε με τον περιφερειάρχη και με τις αρμόδιες υπηρεσίες.

 

Θέλω να σας πω δυο κουβέντες, μια προσωπική μαρτυρία, για τη Μονάδα Ολοκληρωμένης Επεξεργασίας Αποβλήτων, διότι ήμουν εκείνος που υπέγραψε τη μονάδα αυτή ως υπουργός Ανάπτυξης το 2014, την ίδια μέρα που είχα υπογράψει και για την Κέρκυρα. Τούτο εδώ το εργοστάσιο παρά την άμυνα οπισθοφυλακών μια μερίδας του ΣΥΡΙΖΑ, τελικά ολοκληρώθηκε το 2019, φέτος, και νομίζω αναβαθμίζει συνολικά την ποιότητα ζωής στην περιφέρεια. Απέναντι, στην Κέρκυρα, ο περιφερειάρχης τότε του ΣΥΡΙΖΑ αποφάσισε να ακυρώσει την προσπάθεια και τελικά αυτή η «προοδευτική» πολιτική έχει οδηγήσει σε αυτή την εξαιρετικά προβληματική κατάσταση στην Κέρκυρα. Και νομίζω όλοι οι πολίτες, και εδώ και σε όλη την Ελλάδα, πρέπει να κρίνουν πού είναι η καθυστέρηση και πού είναι η πρόοδος. Εγώ νομίζω ότι η πρόοδος είναι εδώ, γιατί εδώ ακολουθήσαμε μια λύση ευρωπαϊκή, μια λύση που εφαρμόζεται παντού, μια λύση κοινής λογικής.

 

Δημ.: Αν κληθείτε να συνυπογράψετε Κοινή Υπουργική Απόφαση για τη μεταφορά σκουπιδιών από την Κέρκυρα ή από τη Λευκάδα, θα το κάνετε; Η προσωπική σας άποψη ποια είναι;

 

Κ.Χ.: Αυτά είναι θέματα του συνολικού σχεδιασμού, έτσι και αλλιώς θα αναθεωρηθεί- έχουμε υποχρέωση να το κάνουμε- και ο εθνικός σχεδιασμός, αλλά και ο περιφερειακός σχεδιασμός. Το ζήτημα είναι να βρεθεί μια λύση στην ίδια την Κέρκυρα, αυτό είναι το σημαντικό. Όποιες εμβαλωματικές λύσεις θα εξεταστούν με γνώμονα και τη δημόσια υγεία. Αλλά το βασικό- και γι’ αυτό ήταν εδώ η περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, η κα Κράτσα- είναι να βρεθεί μια σύγχρονη ευρωπαϊκή λύση στην Κέρκυρα.                               

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο