1. Αρχική
  2. /
  3. Events
  4. /
  5. Κώστας Σκρέκας: Κλειδί για...
Loading Events

« All Events

  • This event has passed.

Κώστας Σκρέκας: Κλειδί για τη σταθερότητα της Ανατολικής Μεσογείου η επιτυχία του EMGF

6 Ιουλίου, 2021 @ 8:00 πμ - 5:00 μμ

Συμμετοχή του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα,

στην 5η Υπουργική Σύνοδο του EMGF

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε στην 5η Υπουργική Σύνοδο του Φόρουμ Φυσικού Αερίου Ανατολικής Μεσογείου (East Mediterranean Gas Forum – EMGF) υπό την Προεδρία του Υπουργού Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου, Tarek El Molla. Στη Σύνοδο, η οποία πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά, παρευρεθήκαν οι Υπουργοί Ενέργειας της Κύπρου, της Αιγύπτου, της Γαλλίας, του Ισραήλ, της Ιταλίας, της Ιορδανίας και της Παλαιστίνης. Επιπρόσθετα, οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής έλαβαν μέρος στη Σύνοδο για πρώτη φορά ως κράτος – Παρατηρητής.

Στη σημερινή Σύνοδο επιβεβαιώθηκε εκ νέου η δέσμευση όλων των κρατών – μελών για την επίτευξη των στόχων του EMGF, καθώς και η κοινή θέση ότι ο τομέας της ενέργειας αποτελεί τον ακρογωνιαίο λίθο της συνεργασίας τους και συμβάλλει ουσιαστικά στην προώθηση της περιφερειακής σταθερότητας και ευημερίας, δημιουργώντας ένα περιβάλλον εμπιστοσύνης και σχέσεων καλής γειτονίας στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου.

Στη Σύνοδο συζητήθηκε η πρόοδος των δραστηριοτήτων του EMGF, συμπεριλαμβανομένων των εξελίξεων που σχετίζονται με τις τέσσερις ομάδες εργασίας που συστάθηκαν κατά την Υπουργική Σύνοδο του Μαρτίου 2021 και τη μελέτη του «Περιφερειακού Ισοζυγίου Προσφοράς και Ζήτησης Φυσικού Αερίου και Ενέργειας» που βρίσκεται σε εξέλιξη, με την υποστήριξη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, τα μέλη του EMGF αποδέχθηκαν ομόφωνα τα αιτήματα της Παγκόσμιας Τράπεζας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμμετάσχουν στο φόρουμ ως Παρατηρητές.

Επιπρόσθετα, εγκρίθηκε το χρονοδιάγραμμα για τον διορισμό του μόνιμου Γενικού Γραμματέα που θα πραγματοποιηθεί μέχρι τον Ιανουάριο του 2022, συμφωνήθηκαν οι επόμενες δραστηριότητες του EMGF και αποφασίστηκε η σύγκληση της επόμενης Υπουργικής Συνόδου στο Κάιρο, έδρα του Φόρουμ, κατά το τελευταίο τρίμηνο του 2021.

Τέλος, παρουσιάστηκε για πρώτη φορά η ιστοσελίδα του EMGF που αποτελεί την επίσημη  πλατφόρμα επικοινωνίας του Φόρουμ στην οποία παρουσιάζονται αναλυτικά οι στόχοι, οι δραστηριότητες και οι δεσμεύσεις του EMGF.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, ευχαρίστησε τον Αιγύπτιο Υπουργό Tarek El Molla για τον συντονισμό και τη δέσμευσή του να υποστηρίξει την κοινή προσπάθεια και καλωσόρισε τις ΗΠΑ ως Παρατηρητή στην πρώτη επίσημη συμμετοχή τους. Ο κ. Σκρέκας δήλωσε: «Θα ήθελα να εκφράσω τη βαθιά ικανοποίησή μου καθώς από την τελευταία μας συνάντηση τον Μάρτιο, ο νεοσύστατος οργανισμός μας έχει αναπτυχθεί ακόμα περισσότερο υποδεχόμενος νέα μέλη και προωθώντας ακόμα πιο φιλόδοξους στόχους που εγγυώνται την ενεργειακή ασφάλεια για την περιοχή μας και την εμβάθυνση των σχέσεων συνεργασίας με τους γείτονές μας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Details

Date:
6 Ιουλίου, 2021
Time:
8:00 πμ - 5:00 μμ
Μετάβαση στο περιεχόμενο