1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ –...

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ – 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΥΠΟΥ

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΔΑΣΟΠΟΝΙΑΣ – 21 ΜΑΡΤΙΟΥ 2020

Μήνυμα του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας
 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Η Παγκόσμια Ημέρα της Δασοπονίας που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, είναι η πρώτη μέρα της Άνοιξης και συμβολίζει την ελπίδα του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας σε συνδυασμό με το ρόλο του δάσους. Ατυχώς αυτή τη χρονιά η σημερινή ημέρα σκιάζεται από τη μεγάλη κρίση του κορωνοϊού σε ολόκληρο τον πλανήτη.

Η φετινή παγκόσμια ημέρα είναι αφιερωμένη από τον Ο.Η.Ε. στην θεματική «Δάση και Βιοποικιλότητα». Κάθε θεματική που επιλέγεται ανά χρονιά αναδεικνύει και μια διαφορετική διάσταση των δασικών οικοσυστημάτων.

Τα δασικά οικοσυστήματα φιλοξενούν σχεδόν το 80% των έμβιων ζώων παγκοσμίως και η διατήρησή τους εξασφαλίζει κατάλληλες συνθήκες για την προστασία, διατροφή και διατήρηση πολλών ζωικών οργανισμών και δημιουργεί ευνοϊκές συνθήκες για τη διατήρηση διαφόρων φυτικών ειδών.

Δεν είναι υπερβολή να ισχυριστούμε ότι τα δάση εξαιτίας της βιοποικιλότητας που περικλείουν είναι φυσική τράπεζα γονιδίων φυτών και ζώων, μέσα στην οποία κρύβεται ένα αστείρευτο απόθεμα γνώσεων που αφορά στην ιατρική, τη γεωργία, τη βιομηχανία και τη γενετική μηχανική και οι οποίες μπορούν να συμβάλλουν στην παραγωγή νέων ειδών τροφίμων, φαρμάκων και βιομηχανικών προϊόντων. Με αυτό τον τρόπο, συμβάλλουν στη διατήρηση της «πλανητικής υγείας» και τη σύνδεση της ευζωίας του ανθρώπινου είδους με τα άλλα είδη και τα οικοσυστήματα.

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας λαμβάνοντας υπόψιν τις ανάγκες της δασικής πολιτικής και σε απόλυτη σύνδεση με την επιστημονική κοινότητα, διαμορφώνει έναν σύγχρονο και αειφορικό σχεδιασμό διαχείρισης των δασικών οικοσυστημάτων με σκοπό τη διατήρηση των πολλαπλών υπηρεσιών και προϊόντων που προσφέρουν, την ανάσχεση της απώλειας της βιοποικιλότητας, καθώς και την αποτελεσματικότερη μάχη κατά της κλιματικής κρίσης.  

Μια αποτελεσματική πολιτική για τα δάση είναι από την πλευρά της μια απάντηση στις ανησυχίες όλων για την ποιότητα της ζωής στο μέλλον αλλά και για την ίδια τη δημόσια υγεία. 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο