Συνέντευξη υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα FM και τους δημοσιογράφους Μπάμπη Κούτρα και Νίκο Φελέκη:
Μπ.Κ.: Καλημερίζουμε στην τηλεφωνική μας γραμμή τον κ. Κωστή Χατζηδάκη, υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Κύριε Χατζηδάκη καλημέρα.
Κ.Χ.: Καλημέρα και σε εσάς.
Μπ.Κ.: Ας ξεκινήσουμε από τη σημερινή ημέρα. Ετοιμάζεστε να καταθέσετε ως κυβέρνηση ένα νέο αναπτυξιακό νόμο, για να πάει τη χώρα μπροστά- αυτό είναι το μεγάλο στοίχημα- και με το καλημέρα έχουμε αυτές τις απεργιακές κινητοποιήσεις από συνδικαλιστικές οργανώσεις, που θεωρούν ότι θίγονται μερικά συνδικαλιστικά προνόμια. Πώς το βλέπετε αυτό; Πώς το σχολιάζετε και κυρίως πώς το αντιμετωπίζετε;
Κ.Χ.: Η κυβέρνηση έχει εκλεγεί με ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα, δεν αιφνιδιάζουμε κανέναν. Στηρίζουμε τους εργαζόμενους, όχι μόνο γιατί προωθούμε πολιτικές ανάπτυξης άρα και ενίσχυσης της απασχόλησης, αλλά στηρίζουμε τους εργαζόμενους, διότι βλέπετε πόσο αυστηρός είναι ο πρωθυπουργός σε θέματα μαύρης εργασίας, το ίδιο και το Υπουργείο Απασχόλησης. Έχουν υπάρξει αντικίνητρα- συγκεκριμένα ανακοινώθηκαν ήδη από τον πρωθυπουργό στη Θεσσαλονίκη- έτσι ώστε να μην μπορεί κάποιος να εμφανίζεται ότι δουλεύει ως μερικώς απασχολούμενος, ενώ δουλεύει όλη την ημέρα ο άνθρωπος. Σ’ αυτό είμαστε απολύτως ξεκάθαροι και αλίμονο σε όποια κυβέρνηση αγνοεί τους εργαζόμενους. Αλλά από την άλλη πλευρά, πρέπει να μπει μια τάξη και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το γεγονός ότι η ΓΣΕΕ δεν μπορεί να κάνει καν συνέδριο και να προχωρήσει μπροστά, είναι ενδεικτικό. Λέμε λοιπόν πως όπως πρέπει να υπάρχει διαφάνεια στη Βουλή, διαφάνεια στη Δικαιοσύνη, διαφάνεια παντού, θα πρέπει να υπάρχει διαφάνεια και στο συνδικαλιστικό κίνημα. Το γεγονός ότι κι εμείς στην πολιτική, αλλά και οι συνδικαλιστές, δεν έχουμε υψηλή αξιοπιστία, θα έπρεπε να μας κάνει όλους να σκεφτόμαστε μεθόδους περισσότερης διαφάνειας και μέτρα προς την κατεύθυνση της Ευρώπης και της κοινής λογικής.
Ν.Φ.: Δεν είναι μόνο οι συνδικαλιστές. Αντιδρά, εδώ βλέπω, όλος ο κόσμος. Οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο, στον ιδιωτικό τομέα, στα μέσα μεταφοράς, στην ακτοπλοΐα, παντού. Και δεν είναι για τα συνδικαλιστικά προνόμια, είναι και για τους ίδιους.
Μπ.Κ.: Για λογαριασμό των συνδικαλιστών είναι ο αντιδράσεις πάντως.
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, το γεγονός ότι μπαίνει μια τάξη, ας πούμε, στον σωματειακό συνδικαλισμό, στον τρόπο προκήρυξης των απεργιών κτλ., δεν νομίζω ότι είναι αρνητικό. Καλό είναι να υπάρχει μια τάξη και μια διαφάνεια σ’ αυτό. Αυτό είναι καλό πρώτα και κύρια για τους ίδιους τους εργαζόμενους και για το συνδικαλιστικό κίνημα. Η κυβέρνηση δεν κάνει κάτι διαφορετικό από αυτό που είχε πει προεκλογικά. Είχαμε μιλήσει και ως αντιπολίτευση γι’ αυτό και επίσης για τις λεγόμενες κλαδικές συμβάσεις- είχαμε ξεκαθαρίσει και πριν τις εκλογές- δεν ήμασταν ούτε είμαστε εναντίον των κλαδικών συμβάσεων. Η όλη συζήτηση γίνεται για τις επιχειρήσεις, οι οποίες είναι στα πρόθυρα της χρεοκοπίας και λέμε ότι σε αυτές τις περιπτώσεις, αν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι συμφωνούν, να μην ερχόμαστε εμείς να φροντίζουμε και να κανονίζουμε πριν απ’ αυτούς, για αυτούς. Διερωτώμαι πού είναι το παράλογο σε όλο αυτό. Αν συμφωνούν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι στην επιχείρηση με το σωματείο τους, για ποιο λόγο να έρχεται κάποιος απ’ έξω, ο κ. Βρούτσης [για παράδειγμα], ένας συνδικαλιστής που εμφανίζεται στην τηλεόραση, οποιοσδήποτε, και να αποφασίζει αυτός στη θέση των εργαζόμενων, που κινδυνεύει η δουλειά τους και η προοπτική τους;
Ν.Φ.: Να σας πω τι λένε. Λένε ότι ματαιώνετε τις κλαδικές συμβάσεις σε εθνική κλίμακα, καταργείτε την αρχή της ευνοϊκότερης σύμβασης, στην περίπτωση ροής πολλών συμβάσεων, ακυρώνετε την μετενέργεια των συμβάσεων και επιστρέφετε τις συλλογικές διαπραγματεύσεις στην κανονικότητα των μνημονίων, όπου επικρατούσαν σημεία μισθολογικής αναφοράς μόνο δύο άκρα. Ένας χαμηλότατος μισθός και ένας υψηλότερος, βάσει ατομικών ή επιχειρησιακών συμβάσεων.
Κ.Χ.: Αναφέρθηκα προηγουμένως στα μέτρα που αφορούν στη μαύρη εργασία και τη μερική απασχόληση, για να υπογραμμίσω ακριβώς ότι είμαστε σε αντίθετη κατεύθυνση. Αναφέρθηκα στο τι ισχύει σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αναφέρθηκα στην πολιτική ενίσχυσης της απασχόλησης συνολικά, μέσω της προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων από Έλληνες και ξένους επενδυτές. Νομίζω ότι όλα αυτά δείχνουν ότι η κατεύθυνση της κυβέρνησης είναι μια σύγχρονη, φιλεργατική τελικά κατεύθυνση.
Ν.Φ.: Και δεν το καταλαβαίνουν οι εργάτες;
Μπ.Κ.: Καταρχήν δεν απεργεί κανείς στον ιδιωτικό τομέα.
Κ.Χ.: Ποιος εκπροσωπεί και ποιος δεν εκπροσωπεί τους εργαζόμενους είναι μια άλλη συζήτηση, διότι τη Νέα Δημοκρατία την ψήφισαν περισσότεροι εργαζόμενοι απ’ ότι ψήφισαν άλλο κόμμα. Αλλά εν πάση περιπτώσει, ας μην σπεύδουμε να βγάλουμε συμπεράσματα.
Μπ.Κ.: Όχι, κάνω την παρατήρηση κ. υπουργέ ότι ουσιαστικά δεν απεργεί ο ιδιωτικός τομέας. Δηλαδή αυτός, ο οποίος υποτίθεται καλούνται να τον υπερασπιστούν, δεν απεργεί σήμερα. Δεν ξέρω κανέναν στον ιδιωτικό τομέα να απεργεί. Απεργούν αυτοί του Δημοσίου ή που κινούνται στα όρια του Δημοσίου, αυτό που ονομάζαμε ΔΕΚΟ.
Κ.Χ.: Εγώ δεν θέλω να σπεύσω και να πω εκ των προτέρων ότι θα απεργήσει ο α’ ή ο β’. Έχουμε καιρό μέχρι να ολοκληρωθεί η συζήτηση για το νομοσχέδιο αυτό στη Βουλή, να δούμε ποιες θα είναι οι αντιδράσεις και ποιες θα είναι οι τοποθετήσεις του καθενός. Δεν θέλω να κουνήσω το δάχτυλο σε κανέναν, λέω απλώς ότι η κυβέρνηση αφενός εφαρμόζει το πρόγραμμά της, αυτό που είχε πει πριν τις εκλογές, δεν κάνει κάτι άλλο. Αφετέρου εφαρμόζει καλές ευρωπαϊκές πρακτικές, που είναι τελικά υπέρ των εργαζομένων. Τώρα, για περαιτέρω λεπτομέρειες μπορείτε να συζητήσετε και με τον κ. Βρούτση, ο οποίος είναι καθ’ ύλην αρμόδιος και μπορεί να μπει σε πιο βαθιά νερά από ότι εγώ.
Ν.Φ.: Εντάξει κι εμείς έχουμε τώρα εσάς και πρέπει να λέμε κάποια πράγματα γιατί δεν έχετε κάποιον αντίπαλο.
Κ.Χ.: Σύμφωνοι. Δεν λέω το αντίθετο. Έτσι κι αλλιώς ήμουν αρμόδιος για το συντονισμό της εκπόνησης του προγράμματος της Ν.Δ.
Μπ.Κ.: Κατά τη γνώμη μου κ. Χατζηδάκη, το θέμα είναι το εξής: η κυβέρνηση θα έχει την πολιτική βούληση, και τώρα και στο μέλλον, να περάσει αυτές τις θέσεις της, που κατά τη γνώμη μας και κατά τη γνώμη της κοινής γνώμης έτσι όπως αυτή εκδηλώθηκε και εκφράστηκε στις εκλογές, να προχωρήσει, εξαιτίας του ότι φωνάζουν κάποιοι συνδικαλιστές ή βγαίνουν στους δρόμους κάποιοι κρατικοδίαιτοι; Σημαίνει ότι θα σταματήσετε την προσπάθεια και τις μεταρρυθμίσεις;
Ν.Φ.: Κατά τη γνώμη του κ. Κούτρα, όχι και κατά τη γνώμη μας.
Κ.Χ.: Η Ελλάδα εδώ και δεκαετίες είναι όμηρος κάποιων ιδεοληψιών. Περίπου, πιστεύουμε πολλοί εδώ σε αυτό τον τόπο εδώ και χρόνια, ότι μπορεί να υπάρξουν επενδύσεις χωρίς επενδυτές και εργαζόμενοι χωρίς επιχειρηματίες. Ε, λοιπόν αυτό δεν γίνεται. Πρέπει να βρούμε κοινούς παρονομαστές μεταξύ των εργαζομένων και των εργοδοτών. Πρέπει να αντιληφθούμε ότι δεν μπορεί να υπάρξουν επιχειρήσεις με τους εργαζόμενους στα κεραμίδια και με εκμετάλλευση των εργαζομένων, δεν μπορεί να υπάρξουν και εργαζόμενοι με ένα αντι-επενδυτικό κλίμα. Αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό. Η Ν.Δ., που είναι ένα πλατύ λαϊκό κόμμα, εκφράζει αυτή ακριβώς την αντίληψη και δεν θα φύγει από αυτή την αντίληψη. Όχι γιατί είμαστε δογματικοί, αλλά γιατί έχει πετύχει παντού σε όλη την Ευρώπη. Επιμέρους ζητήματα πάντοτε τα συζητούσαμε και θα τα συζητούμε, αλλά δεν θα διαπραγματευτούμε τη φιλοσοφία, την κατεύθυνση, η οποία είναι ξεκάθαρη. Εμείς έχουμε εκλεγεί με ένα πρόγραμμα και στο τέλος της τετραετίας θέλουμε να έχουμε εκπληρώσει τις υποσχέσεις μας.
Ν.Φ.: Κύριε υπουργέ μην μου λέτε συνέχεια το πρόγραμμα και τις υποσχέσεις. Εσείς εκλεγήκατε και άκουσα με τα αυτιά μου τον πρωθυπουργό, που είπε «δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια της ΔΕΗ, θα εξυγιάνουμε τη ΔΕΗ χωρίς αύξηση τιμολογίων». Κι εσείς το είπατε, όχι μόνο ο κ. Μητσοτάκης. Και αυξήσατε τα τιμολόγια.
Κ.Χ.: Πόσο τα αυξήσαμε;
Ν.Φ.: 18%-19% στα νυχτερινά και 2,5 ευρώ που λέτε εσείς.
Κ.Χ.: Όχι, όχι, δεν ισχύουν αυτά. Είχαμε πει πράγματι, όχι μόνο πριν αλλά και μετά τις εκλογές, ότι θα καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια, έτσι ώστε να μην υπάρχει επιβάρυνση των καταναλωτών. Πράγματι μετά τις εκλογές, όταν είχαμε δει το ταμειακό πρόβλημα της ΔΕΗ, διαπιστώσαμε από την ενημέρωση που υπήρχε τότε ότι είχαμε έλλειμμα 750 εκατ. ευρώ. Το έλλειμμα αυτό πήγε πάνω από τα 900 εκατ. ευρώ, γιατί κάθε μέρα προέκυπταν καινούργια στοιχεία. Γι’ αυτό το λόγο τελικώς η επιβάρυνση στο μέσο νοικοκυριό το μήνα είναι 2,5 ευρώ. Πράγματι. Αλλά είναι λογαριασμός Τσίπρα. Διότι αν ο κ. Τσίπρας είχε ακολουθήσει μια άλλη πολιτική όλα τα προηγούμενα χρόνια, δεν θα είχε φτάσει η ΔΕΗ στα πρόθυρα της χρεοκοπίας.
Ν.Φ.: Του Τσίπρα είναι, αλλά εσείς δεν το ξέρατε αυτό; Το ξέρατε και λέγατε «όχι, δεν θα αυξήσουμε τα τιμολόγια».
Κ.Χ.: Μα σας είπα. Όταν εγώ ανέλαβα και είδα τα στοιχεία, είδα 750 εκατ. ευρώ και στη συνέχεια προέκυπταν και καινούργια και καινούργια και καινούργια. Κοιτάξτε, το γεγονός ότι έχουμε μόνο 2,5 ευρώ σ’ αυτές τις συνθήκες, νομίζω ότι δεν πρέπει να υποτιμάται. Και δεν είναι λόγω της γενναιοδωρίας της κυβέρνησης, είναι γιατί μοιράσαμε το βάρος δίκαια. Είπαμε θα πληρώσουν πρώτα από όλα οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ και η ΔΕΗ μόνο από την τελευταία δημοπρασία, η οποία είναι να γίνει τον Οκτώβριο αλλά δεν θα γίνει, κερδίζει 90 εκατ. ευρώ, τα οποία θα τα κέρδιζαν αλλιώς οι ανταγωνιστές της. Συνολικά έχει χάσει 600 εκατ. ευρώ. Μόνο σε μία δημοπρασία τώρα του Οκτωβρίου θα έχανε 90 εκατ. ευρώ. Δεύτερον, είπαμε ότι θα μειωθεί το ΕΤΜΕΑΡ, δηλαδή αυτά που πληρώνουμε για τις ΑΠΕ, και μην νομίζετε ότι δεν υπήρξε αντίδραση από αυτούς που είναι στο πεδίο των ΑΠΕ. Άρα μοιράσαμε το βάρος και σε αυτούς. Τρίτον, είπαμε να σηκώσουν το βάρος και οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ και είμαστε η πρώτη κυβέρνηση μετά από 30 χρόνια, που γίνεται συζήτηση, που μειώνουμε το εκπτωτικό τιμολόγιο των εργαζομένων της ΔΕΗ από το 75% στο 30%, όπως είναι και των ανταγωνιστών της. Βεβαίως και οι καταναλωτές μέσα σ’ αυτή την τραγική κατάσταση…
Μπ.Κ.: Μία δίκαιη κατανομή λοιπόν των βαρών να σωθεί η ΔΕΗ. Αυτό είναι το πρόγραμμα και ο στόχος σας, κ. Χατζηδάκη.
Κ.Χ.: Αυτό είναι. Και δεν είπα ποτέ ότι είμαι μάγος και ταχυδακτυλουργός. Μιλάω με απόλυτη ειλικρίνεια.
Μπ.Κ.: Περιμένουμε τώρα την έκθεση υποθέτω για να δούμε σε ποιο σημείο βρισκόμαστε.
Κ.Χ: Σήμερα το απόγευμα.
Μπ.Κ.: Έχετε καμία εικόνα για το τι θα λέει αυτή η έκθεση και πόσο κοντά στη σωτηρία της ΔΕΗ είμαστε;
Κ.Χ.: Όλα αυτά τα μέτρα ενίσχυσης της ρευστότητας της ΔΕΗ, τα πήραμε ακριβώς ενόψει αυτής της έκθεσης. Διότι η προηγούμενη έκθεση, που είχε βγει τον περασμένο Μάρτιο- Απρίλιο, έλεγε ότι η ΔΕΗ έχει πρόβλημα βιωσιμότητας και επειδή είναι εισηγμένη εταιρεία στο Χρηματιστήριο η ΔΕΗ, αν και η νέα έκθεση αυτή που εκδίδεται σήμερα βγει και πει ότι η ΔΕΗ συνεχίζει να έχει πρόβλημα βιωσιμότητας ξεκινούν να εφαρμόζονται έκτακτα μέτρα, βάσει των κανόνων της κεφαλαιαγοράς, που ξεκινάνε από αναστολή της διαπραγμάτευσης της μετοχής στο Χρηματιστήριο, θα προχωρήσει στο κοκκίνισμα των δανείων της, σε επιπτώσεις στις τράπεζες και σε ένα γενικότερα συστημικό πρόβλημα για την οικονομία. Γι’ αυτό είπαμε ότι προχωρούμε μπροστά, ανεξάρτητα από τις βαριές κληρονομιές του κ. Τσίπρα, να εξυγιανθεί πρώτα από όλα η εταιρεία, να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα της ρευστότητας. Απόψε στις 17:00 θα εκδοθεί η έκθεση, θα περιμένουμε να δούμε τι ακριβώς θα λέει. Θέλω να ελπίζω ότι θα είναι θετική, διότι αλλιώς… αντιλαμβάνεστε!
Ν.Φ.: Επειδή χθες νομίζω δηλώσατε αισιόδοξος, δεν έχετε καμία πρόγευση; Τώρα άμα μας λέτε ότι θα οδηγηθούμε σε αναστολή της μετοχής, αυτά είναι εφιαλτικά σενάρια.
Κ.Χ.: Εξακολουθώ να παραμένω αισιόδοξος, αλλά από εκεί και πέρα θεσμικά θα πρέπει να περιμένουμε μέχρι το απόγευμα και τότε θα κάνω δήλωση. Από εκεί και πέρα στη συνέχεια έχουμε ένα μαραθώνιο εξυγιαντικών παρεμβάσεων, τις οποίες τις έχουμε προαναγγείλλει και οι οποίες ξεκινάνε από τη σταδιακή απολιγνιτοποίηση, περνάνε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, σε ένα νόμο που θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τον ζουρλομανδύα των ΔΕΚΟ, καινούργιο business plan για την επιχείρηση, άνοιγμα στις ΑΠΕ. Μέτρα τα οποία θα επιτρέψουν στη ΔΕΗ να έχει μία θετική προοπτική για το μέλλον. Το ίδιο αφορά βεβαίως και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, διότι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ προφανώς θα επηρεαστούν θετικά από μία τέτοια εξέλιξη.
Μπ.Κ.: Το επόμενο βήμα το έχετε σχεδιάσει ποιο θα είναι κ. Χατζηδάκη;
Κ.Χ.: Ναι, κοιτάξτε, θα φέρουμε ένα νόμο πρώτα από όλα στη Βουλή τον Οκτώβριο, ο οποίος θα είναι συνολικά για την ενέργεια και απελευθέρωση της ενέργειας, θα έχει μέσα και διατάξεις για την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, και μέσα εκεί θα υπάρχουν διατάξεις και για τη ΔΕΗ σε σχέση με την ταχύτητα των προμηθειών, των προσλήψεων, σε σχέση με την ευελιξία που πρέπει να λειτουργεί η ΔΕΗ, διότι η ΔΕΗ λειτουργεί με τον αραμπά ενώ οι ανταγωνιστές της παίρνουν αποφάσεις μέσα σε δευτερόλεπτα. Αυτό είναι το ένα. Το δεύτερο είναι η σταδιακή απολιγνιτοποίηση. Ήδη έχουμε ξεκινήσει τις πρώτες συζητήσεις και ήδη η ΔΕΗ καταστρώνει κάποια πρώτα πλάνα. Το Σαββατοκύριακο ο υφυπουργός, ο κ. Θωμάς, θα επισκεφθεί τη δυτική Μακεδονία, για να συζητήσει με τους φορείς και με τους εργαζόμενους. Στη συνέχεια θα πάω και εγώ όταν έχουν προχωρήσει οι προεργασίες για να παρουσιάσουμε ακόμα αναλυτικότερα την πολιτική μας.
Μπ.Κ.: Αυτό γίνεται για να αποφύγει η ΔΕΗ την αγορά ρύπων; Αυτός είναι ο βασικός στόχος; Και για την προστασία του περιβάλλοντος, έτσι δεν είναι;
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, πριν από δέκα χρόνια ακόμα, οι λιγνιτικές μονάδες θεωρούνταν τα «διαμάντια» της ΔΕΗ και οι ανταγωνιστές της ΔΕΗ έλεγαν ότι με αυτόν τρόπο έχει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα η επιχείρηση έναντι αυτών, διότι είχε δωρεάν πρόσβαση στο λιγνίτη. Εκείνο, που σήμερα συμβαίνει πια, είναι ότι ιδίως οι παλαιότερες λιγνιτικές μονάδες είναι βάρος, διότι άλλαξαν τα πράγματα διεθνώς και στην Ευρώπη σε σχέση με τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Η ΔΕΗ πληρώνει πανάκριβα τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κι έτσι οι παλιές λιγνιτικές μονάδες έχουμε φτάσει στο εξής σημείο: Εάν υποτίθεται τις κλείνουμε και εξακολουθούμε να πληρώνουμε τους εργαζομένους, θα στοιχίζουν φθηνότερα στη ΔΕΗ απ’ ότι σήμερα που λειτουργούν. Βεβαίως, δεν μπορείς να το κάνεις αύριο το πρωί, διότι υπάρχει και η ενεργειακή ασφάλεια της χώρας. Γι’ αυτό καταστρώνεται ένα πλάνο. Έχουμε πει όμως ότι μέχρι το τέλος του α’ εξαμήνου του 2020 θα έχει σταματήσει η λειτουργία των σταθμών Αμύνταιο I, Αμύνταιο II και Μεγαλόπολη III. Και το επόμενο διάστημα θα καταστρωθεί ένα σχέδιο για τη σταδιακή απόσυρση όλων των λιγνιτικών μονάδων.
Μπ.Κ.: Την παραγόμενη ενέργεια από αυτούς τους σταθμούς πώς θα την αντικαταστήσουμε, κ. Χατζηδάκη;
Κ.Χ.: Γι’ αυτό σας λέω ότι καταστρώνεται σχέδιο. Υπάρχει αφενός το φυσικό αέριο από τη μια πλευρά και αφετέρου το άνοιγμα της ΔΕΗ στις ΑΠΕ, στο οποίο αναφέρθηκα προηγουμένως, διότι η ΔΕΗ σήμερα έχει μόνο το 3% της συνολικής αγοράς ΑΠΕ, που είναι ντροπή.
Μπ.Κ.: Έχουμε μείνει πίσω.
Κ.Χ.: Τρομερά πίσω. Και παράλληλα έχουμε μιλήσει για άλλη μια κατεύθυνση στην πολιτική μας, που είναι η μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή του δικτύου διανομής. Συνολικά για ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, εννοώ μερική ή οποιαδήποτε, δεν μπορεί να μιλήσει κανείς με τις ζημιές και τα χρέη που έχει κυρίως, γιατί έχει πολλά χρέη.
Μπ.Κ.: Ποιος θα μπει αν είναι στην κατάσταση που είναι σήμερα!
Κ.Χ.: Απλώς μπορεί να γίνει μεταφορά κάποιων assets στον ΔΕΔΔΗΕ και το δίκτυο αυτό να ιδιωτικοποιηθεί μερικώς και η ΔΕΗ με αυτό τον τρόπο θα έχει δυνατότητα να βάλει λεφτά στην τσέπη της, για να περιορίσει το χρέος της και να έρθει σε ένα λογαριασμό.
Ν.Φ.: Όταν λέμε μερική ιδιωτικοποίηση του δικτύου τι εννοούμε, κ. Υπουργέ;
Κ.Χ.: Όλα αυτά θα εξειδικευτούν στους επόμενους μήνες, διότι δεν έχουν τοποθετηθεί ακόμα χρηματοοικονομικοί σύμβουλοι και σύμβουλοι ιδιωτικοποίησης. Υπάρχουν διαφορετικά μοντέλα. Τα εξετάζουμε. Κι όλα αυτά που σας λέω τώρα για το ΔΕΔΔΗΕ, για τις ΑΠΕ, για την απολιγνιτοποίηση, για την απελευθέρωση της ΔΕΗ από τα διοικητικά και άλλα βάρη του νόμου των ΔΕΚΟ τα συζητάμε. Θα τα συζητήσουμε τις επόμενες μέρες και μέχρι, νομίζω, τα μέσα Νοεμβρίου με τους θεσμούς, στο πλαίσιο της μετα-μνημονιακής εποπτείας, έτσι ώστε να καταλήξουμε και με αυτούς, να κλείσει και με αυτούς το θέμα της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας και της ΔΕΗ και να προχωρήσουμε μπροστά.
Ν.Φ.: Η άρση των διοικητικών βαρών ως ΔΕΚΟ πρακτικά τι σημαίνει; Κάποια μορφή ιδιωτικοποίησης;
Κ.Χ.: Όχι, σημαίνει όλα αυτά που σας είπα προηγουμένως.
Ν.Φ.: Εντάξει όλα αυτά. Απολιγνιτικοποίηση, ΑΠΕ κτλ., εντάξει. Τα διοικητικά που μας είπατε τι σημαίνει;
Κ.Χ.: Σας είπα είναι οι προμήθειες, οι προσλήψεις, η ταχύτητα με την οποία λειτουργεί κτλ. Εγώ, ξέρετε, όταν ήρθα εδώ είχα ένα θετικό και ένα αρνητικό ταυτόχρονα προς τη ΔΕΗ. To αρνητικό είναι ότι βρήκα μια κατάσταση πράγματι εξαιρετικά αρνητική. Κατακόκκινη, για να μην πω μαύρη.
Ν.Φ.: Βγαίνατε στις ρούγες και λέγατε «τελείωσε η ΔΕΗ, χρεοκοπημένη η ΔΕΗ». Και σας κατηγορούσαν οι αντίπαλοι σας ότι την απαξιώνετε για να την πουλήσετε.
Κ.Χ.: Ναι αλλά όσο τα έλεγα αυτά, η μετοχή της ΔΕΗ ανέβαινε. Και ενώ επί ΣΥΡΙΖΑ κατέβηκε από τα 7 ευρώ στο 1,2 ευρώ, με εμάς από τις ευρωεκλογές και μετά πήγε από το 1,2 ευρώ στα 3 ευρώ περίπου. Έχει σχεδόν τριπλασιαστεί.
Ν.Φ.: Προφανώς ανέβηκε, γιατί σου λέει θα ιδιωτικοποιηθεί.
Μπ.Κ.: Βρήκατε, λοιπόν, μια κατακόκκινη ΔΕΗ, μαύρη, όπως είπατε. Και το θετικό στοιχείο, κ. Χατζηδάκη;
Κ.Χ.: Το θετικό είναι ότι η δουλειά η δική μου και του επιτελείου εδώ, του υφυπουργού, της Γενικής Γραμματέως, της διοίκησης της ΔΕΗ, του πρωθυπουργού πρωτίστως, κρίνεται αμέσως, διότι είχαμε δύο σκοπέλους αμέσως μπροστά μας. Ο ένας είναι ο σημερινός. Στις 24 Σεπτεμβρίου. Ή περνάμε το τεστ του ορκωτού ελεγκτή ή δεν το περνάμε. Και το δεύτερο τεστ είναι τέλη Οκτωβρίου– μέσα Νοεμβρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και γι’ αυτό είπα στην αντιπολίτευση να έχουν μια αυτοσυγκράτηση όλοι αυτοί που εύκολα κάνουν σχόλια. Να περιμένουν να μας κρίνουν σήμερα, ένα, είναι το πρώτο ημίχρονο και, δύο, στα μέσα Νοεμβρίου. Θα έχουν πλήρη εικόνα και θα μπορούν να κρίνουν και να συγκρίνουν. Εμείς, να ξέρετε όμως, προσπαθούμε να κάνουμε τη δουλειά μας, σοβαρά και συστηματικά.
Μπ.Κ.: Μάλιστα, θα ήθελα πριν ολοκληρώσουμε, κ. Χατζηδάκη, να σας πάω και στα πολιτικά και την πολιτική επικαιρότητα, η οποία ευτυχώς ή δυστυχώς έχει να κάνει με την υπόθεση Novartis. Έχετε σχηματισμένη άποψη για το τι πρέπει να γίνει;
Ν.Φ.: Πριν πάμε σε αυτό, μπορεί να μας πει ο κ. Χατζηδάκης τι θα κάνει με τη λιγνιτική μονάδα που είναι υπό κατασκευή; Την κατασκευαζόμενη, την ξέρετε.
Κ.Χ.: Αυτό το μελετάμε. Όταν έρθει η ώρα, όχι πολύ αργά από τώρα, θα σας παρουσιάσουμε τα σχέδια μας.
Ν.Φ.: Δηλαδή τι θα μας πείτε πάνω σε αυτό;
Κ.Χ.: Δεν θα κάνουμε πάντως κάτι τρελό ούτε κάτι ακραίο.
Ν.Φ.: Πάμε για απολιγνιτοποίηση και ταυτόχρονα έχουμε μια λιγνιτική μονάδα που κατασκευάζεται.
Μπ.Κ.: Ποιος αποφάσισε την κατασκευή της;
Ν.Φ.: Αυτό είναι το πρόβλημα; Ξέρω ‘γω; Ο Άγιος Πέτρος. Αυτό είναι το πρόβλημα; Τι θα κάνει ο Χατζηδάκης ρωτάω.
Κ.Χ.: Σε αυτό θέλω να είμαι δίκαιος, έχουν ευθύνη όλες οι κυβερνήσεις, μην σας πω το σύνολο όσων ασχολούνται με αυτό το θέμα, διότι δεν σηκώθηκε κανείς να κάνει κριτική σε αυτούς που το αποφάσιζαν. Θα το χειριστούμε σοβαρά σε συνεργασία και με τους τοπικούς φορείς, με τους εργαζόμενους και με την επιχείρηση πρωτίστως.
Ν.Φ.: Πάντως ένας φίλος εδώ, που με ενημερώνει, μου λέει ότι το κόστος κατασκευής είναι 1,8 δισ.
Κ.Χ.: Μέχρι τώρα η ΔΕΗ έχει πληρώσει 1,275 δισ.
Μπ.Κ.: Ορίστε; Από το 1,8 δισ. έχει πληρώσει το 1,275;
Κ.Χ.: Λέω τι έχει πληρώσει μέχρι τώρα. Το πόσο θα κοστίσει κτλ. είναι μια άλλη ιστορία.
Μπ.Κ.: Πάμε να κλείσουμε με τα πολιτικά, κ. Χατζηδάκη.
Ν.Φ.: Δεν έχει να μας πει, κ. Αντώνη, που ρωτάτε, οπότε τι να σας πω και εγώ;
Κ.Χ.: Έχω να σας πω, αλλά δεν είμαι «όλα τα σφάξω, όλα τα μαχαιρώνω». Είμαι δύο μήνες και κάτι εδώ, μην το ξεχνάμε.
Μπ.Κ.: Πράγματι μας φαίνεται πολύς ο χρόνος αλλά δεν είναι. Πείτε μας, κ. Χατζηδάκη, με τη Novartis τι θα κάνετε; Θα πάμε σε εξεταστικές επιτροπές στη Βουλή συνέχεια, βιομηχανία όπως τη χαρακτήρισε ο πρωθυπουργός;
Κ.Χ.: Πρέπει, νομίζω, να αποφύγουμε δύο άκρα. Το ένα άκρο θα ήταν το «οδόντα αντί οδόντος», η αντεκδίκηση για το ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος έστειλε δέκα πολιτικούς, δύο πρώην πρωθυπουργούς μεταξύ αυτών, στη Βουλή χωρίς επαρκή στοιχεία ή και χωρίς κανένα στοιχείο. Και από την άλλη πλευρά το κουκούλωμα, διότι προφανώς θα ήταν λάθος, όχι απλώς κομματικά, αλλά λάθος και από πλευρά δικαίου. Γι’ αυτό το λόγο, έχουμε επιλέξει συνειδητά να ακολουθήσουμε το μέσο δρόμο που είναι ο δρόμος του κράτους δικαίου. Αυτό που εκφράζεται και με την τοποθέτηση της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας στη Βουλή. Κάναμε τη διάκριση, είπαμε ότι για τους πρωθυπουργούς πρέπει να υπάρχουν ατράνταχτα στοιχεία- δεν θέλουμε να γίνουμε Τσίπρας νούμερο 2 στο χειρισμό του θέματος αυτού. Υπάρχουν όμως ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο, οι οποίες θα μελετηθούν από την ειδική προανακριτική επιτροπή της Βουλής, που πιστεύω ότι θα συσταθεί. Και εκεί, ανάλογα και με τα στοιχεία τα οποία θα προκύψουν περαιτέρω, θα ληφθούν οι αποφάσεις. Κανένας, όμως, δεν είναι υπεράνω του νόμου.
Μπ.Κ.: Είστε υπουργός Περιβάλλοντος. Είδατε αυτή τη 16χρονη, τη Γκρέτα, χθες το βράδυ, στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών;
Ν.Φ.: Την είχε καλέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ να έρθει εδώ, αλλά δεν ήρθε η κοπέλα. Αυτή, λέει, δεν πάει με αεροπλάνο, Μπάμπη.
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, έκανα και σχετική δήλωση την περασμένη Παρασκευή, όταν τα παιδιά εδώ, μαθητές και φοιτητές, μαζεύτηκαν στο Σύνταγμα, για να υψώσουν τη φωνή τους στο πλαίσιο της λεγόμενης “Climate Strike Day”. Αυτό, νομίζω, πρέπει να το λάβουμε πολύ σοβαρά υπόψη ότι δεν είναι πλάκα ό,τι γίνεται με το περιβάλλον, ότι δεν είναι πλάκα η ποιότητα της ζωής μας. Και να ξέρετε ότι για μένα είναι πολύ μεγάλη προτεραιότητα. Ότι μιλάμε για απολιγνιτοποίηση στη ΔΕΗ, έχει σίγουρα και μια πολύ σημαντική περιβαλλοντική διάσταση. Δεν θέλω να το υποτιμάμε αυτό. Επίσης, δεν θέλω καθόλου να το υποτιμήσω, το αντίθετο. Γι’ αυτό και το κρατώ προσωπικά, στις δικές μου προσωπικές αρμοδιότητες, το θέμα του περιβάλλοντος στις διάφορες εκδοχές του, που είναι από τη διαχείριση των απορριμμάτων μέχρι τα πλαστικά όπως χειρίζεται κανείς, μέχρι τη βιοποικιλότητα, μέχρι τη δασική πολιτική. Και ειδικά, μιας και μιλάμε για τη δασική πολιτική, την Κυριακή θα πάω στον Όλυμπο, στο συνέδριο των δασολόγων και θα μιλήσω για τη νέα δασική πολιτική της κυβέρνησης. Διότι και εδώ γίνονται πράγματα τρελά για τη χώρα, δηλαδή ένα στοιχείο θα σας πω μόνο: Στην Πορτογαλία αναδασώνονται κάθε χρόνο 500.000 στρέμματα και στην Ελλάδα 3.000- 5.000 στρέμματα. Δεν πάει πουθενά. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο πρωθυπουργός πήγε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στον ΟΗΕ, διότι ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την κλιματική αλλαγή, για την οποία μίλησε χθες, έχει μεγάλη προσωπική ευαισθησία. Δεν σας το λέω τώρα στο πλαίσιο αυτού που λέμε πολιτικώς ορθού, να πει δηλαδή ο υπουργός ένα καλό λόγο για τον πρωθυπουργό. Τον ξέρω χρόνια και έχει μεγάλη ευαισθησία για το θέμα αυτό.
Μπ.Κ.: Οι ΗΠΑ, η Κίνα και η Ευρώπη, δυστυχώς, μπορεί να είναι στα λόγια πολύ πρόθυμοι.
Ν.Φ.: Όπως με το νομοσχέδιο με τους αιγιαλούς και αναγκάστηκαν να το αλλάζουν και να το παίρνουν πίσω. Παρεισφρέουν διάφορα συμφέροντα.
Κ.Χ.: Δεν υπάρχει κανένα νομοσχέδιο για τους αιγιαλούς. Δεν μπορούμε να κάνουμε συζητήσεις με τις φήμες. Η κυβέρνηση κρίνεται από τα νομοσχέδια, που φέρνει στη Βουλή και δεν έφερε ποτέ τέτοιο νομοσχέδιο στη Βουλή. Και εν πάση περιπτώσει, δεν θέλω να μιλάω για τον εαυτό μου και την ευαισθησία, που έχω ή δεν έχω στο περιβάλλον, αλλά θέλω να με κρίνετε ειδικά για αυτό το θέμα.
Μπ.Κ.: Κύριε Χατζηδάκη σας ευχαριστούμε πολύ για αυτή τη συνομιλία που είχαμε. Νομίζω εδώ είμαστε. Τα θέματα του Υπουργείου σας, του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, είναι πάρα πολλά.
Ν.Φ.: Καλός είναι ο Χατζηδάκης, αλλά θα πρέπει ό,τι λέει να το πηγαίνει μέχρι τέλους. Υπάρχουν συμφέροντα.
Κ.Χ.: Θα τα πάω, κ. Φελέκη. Γνωριζόμαστε χρόνια. Νομίζω ότι είτε συμφωνεί είτε όχι κάποιος μαζί μου δεν μπορεί να μου καταλογίσει ότι λέω κάθε μέρα άλλα.
Μπ.Κ.: Κύριε Χατζηδάκη, σας ευχαριστούμε πολύ.
Κ.Χ.: Να είστε καλά!
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ