1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα εξάλειψης...

Υλοποιείται ευρύ πρόγραμμα εξάλειψης της προσβολής από το φλοιοφάγο έντομο γύρω από τη Θεσσαλονίκη

Με πρωτοβουλία του Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτη Φάμελλου πραγματοποιήθηκε σειρά συναντήσεων και ενεργειών για το θέμα της προσβολής των πεύκων της ΠΕ Θεσσαλονίκης από το έντομο Tomicus Tiniperda. Την Πέμπτη 13/6 είχε συνάντηση με τον Συντονιστή της Αποκεντρωμένης Διοίκησης κ. Ιωάννη Σάββα, τις Δασικές Υπηρεσίες και δασεργάτες στο πεδίο όπου γίνεται η υλοτόμηση των προσβεβλημένων δέντρων. Στη συνέχεια, ο Αν ΥΠΕΝ συζήτησε για το θέμα με τους δημάρχους Πυλαίας-Χορτιάτη και Θέρμης, ενώ την Παρασκευή 14/6 πραγματοποιήθηκε σύσκεψη μεταξύ των δασικών υπηρεσιών και του Δήμου Πυλαίας – Χορτιάτη με συμμετοχή εκπροσώπων του Αν. ΥΠΕΝ. Το Σάββατο 15/6 ο Σωκράτης Φάμελλος συναντήθηκε και με εκπροσώπους των Δασικών Συνεταιρισμών Εργασίας της περιοχής Σταυρού, που υλοποιούν το έργο της υλοτόμησης.

Με βάση τα στοιχεία των ανωτέρω συσκέψεων, η ευρεία προσβολή των πεύκων στο Σέιχ Σου έγινε φέτος ορατή ακριβώς μετά το Πάσχα, οπότε και οι δασικές υπηρεσίες αντέδρασαν άμεσα. Εργάζονται ήδη, από την προηγούμενη εβδομάδα, τουλάχιστον 80 δασεργάτες με τα αντίστοιχα ζώα εργασίας, ξεκινώντας από τις συστάδες που έχουν το μεγαλύτερο πρόβλημα και με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά. Ο στόχος είναι οι ξεροί κορμοί να απομακρυνθούν μέχρι το τέλος του μήνα. Στα μέσα καλοκαιριού θα ξεκινήσουν οι διαδικασίες αναγέννησης του δάσους, είτε με υλοτομίες για την ενίσχυσης της φυσικής αναγωγής της δρυός, είτε με τεχνητές αναδασώσεις.

Παράλληλα, έγιναν αυτοψίες στα δημοτικά και δημόσια δάση των γειτονικών Δήμων όπου επίσης διαπιστώθηκε πληθυσμιακή έξαρση και ξήρανση ατόμων πεύκης σε Ωραιόκαστρο, Πανόραμα, Θέρμη, Χορτιάτη και Σταυρό. Η προσβολή εκεί όμως είναι πιο περιορισμένη. Οι δασικές υπηρεσίες έχουν αποφασίσει με τους αντίστοιχους Δήμους την άμεση απομάκρυνση των ξερών κορμών πεύκων και την καλλιέργεια εξυγίανσης όλων των δασών (δημοτικών και δημοσίων).

Στις συναντήσεις εργασίας τέθηκαν και θέματα εναλλακτικών μέσων αντιμετώπισης του φαινομένου, διαχείρισης των υπολειμμάτων, πρόληψης σώρευσης καύσιμης ύλης και συνεργασίας με τους ΟΤΑ. Για τα υπολείμματα αποφασίστηκε να θρυμματιστούν σε πολύ λεπτά σωματίδια και να ακολουθήσει διασπορά των θρυμματισμένων σε μεγάλο τμήμα της ευρύτερης περιοχής. Έτσι, θα εφοδιαστούν οι φτωχότερες δασικές περιοχές με θρεπτικά στοιχεία, θα ενισχυθεί η φυσική αναγέννηση και θα περιοριστεί ο κίνδυνος μεταφοράς της δασικής πυρκαγιάς, εφόσον τα υπολείμματα, με βάση τα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα, δεν αποτελούν εστίες μεταφοράς του εντόμου.

Ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, μετά τον έλεγχο των ενεργειών, δήλωσε: «Έχουν ενεργοποιηθεί οι δασικές υπηρεσίες και υλοποιείται ένα ευρύ πρόγραμμα αντιμετώπισης όχι μόνο στο Σέιχ Σου, αλλά και στους γειτονικούς ΟΤΑ Ωραιοκάστρου και Θέρμης. Έχω ζητήσει στην ίδια κατεύθυνση να αξιοποιηθεί το κοινωφελές Πρόγραμμα Δασοπροστασίας των Υπουργείων Εργασίας και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, όπως και η έκτακτη συνεισφορά μας με 50.000 € που εγκρίθηκε από τις 5 Ιουνίου. Ζήτησα από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας Θράκης και τις Δασικές Υπηρεσίες να αναπτύξουν στενότερη συνεργασία με τους Δήμους, ώστε να επιλυθούν όλα τα ανοικτά ζητήματα (ενημέρωση για την εξέλιξη του φαινομένου, συνεργασία για κοινές δράσεις περιορισμού του, γρηγορότερη καταστολή, καλύτερη διαχείριση των δασών και απομάκρυνση υπολειμμάτων). Ήδη ενημερώθηκα ότι οι Δήμαρχοι Πυλαίας – Χορτιάτη και Θέρμης έχουν εκκινήσει τη συνεργασία με τις δασικές υπηρεσίες, σχεδιάζοντας ορθολογικά τις παρεμβάσεις και παρέχοντας και εξοπλισμό. Ζήτησα αυτή η επιλογή να επιδιωχθεί με όλους τους ΟΤΑ της περιοχής, να αξιοποιηθεί και η διαθέσιμη τεχνογνωσία και εμπειρία μέχρι σήμερα. Όπως έχω δηλώσει και την προηγούμενη εβδομάδα, αυτό που έχει σημασία είναι η βέλτιστη αντιμετώπιση του προβλήματος και όχι η δημιουργία εντυπώσεων. Πρόκειται για ένα φυσικό φαινόμενο, που σαφώς έχει μεγεθυνθεί από τις φετινές κλιματικές συνθήκες και έχει ταχεία εξέλιξη ιδιαίτερα στις περιοχές της παλαιάς τεχνητής δάσωσης του Σέιχ Σου. Η υλοποίηση σύγχρονων δασικών διαχειριστικών μελετών, βάσει των νέων προδιαγραφών που έχουμε θεσπίσει, αλλά και η συνεργασία με τους κατάλληλους επιστήμονες θα εξασφαλίσουν την αντιμετώπιση του φαινομένου και την αναζωογόνηση του Σέιχ Σου και των δημοτικών αλσυλλίων. Είναι προφανές ότι από τη μεριά του Υπουργείου Περιβάλλοντος θα υπάρξει και οικονομική, και επιστημονική, αλλά και πολιτική υποστήριξη αυτού του σχεδίου».  

Μετάβαση στο περιεχόμενο