1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος:...

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Δεν φταίει αυτός που αποκαλύπτει ένα σκάνδαλο, φταίει αυτός που το δημιούργησε”

Η στάση κομμάτων και πολιτικών προσώπων για το σκάνδαλο Novartis αποκαλύπτει πώς αντιλαμβάνονται την ανεξαρτησία της δικαιοσύνης και το κράτος δικαίου. Η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, από την πρώτη στιγμή, βιάστηκαν να κατηγορήσουν τη Δικαιοσύνη, να μηνύσουν τους λειτουργούς της και να απειλήσουν με ειδικά δικαστήρια τους πολιτικούς τους αντιπάλους, καταγγέλλοντάς τους για σκευωρία και κατασκευασμένες κατηγορίες”, επεσήμανε ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος σε άρθρο του στην εφημερίδα “ΤΑ ΝΕΑ”, με τίτλο “Σκάνδαλο Novrartis: Πραγματικότητα ή σκευωρία”.

Σύμφωνα με τον Αν. ΥΠΕΝ, η υπόθεση Novartis είναι ένα υπαρκτό οικονομικό σκάνδαλο, που κόστισε υπερβολικά στα δημόσια ασφαλιστικά ταμεία, περιόρισε άλλες παροχές υγείας και μείωσε τη δυνατότητα πρόσβασης σε αυτές για πολλούς πολίτες. Είναι ένα ανήθικο σκάνδαλο, γιατί υποβάθμισε την υγεία των πολιτών για το κέρδος κάποιων: “Η πολιτική ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για το οικονομικό σκάνδαλο και την απώλεια δημόσιων πόρων δεν αμφισβητείται. Είναι χρεωμένη στους Υπουργούς Υγείας και συνολικά στις κυβερνήσεις που το επέτρεψαν”.

Επίσης, στο άρθρο του ο Σωκράτης Φάμελλος υπογράμμισε ότι ο σεβασμός στα πορίσματα, αλλά και στην ανεξαρτησία της Δικαιοσύνης είναι συστατικό στοιχείο της δημοκρατικής μας κοινωνίας, παρ’ όλα αυτά ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θεωρούν πιο αξιόπιστο τον εσωτερικό αυτοέλεγχο της Novartis, σύμφωνα με τον οποίο δεν υπάρχει σκάνδαλο, και όχι την έρευνα των Ελλήνων δικαστών και των υπηρεσιών πληροφοριών και της κυβέρνησης των ΗΠΑ, που αποκαλύπτουν ότι υπήρχε θέμα υπερτιμολογήσεων και εμπλοκής πολιτικών προσώπων: “Δεν μπορεί να κατηγορήσει κάποιος μια κυβέρνηση ή τη δικαστική αρχή που αποκαλύπτει υποθέσεις στις οποίες είχαν εμπλακεί πολιτικοί. Η ευθύνη για τα σκάνδαλα δεν μπορεί να βαρύνει αυτούς που τα αποκαλύπτουν. Βαρύνει αποκλειστικά αυτούς που τα δημιουργούν. Και κανείς δεν έχει το δικαίωμα να καθυστερεί την αποκάλυψή τους και την απονομή δικαιοσύνης, που είναι συστατικό στοιχείο του κράτους δικαίου της ευρωπαϊκής κοινωνίας, το οποίο κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ή να υποτιμήσει”.

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ επισημαίνει ότι είναι κοινωνική απαίτηση η γρήγορη απονομή δικαιοσύνης για όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται σε διερεύνηση, όπως είναι και η υπόθεση για τα δάνεια των κομμάτων και των ΜΜΕ, γιατί μόνο με αυτό τον τρόπο αποκαθίσταται η αξιοπιστία της πολιτικής απέναντι στην κοινωνία.

Μετάβαση στο περιεχόμενο