1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος:...

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: «Η Ελλάδα στην πρωτοπορία της Ευρωπαϊκής Κυκλικής Οικονομίας”

Ισχυρό παρόν έδωσαν μέλη της κυβέρνησης, της Βουλής, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής,  της ακαδημαϊκής κοινότητας, καθώς και εκπρόσωποι οικονομικών, κοινωνικών και παραγωγικών φορέων, στο 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα, που συνδιοργάνωσαν το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Οικονομική και Κοινωνική Επιτροπή (ΟΚΕ) και ολοκληρώθηκε νωρίτερα στην Αίγλη Ζαππείου, με μεγάλη επιτυχία. Όλοι οι συμμετέχοντες κατέδειξαν την ανάγκη η χώρα, όχι μόνο να μπει στην εποχή της Κυκλικής Οικονομίας, αλλά και να επιταχύνει τον βηματισμό της, ώστε τα αποτελέσματα να είναι εμφανή και άμεσα. Μάλιστα, από τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Επιτροπής τονίστηκε ότι η Ελλάδα ανήκει στην πρωτοπορία των ευρωπαϊκών χωρών που έχουν και υλοποιούν Στρατηγική Κυκλικής Οικονομίας.

 

Ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, συνοψίζοντας τα συμπεράσματα των εργασιών του διήμερου Forum επιβεβαίωσε τη βούληση της πολιτείας για αλλαγή καταναλωτικών προτύπων και παραγωγικών μοντέλων, ώστε η αναπτυξιακή δυναμική που θα προσδώσει η εφαρμογή της Κυκλικής Οικονομίας στη χώρα  να αποδώσει άμεσα αποτελέσματα, δημιουργώντας νέο προϊόν και νέα εργασία. Η Ελλάδα, σταθερά προσηλωμένη στους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης και με γνώμονα την Συμφωνία των Παρισίων για το Κλίμα, είναι μία από τις πρώτες χώρες της Ευρώπης που εντάσσει την Κυκλική Οικονομία στο αναπτυξιακό και παραγωγικό της μοντέλο, γεγονός που αναγνώρισαν και επιβράβευσαν όλοι οι εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και όλοι οι εκπρόσωποι του παραγωγικού κόσμου που συμμετείχαν στο Forum.

 

Επιπλέον, ο Αν. ΥΠΕΝ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ότι το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας θέλοντας να σηματοδοτήσει την μετάβαση από τη θεωρία στην πράξη, υιοθετεί  έξι (6) Δήμους της Δυτικής Αττικής αναλαμβάνοντας μαζί με την ομάδα του SRSS τον σχεδιασμό του Συστήματος Διαλογής στην Πηγή με προτεραιότητα στο οργανικό υλικό και τα ανακυκλώσιμα και με άμεσο χρονοδιάγραμμα εφαρμογής για τους Δήμους ΠεριστερίουΑιγάλεω, Νίκαιας-Ρέντη, Χαϊδαρίου, Αγίας Βαρβάρας και Κορυδαλλού.

 

Ταυτόχρονα, κάλεσε τους Δήμους όλης της χώρας να συμμετάσχουν σε ένα TAIEX-EIR PEER 2 PEER Εργαστήριο σύνδεσης Ευρωπαϊκών πόλεων με φιλόδοξες προσπάθειες στην αναβάθμιση της διαχείρισης των απορριμμάτων τους και στη συνεισφορά τους Κυκλική Οικονομία, που διοργανώνει το ΥΠΕΝ σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Το διήμερο αυτό διαδραστικό σεμινάριο, που θα πραγματοποιηθεί στις 12και 13 Ιουνίου 2019 στην Αθήνα, θα δώσει την ευκαιρία σε 15 Δήμους της χώρας να ανταλλάξουν εμπειρίες και παραδείγματα καλών πρακτικών με εμπειρογνώμονες στη διαχείριση δημοτικών αποβλήτων από διάφορες ευρωπαϊκές πόλεις που έχουν εφαρμόσει με επιτυχία μέτρα για τον εκσυγχρονισμό της διαχείρισης των αστικών αποβλήτων τους και την προσαρμογή τους στα πρότυπα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.”΄Εχουμε αποφασίσει ως Υπουργείο ότι η εισφορά για την Κυκλική Οικονομία θα χρηματοδοτεί κατά προτεραιότητα τον κλάδο του οργανικού και της διαλογής στην πηγή ανά Δήμο. Το σύνολο της εισφοράς θα επιστρέφει στους Δήμους και όχι σε Μονάδες Επεξεργασίας”, ανέφερε ο Σωκράτης Φάμελλος.

 

Κλείνοντας, δεν παρέλειψε να επισημάνει και το ζήτημα του οικολογικού σχεδισμού: “Δεν μπορούμε να επιτρέπουμε άλλο την διακίνηση υλικών για τα οποία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη του ο παραγωγός , με βάση το οικολογικό τους αποτύπωμα. Είναι ξεκάθαρο λοιπόν ότι τα Συστήματα Διευρυμένης Ευθύνης Παραγωγού πρέπει να έχουν τιμοκατάλογο λαμβάνοντας υπόψη τον οικολογικό σχεδιασμό και τα οικολογικά χαρακτηριστικά του προϊόντος. Δεν είναι δυνατόν να έχει ίδια εισφορά για την ανακύκλωση του ένα προϊόν που είναι ανακυκλώσιμο με ένα προϊόν που δεν μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί λόγω αντιοικολογικού σχεδιασμού των υλικών του. Από την πλευρά μας θα εφαρμόσουμε αντικίνητρα για αυτό το υπολειπόμενο ρεύμα, δηλαδή αυξημένα τέλη για τα υλικά που οφείλουν να ανακυκλωθούν και δεν δύναται να ανακυκλωθούν. Γιατί αυτό υποτιμά τις επιχειρήσεις που μπαίνουν στην Κυκλική Οικονομία και τις υποχρεώσεις της”.

 

Τέλος, ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η απόφαση της Κυβέρνησης αλλά και της Οικονομικής Επιτροπής είναι το Forum Κυκλικής Οικονομίας να έχει πρακτικά αποτελέσματα και κυρίως συνέχεια. Πρότεινε το 2ο Forum να συνδυαστεί με μια Έκθεση Κυκλικής Οικονομίας και Καινοτομίας και να διοργανωθεί μια πρωτοβουλία βέλτιστων πρακτικών σε επιστημονικό και σε παραγωγικό επίπεδο. “Η έμπνευση και η ενέργεια που μοιραστήκαμε, οι δεσμεύσεις που αναλάβαμε σε αυτό το 1ο Forum Κυκλικής Οικονομίας πρέπει να μεταφερθούν στην οικονομία, στη διοίκηση, την αυτοδιοίκηση, την παραγωγή και φυσικά την κοινωνία”, κατέληξε.

Μετάβαση στο περιεχόμενο