1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος:...

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την ασφαλή πορεία της χώρας”

“Η κυβέρνηση εγγυάται την ασφαλή πορεία της χώρας, σε αντίθεση  με τον κ. Μητσοτάκη που αμφισβητεί τον μόχθο των Ελλήνων και μπορεί να  διαλύσει όλα όσα πετύχαμε”, δήλωσε νωρίτερα ο Αν. ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, στο Ράδιο Θεσσαλονίκη 94.5 FM. Πρόσθεσε δε, ότι η ευρωπαϊκή δημοσιονομική λογική των υψηλών πλεονασμάτων  και των χαμηλών επενδύσεων είναι λανθασμένη τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο και οι ευρωπαίοι πολίτες θα πρέπει να  εκφράσουν στην κάλπη την απαίτηση για μια άλλη ευρωπαϊκή πολιτική. Όπως είπε, “η λογική των υψηλών πλεονασμάτων στην ευρωζώνη θα πρέπει να αποδυναμωθεί. Μόλις χθες το Δ.Ν.Τ. παραδέχθηκε ότι στηρίχθηκε σε λάθος υπολογισμούς για το ύψος του πλεονάσματος στη χώρα μας. Οι μόνοι που επιμένουν ακόμα σε λογικές τύπου Δ.Ν.Τ. είναι ο κ. Μητσοτάκης και οι φίλοι του”.

Επίσης ανέφερε πως οι προηγούμενες κυβερνήσεις που ευθύνονται για την χρεοκοπία της χώρας συμφωνούσαν με τις απαιτήσεις των δανειστών για υψηλά πλεονάσματα επειδή οι τελευταίοι ήθελαν να διασφαλίσουν με κάθε τίμημα ότι θα πάρουν πίσω τα χρήματά τους. Είναι λοιπόν εντελώς παράλογο το γεγονός ότι “η αντιπολίτευση θέτει τώρα τάχατες ζήτημα υψηλών πλεονασμάτων στη χώρα, όταν στο παρελθόν είχε συμφωνήσει σε ακόμα υψηλότερα πλεονάσματα, τα οποία  η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατάφερε να περιορίσει, και μάλιστα στο 2,5% τα επόμενα τρία χρόνια. Από το 2020 ο προϋπολογισμός της χώρας θα είναι σαφώς πιο παραγωγικός,  ενώ ο αναπτυξιακός δείκτης της Ελλάδας σήμερα υπερβαίνει κατά μία μονάδα τον μέσο όρο ανάπτυξης στην ευρωζώνη”, σχολίασε.

Έκανε λόγο για τις σημαντικές επενδύσεις που γίνονται πλέον στην Ελλάδα, όπως ο μεγάλος φυσικός αγωγός αερίου που εγκαινιάστηκε εχθές και θα συνδέει την Βουλγαρία με την Ελλάδα, αλλά και άλλες ενέργειες οικονομικού και επενδυτικού χαρακτήρα, όπως το πρόσφατο ταξίδι στη Βόρεια Μακεδονία 30 ελληνικών βιομηχανιών και επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στον τομέα του περιβάλλοντος ή της μεγάλης και εντυπωσιακής συμμετοχής της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας στο 1ο Φόρουμ Κυκλικής Οικονομίας στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκε το προηγούμενο διάστημα.

“Όλοι αντιλαμβάνονται ότι ο σχεδιασμός της οικονομίας είναι σοβαρός και κυρίως αποτελεσματικός για την επιχειρηματικότητα. Η κυβέρνηση διασφαλίζει τη σταθερότητα σε μια σειρά κρίσιμους τομείς, όπως ο γεωπολιτικός, τομείς που συνδέονται άμεσα με την απρόσκοπτη ροή χρηματοδοτικού και επενδυτικού κεφαλαίου”, συνέχισε ο Σωκράτης Φάμελλος συμπληρώνοντας ότι η μακροχρόνια ανάπτυξη της χώρας στηρίζεται πλέον στην τιμιότητα και την αρετή  και όχι σε δάνεια με “αέρα” για φίλους και κολλητούς, ή σε “αεριτζήδικες” δουλειές που δεν παρήγαγαν ποτέ πραγματικό προϊόν και εργασία στη χώρα.

Στη συνέχεια ερωτηθείς για τη Συμφωνία των Πρεσπών τη χαρακτήρισε ως  πατριωτική επιλογή, εφόσον είναι απόλυτα επωφελής για τη χώρα μας, ενώ σε ερώτηση για τη θέση της Ελλάδας στα Βαλκάνια απάντησε ότι η χώρα μας έχει αποδεδειγμένα αποκτήσει τα τελευταία χρόνια  ειδικό βάρος στην περιοχή και έντονη παρουσία σε τομείς όπως η οικονομία, η ανάπτυξη και το περιβάλλον. “Θέλουμε με τις υπόλοιπες βαλκανικές χώρες, που είναι οι γείτονές μας, να εφαρμόσουμε από κοινού το ευρωπαϊκό κεκτημένο σε μια σειρά ζητήματα. Για παράδειγμα, ως υπουργό Περιβάλλοντος, με ενδιαφέρει να υπάρχει ένα ευρωπαϊκό πλαίσιο κανονικότητας ως προς τη διαχείριση αποβλήτων στην ευρύτερη περιοχή, ο έλεγχος των απορριπτόμενων φορτίων και των διασυνοριακών ποταμών, ώστε οι περιβαλλοντικές συνθήκες σε προστατευόμενες περιοχές όπως οι Πρέσπες, το Καϊμακτσαλάν, ο Αξιός και ο Θερμαϊκός να τηρούνται απόλυτα.

Τέλος, ο Αν. ΥΠΕΝ ανέφερε ότι η ανάπτυξη δεν αντιστρατεύεται το  περιβάλλον σημειώνοντας ότι η έκδοση των ΠΔ Ολύμπου, Παμβώτιδας και Δέλτα Αξιού που προετοιμάζονται θα επιτρέψουν την ενσωμάτωση των προστατευόμενων ειδών και των περιοχών Natura 2000 στην ανάπτυξη των συγκεκριμένων περιοχών. “Ο τουρισμός θα προσαρμοστεί στο οικοσύστημα της κάθε περιοχής, ενώ τα παραγόμενα τοπικά προϊόντα θα έχουν ειδικό σήμα ποιότητας το οποίο θα προσδίδει υπεραξία στην τοπική παραγωγή. Εξάλλου τόσο οι δασικοί χάρτες, όσο και το Κτηματολόγιο και τα Π.Δ. των προστατευόμενων περιοχών συντελούν στην αύξηση των επενδύσεων και της  σοβαρής επιχειρηματικότητας”, κατέληξε.  ​

Μετάβαση στο περιεχόμενο