1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος:...

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται την ενδυνάμωση του κοινωνικού κράτους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη”

Μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα της ΕΡΑ, ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη συζήτηση που έχει προκύψει όσον αφορά την απάντηση του Αν. Υπουργού Υγείας, Παύλου Πολάκη, στον υποψήφιο ευρωβουλευτή της ΝΔ, Σ. Κυμπουρόπουλο, τόνισε ότι το ουσιαστικό θέμα είναι η συζήτηση για την άσκηση πολιτικής προς όφελος των ανθρώπων που έχουν μεγαλύτερες ανάγκες, των ΑΜΕΑ και γενικότερα η ενδυνάμωση του κοινωνικού πυλώνα της πολιτικής:

Πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι, και στο Ευρωκοινοβούλιο και στο εθνικό Κοινοβούλιο, η ΝΔ δεν υποστήριξε τις πολιτικές εξασφάλισης ευκαιριών που χρειάζονται τα άτομα με ειδικές ανάγκες και άλλες ευπαθείς κοινωνικές ομάδες. Δεν υποστήριξε την κοινωνική πολιτική. Αντίθετα, πολλές φορές καταψήφισε εργαλεία ενίσχυσης των δικαιωμάτων και της πρόσβασης στην εργασία των ατόμων με ειδικές ανάγκες, ενώ οι συστηματικές απειλές που εκτοξεύουν ο αρχηγός και τα στελέχη της ΝΔ, κατά του κοινωνικού κράτους, αλλά και των κοινωνικών κριτηρίων στις προσλήψεις και στα προγράμματα καταπολέμησης της ανεργίας, είναι πλέον καθημερινότητα.

Η στάση των κομμάτων απέναντι στο κοινωνικό κράτος είναι κάτι με βάση το οποίο θα κριθούν στις επόμενες εκλογές. Αν κάποιος θέλει να υποστηρίξει το κοινωνικό κράτος, θα πρέπει να υπερψηφίσει τον ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία και όχι τη ΝΔ, της οποίας υποψήφιος είναι ο κ. Κυμπουρόπουλος, και αυτή είναι η ουσία των πραγμάτων”, σημείωσε χαρακτηριστικά ο Αν. ΥΠΕΝ και συνέχισε επισημαίνοντας ότι δεν είναι “ηθικό ατόπημα” όταν αναφέρεσαι σε έναν υποψήφιο ευρωβουλευτή ισότιμα και με ευθεία διατύπωση κριτικής. Άστοχη ίσως ήταν η μέθοδος, οι εκφράσεις, το γλωσσικό “κάλυμμα”, ώστε να καταλήγει να γίνεται συζήτηση για το φαίνεσθαι και όχι για την ουσία, γιατί επί της ουσίας δεν είχε άδικο ο Παύλος Πολάκης.

Η αποκατάσταση του δικαιώματος στην ισότιμη πρόσβαση στα δημόσια αγαθά, όπως είναι η εργασία και οι άλλες κοινωνικές λειτουργίες για τα άτομα με ειδικές ανάγκες, είναι κάτι που ο ΣΥΡΙΖΑ το υπερασπίστηκε. Η αντιπολίτευση προσπάθησε να εκμεταλλευτεί μια “άστοχη” ίσως διατύπωση για να αλλάξει την ατζέντα στον δημόσιο διάλογο. Αυτό που δεν επιδέχεται όμως καμία αμφισβήτηση είναι ότι η ΝΔ δεν υποστήριξε τα δικαιώματα των συνανθρώπων μας με ειδικές ανάγκες, δεν υποστήριξε τις προτάσεις που κάναμε ακόμα και για τη διαμόρφωση ειδικού πλαισίου προσλήψεων στο Δημόσιο. Δεν ψήφισε καίριες προτάσεις του αναπηρικού κινήματος στο Ευρωκοινοβούλιο. Από την πλευρά της κυβέρνησης, θέλουμε να έχουμε θετικά μέτρα, να υπάρχει μείωση των διακρίσεων και είμαι σίγουρος ότι ο κ. Κυμπουρόπουλος θα υποστήριζε μια τέτοια συζήτηση, διαπιστώνοντας και το έλλειμμα των πολιτικών της ΝΔ στο συγκεκριμένο θέμα”, τόνισε χαρακτηριστικά ο Σωκράτης Φάμελλος.

Επίσης, αναφερόμενος στη ΔΕΗ, ο Αν. ΥΠΕΝ είπε ότι τα αποτελέσματα της επιχείρησης για το 2018 αποτυπώνουν μια αρνητική συγκυρία, την οποία δυστυχώς προσπαθεί να εκμεταλλευτεί η αντιπολίτευση: “Να ξεκαθαρίσω εξαρχής ότι έχουν ακυρωθεί τα σχέδια που ήθελαν η ΔΕΗ να εκχωρηθεί σε ιδιώτες, το γνωστό ως σχέδιο “μικρής ΔΕΗ”, ενώ ταυτόχρονα στο Εθνικό Σχέδιο για την Ενέργεια και το Κλίμα η ΔΕΗ παραμένει ο βασικός πυλώνας της αγοράς ενέργειας της χώρας”.

Σύμφωνα με τον Σωκράτη Φάμελλο, το 2014-2015 η ΔΕΗ είχε ήδη επιβάλει μεγάλες αυξήσεις στο κόστος ρεύματος, είχε πολύ σημαντικές επιβαρύνσεις από τις διεθνείς τιμές των ρύπων, μηδενική ανάπτυξη ΑΠΕ, πολύ μεγάλο δανεισμό και περιπέτειες με τα σκάνδαλα EnergaHellas Power κ.λπ. Επιπλέον, αντιμετώπιζε πρόβλημα είσπραξης των οφειλών μεγάλων καταναλωτών. Όλα αυτά οδήγησαν σε σημαντικές μεταρρυθμίσεις και αλλαγές την περίοδο 2015-2019, με τις οποίες επετεύχθη σήμερα οι πολίτες να έχουν πολύ μικρότερο κόστος ρεύματος, μια μείωση που αγγίζει το 15% την τελευταία τετραετία.

Επίσης, έχει ξεκινήσει ένα επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 700 εκατ. Ευρώ, γιατί οι προηγούμενες κυβερνήσεις είχαν αποκλείσει τη ΔΕΗ από επενδύσεις σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ από επιλογές τους η χώρα ηττήθηκε στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όσον αφορά στην ιδιοκτησία των ενεργειακών μονάδων: “Πρακτικά, είχαμε μια εταιρεία που σκόπευαν να την πουλήσουν, με πολλές και μεγάλες ανείσπρακτες οφειλές καταναλωτών, χωρίς επενδυτικό πρόγραμμα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ενώ επιπλέον είχε μεγάλες υποχρεώσεις για φόρους άνθρακα και ρύπων, παλαιές και ρυπογόνες μονάδες στα νησιά, χωρίς διασυνδέσεις. Οι παρεμβάσεις μας οδήγησαν στη μείωση της τιμής ρεύματος, αλλά προφανώς έχουν καταγραφεί και οι ζημιές από τα λάθη του παρελθόντος. Δεν μπορεί να αναιρεθεί, όμως, το γεγονός ότι η ΔΕΗ έχει εισπράξει μεγάλο μέρος των ανείσπρακτων οφειλών, έχει κάνει εκπτώσεις στους συνεπείς καταναλωτές, ξεκίνησε επενδυτικό πρόγραμμα και θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας ενέργειας της χώρας. Δεν τίθεται θέμα αμφισβήτησης της πορείας και του ρόλου της ΔΕΗ, όσο κι αν κάποιοι προσπαθούν και θέλουν να το βάλουν ως θέμα στο πολιτικό και προεκλογικό παιχνίδι. Αυτό που μπορούμε να εγγυηθούμε είναι ότι με την αναδιάρθρωση που προχωράει τώρα δεν θα δημιουργηθούν ούτε προβλήματα ιδιοκτησίας, αλλά ούτε και προβλήματα με την τιμή του ρεύματος”.

Κλείνοντας, ο Αν. ΥΠΕΝ υπογράμμισε ότι αυτό που έχει πάρα πολύ μεγάλη σημασία είναι ότι πλέον η ελληνική οικονομία έχει πολύ σημαντική απόδοση, που μεταφράζεται σε υπέρβαση μίας μονάδας όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, με δεδομένο ότι το 2018 δόθηκαν και τα αναδρομικά και το κοινωνικό μέρισμα, ύψους συνολικά περίπου 1,8 δισ. ευρώ. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για περισσότερες μόνιμες ελαφρύνσεις για τους πολίτες: “Είναι η τρίτη χρονιά που δίνεται κοινωνικό μέρισμα και είναι μια απάντηση σε όσους έλεγαν από την πρώτη ακόμα χρονιά ότι πρόκειται για “παροχολογία” εν όψει εκλογών, κάτι που διαψεύσθηκε από τα πράγματα, εφόσον ακόμη δεν έχουν γίνει εκλογές. Η μείωση του ΕΝΦΙΑ γα τις χαμηλές περιουσίες κατά 50%, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών των επαγγελματιών κατά 35%, η μείωση της φορολογίας των επιχειρήσεων κατά 4% και η κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος για αγρότες σίγουρα δεν είναι εφάπαξ “πουρμπουάρ”. Είναι μόνιμες διαρθρωτικές αλλαγές. Η μείωση των ασφαλιστικών και φορολογικών εισφορών σημαίνει μείωση των βαρών της κοινωνίας στο σύνολό της. Είναι καθολικές και μόνιμες θετικές ρυθμίσεις”.

Μετάβαση στο περιεχόμενο