1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Διαβούλευση του Αν. ΥΠΕΝ...

Διαβούλευση του Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης για το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Εθνικού Πάρκου του Αξιού

Διαβούλευση του Αν. ΥΠΕΝ Σ. Φάμελλου με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης για το Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Εθνικού Πάρκου του Αξιού

Συνάντηση είχε εχθές ο Αν. ΥΠΕΝ Σωκράτης Φάμελλος με το Διοικητικό Συμβούλιο και τους επιστημονικούς συνεργάτες της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Μακεδονίας Θράκης (ΚΟΜΑΘ) στα γραφεία της τελευταίας, για το θέμα της άσκησης της κυνηγετικής δραστηριότητας στο Εθνικό Πάρκο του Αξιού, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα Προστασίας του Εθνικού Πάρκου.

Σκοπός της επίσκεψης του Σωκράτη Φάμελλου ήταν να ενημερωθεί από τη Διοίκηση της ΚΟΜΑΘ για τον έλεγχο της λαθροθηρίας στην προστατευόμενη περιοχή, μετά την έκδοση της απόφασης τον Σεπτέμβριο 2018, με την οποία επιτράπηκε η άσκηση της θήρας σε συγκεκριμένες ζώνες του Πάρκου. Η εντατικοποίηση των ελέγχων αποτελούσε δέσμευση της εν λόγω Ομοσπονδίας, η οποία λειτουργεί την Ομοσπονδιακή Θηροφυλακή.

Σύμφωνα με την Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης, υπήρξε από τον Σεπτέμβριο του 2018 έως και σήμερα:

  • Διπλασιασμός των ημερών περιπολιών στην περιοχή ευθύνης.

  • Αύξηση των νυχτερινών περιπολιών.

  • Εντατικοποίηση των ελέγχων, ιδιαίτερα εκτός κυνηγετικής περιόδου, που είχε ως αποτέλεσμα την κατάθεση τεσσάρων μηνύσεων για λαθροθηρία, μία από τις οποίες εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου, με αντίστοιχη κατάσχεση των αδειών θήρας, των όπλων και των θηραμάτων.

  • Μεταφορά θηροφυλάκων από άλλες περιοχές για καλύτερη επόπτευση, με τον κίνδυνο της ελλιπούς φύλαξης των περιοχών ευθύνης τους.

  • Συνολική κάλυψη με περιπολίες στην περιοχή από τους θηροφύλακες της ΚΟΜΑΘ, όπως εμφανίζεται στο τηλεπισκοπικο σύστημα παρακολούθησης οχημάτων που διαθέτει η Ομοσπονδία.

  • Επαρκής αριθμός ενημερωτικών εκδηλώσεων προς τους κυνηγούς από τους Κυνηγετικούς Συλλόγους Αμπελοκήπων, Θεσσαλονίκης και Χαλάστρας και μεγάλη διάχυση στα ΜΜΕ.

Ο Αν. ΥΠΕΝ προέβη σε διευκρινιστικές ερωτήσεις όσον αφορά τη σύγκριση των στοιχείων αυτών με τα αντίστοιχα των προηγούμενων ετών, ώστε να γίνει καλύτερα κατανοητή η επιζητούμενη εντατικοποίηση.

Επίσης, ο Σωκράτης Φάμελλος δεσμεύτηκε να οργανωθεί συνάντηση της ΚΟΜΑΘ με τον Φορέα Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου, προκειμένου να γίνει η παρουσίαση των στοιχείων αυτών, να τεθούν οι απόψεις του Φορέα, έτσι ώστε, τελικά, να ληφθεί μια κοινή απόφαση για τις περιοχές στις οποίες θα προβλέπεται ότι επιτρέπεται η άσκηση της θήρας στο υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα.

Σημειώνεται ότι τόσο ο Φορέας Διαχείρισης Θερμαϊκού Κόλπου όσο και η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης είναι μέλη του Πανευρωπαϊκού Οργανισμού Διαχειριστών Περιβάλλοντος Eurosite, κάτι που αναμένεται να συμβάλει στην καλύτερη συνεννόηση και συμφωνία των δύο φορέων για το θέμα ενδιαφέροντος.

Μετάβαση στο περιεχόμενο