1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Δήλωση Υπουργού Περιβάλλοντος και...

Δήλωση Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστα Σκρέκα, για τους ανυπόστατους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης

Με αφορμή τους ισχυρισμούς της αξιωματικής αντιπολίτευσης σχετικά με τη φορολόγηση των ηλεκτροπαραγωγών, ο Υπουργός Περιβάλλοντος κι Ενέργειας Κώστας Σκρέκας έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Περίμενα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ, που στα 4,5 χρόνια της διακυβέρνησής του φόρτωσε τους Έλληνες με 27 νέους φόρους κι αύξησε όλους τους προϋπάρχοντες, θα είχε αποκτήσει κάποια τεχνογνωσία στον τρόπο υπολογισμού των φόρων. Τελικά οι χθεσινές του ανακοινώσεις αποδεικνύουν ότι κι αυτό, το έκανε όπως όλα τα άλλα: Στην τύχη.

Στην τύχη πετούν αριθμούς για εντυπωσιασμό, στην τύχη υπολογίζουν το χρονικό διάστημα των υπερεσόδων, στην τύχη όλα! Ομολογούν, μάλιστα, ότι τα ποσά που παρουσίασαν ως δήθεν «υπεύθυνη» αντιπολίτευση, βασίζονται σε εκτιμήσεις οι οποίες μάλιστα αλλάζουν!

Στην αρχή ο ΣΥΡΙΖΑ μιλούσε για 1,4 δισ. ευρώ, επικαλούμενος μάλιστα τη ΡΑΕ, η οποία έδωσε επεξεργασμένα στοιχεία πολύ διαφορετικά από τους υπολογισμούς που προκύπτουν από τα Syrizonomics. Τώρα επανήλθε πετώντας ξανά αριθμούς στον αέρα.

Καλώ, λοιπόν, τον ΣΥΡΙΖΑ να απαντήσει συγκεκριμένα:

  1. Ποια είναι η μεθοδολογία που χρησιμοποίησε για να υπολογίσει τα προς φορολόγηση υπερέσοδα;
  2. Με βάση την μεθοδολογία του, ποια είναι τα υπερέσοδα που προκύπτουν για κάθε εταιρεία ξεχωριστά και με ποιο ποσόν πρέπει αυτή να φορολογηθεί; Γιατί δεν έδωσε στη δημοσιότητα έναν τέτοιο πίνακα που να δείχνει πόσο φόρο προτείνει, διακριτά για κάθε εταιρεία; Φοβάται, ντρέπεται ή λέει λόγια του αέρα;
  3. Θεωρεί ότι πρέπει να φορολογηθούν και οι εκπτώσεις που έκαναν οι πάροχοι σε αγρότες, νοικοκυριά που είχαν ανάγκη, μικρομεσαίες επιχειρήσεις και γενικά σε ευάλωτους καταναλωτές;

Υπεύθυνη αντιπολίτευση σημαίνει συγκεκριμένα και μη αμφισβητήσιμα στοιχεία, όχι λόγια του αέρα. Η κυβέρνηση γνωρίζοντας πολύ καλά το πρόβλημα που αντιμετωπίζουν οι πολίτες λόγω των συνεπειών από την παγκόσμια ενεργειακή κρίση, εξαντλεί κάθε περιθώριο για να σταθεί δίπλα τους. Σε αυτό το πλαίσιο θεσμοθέτησε μακράν τον υψηλότερο φόρο υπερεσόδων των εταιρειών ενέργειας στην Ευρώπη. Ο ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει το παιχνίδι του λαϊκισμού και του φθηνού εντυπωσιασμού. Εμείς με σοβαρότητα και συνέπεια θα συνεχίσουμε να κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, για να στηρίξουμε τους πολίτες».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο