1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Εγκρίθηκαν και επίσημα από...

Εγκρίθηκαν και επίσημα από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή οι προσωρινοί μηχανισμοί διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας)

 

Κ. Χατζηδάκης: Απαραίτητα μέτρα για την στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ενέργειας  που προωθούν παράλληλα την ομαλή μετάβαση στο Target Model

Από το Γραφείο Τύπου του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Επίσημη έγκριση από την  Ευρωπαϊκή Επιτροπή έλαβαν οι μηχανισμοί διακοψιμότητας και TFRM (Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Ευελιξίας), καθώς ανακοινώθηκε ότι η παράτασή τους για περιορισμένο χρονικό διάστημα είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή νομοθεσία περί κρατικών ενισχύσεων.

Σημειώνεται ότι οι δυο μηχανισμοί ενεργοποιήθηκαν εκ νέου το καλοκαίρι του 2020, μετά την έκδοση των απαραίτητων Υπουργικών Αποφάσεων σε συνέχεια της αρχικής σύμφωνης γνώμης (comfort letters) από τη Διεύθυνση Ανταγωνισμού της Κομισιόν. Στο πλαίσιο αυτό, σε εξέλιξη βρίσκεται η δεύτερη Δημοπρασία Υπηρεσιών Διακοπτόμενου Φορτίου (διακοψιμότητα) από τον ΑΔΜΗΕ, ενώ η πρώτη έλαβε χώρα στα τέλη Ιουλίου.  Στα μέσα Αυγούστου πραγματοποιήθηκε  άλλωστε η πρώτη δημοπρασία ευέλικτης ισχύος, από τις δυο που προβλέπει το σχήμα που εγκρίθηκε από την Κομισιόν.

Ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κωστής Χατζηδάκης δήλωσε σχετικά: «Η επίσημη έγκριση από την Κομισιόν των μηχανισμών διακοψιμότητας και TFRM αποτελεί σημαντική εξέλιξη στην παρούσα χρονική στιγμή.  Γιατί οι δυο αυτοί μεταβατικοί μηχανισμοί όχι μόνο συμβάλλουν στη στήριξη της ενεργοβόρου βιομηχανίας και των παραγωγών ενέργειας, αλλά και συνεισφέρουν στην ομαλή μετάβαση στο Target Model που θα ξεκινήσει την 1η Νοεμβρίου. Προετοιμαζόμαστε εντατικά για την ενεργοποίηση του νέου μοντέλου λειτουργίας της χονδρεμπορικής αγοράς, αλλά και για την κατάρτιση της ελληνικής πρότασης για τον Μόνιμο Μηχανισμό Ευελιξίας (CRM) που θα αποτελέσουν τα μόνιμα εργαλεία για για την εύρυθμη λειτουργία της αγοράς ενέργειας στο ορατό μέλλον. Παράλληλα, επεξεργαζόμαστε δέσμη μέτρων και για τη μείωση του κόστους του ρεύματος, γιατί είναι προτεραιότητά μας να αποσείσουμε τον ανεπιθύμητο τίτλο της χώρας με την υψηλότερη χονδρεμπορική τιμή ηλεκτρικής ενέργειας στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τις Υπουργικές Αποφάσεις (ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/66754/811 και ΥΠΕΝ/ΔΗΕ/66754/810), το πλαίσιο της λειτουργίας των δυο μηχανισμών ορίστηκε ως εξής:

1. Παρατάθηκε έως τις 30 Σεπτεμβρίου 2021 ο μηχανισμός της διακοψιμότητας, μέσω του οποίου οι μεγάλοι καταναλωτές και ιδίως οι ενεργοβόρες βιομηχανίες μπορούν να συμβάλλουν στην διασφάλιση της ευστάθειας του ηλεκτρικού συστήματος και στην ασφάλεια εφοδιασμού των καταναλωτών. Το μέγιστο φορτίο που μπορεί να δημοπρατηθεί μέσω των Δημοπρασιών ΥΔΦ  του ΑΔΜΗΕ ανέρχεται σε 800 MW (400 MW υπηρεσία τύπου 1 και 400 MW υπηρεσία τύπου 2).

2. Επανεκκίνησε ο Μεταβατικός Μηχανισμός Αποζημίωσης Eυελιξίας.  Μέσω του TFRM εξασφαλίζεται η παροχή υπηρεσιών ευελιξίας στο Σύστημα, μεταξύ άλλων από τους υδροηλεκτρικούς σταθμούς και τους σταθμούς φυσικού αερίου και η εύρυθμη λειτουργία της εγχώριας αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας μέχρις ότου καταστεί πλήρως λειτουργική η αγορά εξισορρόπησης  Προβλέφθηκε η διενέργεια δυο δημοπρασιών ευέλικτης ισχύος.  Έχει ήδη πραγματοποιηθεί ήδη η πρώτη που  αφορούσε  ισχύ 4500 MW. Η δεύτερη θα διενεργηθεί υπό την προϋπόθεση ότι θα έχει ξεκινήσει να λειτουργεί η αγορά εξισορρόπησης και θα αφορά περίοδο που εκκινεί μετά την ολοκλήρωση της πρώτης και λήγει σε κάθε περίπτωση όχι αργότερα από τις 31 Μαρτίου 2021, οπότε και προβλέπεται να ολοκληρωθεί ο Μεταβατικός Μηχανισμός.

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο