1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Επίσκεψη Υφυπουργού Περιβάλλοντος και...

Επίσκεψη Υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Αμυρά, σε Λευκάδα και Μεγανήσι για τους δασικούς χάρτες

Διαύλους επικοινωνίας με τους κατά τόπους φορείς και τις τοπικές κοινωνίες για το θέμα των δασικών χαρτών ανοίγει ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, συνεχίζοντας τις επαφές του σε περιοχές της χώρας, όπου εντοπίζονται τα σημαντικότερα ζητήματα αναφορικά με την ανάρτησή τους.

Χθες, ο κ. Αμυράς επισκέφθηκε τη Λευκάδα και το Μεγανήσι, όπου παρουσίασε αναλυτικά το κυβερνητικό σχέδιο για τους δασικούς χάρτες σε διαδοχικές συναντήσεις που πραγματοποίησε στο Δημαρχείο Μεγανησίου και στο Διοικητήριο της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων, αντίστοιχα.

Στις συσκέψεις πήραν μέρος ο Βουλευτής Λευκάδας Ν.Δ., Αθανάσιος Καββαδάς, η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα, ο Αντιπεριφερειάρχης Λευκάδας, Ανδρέας Κτενάς, ο Δήμαρχος Λευκάδας, Χαράλαμπος Καλός, ο Δήμαρχος Μεγανησίου, Παύλος Δάγλας, ο Δασάρχης Λευκάδας Ευάγγελος Σκάρπος, οι εκπρόσωποι του ΤΕΕ, Πανταζής Κηρολίβανος, του Αγροτικού Συνεταιρισμού, Θωμάς Κατοπόδης, ο Πρόεδρος του Εμπορικού Επιμελητηρίου, Σωτήρης Σκιαδαρέσης και δυο νομικοί σύμβουλοι του δήμου Λευκάδας, ενώ τον Υφυπουργό συνόδευσε ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης.

Τα ζητήματα που κυριάρχησαν στις συζητήσεις και είναι κοινά  για τα δύο νησιά του Ιονίου αφορούσαν στους δασωμένους αγρούς, στο ιδιάζον ιδιοκτησιακό καθεστώς των Ιόνιων Νησιών λόγω Ενετοκρατίας και στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση που υπέγραψε ο Υφυπουργός για την εξαίρεση των ασπαλάθων και της φρυγανώδους βλάστησης.

Μετά το τέλος των συσκέψεων, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Καμία ιδιοκτησία δεν πρόκειται να κινδυνεύσει και κανένας πολίτης δε θα ταλαιπωρηθεί. Η δημόσια διοίκηση θα αναδιαμορφώσει τους δασικούς χάρτες κατά τόπους με «λεπτοβελονιά», λαμβάνοντας υπόψιν μετρήσιμα στοιχεία και τηρώντας απαρέγκλιτα τις επιταγές του Συντάγματος. Η Υπουργική Απόφαση, που υπέγραψα ύστερα από την ομόφωνη γνωμοδότηση του Τεχνικού Συμβουλίου Δασών για τους ασπάλαθους, λύνει πολλά και σημαντικά προβλήματα σε όλη τη χώρα. Σε μια Ελλάδα που πέρασε από μια δεκαετή κρίση θέλουμε να στρέψουμε τον Έλληνα στη γη του και όχι να τον αποξενώσουμε από αυτή».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Φυσικού Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης, ανέφερε: «Όλοι συμφωνούμε ότι πρέπει να προχωρήσει η μεγάλη αυτή μεταρρύθμιση για την οριστική τακτοποίηση  των ιδιοκτησιών  αλλά και γιατί προβλέπεται από την κοινοτική οδηγία. Στο ΥΠΕΝ έχουμε δρομολογήσει  και αυτοψίες, δε θα εξετάσουμε τα ζητήματα μόνο επί χάρτου».

Ο Βουλευτής Λευκάδας Ν.Δ., Αθανάσιος Καββαδάς τόνισε: «Ένα σπουδαίο βήμα έγινε. Οι ασφαλαχτοί, όπως λέγονται στη Λευκάδα, αποχαρακτηρίστηκαν χάρη στην πρόσφατη Υπουργική Απόφαση. Γεγονός που αποδεικνύει ότι η Κυβέρνηση και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος προσωπικά έχει ενσκήψει ουσιαστικά στο ζήτημα των δασικών χαρτών».

Η Περιφερειάρχης Ιονίων Νήσων, Ρόδη Κράτσα δήλωσε: «Θα περάσουμε αυτή την περιπέτεια, θα συνεργαστούμε και θα φέρουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα που είναι η διαφάνεια και η τακτοποίηση των περιουσιών».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο