1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα...

Κώστας Σκρέκας: «Η Ελλάδα πυλώνας ενεργειακής ασφάλειας σε ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη»

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συμμετείχε σήμερα,  Πέμπτη 5 Μαΐου, στη Σόφια της Βουλγαρίας, σε ευρεία περιφερειακή Υπουργική συνάντηση με τους εκπροσώπους οκτώ κυβερνήσεων και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για την ενεργειακή ασφάλεια, τη διαφοροποίηση πηγών και οδεύσεων προμήθειας ενέργειας και την πράσινη μετάβαση.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σημασία της πλατφόρμας προμήθειας ενέργειας της Ε.Ε. και στη σύσταση της πρώτης περιφερειακής ειδικής ομάδας, που θα ενισχύσει την ενεργειακή αυτονομία της Ε.Ε. και τις προσπάθειες απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Επίσης, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας παρουσίασε το ολοκληρωμένο σχέδιο της Κυβέρνησης για την εξασφάλιση της επάρκειας εφοδιασμού, σε περίπτωση διακοπής της τροφοδοσίας φυσικού αερίου από τη Ρωσία. Το σχέδιο περιλαμβάνει την προσθήκη μιας νέας πλωτής δεξαμενής στον σταθμό LNG στη Ρεβυθούσα, την ολοκλήρωση της μονάδας αεριοποίησης υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Αλεξανδρούπολη έως το τέλος του 2023 και την έναρξη της εμπορικής λειτουργίας του ελληνοβουλγαρικού αγωγού IGB, εντός του καλοκαιριού.

Επιπλέον, όπως ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η ΔΕΠΑ Εμπορίας και η Bulgargaz συμφώνησαν να προβούν σε κοινές αγορές φυσικού αερίου, ενισχύοντας την διαπραγματευτική τους ισχύ και αξιοποιώντας με τον καλύτερο τρόπο τις υποδομές φυσικού αερίου. Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στη σύσταση μιας task force Ελλάδας – Βουλγαρίας για την παρακολούθηση και τον συντονισμό των δράσεων στον τομέα της ενέργειας. Επίσης, ανακοίνωσε την επιτάχυνση της κατασκευής της δεύτερης ηλεκτρικής διασύνδεσης με τη Βουλγαρία.

Στη συνάντηση τονίστηκε η σημασία των ηλεκτρικών διασυνδέσεων για την ενίσχυση της ενεργειακής ασφάλειας της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και η καθοριστική συμβολή των νέων έργων ΑΠΕ στην επιτάχυνση της πράσινης μετάβασης. Ο κ. Σκρέκας, παρουσίασε τη νέα πλατφόρμα συναλλαγών φυσικού αερίου του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, επισημαίνοντας ότι αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για την ενοποίηση των αγορών ενέργειας, την ενίσχυση της διαφάνειας των συναλλαγών και την αντιστάθμιση των κινδύνων, από την έντονη μεταβλητότητα των τιμών.

Τον Έλληνα Υπουργό συνόδευσε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΠΑ Εμπορίας, Κώστας Ξιφαράς, η Διευθύνουσα Σύμβουλος του ΔΕΣΦΑ, Maria Rita Galli, ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ελληνικού Χρηματιστηρίου Ενέργειας, Γιώργος Ιωάννου και ο Διευθυντής Διεθνών Σχέσεων του ΑΔΜΗΕ, Γιάννης Καμπούρης.

Στην Υπουργική συνάντηση συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Πρωθυπουργός της Βουλγαρίας, Kiril Petkov, ο Αναπληρωτής Πρωθυπουργός και Υπουργός Οικονομικών, Assen Vassilev, η Αναπληρώτρια Πρωθυπουργός και Υπουργός Ενέργειας της Σερβίας, Zorana Mihajlović, η Γενική Διευθύντρια Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ditte Julle Jőrgenson, ο Υπουργός Ενέργειας της Βουλγαρίας, Alexander Nikolov, ο Υπουργός Ενέργειας της Ρουμανίας, Virgil Daniel Popescu, ο Υπουργός Ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν, Parviz Shahbazov, o Υπουργός Ενέργειας της Ουκρανίας, Herman Halushchenko, ο Υπουργός Οικονομίας της Βόρειας Μακεδονίας, αρμόδιος για θέματα ενέργειας, Kreshnik Bekteshi και ο Αναπληρωτής Υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας, Alparsan Bayraktar.

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, δήλωσε: «Η Ελλάδα αναδεικνύεται σε πυλώνα ενεργειακής ασφάλειας για ολόκληρη τη Νοτιοανατολική Ευρώπη. Με ένα ολοκληρωμένο σχέδιο, τριπλασιάζουμε την αποθηκευτική δυναμικότητα της χώρας σε LNG, διπλασιάζουμε τις διασυνδέσεις μεταφοράς ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου και μεγιστοποιούμε την διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Εμβαθύνουμε την περιφερειακή συνεργασία, υλοποιώντας στρατηγικές υποδομές που θα προσφέρουν εναλλακτικές πηγές προμήθειας ενέργειας, σε μια κρίσιμη συγκυρία. Ο πλωτός σταθμός FSRU στην Αλεξανδρούπολη θα μειώσει σημαντικά την εξάρτηση των χωρών της ευρύτερη περιοχής από το ρωσικό φυσικό αέριο, απελευθερώνοντας ένα σημαντικό εξαγωγικό δυναμικό από την Ελλάδα προς τα Βαλκάνια. Επίσης, προωθούμε ενεργά τις ηλεκτρικές διασυνδέσεις, ενισχύοντας την εθνική ενεργειακή ασφάλεια και θωρακίζοντας τη χώρα μας από εισαγόμενες ενεργειακές κρίσεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να ενισχύσουμε περαιτέρω τη συνεργασία μας με τις χώρες της ευρύτερης περιοχής της Νοτιοανατολικής Ευρώπης, προκειμένου να επιτύχουμε το στόχο της ενεργειακής μας αυτονομίας και ανταγωνιστικότητας».

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο