1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Ο Γιώργος Δημαράς για...

Ο Γιώργος Δημαράς για την Παγκόσμια Ημέρα Δράσης για την Κλιματική Αλλαγή

Για την παγκόσμια ημέρα της Κλιματικής Αλλαγής στις 15 Μαρτίου, ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Δημαράς, δήλωσε:

«Όλοι οι πολίτες και συγκάτοικοι αυτού του πλανήτη χαιρετίζουμε την ημέρα δράσης για την κλιματική αλλαγή. Στεκόμαστε δίπλα στη νέα γενιά που σήμερα εξεγείρεται για το κλίμα με σύνθημα «το 2050 εσείς θα έχετε πεθάνει, εμείς όχι!», στη γενιά που εμείς με τις πράξεις μας κλέβουμε το μέλλον. Είναι πολύ αισιόδοξο το μήνυμα που στέλνει το παγκόσμιο νεανικό κίνημα “Παρασκευές για το Μέλλον” στο οποίο συμμετέχουν όλο και περισσότεροι μαθητές και γονείς, αλλά και πολίτες σε 1.500 πόλεις σε 100 χώρες του κόσμου.

Οι Οικολόγοι Πράσινοι πάντα βάζαμε στην κορυφή της πολιτικής μας ατζέντας  την προστασία του περιβάλλοντος και ειδικά την Κλιματική Αλλαγή σε σημείο που κάποιοι μας θεωρούσαν γραφικούς. Ο μέσος πολίτης, απορροφημένος από τα καθημερινά προβλήματά του και αλλοτριωμένος από ένα παράλογο οικονομικό σύστημα και τρόπο ζωής, δεν συνειδητοποιεί τι πραγματικά διαδραματίζεται στις μέρες μας πάνω στον πλανήτη, το κοινό μας σπίτι. Η κλιματική αλλαγή απειλεί να καταστρέψει τα θεμέλια του πολιτισμού μας.

Η περιβαλλοντική δικαιοσύνη είναι σήμερα το πλέον καίριο πρόβλημα. Δεν έχουμε το δικαίωμα να υπονομεύουμε το μέλλον και να κλέβουμε τους φυσικούς πόρους, την τροφή, τον αέρα, το νερό, την υγεία, την ίδια την ύπαρξη των ερχόμενων γενεών. Αρκεί μόνο να αναλογιστεί κανείς, ότι οι παγκόσμιες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα (CO2) αυξήθηκαν κατά περίπου 50% από το 1990 μέσα δηλαδή σε μόλις 28 χρόνια, η δομημένη επιφάνεια στη Γη αυξήθηκε 2,5 φορές τα τελευταία 40 χρόνια με ακτινοβολία της θερμότητας.

Οι πρωτοβουλίες και οι διεθνείς συμφωνίες για το κλίμα είναι απαραίτητες αλλά δεν αρκούν. Δεν μπορούμε να περιμένουμε μόνο από τους διεθνείς Οργανισμούς, πρέπει να αλλάξουμε συνήθειες και νοοτροπίες ο καθένας και η καθεμία από μας. Πρέπει να αναθεωρήσουμε την έννοια της προόδου και της ανάπτυξης, όπως τις ξέραμε μέχρι σήμερα. Δυστυχώς όμως, όλο και περισσότερες χώρες μιμούνται το παράλογο και λανθασμένο παραγωγικό μοντέλο της Δύσης με κάθετη αύξηση των ρύπων και του φαινομένου του θερμοκηπίου. Πρέπει να κάνουμε την κυκλική οικονομία μέρος της καθημερινότητάς μας, πρέπει όχι απλά να στηρίξουμε, αλλά να επιβάλουμε την οργανική γεωργία και κτηνοτροφία, να απαιτήσουμε την αλλαγή του καταναλωτικού και παραγωγικού μοντέλου στο σύνολό του, την πλήρη απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα και παραγωγή ενέργειας μόνο από ΑΠΕ – οι εξορύξεις υδρογονανθράκων είναι στην εντελώς αντίθετη κατεύθυνση με την προστασία του κλίματος. Πρέπει να πετύχουμε εξοικονόμηση ενέργειας με ταχύτερους ρυθμούς στα κτήρια και τις μεταφορές, να πρασινίσουμε τις πόλεις μας, όμως όλες αυτές οι δράσεις για τις οποίες μιλάμε σήμερα προϋποθέτουν την καλλιέργεια της συνείδησης μέσα από την εκπαίδευση στα σχολεία και στη δημόσια σφαίρα, εκπαίδευση για την αειφορία σε όλους τους μαθητές και σε όλα τα σχολεία. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε την περιβαλλοντική νομοθεσία και την τήρησή της με αυστηρά μέτρα δίνοντας λύσεις για τη μετάβαση στα φτωχά στρώματα του πληθυσμού.

Ελπίζουμε στη δύναμη της νέας γενιάς για να αποφύγει τα λάθη που έκαναν οι προηγούμενες γενιές και να αλλάξουν νοοτροπίες και τρόπους ζωής».

Μετάβαση στο περιεχόμενο