1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Ομιλία Ευθ. Μπακογιάννη στην...

Ομιλία Ευθ. Μπακογιάννη στην παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμη και Αστικό Φαινόμενο»

Εκδήλωση από το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδας στην Πάτρα

 

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Ο Γενικός Γραμματέας Χωρικού Σχεδιασμού και Αστικού Περιβάλλοντος, κ. Ευθύμιος Μπακογιάννης, συμμετείχε στην παρουσίαση του βιβλίου «Μνήμη και Αστικό Φαινόμενο» που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ανάπτυξης Δυτικής Ελλάδος στην Πάτρα. Πρόκειται για ένα συλλογικό επιστημονικό έργο με πολεοδομικές πολιτικές για την προστασία και ανάδειξη ιστορικών ιστών, μνημείων και τόπων. 

 

Το θέμα της ομιλίας του Γενικού Γραμματέα ήταν «οι πολεοδομικές πολιτικές για την προστασία και ανάπτυξη ιστορικών ιστών, μνημείων και τόπων μέσα από την ευρωπαϊκή εμπειρία και την προοπτικές». Ο κ. Μπακογιάννης τόνισε ότι μέσα από το βιβλίο οι συγγραφείς προσεγγίζουν τη σύγχρονη διάσταση του χωρικού σχεδιασμού αναδεικνύοντας τα στοιχεία της ιστορικής, αρχιτεκτονικής και πολιτιστικής κληρονομιάς. Ταυτόχρονα ο αναγνώστης έχει την ευκαιρία να περιηγηθεί μέσα από τις σελίδες του βιβλίου στις διαχρονικές αλλαγές των αστικών τοπίων από τις μελέτες περίπτωσης  και την επιστημονική αρθρογραφία. Οι αλλαγές στο κοινωνικοοικονομικό προφίλ των πόλεων, ο πιθανός εκτοπισμός και η προσέλκυση νέων τάσεων, οι αλλαγές στις χρήσεις και τις αξίες γης καθώς και αλλαγές στον πολεοδομικό χαρακτήρα και την ταυτότητα της περιοχής καταγράφονται, αναλύονται και οδηγούν στην διεξαγωγή χρήσιμων συμπερασμάτων για τον αναγνώστη.

 

Τέλος, ανέφερε ότι το βιβλίο αποτελεί σημαντικό εγχειρίδιο, χρήσιμο σε κάθε επιστήμονα που διερευνά θέματα πολεοδομίας ιδιαίτερα σε πόλεις που έχουν ιστορική ταυτότητα.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο