1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Ενεργειακές Κοινότητες και αξιοποίηση...

Ενεργειακές Κοινότητες και αξιοποίηση των τοπικών πόρων

 

Βασικά σημεία της ομιλίας της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου, στο συνέδριο «Restart mAI City» στα Τρίκαλα

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Τις δραστηριότητες των ενεργειακών κοινοτήτων και τα οφέλη που απορρέουν από αυτό το νέο μοντέλο ενεργειακής ανάπτυξης, κατά το οποίο οι «πολίτες παίρνουν την ενέργεια στα χέρια τους» ανέπτυξε η Γενική Γραμματέας Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Αλεξάνδρα Σδούκου κατά την ομιλία της στο συνέδριο «Restart mAI City» σήμερα στα Τρίκαλα.

Ο Δήμος Τρικκαίων σύστησε τον Μάρτιο του 2018 (αμέσως μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου) την πρώτη ενεργειακή κοινότητα στην Ελλάδα. «Ενεργοποίησε» έτσι έναν θεσμό που λειτουργεί εδώ και δεκαετίες σε άλλες χώρες της ΕΕ, και τώρα προσελκύει το ενδιαφέρον πολλών φορέων, δήμων και πολιτών στη χώρα.

 

Όπως σημείωσε η κ. Σδούκου, «Η ενεργειακή μετάβαση σε καθαρές μορφές ενέργειας αποτελεί πλέον διεθνώς  αναγνωρισμένη αναγκαιότητα προκειμένου να αντιμετωπιστεί το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και όλοι συμφωνούν ότι πρέπει να ληφθούν επειγόντως μέτρα σε διεθνές, εθνικό αλλά και τοπικό επίπεδο.

 

Πέρα από τους στόχους που θέτει και η Ευρώπη και η χώρα μας κεντρικά υπάρχει και μία άλλη διάσταση: να προτρέψουμε τους πολίτες να συμμετάσχουν σε ενεργειακά βιώσιμες λύσεις για τον τόπο τους, ώστε να καρπώνονται οι ίδιοι και οι τοπικές τους κοινότητες τα πολλαπλά οφέλη. Από εκεί που η ενέργεια αφορούσε λίγους μεγάλους παίκτες, τώρα όλο και περισσότεροι μπορούν να γίνουν μέτοχοι σε έργα που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος, την καθαρή ενέργεια, και τη δημιουργία τοπικής αξίας.   

 

Βέβαια, το εγχείρημα των ενεργειακών κοινοτήτων συναντά και δυσκολίες, που έγκεινται στο ότι αυτά τα συνεταιριστικά σχήματα δεν διαθέτουν την τεχνογνωσία για να δραστηριοποιηθούν μέσα σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον ενέργειας και να εκπαιδεύσουν τα μέλη τους  ώστε να είναι σε θέση να αναλάβουν ρόλους, όπως του παραγωγού-καταναλωτή, του προμηθευτή, του συνιδιοκτήτη.

 

Η κ. Σδούκου ανέλυσε τα 11 πεδία δραστηριότητας των ενεργειακών κοινοτήτων και παρουσίασε τα οικονομικά κίνητρα για τη σύσταση μιας ενεργειακής κοινότητας που προβλέπει η ελληνική νομοθεσία, ώστε να ενθαρρυνθούν οι τοπικές κοινωνίες να συμμετέχουν σ’ αυτές. 

Όπως εξήγησε, οι συλλογικές αυτές επενδύσεις είναι πολύ σημαντικές γιατί: 

 Ενθαρρύνουν τη συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών στην «καθαρή» και βιώσιμη ανάπτυξη, καθώς η απανθρακοποίηση της οικονομίας είναι μονόδρομος

 Ανοίγουν την αγορά ενέργειας, δίνοντας την δυνατότητα για συνέργειες μεταξύ τοπικών κοινοτήτων, επιχειρήσεων και ιδιωτών

 Ενισχύουν τις τοπικές οικονομίες, την περιφερειακή ανάπτυξη και την παραγωγική ανασυγκρότηση.

 Αυξάνουν την διείσδυση των ΑΠΕ, συνεισφέροντας στις προσπάθειες της χώρας για επίτευξη των ενεργειακών στόχων για το 2030 (35% ΑΠΕ στο ενεργειακό μείγμα)

 Αντιμετωπίζουν την ενεργειακή φτώχεια σε τοπικό επίπεδο.

Τέλος, ανέφερε συγκεκριμένα παραδείγματα ενεργειακών κοινοτήτων κατάλληλα για τον νομό Τρικάλων καθώς και τρόπους χρηματοδότησής τους.

«Αποτελεί πεποίθησή μου ότι μπορούμε πλέον, μέσα από την ατομική ευθύνη και τις συλλογικές συνέργειες (πολίτες και συλλογικά τοπικά σχήματα) να δημιουργήσουμε κοινωνικά αειφορικές πόλεις, με οικονομικά και περιβαλλοντικά οφέλη. Διότι, οι πόλεις γεννήθηκαν για τους ανθρώπους, γερνούν με τους ανθρώπους και αναγεννώνται από τους ανθρώπους. », κατέληξε η κ. Σδούκου.

 

 

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο