1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Στα Γρεβενά για το...

Στα Γρεβενά για το Γεωπάρκο οι Υφυπουργοί Γιώργος Αμυράς και Σοφία Ζαχαράκη

Το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης επισκέφθηκαν σήμερα η Υφυπουργός Τουρισμού Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, μετά από πρόσκληση του βουλευτή  Γρεβενών της Ν.Δ. Ανδρέα Πάτση και του Δημάρχου Γρεβενών, Γιώργου Δασταμάνη, για να παραδώσουν στους εκπροσώπους του Γεωπάρκου, το Μνημόνιο Συνεργασίας μεταξύ του ΥΠΕΝ, του Οργανισμου Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ) και του Φορέα Λειτουργίας του Γεωπάρκου.

Με το συγκεκριμένο μνημόνιο το ΥΠΕΝ  και ο ΟΦΥΠΕΚΑ αναλαμβάνουν την προστασία και την οικονομική υποστήριξη του Δικτύου Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO που περιλαμβάνει στην Ελλάδα τα Γεωπάρκα Βίκου-Αώου, Λέσβου, Ψηλορείτη, Χελμού-Βουραϊκού,  Σητείας, καθώς και το Γεωπάρκο Γρεβενών-Κοζάνης που μόλις πρόσφατα εντάχθηκε στο Δίκτυο.

Η προώθηση των δράσεων των Γεωπάρκων, η αξιοποίηση χρηματοδοτικών εργαλείων με στόχο την κάλυψη των υποχρεώσεων τους, που απορρέουν από τη διεθνή αναγνώριση των Γεωπάρκων, και η διεθνής προβολή τους ως περιοχών διεθνούς σημασίας για τη γεωλογική και φυσική τους κληρονομιά αποτελούν τους βασικούς πυλώνες του μνημονίου.

Τα «Παγκόσμια Γεωπάρκα UNESCO» αποτελούν την τρίτη κατηγορία περιοχών που απολαμβάνουν αναγνώρισης από την UNESCO, μετά τα Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και τα Αποθέματα της Βιόσφαιρας.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, από το πέτρινο τοξωτό γεφύρι της Πορτίτσας δήλωσε: «Η κυβέρνηση Μητσοτάκη και το ΥΠΕΝ πορευόμαστε με πλοηγό την προστασία του περιβάλλοντος και της βιοποικιλότητας, ώστε να αναδείξουμε τις φυσικές ομορφιές της χώρας και να δώσουμε κίνητρα στις τοπικές κοινωνίες για πράσινη επιχειρηματικότητα και τη μετάβασή τους στη βιώσιμη οικονομική δραστηριότητα. Σε συνεργασία με τις τοπικές κοινότητες χτίζουμε την ασπίδα της φύσης, δημιουργώντας ευκαιρίες ανάπτυξης και αειφορίας».

Η Υφυπουργός Τουρισμού, Σοφία Ζαχαράκη ανέφερε: «Περίπου έναν μήνα πριν ξεκινήσαμε μία κοινή προσπάθεια με το ΥΠΕΝ και τον ΟΦΥΠΕΚΑ για την βέλτιστη αξιοποίηση και τουριστική ανάδειξη των προστατευόμενων περιοχών. Η προσπάθεια αυτή επιστεγάστηκε με την υπογραφή μεταξύ μας καθώς και με τον ερευνητικό οργανισμό   ΔιαΝΕΟσις   μνημονίου   συνεργασίας   για   την   ανάπτυξη   εθνικής   στρατηγικής και τουριστικής   αξιοποίησης   των   περιοχών   αυτών.   Σε   συνέχεια και στο πλαίσιο αυτού του δυναμικού μας   ξεκινήματος,   επισκεπτόμαστε   τα   Γρεβενά και το Γεωπάρκο, το οποίο εντάχθηκε πρόσφατα στο Παγκόσμιο Δίκτυο Γεωπάρκων της UNESCO αποτελώντας το 6ο κατά σειρά γεωπάρκο που εντάσσεται στο συγκεκριμένο δίκτυο, περιοχή ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και με αναρίθμητες προοπτικές προσέλκυσης ταξιδιωτικού ενδιαφέροντος από όλον τον κόσμο. Σκοπός μας είναι η καταγραφή της υφιστάμενης κατάστασης, η γόνιμη συζήτηση και διερεύνηση των ευκαιριών τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής, με έμφαση στο βάθος και   την   αυθεντικότητα   των   εμπειριών   και   όρους   σεβασμού   του   παρθένου   φυσικού περιβάλλοντος και βιωσιμότητας. Για την ευκαιρία αυτή που μας δίνεται, ευχαριστώ θερμά τον βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας στα Γρεβενά, Ανδρέα Πάτση και τον Δήμαρχο Γρεβενών, Γιώργο Δασταμάνη για την πρόσκληση και την οργάνωση του προγράμματος της επίσκεψής μας στην περιοχή».

Η Γ.Γ., Αλεξάνδρα Σδούκου τόνισε: «Η ένταξη του γεωπάρκου Γρεβενών-Κοζάνης στο δίκτυο των Ελληνικών Παγκόσμιων Γεωπάρκων UNESCO ειναι μια ακόμη απόδειξη ότι η προστασία και η ανάδειξη του φυσικού πλούτου της χώρας μας αποτελούν προτεραιότητες της ελληνικής κυβέρνησης. Βάζουμε τις βάσεις για το νέο βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης της Δυτικής Μακεδονίας που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της δίκαιης μετάβασης. Καμία περιοχή της Δυτικής Μακεδονίας δεν μένει πίσω σε αυτή την πορεία προς ένα πιο πράσινο μέλλον»

Ο βουλευτής, Ανδρέας Πάτσης είπε: «Ευχαριστώ θερμά τον Υφυπουργό Γιώργο Αμυρά και την Υφυπουργό Σοφία Ζαχαράκη για την συμβολή του στο σπουδαίο αυτό έργο που θα βοηθήσει σημαντικά στην ανάπτυξη και ανάδειξης της περιοχής μας».

Οι δύο υφυπουργοί, συνοδευόμενοι από την Γενική Γραμματέα Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρα Σδούκου και τον Γενικό Διευθυντή του ΟΦΥΠΕΚΑ, Γιάννη Μητσόπουλο είχαν συνάντηση εργασίας με τον Δήμαρχο Γρεβενών Γιώργο Δασταμάνη, ξεναγήθηκαν στο Περίπτερο Ενημέρωσης του Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου από την ξεναγό Στέλλα Ζέρβα και επισκέφθηκαν το πρότυπο βιολογικό τυροκομείο των αδερφών Κουρέλλα, όπου περιηγήθηκαν στις εγκαταστάσεις τυποποίησης της μονάδας.

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο