1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος...

Συμμετοχή του υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Θωμά στην 6η Υπουργική Σύνοδο του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

Η πρόοδος της υλοποίησης του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου (Southern Gas Corridor) που θα μεταφέρει σε μερικούς μήνες φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ιταλίας προς την ΕΕ, μέσα από ένα δίκτυο αγωγών (South Caucasus Pipeline, TANAP, TAP) ήταν το βασικό αντικείμενο της 6ης Υπουργικής Συνόδου του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου που διεξήχθη σήμερα στο Μπακού. Η Ελλάδα εκπροσωπήθηκε από τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γεράσιμο Θωμά. Συμμετείχαν κυβερνητικά στελέχη 13 χωρών, στελέχη των ενεργειακών εταιρειών που εμπλέκονται στο έργο (BP, Botas, Snam, Fluxys, Bulgargaz, Romgaz κλπ.), ενώ σε υψηλόβαθμο επίπεδο εκπροσωπήθηκαν η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι ΗΠΑ.

Στο πλαίσιο των εργασιών της Συνόδου, ο κ. Θωμάς περιέγραψε την εθνική ενεργειακή και κλιματική στρατηγική της Ελλάδας, η οποία είναι ευθυγραμμισμένη με την Πράσινη Συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης και τον ρόλο του φυσικού αερίου ως καυσίμου μετάβασης προς ένα ενεργειακό σύστημα, που θα βασίζεται στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας.

Ο Έλληνας υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανέλυσε όλα τα projects που «κουμπώνουν» με το Νότιο Διάδρομο και προωθούν τον στόχο για διαφοροποίηση των οδεύσεων και των πηγών φυσικού αερίου, όπως είναι ο ελληνο-βουλγαρικός αγωγός IGB, ο σταθμός επαναεριοποίησης LNG της Αλεξανδρούπολης (FSRU) και η Υπόγεια Αποθήκη Φυσικού Αερίου της Καβάλας. 

Τέλος, ο κ. Θωμάς ανέδειξε την ανάγκη όλες οι χώρες που συμμετέχουν στον Νότιο Διάδρομο να αντιμετωπίσουν το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και να προάγουν την χρήση νέων τεχνολογιών, όπως το βιοαέριο και το υδρογόνο. «Πρέπει να παραμείνουν μπροστά από τις εξελίξεις, ώστε να συνεχίσουμε να κάνουμε μια σημαντική συνεισφορά στην ενεργειακή συνεισφορά της Ευρώπης», πρόσθεσε.

 

 

 ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο