1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Συνάντηση εργασίας ΥΠΕΝ Γ....

Συνάντηση εργασίας ΥΠΕΝ Γ. Σταθάκη με την Τ. Πέτκοβα στη Σόφια για τον IGB

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης, συμμετείχε σήμερα μαζί με την ομόλογο του της Βουλγαρίας, Τεμενούζκα Πέτκοβα, σε συνάντηση εργασίας στη Σοφία, προκειμένου να λυθούν οι τελευταίες τεχνικές λεπτομέρειες για την έναρξη κατασκευής του αγωγού IGB.

Πιο συγκεκριμένα:

  • Ολοκληρώθηκε η συγκρότηση του χρηματοδοτικού σχήματος του έργου με την στήριξη της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων.

  • Όλα τα ρυθμιστικά θέματα που βρίσκονται στους δυο εθνικούς ρυθμιστές αναμένεται να κλείσουν το πρώτο δεκαήμερο του Μαΐου, ώστε οι εταιρείες που έχουν κλείσει ποσότητες στον αγωγό να μπορέσουν να υπογράψουν τις τελικές συμφωνίες.

  • Μέχρι τέλος Απριλίου θα έχουν ολοκληρωθεί οι διαγωνισμοί για την ανάδειξη του κατασκευαστή και του ανάδοχου των σωληνώσεων. Σε αμφότερους τους διαγωνισμούς συμμετέχουν μεγάλες ελληνικές επιχειρήσεις με πολύχρονη εμπειρία σε τέτοιου είδους έργο.

Τόσο η ελληνική όσο και η βουλγαρική πλευρά δεσμεύτηκαν να εντείνουν τη συνεργασία τους, ώστε η ουσιαστική κατασκευή του αγωγού να ξεκινήσει τον Ιούνιο του 2019 και η ολοκλήρωση του να συμπέσει με τη λειτουργία του TAP το τελευταίο τρίμηνο του 2020.

Στο περιθώριο της συνάντησης ο κ. Σταθάκης δήλωσε:

«Προχωράμε από κοινού με γρήγορα και σταθερά βήματα στην κατασκευή του IGB που, μαζί με τις σημερινές και μελλοντικές συνδέσεις με Σερβία και Ρουμανία, υλοποιούν τον κάθετο διάδρομο. Στόχος μας παραμένει η ολοκλήρωση της βαλκανικής ενεργειακής αγοράς και η διασφάλιση της ασφαλείας ενεργειακού εφοδιασμού της ευρωπαϊκής αγοράς. Νομίζω τον επόμενο μήνα θα έχουμε παρά πολύ καλά νέα σχετικά με την έναρξη κατασκευής του αγωγού».

από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο