1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Συνέντευξη Γ. Σταθάκη στον...

Συνέντευξη Γ. Σταθάκη στον Αθήνα 9,84

«Εμείς παραλάβαμε μία δημόσια επιχείρηση προς πώληση» δήλωσε μεταξύ άλλων ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης σε συνέντευξη που παρέθεσε στο ραδιοφωνικό σταθμό Αθήνα 9,84 και το δημοσιογράφο Νίκο Καρούτζο. Συνέχισε λέγοντας «Το πλάνο της προηγούμενης κυβέρνησης περιελάμβανε την άμεση τριχοτόμηση της εταιρείας και τη διαδοχική πώληση των επιμέρους τμημάτων της». Ο Υπουργός αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην πρόβλεψη πώλησης του 66%, πλειοψηφικού μεριδίου του Ανεξάρτητου Διαχειριστή Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας (ΑΔΜΗΕ), την πώληση υδροηλεκτρικών μονάδων της ΔΕΗ, καθώς και του 17% της εταιρείας.

«Αντί αυτού, εμείς διατηρήσαμε δημόσια τη ΔΕΗ, κρατήσαμε σταθερή την τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος σε αντίθεση με την πολιτική αύξησης του ρεύματος κατά 60%  την περίοδο 2010-2014, και τρίτο και βασικότερο από όλα, κάναμε μεταρρυθμίσεις στην αγορά ενέργειας ώστε να ευθυγραμμιστεί με τα ευρωπαϊκά δεδομένα. Από τα τέλη του 2019, η αγορά ενέργειας θα λειτουργεί στη βάση του μοντέλου στόχου-target model- όπου θα έχουμε μία πλήρως απελευθερωμένη αγορά ενέργειας».

Αναφέρθηκε σε αυτό το πλαίσιο στη στρατηγική της ΔΕΗ, ώστε να προσαρμοστεί στα νέα δεδομένα, στη βάση της μελέτης της εταιρείας McKinsey την οποία και εφαρμόζει μεθοδικά, τα τελευταία δύο χρόνια. Αφορά πιο συγκεκριμένα, στη μείωση του κόστους της επιχείρησης, την προσαρμογή της στη νέα ανταγωνιστική αγορά, την ανάπτυξη των ΑΠΕ κ.ά.

Σε σχέση με τα περί επίπτωσης του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου (ΚΟΤ) στα οικονομικά αποτελέσματα της ΔΕΗ, ο κύριος Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά: «Είναι δύσκολο να ισχυριστεί κάποιος ότι το ΚΟΤ είναι ένας από τους βασικούς επιβαρυντικούς παράγοντες για τη ΔΕΗ καθώς, το κόστος δεν ξεπερνάει τα 70 εκατ. ευρώ το χρόνο».

Υπογράμμισε επίσης, τον ειδικό ρόλο της ΔΕΗ στην αγορά ενέργειας που αφορά στη στήριξη της ελληνικής βιομηχανίας και του αγροτικού τομέα. Όπως δήλωσε: « Δεν μπορώ να σκεφτώ μια ιδιωτική εταιρεία που να έχει ειδική στρατηγική για τη βιομηχανία ή/ και για τη στήριξη του αγροτικού τομέα». Ο Υπουργός επανέλαβε, ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ο βασικός πυλώνας του ενεργειακού μας συστήματος και μετά την πλήρη απελευθέρωση της αγοράς, καθώς θα διατηρήσει μερίδιο γύρω στο 50%, ένα μέγεθος που θα της επιτρέπει επιπρόσθετα να επιτελεί αυτές τις «ειδικές» λειτουργίες για την ελληνική οικονομία.

Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε τέλος, στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την επέκταση των 120 δόσεων ώστε, να συμπεριλάβει και τις επιχειρήσεις, η οποία και θα επικυρωθεί από την επόμενη Βουλή. Δήλωσε ότι η πολιτική των 120 δόσεων απολαμβάνει πλήρους συναίνεσης από όλες τις πολιτικές δυνάμεις και υποστήριξε ότι η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί πλεονέκτημα για την τήρηση των δημοσιονομικών στόχων της χώρας.

από το Γραφείο Τύπου

Μετάβαση στο περιεχόμενο