1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Γ. Θωμάς: Εκσυγχρονίζουμε τη...

Γ. Θωμάς: Εκσυγχρονίζουμε τη ΔΕΗ και την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας

 

Συνέντευξη του υφυπουργού Ενέργειας στο ραδιοφωνικό σταθμό «Πρακτορείο 104,9 FM» και τη δημοσιογράφο Σ. Παπαδοπούλου:

 

Σ.Π.: Υποδεχόμαστε τον υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, αρμόδιο για θέματα Ενέργειας και Φυσικών Πόρων τον κ. Γεράσιμο Θωμά. Καλημέρα κ. Θωμά.

 

Γ.Θ.: Καλημέρα σας.

 

Σ.Π.: Είναι ένα νομοσχέδιο αυτό που έρχεται να βάλει τάξη στο τοπίο της ενέργειας;

 

Γ.Θ.: Έρχεται να εκσυγχρονίσει τη ΔΕΗ, η οποία σαν πρώτη εταιρεία της χώρας θα πρέπει να ηγείται της ενεργειακής μεταρρύθμισης. Έρχεται να προχωρήσει στην ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, ούτως ώστε να γίνουν επενδύσεις, να έρθουν κεφάλαια για να προωθηθεί το φυσικό αέριο και έρχεται να στηρίξει τις ΑΠΕ με μία σειρά ρυθμίσεων, οι οποίες θα διευκολύνουν την υλοποίηση έργων ΑΠΕ. Για τις ΑΠΕ θα υπάρχουν κι άλλες ρυθμίσεις για να βοηθηθεί η απλοποίηση της λειτουργίας και αδειοδότησής τους. Θα έρθουν στις αρχές του επόμενου χρόνου και την άνοιξη, γιατί είναι πολλά τα θέματα που εκκρεμούν και πρέπει να ξεμπλοκάρουν αυτές οι επενδύσεις.

 

Σ.Π.: Σε ό,τι αφορά την ιδιωτικοποίηση της ΔΕΠΑ, πώς θα γίνει κ. Θωμά;

 

Γ.Θ.: Θα χωρίσουμε τις υποδομές. Χρειάζεται να υπάρχουν δίκτυα διανομής φυσικού αερίου, τα οποία θα αναπτυχθούν όχι μόνο στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Επομένως χρειάζονται επενδύσεις με τις οποίες θα ανοίγουν οι δρόμοι, θα γίνονται σωλήνες να περνάνε έξω από τα σπίτια και όποιος θέλει να βάλει φυσικό αέριο σε όλη την Ελλάδα. Θα πουλήσουμε όλες τις μετοχές του Δημοσίου σε έναν πλειοδότη, ο οποίος θα έχει τη δυνατότητα να κάνει αυτές τις επενδύσεις. Θα είναι ρυθμιζόμενο [το έσοδο] από την ΡΑΕ, επομένως η εποπτεία του κράτους θα είναι και νομική σε θέματα ασφάλειας και από τη ΡΑΕ σε θέματα τιμολόγησης των υπηρεσιών και προτεραιοτήτων που θα υπάρξουν. Επομένως θα υπάρχει απόλυτος έλεγχος του κράτους, αλλά αντίστοιχα η ιδιωτικοποίηση θα φέρει φρέσκα κεφάλαια στην εταιρεία και θα επιτρέψει την ανάπτυξη των υποδομών γρήγορα. Γιατί όπως ξέρουμε η διείσδυση του φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σχετικά μικρή.     

 

Σ.Π.: Σε ό,τι αφορά τις ΑΠΕ, ο στόχος για 60% ηλεκτροπαραγωγή το 2028 είναι εφικτός, βάσει του σχεδιασμού σας;

 

Γ.Θ.: Ο στόχος μας είναι 35% συμμετοχή των ΑΠΕ στο σύστημα ενέργειας το 2030, το οποίο αντιστοιχεί σε 60-65% σαν κομμάτι της ηλεκτρικής ενέργειας. Γιατί ενέργεια δεν έχουμε μόνο ηλεκτρική, έχουμε κι άλλες μορφές ενέργειας, που χρησιμοποιούμε στο σύστημά μας. Είναι εφικτός αν μπορέσουμε να ελαφρύνουμε το αδειοδοτικό σύστημα και το κάνουμε πιο αποδοτικό. Υπάρχει μία μεγάλη σειρά επενδύσεων, που περιμένουν να γίνουν. Έχουν καθυστερήσεις στο ένα ή στο άλλο στάδιο. Είναι πολύπλοκη διαδικασία. Κατά το παρελθόν ο μέσος χρόνος ήταν 7 χρόνια, αλλά το επενδυτικό ενδιαφέρον έχει αυξηθεί μετά την κρίση και παίρνουμε στοχευμένα μέτρα για να μπορέσουμε να ξεμπλοκάρουμε τις επενδύσεις, και τις μεγάλες και τις υβριδικές- που πιάνουν και τα νησιά- αλλά και τις πολύ μικρές, όπως είναι στην αγροτική γη, για να μπορούν- όπως έχει ο καθένας από εμάς έναν ηλιακό θερμοσίφωνα και είμαστε εξοικειωμένοι με αυτό- και στην αγροτική γη, που έχουν αντλίες που καταναλώνουν πολύ ενέργεια με diesel και βενζίνες, να βάλουν ένα φωτοβολταϊκό, ώστε να πέσει το κόστος της ενέργειας που χρειάζονται για τα χωράφια οι γεωργοί.

 

Σ.Π.: Σε ό,τι αφορά την απολιγνιτοποίηση, που είναι και μια συμβατική υποχρέωση της Ελλάδας σε ευρύτερο ευρωπαϊκό πλαίσιο, πώς θα προχωρήσει και αν υπάρχει σχέδιο αντιμετώπισης των επιπτώσεων που θα υπάρξουν σε τοπικές κοινωνίες, όπως αυτές της Δυτικής Μακεδονίας, της Μεγαλόπολης; Υπάρχει ένα ευρύ σχέδιο για να αμβλυνθούν αυτές οι επιπτώσεις; 

 

Γ.Θ.: Ετοιμάζουμε ένα μεγάλο master plan για αυτές τις περιοχές, στο οποίο θα εμπλέκονται διάφορα Υπουργεία. Έχουμε μία διυπουργική επιτροπή γιατί τα κίνητρα που θα προσφέρει η Πολιτεία σε αυτές τις περιοχές είναι πολλαπλά. Θα είναι φορολογικά, επενδυτικά, αντικατάστασης ενέργειας, παιδείας, για την μετεγκατάσταση εργασίας  για το εργατικό δυναμικό να αποκτήσει καινούργιες δεξιότητες. Η ιδέα της απολιγνιτοποίησης και η πολιτική προτεραιότητα της απολιγνιτοποίησης έχει ξεκινήσει πολλά χρόνια πριν. Υπάρχουν φόροι και τέλη, τα οποία θα έπρεπε να έχουν συγκεντρωθεί από το 2010 για τέτοιου είδους ενέργειες . Η προετοιμασία που βρήκαμε ήταν πάρα πολύ μικρή. Υπάρχουν όμως οι τοπικές κοινωνίες, που αγκάλιασαν αυτές τις ανακοινώσεις -αν και έχουν αγωνία- και βλέπουμε ότι σε επίπεδο περιφερειών και σε επίπεδο δημάρχων έχουν αρχίσει να δημιουργούνται καινούργιες ιδέες και πρωτοβουλίες. Αυτό θέλουμε, θέλουμε να αγκαλιάσουμε αυτές τις πρωτοβουλίες της τοπικής κοινωνίας και να τις βάλουμε σε ένα master plan, το οποίο θα έχουμε έτοιμο κατά το καλοκαίρι του 2020. Γιατί τότε ; Γιατί θα είναι κομμάτι της προετοιμασίας των μεγάλων πακέτων που θα πάρουμε από την Ευρωπαϊκή Ένωση από το 2021 και μετά. Επομένως, σαν κυβέρνηση έχουμε δύο προτεραιότητες άμεσα: αποδίδουμε στις τοπικές κοινωνίες μέχρι το τέλος του χρόνου αρχές του επόμενου γύρω στα 130 εκατ. ευρώ, τα οποία θα βοηθήσουν να ετοιμαστούν καλά οι διάφορες ενέργειες, τα διάφορα επιχειρησιακά σχέδια, σε συνάρτηση με τις διαβουλεύσεις που κάνουμε με τις περιφέρειες και τους δήμους. Θα έχουμε ένα ολοκληρωμένο πλαίσιο, το οποίο θα μπορέσει να βοηθήσει τις κοινωνίες, με αναπτυξιακές πρωτοβουλίες σε όλους τους τομείς (πρωτογενής, δευτερογενής, τριτογενής). Στη Δυτική Μακεδονία, παραδείγματος χάρη, έχουμε τα καλύτερα κρασιά, αλλά όχι μόνο κρασιά. Στο δευτερογενή τομέα, ο πρωθυπουργός και εμείς έχουμε δεσμευτεί να γίνουν μεγάλες επενδύσεις στη βιομηχανία για να εκμεταλλευτούμε το εξαιρετικά ικανό και εκπαιδευμένο προσωπικό της ΔΕΗ. Στον τομέα της ενέργειας, όπου σίγουρα οι εκτάσεις που έχει η ΔΕΗ σε αυτές τις περιοχές θα χρησιμοποιηθούν για μεγάλα έργα ΑΠΕ (τα οποία μπορεί να έχουν και κατασκευαστικό αντικείμενο) και  έχουμε τέλος και τις υπηρεσίες. Για παράδειγμα, στην Κοζάνη κάνουμε συζητήσεις με το πανεπιστήμιο, το οποίο θα αναπτυχθεί περισσότερο, αλλά και για άλλα θέματα πάνω στην εκπαίδευση.

 

Σ.Π.: Όλα αυτά που περιγράψατε μέσα από ένα ισόρροπο σχέδιο ανάπτυξης των λεγόμενων πράσινων επενδύσεων και μέσω πράσινων χρηματοδοτήσεων (green financing); Θα υπάρξει μια ισόρροπη κατανομή;           

 

Γ.Θ.: Αυτό ευελπιστούμε και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Θα είναι winwin αυτή η ενεργειακή μετάβαση. Αυτή τη στιγμή η ΔΕΗ χάνει 200-300 εκατ. το χρόνο από τη λειτουργία αυτών των μονάδων. Αυτά τα χρήματα τελικά επιβαρύνουν τον φορολογούμενο. Δεν είναι μια επένδυση στο μέλλον, αλλά ένα κόστος του παρελθόντος. Αν τα ίδια χρήματα τα βάλουμε σε πολιτικές που θα βοηθήσουν το νέο κόσμο, τις τοπικές κοινωνίες να αναπτύξουν νέες δραστηριότητες θα είναι κάτι το οποίο θα φέρει και δουλειές και ανάπτυξη και θα προετοιμάσει τις περιοχές ώστε να γίνουν πρωτοπόρες και όχι ουραγοί στην κοινωνία του μέλλοντος. Και είμαι σίγουρος ότι θα το πετύχουμε.

 

Σ.Π.: Θα ήθελα να ρωτήσω αν θα προχωρήσουν παράλληλα και τα διάφορα ενεργειακά σχέδια που έχουμε με τις γειτονικές χώρες. Ένα από αυτά είναι ο IGB στη Βουλγαρία.

 

Γ.Θ.: Προχωρούν. Ο IGB ξεκίνησε. Είναι ένα έργο ελληνοβουλγαρικό, το οποίο χτίζεται αποκλειστικά από ελληνικές εταιρείες και είναι μία μεγάλη επιτυχία αυτό. Προχωρά επίσης η ηλεκτρική διασύνδεση μεταξύ Νέας Σάντας και Maritsa στη Βουλγαρία. Όπως είδατε στη Θεσσαλονίκη και ο πρωθυπουργός και ο κ. Ζάεφ μίλησαν για τη διασύνδεση με τη Βόρειο Μακεδονία. Οι συμπράξεις και οι συνεργασίες με την Ιταλία επιταχύνονται. Ο αγωγός TAP θα αρχίσει να γεμίζει με φυσικό αέριο δοκιμαστικά από τις αρχές Δεκεμβρίου και το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου θα έχει αρχίσει να λειτουργεί. Επομένως, αυτά τα πολύ σημαντικά έργα, τα οποία έχουν ξεκινήσει, θα τα δούμε να λειτουργούν μέχρι το πρώτο τρίμηνο του επόμενου χρόνου. Παράλληλα προωθούμε σαν έργα πανευρωπαϊκού ενδιαφέροντος το FSRU στην Αλεξανδρούπολη, που θα χρειαστεί και επενδύσεις στο λιμάνι, την υπόγεια αποθήκη φυσικού αερίου στην Καβάλα και καινούργιες ηλεκτρικές διασυνδέσεις. Είναι πολύ σημαντικό να έχουμε μία εξωστρέφεια προς τις χώρες βόρεια της Ελλάδας, στα Βαλκάνια. Είναι χώρες που έχουν παλιά ενεργειακά συστήματα και νομίζω ότι με μία καλή και μεθοδευμένη στρατηγική θα μπορέσουμε να γίνουμε και εξαγωγείς ενέργειας από τις ΑΠΕ ηλεκτρικής ενέργειας τουλάχιστον, σε αυτές τις χώρες μέχρι το 2030.

 

Σ.Π.: Μακάρι κ. Θωμά. Να σας ευχαριστήσουμε πολύ για το χρόνο σας.

 

Γ.Θ.: Εγώ ευχαριστώ, καλή εβδομάδα!     

  

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο