Συνέντευξη υπουργού ΠΕΝ Κωστή Χατζηδάκη στο ραδιοφωνικό σταθμό του Αθηναϊκού- Μακεδονικού Πρακτορείου Ειδήσεων «Πρακτορείο 104,9 fm» και τους δημοσιογράφους Κώστα Παπαδάκη και Σοφία Παπαδοπούλου:
Κ.Π.: Ξεκινάμε με τον πρώτο εκλεκτό καλεσμένο μας που είναι ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Τον καλημερίζουμε και τον ευχαριστούμε που βρίσκεται κοντά μας. Καλή σας μέρα κ. Χατζηδάκη.
Κ.Χ.: Καλημέρα και σε εσάς.
Σ.Π.: Καλή σας μέρα.
Κ.Π.: Τώρα κ. Χατζηδάκη πριν μπούμε στο χαρτοφυλάκιό σας, θα ήθελα να ξεκινήσω με την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για προανακριτική Παπαγγελόπουλου. Είναι προτεινόμενα προς διερεύνηση αδικήματα, κατάχρηση εξουσίας, παράβαση καθήκοντος, κατά πληροφορίες εννοώ, κατά τα προτεινόμενα. Αλλά υπάρχει και έρευνα, προτείνουν, για παρεμβάσεις του και σε άλλες υποθέσεις πλην της Novartis αυτό θα ζητήσει η πλειοψηφία. Αυτό είναι ένας πολιτικός αιφνιδιασμός θα λέγαμε της Ν.Δ., θέλω το σχόλιό σας γι’ αυτή την ιστορία, η οποία δεν φαίνεται να κλείνει.
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, έχουμε πει από την αρχή ότι δεν πρόκειται να πάμε σε μια πολιτική διώξεων χωρίς στοιχεία, ιδιαίτερα όσον αφορά στον κ. Τσίπρα. Διότι δε θέλουμε να γίνουμε «ΣΥΡΙΖΑ Νο2» και να μιμηθούμε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης αυτή την ώρα, σε σχέση με αυτά που έκανε στην υπόθεση Novartis για 10 κορυφαίους πολιτικούς, συμπεριλαβανομένων δύο πρώην πρωθυπουργών. Αλλά δεν πρόκειται να πάμε και σε κάποια πολιτική κουκουλώματος. Γι’ αυτόν τον λόγο, δεδομένου ότι υπάρχουν ενδείξεις για τον κ. Παπαγγελόπουλο έχουμε συζητήσει αρκετά γι’ αυτό. Η κατεύθυνση είναι να συσταθεί η προανακριτική επιτροπή, η οποία θα διερευνήσει όλα τα στοιχεία και βάσει των μαρτυριών, που θα υπάρξουν και στην προανακριτική επιτροπή, θα ληφθούν στη συνέχεια με ψυχραιμία και με θεσμικό τρόπο όλες οι αποφάσεις που πρέπει.
Κ.Π.: Γι’ αυτό σας είπα κ. υπουργέ, αν μου επιτρέπετε, ότι πάμε λίγο σε πολιτικό αιφνιδιασμό γιατί δεν μένει στα στενά όρια της υπόθεσης Novartis, επεκτείνεται σε μια ευρύτερη βάση.
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, θα το δούμε. Όλα τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν πρέπει να εξετάζονται. Θα κατηγορούμασταν για «κουκούλωμα» εάν εμείς για κάποιον λόγο αποφασίζαμε να βάλουμε την υπόθεση στο συρτάρι, ενώ υπάρχουν μαρτυρίες διαφόρων δικαστικών- του κ. Αγγελή, της κ. Ράικου, της κ. Τσατάνη για άλλη υπόθεση- που αφορούν τον κ. Παπαγγελόπουλο. Θα εξεταστούν όλα αυτά ψύχραιμα με βάση όλες τις προϋποθέσεις που θέτει ένα κράτος δικαίου και ό,τι είναι να αποφασιστεί με βάση τα στοιχεία τα οποία υπάρχουν ή θα προκύψουν.
Κ.Π.: Βέβαια από την πλευρά του ο κ. Παπαγγελόπουλος απάντησε με μία σκληρή δήλωση, τονίζοντας ότι μοναδική σκευωρία είναι η πολιτική δίωξή του και η πολιτική στοχοποίηση, που έχει κορυφωθεί από την πλευρά της κυβέρνησης, προσπάθεια εξουδετέρωσης, οι φαύλοι δεν θα μου συγχωρέσουν, λέει, ότι ήμουν και θα παραμείνω σφοδρός πολέμιός τους.
Κ.Χ.: Εντάξει, τι να σας πω τώρα; Εύχομαι ο κ. Παπαγγελόπουλος να έχει δίκαιο και να αποδειχθεί ότι δεν υπάρχει τίποτα. Απλώς, σας λέω, εκείνοι οι οποίοι τον κατηγορούν είναι πρώην δικαστικοί και δεν μπορεί κανείς να το ξεπεράσει αυτό, χωρίς να το εξετάσει. Δεν γίνεται. Και τα πρόσωπα τα οποία προβαίνουν σε κατηγορίες έχουν ένα ειδικό βάρος.
Σ.Π.: Κύριε υπουργέ να περάσουμε λίγο και στο θέμα της ΔΕΗ; Τον Απρίλιο είχαμε δει την έκθεση της Ernst & Young, που έλεγε ότι η εταιρεία έχει σοβαρό πρόβλημα βιωσιμότητας. Τώρα βγήκε η νέα έκθεση, η οποία λέει ότι είναι βιώσιμη η εταιρεία. Στο διάστημα που μεσολάβησε είχαμε ακούσει και από εσάς να περιγράφετε με μελανά γράμματα την κατάσταση στη ΔΕΗ. Τι έχει αλλάξει τόσο γρήγορα, γιατί είναι σύντομο το χρονικό διάστημα, ώστε να πάμε από τη μια ΔΕΗ στα βράχια, σε μια ΔΕΗ που έχει προοπτικές να είναι βιώσιμη;
Κ.Χ.: Ο ορκωτός ελεγκτής τόσο τον Απρίλιο όσο και τώρα δεν εξέταζε μόνο τα όποια οικονομικά στοιχεία εκείνη της περιόδου, του πρόσφατου παρελθόντος της ΔΕΗ. Αλλά έκανε ταυτοχρόνως και μία εκτίμηση για τις βραχυπρόθεσμες προοπτικές της εταιρείας, τους επόμενους δώδεκα μήνες. Βάσει των θεμελιωδών μεγεθών, που αφορούν τη ΔΕΗ, την περασμένη άνοιξη ο ορκωτός ελεγκτής, που είχε διοριστεί μάλιστα από την προηγούμενη διοίκηση της επιχείρησης βάσει των κανόνων της Κεφαλαιαγοράς, η Ernst & Young, είπε ότι η ΔΕΗ έχει πρόβλημα βιωσιμότητας το επόμενο διάστημα. Τώρα λέει το ακριβώς αντίθετο, ότι η κατάσταση έχει σταθεροποιηθεί και δεν υπάρχουν αυτές οι αμφιβολίες. Τι άλλαξε; Άλλαξε το ότι με τα μέτρα τα οποία πήραμε τον Αύγουστο για την αναπροσαρμογή των τιμολογίων, την απόφαση της κυβέρνησης να καταβάλει τις Υπηρεσίες Κοινής Ωφέλειας (ΥΚΩ) στη ΔΕΗ, την πρόοδο που υπάρχει στο θέμα των τιτλοποιήσεων κτλ., η Enrst & Young κρίνει πια ότι δεν υπάρχει τέτοιο θέμα βιωσιμότητας. Eίναι τόσο απλό. Γι’ αυτό είχαμε και την αγωνία που είχαμε το καλοκαίρι να δράσουμε αμέσως, για να αντιμετωπίσουμε όλα αυτά τα ζητήματα, που σας είπα τώρα σε τίτλους.
Σ.Π.: Η επόμενη μέρα για τη ΔΕΗ ποια είναι κ. Χατζηδάκη;
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, η ΔΕΗ έχει βγάλει τη μύτη της έξω από το νερό. Δεν πανηγυρίζουμε, λέμε ότι αποφύγαμε τα χειρότερα για τη ΔΕΗ, αλλά η επιχείρηση πρέπει να καταβάλει μια μεγάλη προσπάθεια για την εξυγίανση και τον εκσυγχρονισμό της. Γι’ αυτό το λόγο έχει ανακοινωθεί και από την κυβέρνηση ένα πλαίσιο μέτρων, που θα στηρίξουν τη ΔΕΗ προς αυτή την προσπάθεια. Είναι η κατάργηση των ΝΟΜΕ, πρώτα από όλα, δηλαδή των δημοπρασιών που είχε θεσπίσει ο ΣΥΡΙΖΑ, με βάση τις οποίες η ΔΕΗ πουλούσε στους ανταγωνιστές της κάτω του κόστους της και έχασε περίπου 600 εκατ. τα τελευταία χρόνια προς όφελος των μεγάλων συμφερόντων. Δεύτερον, θα προχωρήσουμε στη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ, προκειμένου η ΔΕΗ να ενισχύσει τη θέση της ταμειακά. Tρίτον, θα προχωρήσουμε σε έναν νόμο, ο οποίος θα απελευθερώνει τη ΔΕΗ από τους περιορισμούς, που θέτει ο νόμος περί ΔΕΚΟ, γιατί η ΔΕΗ είναι η μόνη δημόσια επιχείρηση που είναι ανοιχτή στον ανταγωνισμό. Tέταρτον, η ΔΕΗ θα προχωρήσει μόνη της σε συνεργασίες στον τομέα των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας. Kαι πέμπτον θα προχωρήσουμε σε αυτό, στο οποίο αναφέρθηκε και ο ίδιος ο πρωθυπουργός, σε ένα πρόγραμμα απολιγνιτοποίησης που έχει και περιβαλλοντικό νόημα για λόγους αυτονόητους (εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα κτλ.), αλλά έχει και τεράστιο οικονομικό νόημα και όφελος για τη ΔΕΗ, διότι μόνο μια τελευταία μελέτη μιας ΜΚΟ, του “Green Tank”, υπογραμμίζει ότι η ΔΕΗ έχει χάσει από τη λειτουργία των λιγνιτικών μονάδων 683 εκατ. ευρώ. Οι ζημιές από τις λιγνιτικές μονάδες μόνο για τον τελευταίο χρόνο ήταν γύρω στα 200 εκατ. ευρώ».
Κ.Π.: Προσφάτως αν δεν κάνω λάθος, κ. υπουργέ, χθες ο τέως αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος και νυν τομεάρχης Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Φάμελλος, είπε ότι η ΔΕΗ δεν πρέπει να γίνει ελκυστική για να πουληθεί, αλλά να γίνει ελκυστική για να αποδίδει στην ελληνική κοινωνία. Και το κυριότερο ότι η έκθεση του ορκωτού λογιστή, που δημοσιεύτηκε, δεν αφορά σε έλεγχο επί της βιωσιμότητας και της υγείας της επιχείρησης, αλλά οι έλεγχοι αυτοί γίνονται έως το τέλος του χρόνου, όπως προβλέπει ο χρηματιστηριακός κανόνας.
Κ.Χ.: Το τελευταίο είναι απολύτως λάθος. Σας το εξήγησα. Οι έλεγχοι κοιτάζουν και στο παρελθόν και στο άμεσο μέλλον και για αυτό το λόγο, άλλωστε, είχαμε όλη αυτή την αγωνία που είχαμε το καλοκαίρι. Και καλό θα ήταν ο ΣΥΡΙΖΑ να μην ξύνει άλλο αυτές τις πληγές και να μην παριστάνει τον κατήγορο. Ο ΣΥΡΙΖΑ, πολιτικά, στο θέμα της ΔΕΗ είναι κατηγορούμενος. Και κάποια στιγμή θα πρέπει να σταματήσουν αυτές οι πολιτικές επιδείξεις θράσους από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Ο ΣΥΡΙΖΑ έφερε στο παρά πέντε της χρεοκοπίας τη ΔΕΗ. Και σας το λέω εγώ που έχω αναγνωρίσει τη δουλειά, που έκανε η προηγούμενη κυβέρνηση, π.χ. στο Κτηματολόγιο ή στους δασικούς χάρτες. Όπως αναγνωρίζω τη δουλειά που έκανε εκεί, με την ίδια ειλικρίνεια και επικαλούμενος. Άλλωστε στοιχεία πολλών και διαφορετικών εκθέσεων και όλα όσα πιστεύει η ίδια η αγορά ενέργειας συνολικά, μιλάω για τη μπαχαλοποίηση της ΔΕΗ από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα, σε σχέση με την προοπτική της ΔΕΗ και την υποτιθέμενη ιδιωτικοποίηση της, κοιτάξτε, εμείς δεν έχουμε κρύψει ότι ο στόχος είναι να υπάρξει στρατηγικός επενδυτής, αλλά στην κατάσταση που είναι η ΔΕΗ ακόμα– διότι σας είπα απλώς έβγαλε τη μύτη της έξω από το νερό– δεν πρόκειται να ενδιαφερθεί κάποιος στρατηγικός επενδυτής για τη ΔΕΗ στο σύνολο της, διότι έχει συσσωρευμένες ζημιές και χρέη. Αυτό είναι τελείως καθαρό. Αλλά από εκεί και πέρα, κι αν υποτεθεί ότι αυτή την ώρα υπήρχε στρατηγικός επενδυτής, ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει κριτική στη Ν.Δ. για αυτό το συγκεκριμένο θέμα; Με συγχωρείτε, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ, του εθνικού δηλαδή δικτύου φυσικού αερίου; Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ήταν που ιδιωτικοποίησε το 49% του ΑΔΜΗΕ, δηλαδή των πυλώνων μεταφοράς του ηλεκτρικού ρεύματος; Και τώρα, κάνει κριτική σε εμάς για το ΔΕΔΔΗΕ, δηλαδή για το δίκτυο λιανικής; Τι είναι αυτά; Και ποια συνοχή πολιτική έχουν αυτές οι προσεγγίσεις και αυτά τα επιχειρήματα;
Σ.Π.: Κύριε υπουργέ, η μερική ιδιωτικοποίηση στο ΔΕΔΔΗΕ θα προχωρήσει, όπως λέτε. Τη νέα του διοίκηση πότε θα την έχουμε;
Κ.Χ.: Εντός των ημερών. Είναι θέμα ημερών.
Κ.Π.: Τώρα, ο κόσμος ρωτάει αν θα δούμε αυξήσεις στο ρεύμα, πέρα από αυτές που υπάρχουν ήδη.
Κ.Χ.: Εμείς προσπαθήσαμε στο πακέτο μέτρων, το οποίο πήραμε για τη διάσωση της ΔΕΗ, να κατανείμουμε το βάρος σε όλους. Πρώτα από όλα, στους ανταγωνιστές με την κατάργηση των δημοπρασιών ΝΟΜΕ. Μόνο με την κατάργηση, τώρα, της τελευταίας δημοπρασίας του Οκτωβρίου, η ΔΕΗ θα κερδίσει περί τα 90 εκατ. Για να δείτε πώς προκύπτει και το ταμειακό όφελος για τη ΔΕΗ, που λέτε πώς ξαφνικά η ΔΕΗ έβγαλε τη μύτη της από το νερό, διότι δεν είναι μόνο αυτά που σας είπα για τα τιμολόγια. Δεύτερον, με την ελάφρυνση του ΕΤΜΕΑΡ, για την οποία γκρίνιαξαν οι εμπλεκόμενοι στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, προσπαθήσαμε να μην υπάρχει κι από αυτό επιβάρυνση των καταναλωτών, με την έννοια ότι με τη μείωση του ΕΤΜΕΑΡ, ισοσταθμίζεται σε σημαντικό βαθμό η όποια αναπροσαρμογή προς τα πάνω των τιμολογίων της ΔΕΗ. Τρίτον, οι ίδιοι οι εργαζόμενοι της ΔΕΗ, ανακοινώσαμε μετά από 30 χρόνια σχετικών συζητήσεων, ότι δεν θα έχουν το εκπτωτικό τιμολόγιο που είχαν μέχρι σήμερα 75%, αλλά θα πάνε στο 30%, όπως έχουν οι υπάλληλοι των ανταγωνιστικών επιχειρήσεων, διότι κι αυτοί πρέπει να σηκώσουν το βάρος. Ένα βάρος που τους αναλογεί, τη διάσωση της ίδιας της επιχείρησης στην οποία δουλεύουν. Και βεβαίως, επειδή το πρόβλημα της ΔΕΗ ήταν ακόμα μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε – δεν έλειπαν από τα ταμεία της για να έρθει στα ίσια μόνο 750 εκατ. Ευρώ που πιστεύαμε και μετά τις εκλογές, αλλά τελικά με αυτά που βρίσκαμε κάθε μέρα ήταν πάνω από τα 900 εκατ. Ευρώ, για αυτό το λόγο τελικά προχωρήσαμε και στα μέτρα σε σχέση με την έκπτωση συνέπειας. Είχε από το 15% στο 10% επί ΣΥΡΙΖΑ τους τελευταίους μήνες και από το 10% πήγε στο 5%. Όλο αυτό σημαίνει για κάθε καταναλωτή 2.5 ευρώ το μήνα. Θα το καταλάβουν οι άνθρωποι όταν θα πάρουν τους νέους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος. Και από εκεί και πέρα, η προσπάθεια θα είναι η ΔΕΗ να λειτουργήσει μαζί με τις άλλες επιχειρήσεις σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Εκείνο το οποίο έχουμε διακηρύξει έτσι κι αλλιώς από τις προγραμματικές δηλώσεις, ότι θα πάμε στο λεγόμενο target model, στην απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, έτσι ώστε να διαμορφωθεί και στην ενέργεια ένα τοπίο αντίστοιχο με τις τηλεπικοινωνίες, όπου δεν ρωτάτε τον κ. Πιερρακάκη ποιες είναι οι τιμές της Cosmote, της Wind και της Vodafone, αλλά τα αποφασίζουν μόνες τους οι εταιρίες. Το υπουργείο έχει έναν επιτελικό ρόλο.
Σ.Π.: Διαχρονικές ευθύνες στο θέμα της ΔΕΗ, κ. Υπουργέ, υπάρχουν; Δηλαδή ένα θέμα που βλέπω τώρα στον τύπο να ανακυκλώνεται πολύ είναι αυτή η αναβάθμιση στο παρελθόν της μονάδας της Πτολεμαΐδας που κόστισε 1-1.5 δις, αν δεν κάνω λάθος.
Κ.Χ.: Έχω μιλήσει για αυτό και είπα ότι ήταν ένα λάθος στο οποίο συνέπραξαν όλα τα κόμματα που κυβέρνησαν κατά καιρούς. Αυτή την ώρα, δυστυχώς, δεν μπορούμε να διαγράψουμε το παρελθόν. Αναγνωρίζω ότι έγιναν λάθη από όλους. Και εκείνο το οποίο προσπαθούμε τώρα, ενόψει και της ανάγκης να πάμε σε απολιγνιτοποίηση, είναι πως θα χειριστούμε από πλευράς ουσίας αλλά και από πλευράς οικονομικής, τεχνικής και νομικής το ζήτημα αυτό, σε συνδυασμό με το ευρύτερο θέμα της απολιγνιτοποίησης. Για την απολιγνιτοποίηση θέλω να σας πω ότι ανεβαίνει στη Δυτική Μακεδονία το σαββατοκύριακο ο υφυπουργός Ενέργειας, ο κ. Θωμάς, να συζητήσει με τους φορείς και τους εργαζομένους. Εκείνο το οποίο μας ενδιαφέρει είναι προφανώς να υπάρξει μια δίκαια μετάβαση, να έχουμε μια ομαλή εξέλιξη, οικονομική και κοινωνική, στην περιοχή, διότι ξέρω πόσο επηρεάζει ο λιγνίτης και η παρουσία της ΔΕΗ εκεί. Κι η προσπάθεια που θα κάνουμε, προφανώς, σε διυπουργικό επίπεδο – δεν είναι μόνο το δικό μας υπουργείο που εμπλέκεται – είναι να εφαρμόσουμε ένα πρόγραμμα δίκαιας μετάβασης στη Δυτική Μακεδονία και φυσικά και στην περιοχή της Μεγαλόπολης με εθνικούς αλλά και κοινοτικούς πόρους. Και κάνουμε ό,τι προσπάθεια γίνεται, ήδη έχουμε ξεκινήσει όλες τις προσπάθειες, προκειμένου αυτό να γίνει σοβαρά, μελετημένα και αποτελεσματικά.
Σ.Π.: Κ. Υπουργέ, να σας ευχαριστήσουμε πάρα πολύ για το χρόνο σας.
Κ.Π.: Ευχαριστούμε πολύ, κ. Υπουργέ. Να έχετε ένα όμορφο σαββατοκύριακο.
Κ.Χ.: Να είστε καλά. Καλό σαββατοκύριακο!
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ