Συνέντευξη υπουργού ΠΕΝ στο ραδιοφωνικό σταθμό Θέμα fm και το δημοσιογράφο Γ. Πρετεντέρη
Γ.Πρ.: Πάμε στον κ. Κωστή Χατζηδάκη, τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Καλημέρα κ. Χατζηδάκη. Πείτε μου κάτι, πώς σας φαίνεται το ραντεβού αυτό Ερντογάν- Μητσοτάκη. Ήταν ενδεδειγμένο;
Κ.Χ.: Αυτή την ώρα εγώ δεν έχω επίσημη ενημέρωση από την πλευρά τη δική μας.
Γ.Πρ.:Ανακοινώθηκε επίσημα πάντως και επιβεβαιώθηκε από το Μαξίμου.
Κ.Χ.: Προφανώς η λογική είναι ότι είναι καλύτερο να συζητάς με ένα γείτονά σου όσο ανάποδος κι αν είναι, παρά να μην μιλάς καθόλου.
Γ.Πρ.:Εντάξει, είναι μία γενική λογική που μπορεί να την κουβεντιάσουμε. Πάμε τώρα παρακάτω να μου πείτε. Έληξε το θέμα της ΔΕΗ, τι θα γίνει από εδώ και πέρα;
Κ.Χ.: Πρώτον, έχει αντιμετωπιστεί το θέμα της ρευστότητας, έχουν υπάρξει τα σχετικά πιστοποιητικά. Δεύτερον, έχουμε το νόμο αυτόν του εκσυγχρονισμού της ΔΕΗ, που φέρνει μια σειρά από αλλαγές, όπως κατάργηση της μονιμότητας των διευθυντικών στελεχών, κατάργηση της μονιμότητας των νεοπροσλαμβανομένων, ταχύτητα στις προσλήψεις κτλ. Και στη συνέχεια, τώρα στις 16 Δεκεμβρίου, θα έχουμε την ανακοίνωση του καινούργιου businessplan της ΔΕΗ, το οποίο θα είναι συνδεδεμένο με την απολιγνιτοποίηση, με τη μερική ιδιωτικοποίηση του ΔΕΔΔΗΕ και θα είναι συνδεδεμένο και με ένα θαρραλέο άνοιγμα της επιχείρησης στις ΑΠΕ. Ο στόχος μας είναι να υπάρξει ένας συνολικός μετασχηματισμός της ΔΕΗ, που θα την καταστήσει κερδοφόρα και θα επιτρέψει και στις όποιες ελληνικές κυβερνήσεις να μην πηγαίνουν κάθε τρεις και λίγο στους Έλληνες πολίτες και να χτυπάν την πόρτα και να λένε «δώστε λεφτά για τη ΔΕΗ».
Γ.Πρ.: Είδα πάντως ότι δεν υπήρξαν μείζονες αντιδράσεις ούτε καν από το προσωπικό της ΔΕΗ. Μια απεργία έγινε κι αν έγινε κι αυτή. Πάνε οι παλιές εποχές που κατέβαζαν τους διακόπτες.
Κ.Χ.: Οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ έχουν βιώσει την απαξίωση της επιχείρησης όλα τα τελευταία χρόνια με τις απίστευτες συμφωνίες που είχε κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ με την Τρόικα. Έχουν αντιληφθεί ότι η ΔΕΗ έχει φτάσει στο μη περαιτέρω, έχουν συνειδητοποιήσει ότι πλέον η ΔΕΗ δεν είναι μονοπώλιο και είναι σε περιβάλλον σκληρού ανταγωνισμού, από τον οποίο ανταγωνισμό πρέπει να επιβιώσει και να προχωρήσει. Επομένως, νομίζω ότι δεν είναι διατεθειμένοι να ακούν ακραίες λαϊκίστικες προσεγγίσεις. Γι’ αυτό το λόγο δεν είδατε και εκτεταμένες αντιδράσεις. Εγώ έχω ξεκαθαρίσει από την πρώτη στιγμή στους εργαζόμενους ότι δεν αισθανόμαστε ότι είμαστε σε διαφορετική πλευρά του λόφου διότι πάμε να σώσουμε την επιχείρηση. Διότι δεν μπορεί να υπάρξουν εργαζόμενοι χωρίς επιχείρηση.
Γ.Πρ.: Νομίζω δεν έχουμε δείξει αρκετά στον κόσμο πόσο σημαντική είναι η ΔΕΗ για την Ελλάδα. Δηλαδή δύσκολα κρατιέται η ελληνική οικονομία χωρίς ΔΕΗ αν κλείσει αύριο.
Κ.Χ.: Αυτό το είπα και στους κυρίους του ΣΥΡΙΖΑ την περασμένη εβδομάδα, που έφεραν ένσταση αντισυνταγματικότητας επειδή καταργούμε τη μονιμότητα στους νεοπροσλαμβανόμενους στον όμιλο ΔΕΗ συνολικά. Τους είπα ότι πρώτον έχουν μια πολιτική υποκρισία διότι το ίδιο είχαν κάνει για τη ΔΕΗ Ανανεώσιμες, που είναι θυγατρική της ΔΕΗ και ταυτόχρονα κουνούσαν το δάχτυλο σε εμάς. Το έκαναν μόνοι τους και μετά κουνούσαν το δάχτυλο στους επόμενους. Αλλά επίσης ξεκαθάρισα ότι εάν γινόταν δεκτή η ένσταση αντισυνταγματικότητας και αν δεν περνούσε το νομοσχέδιο, τι θα συνέβαινε στη συνέχεια; Θα υπήρχε μία αβεβαιότητα στη ΔΕΗ, μια αβεβαιότητα για τη μετοχή της ΔΕΗ, θα υπήρχε πρόβλημα με τη ΔΕΗ και τις τράπεζες. Η ΔΕΗ είναι η μεγαλύτερη ελληνική επιχείρηση με μεγάλη έκθεση δανειακή στις τράπεζες. Επομένως θα επηρεαζόταν άμεσα και το ίδιο το δανειακό σύστημα. Πρέπει να γίνει αντιληπτό και στην Ελλάδα και στις Βρυξέλλες ότι η διάσωση της ΔΕΗ και ο εκσυγχρονισμός της ΔΕΗ δεν είναι απλώς η διάσωση και ο εκσυγχρονισμός της μεγαλύτερης ελληνικής επιχείρησης. Η ΔΕΗ είναι ο ενεργειακός πυλώνας της χώρας, μας αρέσει δεν μας αρέσει και ταυτόχρονα είναι μια επιχείρηση η οποία μπορεί να επηρεάσει με την πορεία της τις εξελίξεις συνολικά στην οικονομία και σίγουρα στο τραπεζικό σύστημα.
Γ.Πρ.: Βάλατε και τις Βρυξέλλες μέσα. Γιατί βάζετε και τις Βρυξέλλες ότι πρέπει να καταλάβουν; Αντιδρούν οι Βρυξέλλες σε κάτι;
Κ.Χ.: Το λέω γιατί είχε γίνει μια συμφωνία που δεν είχε νόημα. Το έχω πει κατ’ επανάληψη και το έχω πει και σε εκείνους το 2015. Η κυβέρνηση Σαμαρά είχε συμφωνήσει τη μικρή ΔΕΗ για να περιοριστεί το μερίδιο της εταιρείας, όπως γίνεται σε όλη την Ευρώπη και να ανοίξει η αγορά, δηλαδή οι παραδοσιακοί παίκτες με κάποιο τρόπο μείωσαν το μερίδιό τους για να έχουμε την ενιαία αγορά, με ανταγωνισμό κτλ. Συμφωνήθηκε από την κυβέρνηση Σαμαρά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή τότε να γίνει η «μικρή ΔΕΗ», να πουληθεί το 1/3 της επιχείρησης, τα λεφτά να πάνε στο ταμείο της ΔΕΗ, να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα της ρευστότητάς της και να κάνει και επενδύσεις. Στη θέση αυτού, επειδή ο ΣΥΡΙΖΑ είχε τις ιδεοληψίες «θέλω δημόσια τη ΔΕΗ», δεν μας εξήγησε βεβαίως γιατί ιδιωτικοποίησε το 49% του ΑΔΜΗΕ, που προερχόταν από τη ΔΕΗ ή γιατί ιδιωτικοποίησε το 66% του ΔΕΣΦΑ, που είναι δίκτυα του φυσικού αερίου, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία. Επειδή, λοιπόν, ήθελε δημόσια τη ΔΕΗ συμφώνησαν με την Κομισιόν να μείνει μεν δημόσια η ΔΕΗ, αλλά να μειωθεί το μερίδιό της στην αγορά από το 95% στο 50% μέσα σε πέντε χρόνια, από το 2015 μέχρι το 2020. Και αυτό δεν είναι όπως φαίνεται εκ πρώτης όψεως η πρώτη δωρεάν ιδιωτικοποίηση, διότι αυτό θα γινόταν με μηδενικό αντάλλαγμα και προχωρούσε με μηδενικό οικονομικό αντάλλαγμα, ήταν και μια ιδιωτικοποίηση ζημιογόνα στην οποία οι «αγοραστές» κέρδισαν κιόλας 600 εκατ. ευρώ. Για να πραγματωθεί αυτή η συμφωνία έγινε αποδεκτό και από τις πλευρές ότι θα πραγματωθεί μέσω των δημοπρασιών ΝΟΜΕ, στις οποίες πουλούσε ηλεκτρικό ρεύμα χαμηλότερο από το κόστος της και τα μεγάλα συμφέροντα τα οποία κατήγγειλε ο ΣΥΡΙΖΑ κέρδισαν από αυτή τη συμφωνία 600 εκατ. ευρώ. Άρα δεν ήταν [μόνο] μια δωρεάν ιδιωτικοποίηση, ήταν μια ζημιογόνα ιδιωτικοποίηση.
Γ.Πρ.: Επιδοτούμενη ιδιωτικοποίηση.
Κ.Χ.: Ακριβώς.
Γ.Πρ.: Λοιπόν, μια ακροάτριά μας ρωτάει να μας πείτε τι θα γίνει με τη ΛΑΡΚΟ. Έχετε κάποια εικόνα;
Κ.Χ.: Κοιτάξτε, η ΛΑΡΚΟ είναι μια υπόθεση που ξεπερνάει τη φαντασία από όλες τις πλευρές. Είναι ένα θέμα το οποίο σέρνεται εδώ και 30 χρόνια, με πολλές και διαφορετικές κυβερνήσεις. Η ΛΑΡΚΟ μπαίνει μέσα πρώτα απ’ όλα και μπαίνει μέσα πολύ άσχημα. Δεύτερον έχει θέμα κρατικών ενισχύσεων, δηλαδή πρέπει να επιστρέψει πίσω στο ελληνικό Δημόσιο 135 εκατ. ευρώ εδώ και χρόνια, γιατί υπάρχει καταδίκη από το Δικαστήριο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Είναι ο μεγαλύτερος οφειλέτης της ΔΕΗ, είναι κρατική εταιρεία η οποία χρωστάει τουλάχιστον 330 εκατ. ευρώ στη ΔΕΗ και είναι και μια εταιρεία η οποία παραβιάζει το Δίκαιο του περιβάλλοντος, γιατί μολύνει τον Ευβοϊκό. Κι ακόμη περισσότερο είναι μια εταιρεία η οποία δεν σέβεται τους ίδιους τους εργαζόμενούς της διότι μόνο τους τελευταίους μήνες είχαμε δυστυχώς δύο δυστυχήματα. Δεν υπάρχουν συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας. Δεν μπορούμε εμείς να μένουμε απαθείς πάνω σε αυτό και θα ξεκινήσει μια διαδικασία. Είμαστε σε συνεννόηση και με το ΤΑΙΠΕΔ, γιατί εκεί έχει ενταχθεί και με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και θα ανακοινωθεί τις επόμενες ημέρες ποια διαδικασία θα ακολουθηθεί. Προσπαθούμε να βρούμε μια λύση, η οποία θα είναι στέρεα νομικά βασιζόμενη σε μια απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής του 2014 που μας δίνει τα περιθώρια να προχωρήσουμε, μια λύση η οποία θα είναι ελκυστική από πλευράς επενδυτικής και που εν πάση περιπτώσει θα έχει και όσο μεγαλύτερη δικαιοσύνη μπορεί να έχει για τους εργαζόμενους. Διότι αυτό το πράγμα δεν μπορεί να συνεχιστεί.
Γ.Πρ.: Κι αυτό θα ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες λέτε;
Κ.Χ.: Ναι. Κοιτάξτε μπορώ να σας διαβεβαιώσω ότι αν προχωρήσουμε με το σωστό νομικό δρόμο και το νέο σχήμα δεν έχει βάρη από το παρελθόν, μπορεί να υπάρξει ένα υγιές επενδυτικό ενδιαφέρον, το οποίο είναι καλό νέο για τους εργαζόμενους. Πάντως δεν μπορεί να συνεχιστεί η σημερινή κατάσταση. Το αντιλαμβάνεται νομίζω ο καθένας.
Γ.Πρ.: Ήταν ο κ. Κωστής Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, τον ευχαριστώ πολύ για όσα μας είπε. Καλή σας μέρα κ. Χατζηδάκη.
Κ.Χ.: Να είστε καλά.
ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ