1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Τα αντιπλημμυρικά έργα της...

Τα αντιπλημμυρικά έργα της Β. Εύβοιας επιθεώρησαν οι Υφυπουργοί ΠΕΝ Γιώργος Αμυράς, Παρά τω Πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος και Αγροτικής Ανάπτυξης, Σίμος Κεδίκογλου

Αυτοψία στα ολοκληρωμένα έργα αντιπλημμυρικής θωράκισης των λεκανών της Λίμνης και στα υπό κατασκευή αντιπλημμυρικά έργα των λεκανών της Ιστιαίας στη Β. Εύβοια έκαναν χθες οι Υφυπουργοί Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς, Παρά τω Πρωθυπουργώ αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος και ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου.

Το κλιμάκιο των Υφυπουργών συνοδευόμενο από τον Αντιπεριφερειάρχη Ευβοίας Γιώργο Κελαϊδίτη, τον Δήμαρχο Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας Γιώργο Τσαπουρνιώτη, τους Δασάρχες Λίμνης Σπύρο Ζίγκηρη και Ιστιαίας Γιώργο Σελίμη και κατοίκους της περιοχής επιθεώρησε μερικά από τα φράγματα βάρους που έχουν κατασκευαστεί στην περιοχή της Λίμνης και τις Ροβιές, καθώς και τις πρόδρομες εργασίες κατασκευής των φραγμάτων στην περιοχή Μαυρόρεμα της Ιστιαίας.

Στις λεκάνες απορροής της Β .Εύβοιας θα κατασκευαστούν συνολικά 243 φράγματα βάρους για την αντιπλημμυρική προστασία των πυρόπληκτων περιοχών.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Αμυράς περιηγήθηκε στο Δημόσιο Δάσος Πηλίου, όπου πραγματοποιούνται εντατικές εργασίες καθαρισμού και  απομάκρυνσης της καύσιμης ύλης και της συσσωρευμένης βιομάζας καθώς και διανοίξεις δασικών δρόμων και αντιπυρικών ζωνών σε συνολική έκταση 2.713 στρεμμάτων.

Στον οικισμό του Πηλίου πραγματοποιούνται εκτεταμένες αποψιλώσεις πλάτους τουλάχιστον 60 μέτρων, στη μικτή ζώνη μεταξύ δάσους και σπιτιών. Οι κορμοί των δέντρων που απομακρύνονται από τις μικτές περιοχές θρυμματίζονται και εναποτίθενται στον τάπητα του δάσους για εμπλουτισμό του οικοσυστήματος.

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος, Γιώργος Αμυράς δήλωσε: «Ολοκληρώσαμε τα αντιδιαβρωτικά έργα της Β. Εύβοιας σε χρόνο ρεκόρ, χάρη στη σκληρή εργασία των υλοτόμων και δασεργατών του νησιού και τώρα προχωράμε στην κατασκευή των μεγάλων αντιπλημμυρικών έργων στις λεκάνες απορροής της Λίμνης και της Ιστιαίας. Την ίδια στιγμή καθαρίζουμε τα ευαίσθητα δασικά οικοσυστήματα της περιοχής, διανοίγουμε αντιπυρικές ζώνες και συντηρούμε εκατοντάδες χιλιόμετρα δασικών δρόμων».

Ο Υφυπουργός Παρά τω Πρωθυπουργώ, αρμόδιος για θέματα κρατικής αρωγής και αποκατάστασης από φυσικές καταστροφές Χρήστος Τριαντόπουλος τόνισε: «Μαζί με τον Υφυπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Γιώργο Αμυρά επισκεφτήκαμε εκ νέου και τους δύο Δήμους της Βόρειας Εύβοιας, στο πλαίσιο της υλοποίησης των κυβερνητικών μέτρων στήριξης και αποκατάστασης της περιοχής, έπειτα από τις μεγάλες πυρκαγιές του 2021. Ειδικότερα, επισκεφτήκαμε περιοχές όπου έχουν ήδη ξεκινήσει αντιπλημμυρικά έργα, σε συνέχεια και των αντιδιαβρωτικών, τα οποία ολοκληρώθηκαν σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα έπειτα από την εκδήλωση των πυρκαγιών, ενώ ενημερωθήκαμε και από τους τοπικούς υπηρεσιακούς παράγοντες για τις προετοιμασίες εν μέσω της φετινής αντιπυρικής περιόδου. Συνεχίζουμε σε στενή συνεργασία, προκειμένου να υλοποιηθούν τα έργα που προβλέπονται από το κυβερνητικό σχέδιο για την αναγέννηση της Βόρειας Εύβοια».   

Στις δηλώσεις του ο Υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Σίμος Κεδίκογλου ανέφερε: «Τα έργα προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, σε αντίθεση με την περίπτωση των Ψαχνών, όπου εξαιτίας των διαδικασιών που είχαν ακολουθηθεί, χρειάστηκαν δύο χρόνια για να υλοποιηθούν. Ακολουθήθηκαν καινοτόμες διαδικασίες ώστε να μπορέσουμε να έχουμε γρήγορα και στοχευμένα αποτελέσματα. Η ολιστική προσπάθεια ανασυγκρότησης και αναγέννησης της περιοχής, γίνεται πάντα με άρτια συνεργασία με τα συναρμόδια Υπουργεία και την αρωγή όλης της κυβέρνησης. Διαρκώς λαμβάνουμε μέτρα στοχευμένα μέτρα ανακούφισης για τις επαγγελματικές ομάδες. Χθες εστάλη από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων το αίτημα για την αποζημίωση και των συκοπαραγωγών, σε συνέχεια προηγούμενης αποζημίωσης που έχουν λάβει. Προηγήθηκαν οι κτηνοτρόφοι και οι ελαιοπαραγωγοί. Όσο για το επίδομα διακοπών (Voucher) που αφορά στη βόρεια Εύβοια, θα τονώσει πολύ τις τοπικές κοινωνίες και τον κόσμο. Θέλω να ευχαριστήσω πολύ όλους όσοι επιλέγουν τη β. Εύβοια για τις διακοπές τους, ως συμπαράσταση προς τους κατοίκους της».

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

Μετάβαση στο περιεχόμενο