1. Αρχική
  2. /
  3. Υπηρεσιακές ανακοινώσεις
  4. /
  5. Αιτήματα για την Ανάπλαση...

Αιτήματα για την Ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους

Αιτήματα για την Ανάπλαση της Πλατείας Αριστοτέλους

Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΛΑΣΗ της ΠΛΑΤΕΙΑΣ Αριστοτέλους μεταξύ Μητροπόλεως και Παραλίας, προβλέπει να δημιουργηθούν πεζοδρόμια ανάμεσα στις κολώνες των οικοδομών.
Αυτό είναι κατά βάση καλό, όμως, κατά τα λοιπά η μελέτη που εγκρίθηκε για την Πλατεία Αριστοτέλους μεταξύ της οδού Μητροπόλεως και της Παλιάς Παραλίας, μας προβληματίζει και μας ανησυχεί σοβαρά, διότι δεν έχει λάβει καθόλου υπόψιν της τις ιδιαιτερότητες της ιστορικής αυτής Πλατείας.

1) Η μελέτη προβλέπει ΜΕΙΩΣΗ έως και ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ του ΠΡΑΣΙΝΟΥ από την Πλατεία Αριστοτέλους μεταξύ Μητροπόλεως και Παραλίας.

Αντίλογος: Παρά το γεγονός ότι η Πόλη μας χρειάζεται περισσότερο πράσινο και δένδρα ως απάντηση στην κλιματική αλλαγή, η μελέτη ορίζει να καταργηθούν τα υπάρχοντα παρτέρια πρασίνου. Προβλέπει να κοπούν τα υπάρχοντα δένδρα και αντ’ αυτών να φυτευτούν φοίνικες, που ΔΕΝ κάνουν σκιά, ΔΕΝ ταιριάζουν με το περιβάλλον μας και τελικά ξεραίνονται και γίνονται ΕΥΛΕΚΤΟΙ. Το αποτέλεσμα θα είναι αύξηση της θερμοκρασίας, καθόσον πουθενά δεν θα υπάρχει σκιά ούτε πράσινα παρτέρια να απορροφήσουν τον ήλιο.

Πρόταση: Προτείνουμε να παραμείνουν τα υπάρχοντα παρτέρια και τα υπάρχοντα δένδρα και να φροντίζει ο Δήμος για το κλάδεμα και την περιποίησή τους. Επίσης να φυτευτούν επιπλέον και άλλα φυτά πολυετή ή δένδρα που ευδοκιμούν στην Ελλάδα, όπως ελιές, πλατανομουριές, κερασιές, ροδιές ή άλλα δένδρα που φύονται στην Β. Ελλάδα και ιδίως σε παραθαλάσσιες περιοχές.

2) Η ΜΕΛΕΤΗ προβλέπει σκαφτεί και να χαμηλώσει η Πλατεία Αριστοτέλους μεταξύ της οδού Μητροπόλεως και της Παραλίας.
Συγκεκριμένα προβλέπει η Πλατεία να κατέβει πολύ χαμηλότερα από το σημερινό επίπεδο, πολύ χαμηλότερα από το πεζοδρόμιο της οδού Μητροπόλεως και να κατασκευαστούν ΣΚΑΛΟΠΑΤΙΑ σε τρεις πλευρές της Πλατείας (!) δηλαδή και στην πλευρά της Πλατείας προς την οδο Μητροπόλεως και στις δυο πλευρές της Πλατείας που είναι κάθετες προς την Παραλία (!)

Αντίλογος: Σύμφωνα με γνώμη έμπειρων μηχανικών – κατασκευαστών εάν η Πλατεία “κατέβει”, θα υπάρχουν σοβαρά προβλήματα και με τα νερά της θάλασσας και με τα νερά της βροχής, άμεσα ως προς την λειτουργικότητα της Πλατείας, μακροπρόθεσμα ως προς την διάβρωση των θεμελίων των οικοδομών που την περιβάλλουν (που είναι όλες παλιές και διατηρητέες) και σε κάθε περίπτωση και ως προς την αισθητική και ως προς την ασφάλεια. Το έδαφος μεταξύ Μητροπόλεως και Παραλίας δημιουργήθηκε από προσχώσεις και όταν έγινε εκσκαφή για να θεμελιωθούν οι οικοδομές, ανέβλυζε νερό, οι οικοδομές θεμελιώθηκαν πάνω σε πέτρες και άλλα κατάλληλα υλικά που μεταφέρθηκαν στην Πλατεία για τον σκοπό αυτό και στις περισσότερες οικοδομές υπάρχουν αντλίες για να μην πλημμυρίζουν τα υπόγεια. Τι προβλέπει η μελέτη για το θέμα αυτό? Θα τοποθετηθούν αντλίες σε ολόκληρη την Πλατεία? Πόσο στοιχίζει αυτό? Και θα συντηρούνται οι εγκαταστάσεις ή θα έχουν την τύχη των περισσοτέρων Δημοτικών έργων?
– Σύμφωνα με την λογική θα υπάρξει σοβαρό πρόβλημα για τις πολυάριθμες ομάδες ανθρώπων που καθημερινά διασχίζουν την Πλατεία από Εγνατία προς Παραλία διότι τα σκαλοπάτια θα δυσχεραίνουν την πρόσβαση όλων αυτών των ανθρώπων (τουριστών ιδίως μεγάλης ηλικίας, γονέων με παιδικά καροτσάκια, ατόμων με κινητικά προβλήματα, νεαρών με πατίνια και ποδήλατα κλπ). Ακόμη και αν κατασκευαστούν ράμπες δεν θα είναι αρκετές για την διέλευση του κόσμου.
– Τα σκαλοπάτια είναι πιθανόν να χρησιμοποιηθούν για κερκίδες με επιδείνωση της οχλοβοής που υπάρχει ήδη στην Πλατεία ή και για skateboard με κίνδυνο ατυχήματος για τους πεζούς
– Σε περίπτωση κινδύνου, ο κόσμος θα ποδοπατηθεί!
– Επιπλέον οι εργασίες της εκσκαφής που θα χρειαστούν για να κατεβεί η Πλατεία χαμηλότερα, όσο θα διαρκέσουν θα είναι μια πραγματική καταστροφή για τις επιχειρήσεις, για την ζωή των κατοίκων και για τα αδέσποτα ζώα που θα χάσουν εντελώς το περιβάλλον τους και θα αφανιστούν.

Πρόταση: Προτείνουμε να μην γίνει εκσκαφή, η Πλατεία με τα παρτέρια της να παραμείνει στο επίπεδο που βρίσκεται, να διατηρηθούν τα χρωματιστά πλακάκια που υπάρχουν εκατερωθεν της Πλατείας και στον χώρο της Πλατείας που τώρα είναι τσιμέντο – άσφαλτος να γίνει ανάλογη πλακόστρωση (με υλικά που δεν αντανακλούν), ώστε ο χώρος αυτός να ανέβει στο επίπεδο του πεζοδρομίου. Τα παρτέρια που υπάρχουν σήμερα να παραμείνουν στην θέση που βρίσκονται και να δημιουργηθούν επιπλέον νησίδες πρασίνου.

3) Φαινόμενο καθρέπτη
Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ Αριστοτέλους μεταξύ Μητροπόλεως και Παραλίας προβλέπει να δημιουργηθεί φαινόμενο καθρέπτη στο δάπεδο της Πλατείας ! ?

Αντίλογος: Αυτό σημαίνει αντανάκλαση ή υγρασία ή και τα δύο

Πρόταση : Προτείνουμε να γίνει πλακόστρωση της Πλατείας με υλικά που δεν αντανακλούν και η Πλατεία να παραμένει στεγνή.

4) Σιντριβάνια
Η ΜΕΛΕΤΗ ΠΟΥ ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ προβλέπει να υπάρχουν και σιντριβάνια σε όλη την έκταση της Πλατείας Αριστοτέλους από Μητροπόλεως μέχρι Παραλία!

Αντίλογος: Τα σιντριβάνια είναι άχρηστα γιατί έχουμε δίπλα μας την απεραντοσύνη της θάλασσας.
Επιπλέον, είναι και επιβλαβή γιατί:
– Θα διακόπτουν την θέα, ενώ αντίθετα ο σχεδιασμός της Πλατείας από τον Εμπραρ απέβλεπε η θέα να είναι ανεμπόδιστη σε ολόκληρο τον άξονα της Αριστοτέλους από την Εγνατία προς την θάλασσα.
– Θα προκαλούν υγρασία με αποτέλεσμα να πολλαπλασιαστούν τα κουνούπια
– Θα προκαλούν φοβερό, συνεχή θόρυβο με αποτέλεσμα σοβαρή ενόχληση για όλους και κυρίως για τους εκεί κατοίκους.
– Θα χρειάζονται δαπανηρή συντήρηση και όταν δεν θα λειτουργούν θα σκοντάφτει ο κόσμος πάνω στα μπεκ.
΄Αλώστε, υπάρχουν στην Πόλη μας πολλά σιντριβάνια ασυντήρητα και εγκαταλελειμμένα: Η Παραλία της Θεσσαλονίκης από το Βασιλικό Θέατρο μέχρι το Μακεδονία Παλλάς έχει σε πολλά σημεία “συντριβάνια”, που παραμένουν ξερά και έχουν βάθος ενός μέτρου περίπου, με κίνδυνο να πέσουν μέσα άνθρωποι και να τραυματιστούν. Τα έργα πρέπει να αντέχουν στο χρόνο και να μην χρειάζονται συνεχή συντήρηση και περιττά έξοδα λειτουργίας. Εκείνα τα σιντριβάνια που δεν λειτουργούν, καλό θα είναι ο Δήμος να τα καταργήσει, να βάλει εκεί χώμα και χαμηλά φυτά που αντέχουν δίπλα στην θάλασσα και όχι να δημιουργήσει νέα συντριβάνια και στην Πλατεία Αριστοτέλους. Ακόμη και στον χώρο με τα μπεκ δίπλα στις ομπρέλες της Παραλίας, θα ήταν προτιμότερο ένα πράσινο παρτέρι.
Γενικά αν υπάρχουν χρήματα, αντί να διατεθούν άσκοπα, ας γίνουν έργα υποδομής – συντήρησης – δημιουργία χώρων στάθμευσης – δια πλάτυνση της Παλιάς Παραλίας που είναι στενή και δεν επαρκεί ούτε για τους πεζούς ούτε για τα αυτοκίνητα και τόσα άλλα έργα που θα ήταν προς όφελος της Θεσσαλονίκης

Πρόταση : Προτείνουμε να μην κατασκευαστούν σιντριβάνια

Επειδή αν τελικά υλοποιηθεί αυτή η “μελέτη”, δεν θα ωφελήσει την ζωή των κατοίκων και δεν θα αυξήσει τον τουρισμό ή την ανάπτυξη, αλλά αντίθετα θα δημιουργήσει προβλήματα που σήμερα δεν υπάρχουν

Επειδή θα προκληθεί αύξηση της θερμοκρασίας στο κεντρικότερο σημείο της Πόλης μας, λόγω της εξαφάνισης του πρασίνου και της αντικατάστασής του με φοίνικες

Eπειδή ολόκληρη η Πλατεία Αριστοτέλους και ειδικά το τμήμα αυτής που βρίσκεται μεταξύ της οδού Μητροπόλεως και της Παλαιάς Παραλίας, αποτελεί νεότερο μνημείο

Επειδή, επομένως, δεν επιτρέπονται ριζικές επεμβάσεις που θα αλλάξουν την φυσιογνωμία και την χωροταξία της Πλατείας αυτής, χωρίς μάλιστα την συναίνεση των κατοίκων της πόλης

Για όλους τους ανωτέρω λόγους
ΑΙΤΟΥΜΕΘΑ

1) Να παραμείνουν τα υπάρχοντα δένδρα (να μην κοπεί ούτε ένα), να φυτευτούν και άλλα φυτά που ευδοκιμούν στην Ελλάδα (αλλά όχι φοίνικες)
Να διατηρηθούν τα υπάρχοντα παρτέρια και να δημιουργηθούν επιπλέον και άλλες νησίδες πρασίνου εντός της Πλατείας με λουλούδια πολυετή π.χ. μολόχες με όμορφα χρώματα, που είναι φθηνές και ανθεκτικές (και όχι εποχιακά, που ξεραίνονται κάθε λίγο)

2) Να παραμείνει η Πλατεία στο επίπεδο που σήμερα βρίσκεται και στις διαστάσεις που σήμερα έχει, χωρίς σκαλοπάτια.
Στον χώρο της Πλατείας Αριστοτέλους μεταξύ Μητροπόλεως και Παραλίας που τώρα είναι τσιμέντο – άσφαλτος να γίνει πλακόστρωση χωρίς εκσκαφή, ώστε αυτός ο χώρος της Πλατείας να φθάσει στο επίπεδο των πεζοδρομίων.
Καλό θα ήταν να διατηρηθούν τα χρωματιστά πλακάκια που υπάρχουν εκατέρωθεν της Πλατείας.

3) Να μην υπάρξουν φαινόμενα καθρέπτη

4) Να μην γίνουν σιντριβάνια

Επίσης αιτούμεθα

Η Πλατεία Αριστοτέλους να έχει περισσότερη καθαριότητα

Nα οριοθετηθούν διάδρομοι για ποδήλατα και πατίνια (και μηχανάκια) μέσα στον χώρο της Πλατείας, μετά τα παρτέρια με το πράσινο, ώστε αυτά να διέρχονται χωρίς κίνδυνο για τους πεζούς.

Να παραμένει εντελώς ελεύθερος ο χώρος ανάμεσα στις οικοδομές και τις κολώνες που στηρίζουν τις καμάρες, χωρίς να επιτρέπεται στον χώρο αυτό ούτε η διέλευση ούτε η στάθμευση δικύκλων (ποδηλάτων, μηχανών κλπ), καθόσον ο χώρος ανήκει στις οικοδομές γιατί αποτελεί μέρος των οικοπέδων τους, που αφέθηκε μόνο για διέλευση πεζών.

Να υπάρχει διάδρομος χωρίς τραπεζοκαθίσματα ακριβώς μπροστά στις εισόδους των οικοδομών για την πρόσβαση των πεζών προς και από την Πλατεία.

Να αφεθούν ελεύθερα για τους πεζούς τα πεζοδρόμια που υπήρχαν αρχικά μετά τις καμάρες προς την Πλατεία, τα οποία πεζοδρόμια έχουν σήμερα καταληφθεί από περίκλειστες κατασκευές των καταστημάτων

Τα καταστήματα να δικαιούνται να επεκτείνουν τον χώρο τους και μέσα στην Πλατεία, μετά τα παρτέρια, για να αναπληρώσουν τον χώρο που θα χάσουν από την δημιουργία πεζοδρομίων και χώρων διέλευσης από τις εισόδους των οικοδομών προς την Πλατεία.

Τα καταστήματα να έχουν ομοιόμορφες τέντες και να μην δημιουργούν περίκλειστους χώρους

Εν κατακλείδι, η Πλατεία Αριστοτέλους ως μνημείο πρέπει να διατηρήσει την ταυτότητά της.

Με εκτίμηση
Ιωάννα Σωσσίδου – Τζελέπη
τ. συμβολαιογράφος Θ/κης
Πλατεία Αριστοτέλους αριθ. 7
Τηλ. 2310 272 270
Κιν. 6944 382 499

Μετάβαση στο περιεχόμενο