1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος:...

Αν. ΥΠΕΝ, Σ. Φάμελλος: “Οι πολιτικοί δεν επιτρέπεται να κρύβονται πίσω από παραγραφές

Κληθείς να σχολιάσει τις τελευταίες εξελίξεις στη δικαστική διερεύνηση της υπόθεσης Siemens ο Αν ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, μιλώντας σήμερα στην εκπομπή “Για την Ελλάδα”, στην ΕΡΤ1, ανέφερε ότι το κεντρικό πολιτικό ζήτημα  είναι οι σχέσεις των κομμάτων του δικομματισμού με οικονομικά κέντρα εξουσίας, καθώς και η σπατάλη και απώλεια δημόσιων οικονομικών πόρων για τη χρηματοδότηση κομμάτων και πολιτικών προσώπων.

 

“Δυστυχώς, η Ελλάδα πέρασε μία περίοδο που χαρακτηρίστηκε από έντονη διαπλοκή και διαφθορά αξιωματούχων, προς όφελος κομμάτων και προσώπων. Το σκάνδαλο Νovartis περιόρισε την πρόσβαση πολιτών στην υγεία. Κάτι αντίστοιχο έγινε και στην περίπτωση της Siemens, στις ψηφιακές υποδομές, αλλά και σε άλλα μεγάλα σκάνδαλα όπου διερευνάται η εμπλοκή του παλαιού πολιτικού συστήματος. Απαιτείται απόλυτη διαφάνεια και αξιοπιστία στην πολιτική και η συνταγματική αναθεώρηση έχει να προσφέρει πολλά σε αυτή την κατεύθυνση. Πρέπει να απαλλαγούμε από τους επαγγελματίες πολιτικούς, που κάνουν τα πάντα με σκοπό να επανεκλεγούν, όπως και από την οικογενειοκρατία. Ο περιορισμός των θητειών σε τρεις θα αποτρέψει την μετατροπή της πολιτικής σε κλειστό κλαμπ εξουσίας, όπως ίσχυε μέχρι σήμερα”, τόνισε.

Επίσης, σε ερώτηση για τα στημένα παιχνίδια και την παραπομπή για κακούργημα 28 αθλητικών παραγόντων,  απάντησε πως για την Ελλάδα είναι μείζον ζήτημα το κράτος δικαίου και η αξιοκρατία, η αποκατάσταση της κανονικότητας σε πολλές πτυχές της κοινωνίας και της οικονομίας, καθώς και η αποκατάσταση της αξιοπιστίας της πολιτικής στην κοινωνία. Ωστόσο, σχολίασε ότι για σκάνδαλα που απασχολούν τον δημόσιο βίο ταιριάζει η γνωστή παροιμία “ο κόσμος το’ χει τούμπανο κι εμείς κρυφό καμάρι”, προσθέτοντας ότι χρειάζεται ενδελεχής έρευνα και λειτουργία των δικαστικών δομών, αλλά και θεσμικές αλλαγές ώστε να θωρακιστούν περαιτέρω οι δημοκρατικές λειτουργίες  και η διαφάνεια στις διαδικασίες.

 

Ειδικότερα, για το σκάνδαλο Novartis είπε πως υπάρχουν έγγραφα του FBI που κάνουν λόγο για Έλληνες υπουργούς οι οποίοι δημιούργησαν χαριστικά  εργαλεία τιμολόγησης φαρμάκων, όπως υπάρχει και εσωτερική αλληλογραφία τηςNovartis που δείχνει προς αυτή την κατεύθυνση, με “συγχαρητήρια” προς τα στελέχη της για τους τρόπους που κέρδισαν χρήματα προς όφελος της εταιρείας. Όπως είπε “πρόκειται για μέγιστο οικονομικό σκάνδαλο, με τεράστια πολιτική ευθύνη, πρωτίστως των προσώπων που πέρασαν εκείνη την περίοδο από το υπουργείο Υγείας. Ο πολιτικός κόσμος πρέπει με ουσιαστικό, δημοκρατικό και συνταγματικό τρόπο να ξεκαθαρίσει ότι δεν δέχεται καμία παραγραφή όταν υπάρχει θέμα σκανδάλου και εμπλοκή πολιτικών προσώπων. Διότι, εάν κάποιος κρύβεται πίσω από την παραγραφή, τότε κάτι “βρωμάει”. Και τις τελευταίες εβδομάδες είναι απαράδεκτο να μιλούν πολιτικά πρόσωπα για παραγραφή και ότι η μίζα εντάσσεται στα καθήκοντα του πολιτικού. Εξάλλου, είναι δεδομένη η πολιτική ευθύνη των κ. Α. Λοβέρδου και Α. Γεωργιάδη, ως υπουργοί Υγείας, αλλά και των πρωθυπουργών εκείνη την περίοδο, ακέραιη και αποδεδειγμένη, στο ότι ζημιώθηκε το ελληνικό Δημόσιο, ότι χάθηκαν τόσα χρήματα από τον τομέα της υγείας”.

 

Στη συνέχεια, ερωτηθείς για το εάν υπάρχει ανομία στα Εξάρχεια ο Σωκράτης Φάμελλος ανέφερε ότι η κυβέρνηση ποτέ δεν έκλεισε τα μάτια είτε στην παραβατικότητα που αφορά στην κεντρική πολιτική σκηνή,  είτε στα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα είτε σε μικρότερα αδικήματα.  “Πρέπει να είμαστε κάθετοι και απόλυτοι στην παραβίαση δικαιωμάτων των πολιτών. Οι παρεμβάσεις στα Εξάρχεια δεν είναι ούτε στιγμιαίες ούτε σκηνοθετημένες. Έχω δει  αναφορά του προηγούμενου υπουργού Δημόσιας Τάξης, του Νίκου Τόσκα, ο οποίος είχε ξεκαθαρίσει ότι επί κυβέρνησής μας και σε σχέση με πριν είχαν γίνει περισσότερες παρεμβάσεις στα Εξάρχεια και είχε μειωθεί η παραβατικότητα. Δεν υποτιμώ ότι υπάρχει ακόμα παραβατικότητα, αλλά θέλω να ξεκαθαρίσω ότι οι παρεμβάσεις δεν γίνονται για τα μάτια του κόσμου ή για να δημιουργήσουν ψευδές κλίμα περί ασφάλειας ή μη ασφαλείας. Αυτά είναι κόλπα της αντιπολίτευσης”, σημείωσε.

 

Τέλος, αναφερθείς στο ζήτημα των γερμανικών αποζημιώσεων και στις αναφορές της αντιπολίτευσης ότι η κυβέρνηση θέλει να εκμεταλλευτεί προεκλογικά το συγκεκριμένο θέμα, ο Σωκράτης Φάμελλος κατέθεσε δημόσια το εξής ερώτημα: “Οι γερμανικές αποζημιώσεις είναι  πατριωτικό ζήτημα. Και είναι απαράδεκτο, την ώρα της ψηφοφορίας να είναι μόνον έξι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Ολομέλεια! Πρόκειται για εθνικό ζήτημα που η Ελλάδα το κουβαλάει εδώ και 70 χρόνια. Αφορά σε παραβίαση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εθνικής ανεξαρτησίας, αμφισβήτηση της δημοκρατίας, της ελευθερίας, της ζωής και όλων των διεθνών κανόνων. Δυστυχώς είναι εξόχως υποκριτική η συμπεριφορά των βουλευτών της ΝΔ. Η αρμόδια Επιτροπή της Βουλής είχε τελειώσει εδώ και 1,5 χρόνο τις εργασίες της, ήταν έτοιμο το πόρισμα για τις αποζημιώσεις, όμως εμείς δεν θέλαμε με τίποτα να θέσουμε το πόρισμα ενώπιον της Βουλής την περίοδο που ήμαστε σε διαπραγματεύσεις για το μνημόνιο και το χρέος. Δεν εκβιάζουμε, δεν εκμεταλλευτήκαμε τη συγκυρία, διεκδικούμε τα δικαιώματα των Ελλήνων και αυτό γίνεται για πρώτη φορά με πλήρες θεσμικό τρόπο και σε όλα τα επίπεδα”.

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο