1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Συνέντευξη Τύπου για το...

Συνέντευξη Τύπου για το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εκπόνησης ΤΧΣ από τους ΟΤΑ

Το νέο χρηματοδοτικό εργαλείο εκπόνησης Τοπικών Χωρικών Σχεδίων (ΤΧΣ) από τους πρωτοβάθμιους Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) παρουσιάστηκε σήμερα από τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργο Σταθάκη, σε συνέντευξη Τύπου που παραχωρήθηκε στο Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

«Για ένα μεγάλο εγχείρημα στον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας», έκανε λόγο στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης, υπογραμμίζοντας ότι με το ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο της κυβέρνησης δημιουργούνται οι συνθήκες για να αποκτήσει η χώρα σύγχρονη χωροταξική και πολεοδομική πολιτική και να λυθούν έτσι συσσωρευμένα προβλήματα με ενιαίο και συνολικό τρόπο.

Ανατρέχοντας στην πορεία δημιουργίας του προγράμματος, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας αναφέρθηκε στον ν. 4447/2016 για τον χωρικό σχεδιασμό και τη βιώσιμη ανάπτυξη και στο νέο Προεδρικό Διάταγμα για της χρήσεις γης, αλλά και σε μια σειρά από άλλες νομοθετικές και διοικητικές πρωτοβουλίες, που επιτρέπουν στα ΤΧΣ να προχωρήσουν, όπως είναι οι δασικοί χάρτες, το Κτηματολόγιο, η οριοθέτηση των αιγιαλών, η ηλεκτρονική έκδοση οικοδομικής άδειας και τα περιφερειακά σχέδια.

Όπως σημείωσε, η βασική λογική του σχετικού νόμου είναι πως οι δήμοι αναλαμβάνουν πλέον τον χωροταξικό σχεδιασμό της χώρας, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο ΤΧΣ, τα οποία θα συμπεριλαμβάνουν όχι μόνο τα παλιά πολεοδομικά σχέδια αλλά το σύνολο της δημοτικής περιφέρειας. Ειδικά για το σύστημα e-poleodomia III, ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ανάφερε ότι θα αξιοποιηθεί από τις αρμόδιες υπηρεσίες με απώτερο στόχο τη δημιουργία της ηλεκτρονικής ταυτότητας των Δήμων και τη συνεχή ενημέρωση για τα πολεοδομικά δεδομένα κάθε περιοχής. Ο κ. Σταθάκης αναφέρθηκε στην υψηλή χρηματοδότηση που έχει εξασφαλιστεί από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων για την κάλυψη του κόστους εκπόνησης των μελετών ΤΧΣ, σημειώνοντας ότι οι δήμοι έχουν ισχυρό κίνητρο για να ξεκινήσουν τα ΤΧΣ χωρίς οικονομικό κόστος.

Κλείνοντας την τοποθέτησή του ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας εμφανίστηκε βέβαιος ότι «οι προϋποθέσεις και οι μεγάλες τομές που έχουν γίνει σε όλα τα επίπεδα διαμορφώνουν ένα πλαίσιο, μέσα στο οποίο μπορούμε να είμαστε αισιόδοξοι ότι στο τέλος αυτής της πορείας, σε τρία χρόνια, η Ελλάδα θα είναι μια κανονική ευρωπαϊκή χώρα με δάση, αιγιαλούς, Κτηματολόγιο και χωροταξικό σχεδιασμό».

Για την πληρέστερη ενημέρωσή σας επισυνάπτονται η ομιλία του Υπουργού και σχετικό ενημερωτικό σημείωμα για το «Ειδικό Πρόγραμμα Επενδυτικών Δανείων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης Α’ βαθμού για εκπόνηση Τοπικών Χωρικών Σχεδίων».

από το Γραφείο Τύπου​

Μετάβαση στο περιεχόμενο