1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. “Ο Υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος...

“Ο Υφυπουργός ΠΕΝ Γιώργος Δημαράς στο Αστεροσκοπείο για την παρουσίαση του προγράμματος WetMainAreas για την προστασία υγροτοπικών οικοσυστημάτων της Νότιας Βαλκανικής”

Ο Υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Δημαράς προσκεκλημένος του Εθνικού Κέντρου Βιοτόπων και Υγροτόπων (Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Γουλανδρή) απεύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση για την παρουσίαση του προγράμματος INTERREG Balkan Mediterranean WetMainAreas που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 11 Ιουνίου, 8μμ. στους κήπους του Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο. Το εν λόγω καινοτόμο πρόγραμμα πραγματοποιείται σε διακρατική συνεργασία ανάμεσα σε πέντε βαλκανικές χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Αλβανία, Βόρεια Μακεδονία, Βουλγαρία). Συντονιστής του προγράμματος είναι η Ελλάδα, και συγκεκριμένα δύο σημαντικοί ερευνητικοί φορείς, το ΕΚΒΥ και το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών, που προσφέροντας την τεχνογνωσία τους αναπτύσσουν ένα πρωτοποριακό σύστημα διαστημικής παρακολούθησης των υδάτινων επιφανειών και υγροτόπων των βαλκανικών χωρών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Το σύστημα WetMainAreas επιτρέπει την καταγραφή και διατήρηση των υγροτοπικών οικοσυστημάτων της Βαλκανικής Μεσογείου με συνεχή παρακολούθηση της κατάστασης των υγροτόπων (monitoring), παρέχοντας δεδομένα επικαιροποιημένα ανά πάσα στιγμή. Στην τράπεζα δεδομένων που δημιουργείται, παρέχονται πληροφορίες σχετικές με γεωλογικάυδρολογικά χαρακτηριστικά, στοιχεία για την χλωρίδα και πανίδα, ανθρωπογενείς δραστηριότητες της περιοχής, καθώς και ιστορικές και πολιτισμικές πληροφορίες που συνδέονται με τους υγροτόπους. Τα δεδομένα αυτά θα μπορούν να αξιοποιηθούν ποικιλοτρόπως τόσο για ερευνητικούς, εκπαιδευτικούς, διοικητικούς (φορείς διαχείρισης κλπ, αυτοδιοίκηση, Υπουργεία) φορείς, αλλά και για οικοτουριστικούς και αναπτυξιακούς σκοπούς.

Ο Υφυπουργός Γιώργος Δημαράς τόνισε την τεράστια σημασία του προγράμματος WetMainAreas για την κλιματική αλλαγή, την προστασία της φυσικής κληρονομιάς της χώρας και την ενημέρωση των πολιτών για τον φυσικό αυτό πόρο. Παράλληλα, τόνισε ότι η καταγραφή δεν επαρκεί για την προστασία των υγροτόπων, αν δεν λαμβάνονται τα απαραίτητα μέτρα από την πολιτεία και αν οι πολίτες δεν το απαιτούν από τις ηγεσίες τους. Τέλος, αναφέρθηκε στην προσωπική του συνεισφορά και εμπλοκή από τη θέση του Βουλευτή στην απόσυρση απαράδεκτου ΠΔ για τον υγρότοπο της Ψάθας και στη συνέχεια στην υπογραφή Τροπολογίας (1/10/2018) που προβλέπει την προστασία των μεγάλων υγροτόπων της Αττικής.

Την εκδήλωση ακολούθησε ξενάγηση στα ιστορικά κτίρια του Αστεροσκοπείου Αθηνών και δεξίωση.​

Μετάβαση στο περιεχόμενο