1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Παράλειψη κύκλου Μαρτίου 2020...

Παράλειψη κύκλου Μαρτίου 2020 για την υποβολή νέων αιτήσεων για λήψη Άδειας Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ

 

Από το Γραφείο Τύπου του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εκδόθηκε η ακόλουθη ανακοίνωση:

 

Την τροποποίηση του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ, ώστε να παραλειφθεί ο επικείμενος  κύκλος Μαρτίου 2020 για υποβολή νέων αιτήσεων για λήψη Άδειας Παραγωγής έχει δρομολογήσει το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας.

Ο λόγος που το ΥΠΕΝ προχωρά σε αυτή την κίνηση είναι ότι- ως γνωστόν- επίκειται νομοθετική ρύθμιση για την αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου αδειοδότησης των σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ.

Το υπό επεξεργασία νομοσχέδιο προγραμματίζεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση εντός των επόμενων ημερών και να ψηφιστεί τον Μάρτιο.  Ένας από τους βασικούς του στόχους είναι η απλοποίηση της αδειοδοτικής διαδικασίας, μεταξύ άλλων, με την αντικατάσταση της Άδειας Παραγωγής από την Βεβαίωση Παραγωγού Ηλεκτρικής Ενέργειας από ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ. Η Βεβαίωση αυτή θα προκύπτει από μια πολύ πιο ευέλικτη διαδικασία σε σχέση με την ισχύουσα, κατά την οποία θα ελαχιστοποιούνται τα κριτήρια αξιολόγησης και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά για την υποβολή της αίτησης.

Με αυτά τα δεδομένα, το ΥΠΕΝ αποφάσισε την παράλειψη του κύκλου Μαρτίου 2020 για την υποβολή νέων αιτήσεων που θα υποβάλλονταν με το ισχύον (παλιό) θεσμικό πλαίσιο, που τελεί υπό αναθεώρηση. Τον Ιούνιο του 2020, σε σύντομο δηλαδή χρονικό διάστημα μετά την ψήφιση του νόμου για την αλλαγή του καθεστώτος αδειοδότησης, οι ενδιαφερόμενοι επενδυτές θα μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους σύμφωνα με το νέο πλαίσιο.

Το ΥΠΕΝ, ακολουθώντας την προβλεπόμενη διαδικασία, απέστειλε σχετική επιστολή προς τη ΡΑΕ, η οποία γνωμοδότησε για την τροποποίηση, με Υπουργική Απόφαση του αρμοδίου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Κανονισμού Αδειών Παραγωγής Ηλεκτρικής Ενέργειας από σταθμούς ΑΠΕ και ΣΗΘΥΑ προκειμένου να παραλειφθεί ο κύκλος του Μαρτίου 2020.

 

 

ΑΠΟ ΤΟ ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο