1. Αρχική
  2. /
  3. Ανακοινώσεις Τύπου
  4. /
  5. Συντονισμός Πυροσβεστικού Σώματος και...

Συντονισμός Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας για την επιχειρησιακή οργάνωση κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο

Πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 9 Μαΐου 2019 η σύσκεψη που προβλέπεται στην ΚΥΑ 181752/2052/02.05.2019 (ΦΕΚ Β΄ 1525) «Ρύθμιση θεμάτων συνεργασίας μεταξύ Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας σε κεντρικό και περιφερειακό επίπεδο», των Υπουργείων Προστασίας του Πολίτη και Περιβάλλοντος και Ενέργειας, που εκδόθηκε την Τρίτη 7 Μαΐου 2019.

Η σύσκεψη είχε σκοπό την αμφίπλευρη ενημέρωση Πυροσβεστικού Σώματος και Δασικής Υπηρεσίας για τις ενέργειες προετοιμασίας – ετοιμότητας και τον επιτελικό σχεδιασμό των ενεργειών πρόληψης και προστασίας των δασικών οικοσυστημάτων από δασικές πυρκαγιές, για την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο.

Τη σύσκεψη, όπως ορίζει η ΚΥΑ, συγκάλεσε η Γενική Διεύθυνση Δασών και Δασικού Περιβάλλοντος του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Προήδρευσε ο Αν. ΥΠΕΝ και συμμετείχαν το Αρχηγείο του Πυροσβεστικού Σώματος, με επικεφαλής τον Υπαρχηγό Στέφανο Κολοκούρη, Αντιστράτηγο, το Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων (ΕΣΚΕ), με επικεφαλής τον Διοικητή Ιάκωβο Κλεφτοσπύρο, Υποστράτηγο, και η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (ΓΓΠΠ), παρουσία του Διευθυντή Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Έκτακτων Αναγκών, Φοίβου Θεοδώρου.

Κατά την εισαγωγική του ομιλία, ο Αν. ΥΠΕΝ σημείωσε το γεγονός ότι για πρώτη φορά μετά το 1998 το Πυροσβεστικό Σώμα και η Δασική Υπηρεσία κάθονται στο ίδιο τραπέζι για την καλύτερη επιχειρησιακή οργάνωση της πρόληψης και καταστολής των δασικών πυρκαγιών. Ο Σωκράτης Φάμελλος ζήτησε τη συστηματοποίηση της εφαρμογής της ΚΥΑ, μέσω μόνιμης ομάδας εργασίας που θα δημιουργεί μόνιμη σύνδεση των δύο υπηρεσιών, καθώς και την επίσπευση της έκδοσης των εγκυκλίων που προβλέπονται στην απόφαση, με τις οποίες θα δίνονται κανόνες, οδηγίες και επιχειρησιακά εργαλεία στις Περιφερειακές Πυροσβεστικές Υπηρεσίες και στις Αποκεντρωμένες Δασικές Υπηρεσίες για την έκδοση των σχεδίων πρόληψης και αντιπυρικής προστασίας κάθε περιοχής (επίπεδο Δασαρχείου).

Από τη μεριά τους, οι συμμετέχοντες εξέφρασαν τη θετική τους διάθεση για την πλήρη εφαρμογή του νέου κανονιστικού πλαισίου, έθεσαν τα προβλήματα που ήδη είναι διαχρονικά διαπιστωμένα και χρειάζονται επίλυση και τόνισαν την ανάγκη κατά την τρέχουσα αντιπυρική περίοδο οι ενέργειες που θα ακολουθήσουν την ΚΥΑ να δώσουν προτεραιότητα στην καταστολή και τη δασοπυρόσβεση, μιας που η αντιπυρική περίοδος έχει ξεκινήσει, και να θέσουν εκείνες τις βάσεις ώστε από τον Σεπτέμβριο του 2019 να ξεκινήσει η συνεργασία και για την εφαρμογή των προληπτικών μέτρων στα δασικά οικοσυστήματα, που υλοποιεί ήδη η Δασική Υπηρεσία. Στη συζήτηση περιγράφηκαν αναλυτικά και αποφασίστηκαν όλες οι ενέργειες που απαιτούνται για τον πλήρη συντονισμό των υπηρεσιών Πυροσβεστικής και των δασικών υπηρεσιών στην ελληνική επικράτεια.

Σε κάθε περίπτωση, η ΚΥΑ είναι ήδη σε εφαρμογή και εφαρμόσιμη από τις υπηρεσίες μέχρι να εκδοθούν οι εξειδικεύσεις μέσω εγκυκλίων. 

Μετάβαση στο περιεχόμενο